Tom Felton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom Felton
Tom Felton 2015-ben
Tom Felton 2015-ben
Életrajzi adatok
Születési név Thomas Andrew Felton
Született 1987szeptember 22. (30 éves)
London,  Egyesült Királyság
Pályafutása
Iskolái LABoral Centro de Arte y Creación Industrial
Aktív évek 1997 – napjainkig
Híres szerepei Draco Malfoy
(Harry Potter-filmek)

Tom Felton weboldala
Tom Felton az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Felton témájú médiaállományokat.

Thomas Andrew Felton (London, 1987. szeptember 22. –) angol színész, énekes.

Magánélet[szerkesztés]

Felton egy négygyermekes család legfiatalabb tagjaként született 1987-ben Londonban. Jelenleg is szüleivel és három idősebb testvérével él Surreyben. Pályája gyakorlatilag hétévesen kezdődött, mikor a templomi kórusban kezdett énekelni. Tizenegy évesen halászként is "dolgozott". Tom iskolai tanulmányait a West Horsley's Cranmore iskolában kezdte, majd 13 évesen a középiskolai tanulmányait a Howard of Effingham iskolában folytatta lakhelyén Surreyben.

2003-ban Tom és bátyja, Chris, Joe Babittel dolgoztak együtt New Yorkban a 6. utcai St. Lawrence szervezettel, akik a hátrányos helyzetű családok megsegítésén munkálkodnak. Felton kedvenc hobbija a horgászat, és azt tervezi, hogy halászatmenedzsmentből szerez képesítést a winchesteri Sparsholt College-ban, ahová évekkel ezelőtt a bátyja is járt. A horgászaton kívül is nagy sportrajongó, szereti a kosárlabdát, a labdarúgást, a görkorcsolyát és a jégkorongot, valamint nagy krikettrajongó. Érdekesség, hogy a brit The Sun egyik riportere kiderítette, hogy Tom távoli rokona Nataniel Feltonnak, aki 1692-es salemi boszorkányperek alatt az egyik tanú volt.

Karrier[szerkesztés]

Színészi pályája reklámfilmekkel kezdődött, amikor több mint 400 gyerek közül választották egy szerepre. Egy másik reklámszerződésnek köszönhetően jutott el New Yorkba, ahol a Barclaycard reklámarca volt. 1995-ben ő kölcsönözte a hangját egy angol televíziós sorozatban, a Bugs-ban Jamesnek. 1997-ben jött el az igazi áttörés, mikor megkapta Peagreen Clock szerepét a Csenő manókban. 1999-ben Hollywood is felfigyelt rá, mikor szerepet kapott Jodie Foster mellett az Anna és a király című filmben. 2001 őszén pedig végleg berobbant a köztudatba, amikor a nagy sikerű Harry Potter-filmben ráosztották a negatív főszerepet, Draco Malfoy személyében. Érdekesség, hogy először Ron Weasley szerepére ment meghallgatásra, de a producerek végül úgy döntöttek, más karakter illik hozzá. Felton mind a nyolc Potter-filmben szerepelt, és helyenként elvállal egy-egy epizódszerepet más filmekben is.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Három bátyja van, Jonathan, Ashley, és Chris.
  • Kedvenc autómárkája a BMW.
  • Volt egy kutyája, akit Timbernek hívtak, de ő sajnos pár éve életét vesztette rákban.

Filmjei[szerkesztés]

Sorozatai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Felton témájú médiaállományokat.