Harry Potter és a Titkok Kamrája (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Harry Potter és a Titkok Kamrája
Fejlesztő Eurocom, Amaze Entertainment, Argonaut Games
Kiadó EA Games, Warner Bros. Interactive
Zeneszerző Jeremy Soule
Sorozat Harry Potter
Platformok PlayStation 2, GameCube, Xbox, Microsoft Windows, PlayStation, Game Boy Advance, Apple Macintosh, Game Boy Color
Kiadási dátum 2002. november 15.
Műfaj akció/kaland
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár

ELSPA: 3+ ESRB: E

OFLC: G
USK-besorolás USK 6
Adathordozó CD-ROM, Nintendo optikai lemez, Nintendo cartridge
A Harry Potter és a Titkok Kamrája weboldala

A Harry Potter és a Titkok Kamrája egy 2002-ben készült kalandjáték. Az Electronic Arts adta ki és a Eurocom fejlesztette a PlayStationre, Xbox-ra és GameCube-ra készített változatot. Ezzel egy időben az Amaze Entertainment PC-re és Mac-re, illetve Game Boy Advance-re és Game Boy Color-ra fejlesztett egy változatot. PlayStationre is készült ilyen játék. Az Amerikai Egyesült Államokban ez volt az utolsó játék a Game Boy Color-on.

Szereposztás[szerkesztés]

 • Stephen Fry - Narrátor
 • Tom Attenborough - Harry Potter
 • Greg Chillin - Ron Weasley
 • Jonathan Kydd - Albus Dumbledore
 • Emily Robison - Hermione Granger
 • Victoria Robinson - Ginny Weasley/Hisztis Myrtle
 • Joseph McFadden - Fred és George Weasley/Percy Weasley/Mr Weasley
 • Daniel Irving - Draco Malfoy/Mardekáros diák
 • Charlotte Fudge - Tizenegy diák
 • Ben Avis - Tizennégy diák
 • David Coker - Rubeus Hagrid/Perselus Piton/Tom Denem

Játékmenet[szerkesztés]

A játékmenet meglehetősen egyszerű. A játékos Harry Potterként járja körbe Roxfortot. A játék során a játékos sok olyan esemény részese lesz, amik a könyv cselekményén alapulnak. A cselekmény fontos pontjait számos óra köti össze: a játékos többek között megtanul seprűn lovagolni, vagy varázslatok segítségével megküzdeni az ellenséggel. Az összes új varázslatot próbatételen kell begyakorolni. A próbatételeket időre kell teljesíteni, hogy véget érhessen az óra. A játék előrehaladtával azonban olyan kihívással is szembenéz a játékos, amelyek nem időre mennek. Ezeken nem varázslatot kell gyakorolni: a kihívás a könyv eseményeit dolgozza fel. Például be kell lépni a Tiltott Rengetegbe, vagy meg kell keresni a Százfűlé-főzet hozzávalóit Hermionénak.

Cselekmény[szerkesztés]

Részletesebben a cselekménnyel a Harry Potter és a Titkok Kamrája szócikk foglalkozik.

Harry Potter, Ron Weasley és Hermione Granger visszatér a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, hogy a második évfolyamban folytathassák tanulmányaikat. Azonban az iskola addig sem teljesen békés élete felborul: egyre több diák, később Hermione is, mágia hatására kővé dermed, és arról pletykálnak, hogy ez egy bizonyos Mardekár utódjának a műve. A gyanú Harryre terelődik, amikor fény derül arra, hogy ért a kígyók nyelvén. Amikor azonban Ginny Weasley-t elrabolják és a Titkok Kamrájába viszik, Harry és Ron nem tehetnek mást, lemennek a Kamrába, hogy megmenthessék őt.

A szereplők[szerkesztés]

