Pávaformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pávaformák
Kék páva (Pavo cristatus)
Kék páva (Pavo cristatus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád: Pávaformák (Pavoninae)
Rafinesque, 1815
Nemek
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pávaformák témájú kategóriát.

A pávaformák (Pavoninae) a tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe tartozó fácánfélék (Phasianidae) családjának egy alcsaládja.

Elterjedés[szerkesztés]

A pávafajok nagy része Ázsiában őshonos, ami alól kivételt képez a kongói páva, ami Közép-Afrikában él. Három faj délkelet-ázsiai elterjedésű: a gyöngyös páva az Indokínai-félsziget keleti részén, az Argus-páva a Maláj-félszigeten, Borneó és Szumátra szigetén honos, a zöld páva pedig a kínai Jünnantól egészen Jáváig előfordul. A kék páva az indiai szubkontinensen őshonos, de díszmadárként sokfelé tenyészteni kezdték, így a világ számos részén elterjedt.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az alcsaládba a korszerű rendszertanok az alábbi nemeket sorolják:

Alcsalád legközelebbi rokonai a Polyplectron és a Haematortyx nemek, amelyek együtt képezik a pávafácánformák (Polyplectroninae) alcsaládját. Egyes alternatív, kevésbé elfogadott rendszerezések ezeket is a Pavoninae alcsaládba sorolják, és a Polyplectronini nemzetségben helyezik el, a szélesebb körben is elfogadottan ide sorolt nemeket pedig a Pavonini nemzetségben.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • jboyd.net: Galliformes
  • Crowe T.M., Bowie R.C.K., Bloomer P., Mandiwana T.G., Hedderson T.A.J., Randi E., Pereira S., Wakeling J. (2006). „Phylogenetics, biogeography and classification of, and character evolution in, gamebirds (Aves: Galliformes): Effects of character exclusion, data partitioning and missing data”. Cladistics 22, 495–532. o. DOI:10.1111/j.1096-0031.2006.00120.x.  
  • Eo S.H., Bininda-Emonds O.R.P., Carroll, J.P. (2009). „A phylogenetic supertree of the fowls (Galloanserae, Aves)”. Zoologica Scripta 38, 465–481. o. DOI:10.1111/j.1463-6409.2008.00382.x.