Ugrás a tartalomhoz

Star Wars VIII. rész – Az utolsó jedik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Wars: Az utolsó Jedik
(Star Wars: The Last Jedi)
2017-es amerikai 3D-s film

Az utolsó Jedik moziplakátja
Az utolsó Jedik moziplakátja
RendezőRian Johnson
Producer
Vezető producerJ. J. Abrams
Műfajakció, kaland, fantasy, sci-fi, űropera
ForgatókönyvíróRian Johnson
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrSteve Yedlin
VágóBob Ducsay
JelmeztervezőMichael Kaplan
DíszlettervezőRick Heinrichs
Gyártás
GyártóLucasfilm Ltd.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő152 perc
Költségvetés578,3 millió $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • USA 2017. december 15.
 • Magyarország 2017. december 14.
Korhatár
 • USA PG-13 (mozi)
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel1.332.539.889 $[1]
Kronológia
ElőzőStar Wars: Az ébredő Erő
KövetkezőStar Wars: Skywalker kora
Kapcsolódó műsorStar Wars: Ellenállás
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars: Az utolsó Jedik témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars: Az utolsó Jedik[2] vagy Star Wars VIII. rész – Az utolsó Jedik (eredeti cím: Star Wars: The Last Jedi) 2017-ben bemutatott amerikai film, amely a Csillagok háborúja sorozat nyolcadik része, a folytatástrilógia második filmje Az ébredő Erő után.

A filmet Rian Johnson írta és rendezte. A Lucasfilm gyártotta és a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazza világszerte. A film főszereplői Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels és Gwendoline Christie, valamint az új szerepekben feltűnő Benicio del Toro, Laura Dern és Kelly Marie Tran. Ez a film volt Carrie Fisher utolsó munkája, 2016 decemberi halálát követően a filmet az ő emlékének ajánlották az alkotók.

A film tervét 2012 októberében jelentették be azután, hogy a Disney felvásárolta a Lucasfilmet. A film producerei Kathleen Kennedy és Ram Bergman, míg vezető producere Az ébredő Erő rendezője, J. J. Abrams. A film zenéjét John Williams szerezte; ez volt a nyolcadik Csillagok háborúja film, melynek zenéjét ő komponálta. A film azon jeleneteit, amelyeket Skellig Michaelön, Írországban kellett felvenni, 2015-ben készítették, a további jeleneteket pedig az angol Pinewood Studiosban vették fel 2016 februárja és júliusa között. A film végső munkálatai 2017 szeptemberében fejeződtek be.[3]

A film világpremierje 2017. december 9-én volt Los Angelesben. Az amerikai mozikban 2017. december 15-én, míg Magyarországon 2017. december 14-én mutatták be a filmet, egyes hazai mozik premier előtti vetítéseket is tartottak december 13-án.[4]

A mozikban 1,3 milliárd dollár bevételt termelt, s ezzel a legsikeresebb 2017-ben bemutatott film lett. A kritikusoktól pozitív visszajelzéseket kapott, többen a legjobb Star Wars-filmnek nevezték A Birodalom visszavág óta.[5][6][7][8][9] A filmet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia négy kategóriában jelölte Oscar-díjra, valamint a British Academy of Film and Television Arts két kategóriában jelölte BAFTA-díjra. A film folytatása a Star Wars: Skywalker kora, amely 2019. december 19-én került a magyar mozikba.

Rövid történet[szerkesztés]

Rey megkezdi a Jedi kiképzését Luke Skywalker tanítványaként annak a reményében, hogy ezzel változtathat az Ellenállás helyzetén és legyőzhetik Kylo Rent és az Első Rendet, eközben Leia Organa, Finn és Poe Dameron megpróbálnak elmenekülni egy Első rendi támadás elől.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Leia Organa által vezetett Ellenállás bázisa kiürítésére kényszerül, miután az Első Rend flottája sikeresen megtalálta azt a D’Qar bolygón. Poe Dameron sikeres ellentámadása után az Ellenállók fénysebességre kapcsolva menekülnek üldözőik elől, ám az Első Rend egy új technológia segítségével követni tudja őket. Kylo Ren, Leia fia támadást indít, amely megsemmisíti az Ellenállók parancsnoki hajóját támogató kisebb hajókat, de megérezve anyja jelenlétét, habozik a parancsnoki híd kilövését illetően. Ennek ellenére a TIE vadászok kilövik a parancsnoki hidat, ezzel megölve több vezetőt az Ellenállásból. Leia a támadást követően eszméletét veszti, emiatt Holdo admirálishelyettes veszi át tőle az Ellenállók irányítását. Poe nem ért egyet Holdo titkolózó vezetői stílusával, ezért Finn-nel, BB-8-el és a szerelő Rose Ticóval titkos terv végrehajtásába kezdenek az Első Rend nyomkövető rendszerének kiiktatása érdekében.

Rey megérkezik a távoli Ahch-To bolygóra Csubakka-val és R2-D2-val az Ezeréves Sólyom fedélzetén meggyőzni Luke Skywalkert, hogy térjen vissza és segítse az Ellenállást. Luke, aki a Jedik és saját hibái miatt elvágta magát az Erőtől és önkéntes száműzetésbe vonult, visszautasítja a lány ajánlatát, de megrökönyödik barátja, Han Solo halálhírét hallva.

