Főnix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A főnix az Aberdeeni Bestiáriumban

A főnix (görög: Φοῖνιξ) mitikus tűzmadár, mely eredetileg az egyiptomi mitológia egyik teremtménye volt.

Legendái szerint a főnix 500, 1461 vagy 15 294 évig élt (attól függően, milyen eredetű forrásban olvasunk róla). Legismertebb leírása szerint a főnix gyönyörű vörös-arany tollazatú hím madár, mely élete végén fahéj-ágacskákból fészket épít, meggyújtja, és vele együtt porrá ég. A hamvakból ezután egy új, fiatal főnix születik, amely bebalzsamozza az öreg főnix maradványait egy mirhából készült tojásba, és eltemeti Héliopoliszban, a „nap városában”.

Az egyiptomiak a főnixet (egyiptomi nyelven: benu) gólya- vagy gémszerű madárnak tartották. A Halottak Könyve és más szent óegyiptomi szövegek tanúsága szerint Héliopolisz egyik szent szimbóluma volt, és szoros összefüggésben állt a felkelő nappal és a napistennel, Rével.

A görögök átvették a benu megnevezést (és a homonima másik jelentését, a datolyapálmát is), mely később egyenértékűvé vált saját phoinix szavukkal, ami Fönícia nevéből eredt, bíborvöröset jelentett. A görög és római ábrázolások a madarat inkább pávához vagy sashoz hasonlónak mutatták. A görögök szerint a főnix Arábiában élt egy kút mellett, hajnalban megfürdött a kút vizében, Apollón pedig megállította kocsiját, a napot az égen, hogy hallgassa énekét.

Kínában a Hunan tartománybéli régészeti kutatóintézet munkatársai szerint Kínában már 7400 évvel ezelőtt hittek a főnixmadár létezésében. He Gang a kutatóintézet vezette a Gaoming emlékeknél folyó leletmentést, a talált leletek a kutatók szerint vallásos szertartáshoz kapcsolódhattak. Az újkőkorszaki helyszínen találtak egy vázát, melynek mintázatán a főnixmadár látható.

A kínai főnixmadár inkább hasonlít egy pávára vagy fácánra. A kínai kultúrában az égi kegyelem jelképe volt. Feltételezhető, hogy eredetileg az ég uralkodójának küldöttét, a szélistent jelölte, így válhatott később a madarak királyává. Amely asszonyoknak álmukban megjelent a főnixmadár, kiváló, erényes fiaik születtek.[1] A mítoszra Shakespeare is utal A vihar című drámájában.

A főnix a feltámadás és az örök élet jelképeként a korai keresztény irodalom egyik népszerű témájává vált. A korai keresztények hittek benne, hogy a madár tényleg létezik.

Egy feltételezés szerint a főnixmadár mondáját egy kelet-afrikai madárfaj ihlette. A madár olyan sós síkságokon fészkel, melyen tojásai vagy fiókái nem tudnának életben maradni, ezért magas dombot épít, mely megtartja a tojást. A körülötte felszálló meleg levegő a lángok által felmelegített levegőre hasonlít.

Egyébként angol formájában (ti. Phoenix) férfi, illetve női névként is előfordul.

Filmekben, könyvekben[szerkesztés]

A Marvel amerikai képregénykiadó X-MEN című sorozatának egyik főszereplője, Jean Grey álneve volt Főnix. A történet szerint a tűzmadár egy kozmikus istenség, aki az X-MEN-ek egyik kalandja során beköltözött Jean Grey, alias Csodalány testébe, így az megkapta az emberfeletti erejét. Sokáig tevékenykedett Főnix néven, de a Pokoltűz Klub a saját céljaira akarta felhasználni, ezzel kárhozatba taszítva Jean Grey-t. Így benne elszabadult a Főnix sötét oldala, immár Sötét Főnix néven tevékenykedett tovább, többek közt elpusztított egy csillagot több lakott bolygójával együtt. Charles Xavier mentális csatát vívott Jean-nel, így vissza tudta szorítani a Sötét Főnix-énjét. Ezután a Siar Birodalom elrabolta mindannyiukat, Jean-t és az egész X-MEN-t, és követelték a Főnix halálát. A csapat megküzdött a birodalom glatiátoraival Jean Grey életéért, de alul maradtak, így egy speciális gép segítségével el lett távolítva Jean Grey-ből a Főnix-entitás.

Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényében a főnix a társadalmak felemelkedésének és bukásának jelképe is volt.

A Harry Potter sorozatban Albus Dumbledore-nak van egy csodálatos főnixe, Fawkes, melyet háziállatként tart. A Dumbledore által alapított szervezet, a Főnix Rendje is a madár nevét viseli.

A Narnia Krónikái mozifilmben, mely C. S. Lewis, Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény könyvén alapul, egy főnixmadár száll le a csatamezőre, majd borítja lángra a boszorkány serege előtti vonalakat, így fedezve Peter seregének visszavonulását.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Phoenix (mythology)
A Wikimédia Commons tartalmaz Főnix témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap