General Mills

From the Hungarian Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
General Mills
General Mills logo.svg
Típus
Alapítva 1866
Székhely
Alapító Cadwallader C. Washburn
Iparág élelmiszeripar
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek breakfast cereal
Alkalmazottak száma 35 000 (2011)[1]
Tőzsde
A General Mills weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz General Mills témájú médiaállományokat.

A General Mills amerikai élelmiszer-gyártó vállalat. Leginkább gabonapelyheiről ismert, de jégkrémet (Häagen-Dazs), joghurtot (Yoplait), mexikói ételeket (Old El Paso) és egyéb étel termékeket is gyártanak. Magyarországon nincs jelen a cég, de egyes termékei (pl. a Cheerios a Nestlé forgalmazásában, illetve a Häagen-Dazs jégkrém) hazánkban is elérhetőek. Székhelye a minnesotai Golden Valleyben található.

Története[edit]

A General Mills története 1856-ban kezdődött, ekkor még "Minneapolis Milling Company" néven.[2] A céget Robert Smith illinoisi képviselő alapította.Cite error: The opening <ref> tag is malformed or has a bad name 1866-ban Cadwallader C. Washburn vette át a vállalat irányítását,Cite error: The opening <ref> tag is malformed or has a bad name és felfogadta testvérét, William D. Washburn-t a cég fejlesztése érdekében. 1877-ben szövetséget kötöttek John Crosby-val, és Washburn-Crosby Company-ra változtatták a nevet. 1928-ban vették fel a General Mills nevet,[3] amikor James Ford Bell üzletember 28 malmot és a Washburn-Crosby-t egyesítette. A cég televíziós sorozatokat is szponzorál, 1941-től 1961-ig a "The Lone Ranger" sorozatot szponzorálták, 1959 óta a Rocky és Bakacsin kalandjai rajzfilmsorozat szponzorai, illetve a "The Life and Legend of Wyatt Earp" című western sorozatot is szponzorálták. 1965-ben vették meg a Play-Doh-t gyártó "Rainbow Crafts" céget. 1970-ben jelent meg első "Monster" gabonapelyhük, amelyet a mai napig is forgalmaznak Halloween-kor az Egyesült Államokban.

A General Mills ismertebb márkái: Cheerios, Lucky Charms, Old El Paso, Häagen-Dazs.

A General Mills és a Nike 2018-ban limitált kiadású cipőket jelentetett meg, amely a GM gabonapelyhein alapuló mintával és márkajeleivel (Cinnamon Toast Crunch, Lucky Charms és Kix) jelennek meg. Továbbá a General Mills emblémája is megjelenik a cipőn. Az együttműködés értelmében a GM gabonapelyheinek dobozain pedig megjelent a Nike felirat.[4]

Jegyzetek[edit]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap