Matt Dillon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matt Dillon
Dillon és Lucía Jiménez a San Sebastián-i filmfesztiválon, 2006-ban
Dillon és Lucía Jiménez a San Sebastián-i filmfesztiválon, 2006-ban
Életrajzi adatok
Születési név Matthew Raymond Dillon
Született 1964február 18. (53 éves)
New York, New York,
 USA
Élettárs Cameron Diaz
Pályafutása
Iskolái Lee Strasberg Theatre and Film Institute
Aktív évek 1979–

Matt Dillon az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Matt Dillon témájú médiaállományokat.

Matthew Raymond Dillon (1964. február 18. –) Oscar-díjra jelölt amerikai színész. Pályáját az 1970-es évek végén kezdte, az 1980-as években tinibálványként szerzett hírnevet, s a következő évtizedekben sikeres színészi pályát futott be, amit az Ütközések című filmben nyújtott alakításáért kiérdemelt Oscar-jelölés koronázott meg.

Matt Dillon (Guadalajara) 3.jpg

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Dillon a New York-i New Rochelle-ben látta meg a napvilágot második generációs ír-amerikai katolikus szülők, Paul Dillon (festő és a csomagolóanyag-gyártó Union Camp üzletkötője) és Mary Ellen (háztartásbeli) gyermekeként.[1][2] Egy lány- és négy fiútestvére van, egyikük, Kevin, szintén színész. Dillon Mamaroneckben, New Yorkban nőtt fel, s a Mamaroneck High Schoolba járt, azonban már első évében otthagyta.

Karrierje[szerkesztés]

1979-ben Vic Ramos szereplőválogató-rendező kiszúrta magának Dillont és beválogatta az Over the Edge című filmbe. A filmet csak limitált kópiaszámon vetítették a mozik, s szerény bevételt hozott, azonban Dillon alakítását jól fogadták, aminek köszönhetően a következő évben két filmben is szerepet kapott; a Little Darlings című tini-szexkomédiában, amiben egy Kristy McNicol nevű karakter elveszti a szüzességét egy fiúval a tó melletti táborból, akit Dillon játszott, a másik film pedig egy sokkal komolyabb tinédzser-dráma, a My Bodyguard, amiben Chris Makepeace mellett szerepelt. A két film 1980 márciusában, illetve júliusában került a mozikba, jól szerepeltek a pénztáraknál,[3] s megalapozták Dillon profilját a fiatal közönség körében.

A következő feltűnése az 1982-es Texben volt, amit két hónappal később a Hazudik a Hold követett, amiben egy szegény texasi fiút, Jack Duncant formálta meg, aki őrülten szerelmes egy gazdag bankár lányába. A '80-as évek közepén Dillon jelentős szerepben tűnt fel három Francis Ford Coppola-filmben is, melyek S. E. Hinton-művekből készültek. Ezek voltak a Tex, az A kívülállók(1983) és a Rablóhal (1983). Mindhárom produkciót Hinton szülőhelyén, az oklahomai Tulsában vették fel.

1987-ben Dillon rendőrként volt látható a The Pogues és Kirsty MacColl videoklipjében, a Fairytale of New Yorkban. A szám nagy slágerré vált Írországban és az Egyesült Királyságban. 1989-ben Dillon kritikai dicséretekben részesült Gus Van Sant Drugstore Cowboy című rendezésében nyújtott alakításáért, ahol egy drogfüggő szerepében láthatta a néző.

Az 1990-es évek elején a Facérokban játszott, majd Nicole Kidman férjének szerepét kapta a Majd' megdöglik értében (1995), amit a Vad vágyak (1998) és az elsöprő sikerű Keresd a nőt! (1998) egy-egy főszerepe követett; utóbbiért átvehette a legjobb gonosztevő díját az MTV Movie Awardson.

2002-ben maga írta és rendezte az A szellemek városa című filmet, amiben mellette feltűnt James Caan és Gérard Depardieu is. Nemrégiben a Paul Haggis által írt-rendezett Ütközésekben szerepelt; alakítására számtalan szakmai- és kritikusi szervezet felfigyelt, jelölték Golden Globe- és Oscar-díjra is. Egy mellékszerep jutott neki a Disney Kicsi kocsi: Tele a tank!-jában 2005-ben, s házigazdája volt a 2006. március 11-i Saturday Night Live-nak is.

Legutóbb az Én, a nő és plusz egy fő című vígjátékban láthatta a mozibajáró közönség, Kate Hudson és Owen Wilson oldalán. 2006. szeptember 29-én a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon Donostia Életműdíjal tisztelték meg.

Filmjei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Okkal lázadó Cigar Aficionado
  2. Matt Dillon-biográfia Filmreference
  3. Matt Dillon Box Office Mojo

Külső hivatkozások[szerkesztés]