Patrónus (Harry Potter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A patrónus-bűbáj egy varázslat a Harry Potter történetekben. Ennek a varázslatnak a segítségével a varázsló megidézheti a patrónusát, amely egy állat alakú pozitív erőtér. A patrónust védekezésre és üzenetküldésre is lehet használni. A súlyos traumán átesett varázslók nem képesek patrónust megidézni (mint George Weasley a testvére halála után). Az ember patrónusa változhat, főleg gyerekkorban, vagy szeretet, szerelem hatására.

A patrónus megidézése[szerkesztés]

A patrónus megidézésekor egy igazán boldog emlékre kell gondolni és kimondani a varázsigét: „Expecto Patronum!” A patrónus-bűbájra csak magasan képzett varázslók képesek.

A patrónus mint védelem[szerkesztés]

A patrónus képes megvédeni a dementorok és a lethifoldok ellen.

Üzenetküldés patrónussal[szerkesztés]

A patrónusokkal üzenni is lehet: a varázsló a megidézett patrónust küldi el maga helyett egy üzenettel. Az ehhez szükséges varázslat módját a könyvek nem részletezik.

Ismert patrónusok[szerkesztés]

Roxforti tanulók[szerkesztés]

Nem tudjuk, hogy Marietta Edgecombe-nak milyen patrónusa volt

Roxforti tanárok[szerkesztés]

Harry rokonai[szerkesztés]

Lupin család[szerkesztés]

Egyéb szereplők[szerkesztés]

A patrónus-bűbáj pszichoterápiás értelmezése[szerkesztés]

Birtalan Balázs terapeuta szerint ahogy a dementor nagyon jó allegóriája a depressziónak, úgy a patrónus-bűbáj a depresszióból való gyógyulásra hasonlít: ehhez is szükség van olyan jó érzésre, pozitív emlékre, sikerélményre, amit a páciens valamikor átélt.[2]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]