Legendás állatok: Grindelwald bűntettei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legendás állatok: Grindelwald bűntettei
(Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)
2018-as brit–amerikai 3D-s film

RendezőDavid Yates
ProducerDavid Heyman
AlapműFantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald — The Original Screenplay
Műfaj
ForgatókönyvíróJoanne Kathleen Rowling
Főszerepben
ZeneJames Newton Howard
OperatőrPhilippe Rousselot
VágóMark Day
JelmeztervezőColleen Atwood
DíszlettervezőStuart Craig
Gyártás
Gyártó
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő134 perc
Költségvetés200 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2018. november 14. (Franciaország)
  • 2018. november 15. (Németország, Olaszország, Oroszország, Brazília, Portugália, Magyarország)[1]
  • 2018. november 16. (Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Törökország)
Korhatár12 III. kategória (NFT/24992/2018)
Bevétel654 855 901 $ (136, világszerte)
Kronológia
ElőzőLegendás állatok és megfigyelésük
KövetkezőLegendás állatok: Dumbledore titkai
Kapcsolódó filmHarry Potter (filmsorozat)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Legendás állatok: Grindelwald bűntettei témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (eredeti cím: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) 2018-as brit–amerikai fantasy-kalandfilm a Heyday Films és a Warner Bros. gyártásában. A film a 2016-os Legendás állatok és megfigyelésük című film folytatása. Rendezője David Yates, a forgatókönyvet J. K. Rowling írta, a szereplők Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Šúdol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law és Johnny Depp.

A film bemutatójára az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 2018. november 16-án, Magyarországon november 15-én került sor.

Cselekmény[szerkesztés]

1927-ben a Mágikus Minisztériumban az Amerikai Egyesült Államokban Gellért Grindelwaldot, a sötét varázslót át akarják szállítani Európába, hogy bíróság elé álljon. Grindelwald azonban kiszabadul csellel a rabságából miközben éppen átszállítanák.

Három hónappal később Londonban Göthe Salmander találkozik a testvérével Theseus-szal a Minisztériumban. Szeretné, ha a nemzetközi kiutazási tilalmát megszüntetnék. A Minisztériumban belefut egy régi kedves iskolatársába, Leta Lestrange-be. Leta Theseus, aki egy Auror menyasszonya. A Minisztérium beleegyezik, hogy Göthe utazhasson külföldre, de a feltételük, hogy teljesítsen egy megbízást. Azt ajánlják neki, hogy elhagyhatja a hazáját, ha egy férfit elfog, a fiú Credence Barebone és Párizsban él. Társul Gunnar Grimmson szegődne mellé, aki egy könyörtelen bérgyilkos. Göthe természetesen visszautasítja ezt az ajánlatot.

Albus Dumbledore is megkéri, hogy keresse meg a fiút és mentse meg Grindelwald-tól és a Minisztériumtól. Dumbledore mesél Göthe-nek arról, hogy a szóbeszéd szerint Credence nem más, mint Leta Lestrange elveszettnek hitt kisöccse, V. Corvus Lestrange.

Göthe-t meglátogatják Londoni otthonában az amerikai barátai, Queenie Goldstein és Jacob Kowalski. Jacob egy Mugli, aki visszanyerte az előző évben törölt emlékeit. Elmondja, hogy a bűbáj csak a rossz emlékeket törli és számára Queenie megismerése boldog és örmteli emlékeket őriz, ami kellemetlen volt elfelejtette ugyan, de Quenne elmesélte neki. Göthe csalódottan veszi tudomásul, hogy Queenie testvére, Tina Goldstein valakivel randizgat, mert egy bulvárlap cikke miatt úgy gondolta, hogy Göthe vőlegény. Göthe elmagyarázza, hogy valójában Leta a testvére, Theseus menyasszonya és őt csak tanúnak kérték fel. Közben Göthe számára Jacob túlzott vidámsága gyanút kelt. Queenie elcsábította egy bűbájjal és akarata ellenére hurcolta Londonba azzal a tervvel, hogy ott megházasodhatnak. Amerikában a Muglik és a varázslók házassága ugyanis tiltott, de Queenie azt reméli, hogy Londonban elfogadóbbak és nyitottabbak a hatóságok. Miután Göthe leveszi a bűbájt Jacob-ról, Jacob elutasítja Queenie házassági ötletét, mert attól tart, megölik a lányt. Queenie elrohan, maga mögött hagyva a két férfit és egy árulkodó képeslapot. Testvére, Tina után utazik Párizsba. Göthe és Jacob követik.

Párizsban Credence megszökik az Arcanus Cirkuszból egy fogvatartott szereplővel, a gyönyörűszép Vietnámi Naginivel. Credence a szülőanyját szeretné megtalálni. Felkeresik hát Credence félig-tündér dadáját, Irma Dugardot, aki Amerikába hozta őt örökbe fogadó szülőket keresve. Grimmson, a Minisztériumi bérgyilkos, akiről kiderül, hogy valójában Grindelwald követője, megöli Irmát. Tina találkozik Yusuf Kama-val, aki szintén Credence-re vadászik. Göthe és Jacob követik Yusuf-ot Tinához, azonban őt fogságban találják. Yusuf bebörtönzi mindannyiukat, közben elmondja, hogy Megszeghetetlen Esküt tett, hogy megöli a féltestvérét, aki hite szerint Credence. Queenie sehogy sem találja testvérét, Tinát, az elkeseredett és csalódott lányt Grindelwaldhoz sodorják. Grindelwald ismeri Queenie képességeit, ezért manipulálja, hogy csatlakozzon a követőihez és hívőihez, arról győzködi, hogy ő lehetővéteszi és támogatja Jacobbal való házasságát, s szabadon engedi.

