Muse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MUSE
Muse logo.svg
A MUSE együttes. Tagok balról jobbra: Matthew Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme
A MUSE együttes. Tagok balról jobbra: Matthew Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme
Információk
Eredet Teignmouth, Devon, Egyesült Királyság
Alapítva 1994
Aktív évek 1997
Műfaj alternatív rock
hard rock
Kiadó Warner Bros. Records
Taste Media
Mushroom Records
A&E Records
Tagok
Matthew Bellamy
Christopher Wolstenholme
Dominic Howard

A MUSE weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Muse témájú médiaállományokat.

A Muse egy brit rockzenekar.

Tagok[szerkesztés]

Történet[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A Muse tagjai az angliai Devon megyében található Teignmouth kisvárosból származnak, ami sokáig gátat szabott céljaiknak, de végső soron el is indította őket a pályán: a külvilág számára csak turistacélpontként ismert város - jobb szórakozási lehetőség nem lévén - inspirálta őket a zenei fejlődésben; ez jelentette számukra az egyetlen kiutat.

A zenekar tagjai mind más együttesekben kezdték, míg tizenéves koruk körül kialakult a végleges felállás, ami mindmáig változatlan. Indulásuk szempontjából meghatározó volt egy helyi zenekar verseny, amelyet botrányos viselkedésükkel, valamint kinézetükkel, saját maguk legnagyobb meglepetésére megnyertek. Ezek után kezdtek komolyan gondolkodni a folytatáson, és különböző helyi bárokban, kisebb klubokban szórakoztatták – a sokszor nem túl érdeklődő – közönséget. Egy ilyen alkalommal fedezték fel őket, ezután rögtön szerződést ajánlottak nekik.

Az áttörés, út a siker felé (EP-k és a Showbiz-album)[szerkesztés]

Felfedezésükkor hajdani, véleményük szerint is igen sikertelenül megválasztott nevüket (Rocket Baby Dolls) Muse-ra változtatták; ez a név tág jelentésköre és csengése miatt is jó választásnak tűnt, és később bizonyult is. Úgy döntöttek, zenei karriert előtérbe helyezik az egyetemmel szemben, így Dennis Smith segítségével elkészíthették első EP-jüket, amit a Dangerous kiadón terjesztett.

A második, Muscle Museumra keresztelt EP-lemez, valamint a szokatlan énektémák és előadásmód felkeltette a hallgatóság, és főleg először a szakmabeliek, így többek között az elismert zenei újságíró, Steve Lamacq és a brit zenei magazinok legismertebbike, az NME figyelmét is. Dennis Smith újraalapított kiadójához, a Taste Mediahoz szerződtek; függetlenségüket megőrizendő, a mai napig nem változtattak döntésükön. Az EP sikerén felbuzdulva kapkodtak értük a kiadók: az amerikai kontinensen Madonna független cégéhez, a Maverick Recordshoz kerültek, majd egy kisebb amerikai koncertkörút után a Taste Media Európában és Ausztráliában is szerződést ajánlott nekik.

A debütáló album producere a korábban a Radioheaddel (The Bends) és a Verve-vel (Storm In Heaven) is együtt dolgozó John Leckie volt, és a Showbiz nevet kapta.

A bemutatkozásra sokan próbálták ráhúzni a "radiohead-címkét", és valóban: a zenekar nagy hatással volt a Muse-ra, de kétségtelenül egy egészen eredeti, és újszerű hangzásvilágot alkotott meg. A Showbiz beváltotta a hozzá fűzött reményeket: A Taste Media olyan nagy nevekkel szerepeltette együtt őket az Egyesült Államokban, mint a Red Hot Chili Peppers vagy a Foo Fighters, míg 1999-ben és 2000-ben az összes nagyobb európai fesztiválon jelen voltak, Kelet-Európában ezzel különösen nagy rajongótáborra szert téve. A Muse 2006-os albumán szerepelt a Supermassive Black Hole című szám, amelyet felajánlottak a Twilight (Alkonyat) című film zenéi közé.

Visszatérés[szerkesztés]

Bár korábban a Muse tagjai cáfolták, hogy 2009 szeptemberre megjelenne az új lemez, májusra kiderült, mégiscsak ekkorra várható a dolog, ekkor a címét is nyilvánosságra hozták: ‘The Resistance’. A korong megjelenése után egy nagy európai turnét is beígértek,[1] és Matt Bellamy egy a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az album történetét George Orwell '1984' című könyve inspirálta.[2] A pontos megjelenési dátum végül szeptember 14 lett,[3] és július közepén egy regisztrációhoz kötött oldalon már bele lehetett hallgatni a lemez első dalába, a 'United States of Eurasia'-ba.[4] A lemez első kislemezdala az 'Uprising' augusztus 3-án debütált a brit rádiókban.[5]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Válogatások[szerkesztés]

  • Hullabaloo Soundtrack (2002)

DVD-k[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Muse – szeptemberi ellenállás - ShortScore.net 2009. május 22.[halott link]
  2. Muse – 1984, 2009-ben - ShortScore.net 2009. augusztus 5.. [2009. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 7.)
  3. Muse – megjött a tracklist - ShortScore.net 2009. július 7.. [2011. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 7.)
  4. Új Muse dal, új Coldplay klip - ShortScore.net 2009. július 21.. [2009. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 7.)
  5. Muse – Először lázadás, majd ellenállás – frissítve! - ShortScore.net 2009. augusztus 2.. [2009. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 7.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Muse
A Wikimédia Commons tartalmaz Muse témájú médiaállományokat.