Nem szerepel az összes szereplő az összes változatban.
 • Harry Potter: a bátor tizenkét éves varázsló. Ő a főhős és az egyetlen irányítható szereplő.
 • Ron Weasley: Harry legjobb barátja, általában az órákra vagy a kviddicspályára vezeti Harryt, de a filmszerű jelenetekben is megjelenik.
 • Hermione Granger: az okos kislány, akit ritkán látni Harryvel, csak a jelenetekben. A játék vége felé kővé dermesztik.
 • Ginny Weasley: Ron kishúga, Harrynek a játék végén őt kell megmentenie. A PS2, Xbox, és GameCube változatokban Harrynek meg kell találnia Ginny elveszett tárgyait az Abszol úton.
 • Fred és George Weasley: ikrek, Ron and Ginny bátyjai. PC/MAC változatban nagyon kis jelentőségük van, de a PS2/Xbox/GC változatban emlékeztetik Harryt a Flipendo átok használatára, megtanítják neki, hogy kell törpementesíteni, és Roxfortban boltot nyitnak a Griffendél toronyban. A boltban Harry bűzbombát, robbanásbiztos léggömböt (prefektusok kivédésére), bájitalos fiolákat, Híres Varázsló és Boszorkány Kártyákat, az Alohomora varázskönyvet, és egyéb hasznos tárgyakat vehet. A bolt természetesen csak éjjel tart nyitva.
 • Neville Longbottom: Harry egyik szobatársa; Neville duci, feledékeny fiú. A PS2/Xbox/GameCube változatokban beragad egy faliszőnyeg mögé, Harrynek pedig meg kell tanulnia a Diffindo varázslatot, hogy kimenthesse Neville-t.
 • Draco Malfoy: Harry riválisa Mardekár kviddicscsapatának fogója. Éjszaka Harry után szaglászik.
 • Hisztis Myrtle: a második emeleti lányvécét kísértő szellem.
 • Albus Dumbledore: Roxfort igazgatója. Sokáig nem szerepel a játékban, de egy jelenetben megnyugtatja Harryt, hogy nem gyanúsítja őt azzal, hogy Mardekár utódja. Minden nap végén bejelenti, melyik ház hány ponttal zár aznap.
 • Perselus Piton: a bájitaltan tanár. Rendkívül szigorú, gyakran van terme közelében, a pincében.
 • Minerva McGalagony: az átváltoztatástan tanár. A tanterme az első emeleten, jobboldalt van.
 • Filius Flitwick: a bűbájtan tanár. A tanterme a második emeleten, baloldalt található. A Hollóhát osztályfőnöke.
 • Gilderoy Lockhart: a Sötét Varázslatok Kivédése tanár. Tanterme a harmadik emeleten van.
 • Hagrid: hatalmas félóriás, gyakran lehet vele találkozni az erdő szélén.
 • Pomona Bimba: a gyógynövénytan tanár. Az üvegházban tanít, a kastély bejáratától jobbra.
 • Madam Hooch (PS2/Xbox/GC/GBA/GBC): a repüléstan tanár. Egy füves területen tanít; itt mindig megtalálható, ha Harry gyakorolni szeretne.
 • Oliver Wood (PS2/Xbox/GBA/GC/PC/MAC/GBC): a Griffendél kviddicscsapat kapitánya. Ő hívja Harryt gyakorolni az év első edzésére, ezért napközben a stadionnál található, ha Harry gyakorolni akarja a cikesz elkapását.
 • Percy Weasley (PS2/Xbox/GC/GBA/GBC): a Griffendél prefektusa, Fred, George, Ron, és Ginny bátyja. Percy a Griffendél-torony tanulószobájában tanul éjjel; nem szereti, ha zavarják, és kidobja Harryt, ha meglátja, vagy hallja őt. Sajnos csak ezen a szobán keresztül lehet eljutni Fred és George boltjába (ld. fent).
 • Hóborc (PC/MAC/GBA/GBC): Kopogószellem; imádja a zűrt és a botrányt. Ha meglátja Harryt, nem hagyja békén, amíg Harry le nem rázza őt. Azonban a Skurge próbatétel (PC/MAC) után Hóborc nem zaklatja sokszor a játékost.

Különbségek a változatok között[szerkesztés]

A PlayStation változat teljesen más, mint a többi konzolon. A játékot az Argonaut Games kizárólag a túlkoros konzolra fejlesztette. Az ifjabb játékosokat célozta meg, többnyire minijátékokból és órákból állt.

Apró különbségek a másik három konzolra gyártott játékokban is voltak. A PlayStation 2 és az Xbox változatokban is lehetett seprűvel szabadon röpködni. Míg a PlayStation 2 változatban ott landolt a játékos, ahol akart, Xbox-on csak bizonyos zónákon lehetett leszállni. A GameCube-ot össze lehetett kötni a Game Boyokkal, így megnyílt ilyenkor egy titkos szoba. Xbox-on különleges kihívások is voltak, ahol rekordokat lehetett dönteni; továbbá ennek a változatnak többet dolgoztak a grafikáján.

A PC/MAC változatot más fejlesztő készítette, mint a konzol változatokat, így más szintekből állt és más volt a játékmenet is, mint konzolos "unokatestvéreiknek". A könyvhöz és a filmhez ez a változat jobban igazodik, mint konzolos társaik. Itt azonban Roxfortból indul a történet. Ez az egyetlen változat, ahol itt indul a történet.

A Game Boy Color változat tipikus szerepjáték. Azonban lehetőség nyílik bizonyos pontokon Harry, Ron és Hermione irányítására is.

A Game Boy Advance változatban van a legkevesebb varázslat, de nagyon szorosan követi a regény eseményeit. A PS2/XB/GC és MAC változatokon alapul. Többnyire minijátékokból áll (csak a Game Boy Color ilyen még).

A PC és MAC változatok teljesen megegyeznek, de a MAC-es változatot gyakran kellett debug módban elindítani üres CD-vel vagy USB meghajtóval, mert gyakran minden visszaállt.

A játék kezdete:

Az Odú (minden változatban, kivéve PC-n, MAC-en és GBA-en). Abszol Út (GBA). Roxfort (PC/MAC).

Varázslatok:

PS2/XB/GC: Flipendo, Lumos, Diffindo, Expelliarmus, Skurge, Avifors, Incendio és Alohomora.

PC/MAC: Flipendo, Lumos, Alohomora, Rictusempra, Skurge, Expelliarmus, Mimblewimble, Diffindo és Spongify.

GBA: Flipendo, Incendio, Wingardium Leviosa, Skurge, Avifors és Alohomora. Habár a GBA változat nem rendelkezik annyi varázslattal, mint a többi, egyedül ebben van Wingardium Leviosa (a lebegtető bűbáj).

Díjak[szerkesztés]

A játék zenéjét, amit Jeremy Soule szerzett, a legjobb filmzene videójáték kategóriájában BAFTA díjjal jutalmazták.

Források[szerkesztés]

 • Harry Potter és a Titkok Kamrája, videójáték, EA Games, 2002

Fordítás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]