Göthe és Tina beszöknek a Francia Mágiaügyi Minisztériumba, hogy Credence kilétére vonatkozó hivatalos dokumentumokat szerezzenek. Leta és Theseus felfedezi őket. Tina és Göthe kibékülnek miután Göthe elmagyarázza a valódi helzetet, hogy sosem volt Leta jegyese. Leta csatlakozik hozzájuk a dokumentum keresésében. A kutatásuk a Lestrange családi kriptához vezeti hármukat, ahol megtalálják Yusufot. Yusuf elmondja, hogy édesapja, Mustafa ígértette meg vele, hogy bosszulja meg szülőanyja halálát. Laurena-t megbűvölte és elrabolta IV. Corvus Lestrange az Imperius átkot használva. Miközben életet adott Leta-nak, Yusuf féltestvérének, meghalt édesanyjuk Laurena. Lestrange más nőket is elcsábított, mire végre fia született V. Corvus Lestrange. Leta elmondja, hogy kisöccsének ő még csecsemőkorában a halálát okozta. Miközben Irma felügyelete alatt akét gyermek Amerikába utazott Leta dühös lett sokat síró kisöccsére és elcserélte egy csendesebb babára. Közben hajótörést szereztek és Leta valódi kisöccse sajnálatosan vízbe fulladt.

A csoport követi a nyomokat, amik Grindelwald követőihez és egy titkos találkához vezetnek. Queenie is a tömegben van, és őt keresve Jacob is jelen van. Grindelwald a tömegnek egy víziót mutat be, azt állítja, hogy globális háború közeleg a varázslókkal szemben amiben a muglik könyörtelenül irtják őket. Arra buzdítja főként Aranyvérű követőit, hogy siettessék olyan törvények létrehozását, amik lehetővéteszik eme szörnyű tragédia elkerülését. Ahogy Theseus és más Aurorok is csatlakoznak az őt hallgató tömeghez Grindelwald kéri a követőit, hogy terjesszék amit korábban elmondott. Egy kék láng gyűrűt hoz létre maga körül, ami beengedi hozzá és szabadon ereszti a mélyen-hívő, valóban hű követőit, de megöli a kételkedőket és az Aurorokat. Queenie és Credence is átkel a kéklángon. Közben Leta feláldozza magát, hogy Göthe, Theseus és a többiek megmenekülhessenek a lángoktól. Ahogy Grindelwald és követői hoppanálnak a kék lángokból három pusztító tűzsárkány emelkedik ki, amit hőseink egy többszáz éves halhatatlan alkimista Nicolas Flamel segítségével oltják el a tüzet. Göthe Theseusnak azt mondja, hogy már tudja melyik oldalon áll, harcolni szeretne Grindelwald ellen.

Roxfortban Göthe Dumbledore-nak egy kis fiolát ajándékoz, amit Grindelwaldtól loptak, s ami Grindelwald és Dumbledore fiatalkorában tett vér szerződését, Megszeghetetlen Esküjét tartalmazza arról, hogy soha nem fognak harcolni egymás ellen. Dumbledore úgy hiszi, hogy meg tudja semmisíteni.

Mindeközben Ausztriában, a Nurmengard Kastélyban, ami Grindelwald menedéke Credence egy varázspálcát kap Grindelwald-tól. Ekkor egy Főnix madár jelenik meg és Grindelwald elmeséli neki, hogy ő valójában Aurelius Dumbledore, s neki is, mint minden Dumbledore leszármazottnak egy Főnix madár jelenik meg, ha bajban van. Credence az önmagában felfedezett hatalmas varázserőt kipróbálva elpusztít egy óriási hegyet...

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[2]
Eddie Redmayne Göthe Salmander Szatory Dávid
Katherine Waterston Porpentina Goldstein Sipos Eszter Anna
Dan Fogler Jacob Kowalski Fekete Ernő
Alison Sudol Queenie Goldstein Bozó Andrea
Ezra Miller Credence Barebone Tasnádi Bence
Zoë Kravitz Leta Lestrange Martinovics Dorina
Callum Turner Theseus Salmander Czető Roland
Claudia Kim Nagini Dobó Enikő
William Nadylam Yusuf Kama Rajkai Zoltán
Kevin Guthrie Abernathy Szatmári Attila
Jude Law Albus Dumbledore Stohl András
Johnny Depp Gellert Grindelwald Nagy Ervin
Carmen Ejogo Seraphina Picquery Pálmai Anna
Poppy Corby-Tuech Vinda Rosier Fodor Annamária
Fiona Glascott Minerva McGalagony Ligeti Kovács Judit
Brontis Jodorowsky Nicolas Flamel Hirtling István
Ólafur Darri Ólafsson Skender Schneider Zoltán
Ingvar Eggert Sigurðsson Grimmson Sótonyi Gábor
David Sakurai Krall Takátsy Péter
Isaura Barbé-Brown Laurena Kama
Victoria Yeates Bunty Bognár Anna
Jessica Williams Eulalie Hicks
Derek Riddell Torquil Travers Seress Zoltán
Wolf Roth Spielman Benkő Péter
Cornell John Arnold Guzman Mihályfi Balázs
Joshua Shea Fiatal Göthe Salmander Boldog Gábor

Készítése[szerkesztés]

A film fő forgatási helyszíne a Warner Bros. filmgyára, Leavesden, de Angliában, többek között Londonban, valamint Svájcban és Párizsban is forgattak. A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei Real D 3D-ben és IMAX 3D-ben kerültek bemutatásra 2018. november 16-án.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]