Luke tudta nélkül Rey és Kylo Ren beszélni kezdenek egymással telepatikus látomások segítségével. R2-D2 hathatós közreműködése miatt Luke beleegyezik Rey kiképzésének megkezdésébe. Luke és Kylo Ren különböző történetet mesél Rey-nek arról, hogy a fiú miért választotta a Sötét Oldalt, később Luke beismeri, egy pillanat erejéig játszott a gondolattal, hogy végez az ifjú Kylo Rennel, akinek elméjét akkor már megmérgezte Snoke legfőbb vezér. Az ifjú Kylo megérezte Luke jelenlétét, ami végül a Jedi által felépített új templom és tanítványainak elpusztítását okozta. Rey abban a hitben, hogy vissza tudja téríteni Rent, elhagyja a szigetet, hogy egyedül szálljon szembe vele. Luke eközben arra készül, hogy felégesse a szigeten álló templomot és könyvtárat, ekkor megjelenik Yoda mester szelleme, aki maga égeti fel a templomot és biztatja Luke-ot, hogy tanuljon a hibáiból.

Holdo elmondja a tervét, hogy kisebb hajókat használva menekítené ki a megmaradt Ellenállókat. Poe a tervet veszélyesnek és gyávának ítéli meg, ezért lázadást szít.

Finn, Rose és BB-8 Canto Bightban megismerkednek DJ-vel, aki felajánlja nekik a segítségét a nyomkövető hatástalanításában. Azonban Snoke hajójára való megérkezésüket követően Phasma százados elfogja őket, csak BB-8 menekül meg. Rey is megérkezik a hajóra, de Kylo Ren elfogja és Snoke elé vezeti, aki elmondja, ő hozta létre a kapcsolatot Rey és Kylo Ren között annak érdekében, hogy végleg legyőzhesse Luke Skywalkert. Snoke megparancsolja Kylo Rennek Rey megölését, aki a lány helyett magát a Legfőbb vezért öli meg, majd együttműködve a lánnyal végeznek Snoke elit testőrségével. Kylo kéri Rey-t, hogy álljon mellé és irányítsák együtt a galaxist, de Rey visszautasítja. Az Erő segítségével mindketten próbálják megszerezni Anakin Skywalker fénykardját, amely ez alatt kettétörik.

Leia eközben felépül és elkábítja a lázadást szító Poe-t, ezzel megkezdődhet a közeli Crait bolygón található, elhagyott Lázadó-bázisra történő menekülés. Holdo a hajón marad, mivel azt irányítani kell, ezzel próbálja félrevezetni az Első Rend flottáját.

DJ jutalomért elárulja az Ellenállók tervét az Első Rendnek, az Ellenállók ezért jelentős veszteségeket szenvednek. Holdo feláldozza önmagát, amikor úgy dönt, hogy fénysebességgel belehajt Snoke hajójába, ezzel megbénítva az Első Rendet. Rey a káoszt kihasználva elmenekül a hajóról, míg Kylo Ren kikiáltja magát új legfőbb vezérnek. BB-8 sikeresen megmenti Rose-t és Finnt, akik legyőzték Phasma századost, majd csatlakoznak a többi Ellenállóhoz a bázison. Rövidesen az Első Rend hajói is megérkeznek. Poe, Finn és Rose vezetik a támadást a Rend szuperlézer-ostromágyúja ellen régi sísiklókkal. Rey a Sólyommal elcsalja a TIE-vadászokat, Rose pedig megmenti Finnt a biztos haláltól. Az Első Rend szuperfegyvere lyukat üt az Ellenállók bázisának kapuján.

Luke váratlanul megjelenik a bázison, és egyedül szembeszáll Kylóval azért, hogy eközben a megmaradt Ellenállók el tudjanak menekülni. Kylo Ren utasítja az Első Rend erőt, hogy lőjék Luke-ot, ám ez hatástalan marad, ezért személyesen harcol a Jedivel. Ren összecsap Luke-kal, de végül felismeri, hogy Luke nincs a bolygón valójában, csak az Erő segítségével vetíti ki magát. Luke közli Rennel, hogy nem ő lesz az utolsó Jedi, eközben Rey az Erőt használva segít az Ellenállóknak, hogy fel tudjanak szállni a Sólyom fedélzetére, majd azzal el tudjanak menekülni. Luke az Ahch-Tón a kimerültség miatt eggyé válik az Erővel. Leia biztosít mindenkit, hogy a lázadásnak mindene megvan, ami szükséges az újjáéledéshez. Eközben Canto Bightban az egyik fiú, aki segített Finnek és Rose-nak, az Erő segítségével megragadja a seprűt és reménykedve bámulja a horizontot.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Megjegyzés
Luke Skywalker Mark Hamill Stohl András Az utolsó Jedi mester, aki önkéntes száműzetésbe vonult az Ahch-To bolygóra.
Leia Organa Carrie Fisher Kovács Nóra Luke ikertestvére, az Ellenállás vezetője.
Kylo Ren / Ben Solo Adam Driver Zöld Csaba Snoke legfőbb vezér tanítványa, a Ren lovagjainak mestere. Han Solo és Leia gyermeke, Luke unokaöccse.
Rey Daisy Ridley Sallai Nóra Roncsvadász a Jakku bolygóról, aki csatlakozik az Ellenálláshoz és elmegy felkeresni Luke Skywalkert.
Finn / FN-2187 John Boyega Szatory Dávid Korábban rohamosztagos volt, de megszökött az Első Rend kötelékéből.
Poe Dameron Oscar Isaac Rajkai Zoltán Az Ellenállás legjobb pilótája.
Snoke legfőbb vezér Andy Serkis Fekete Ernő Az Első Rend vezére, Kylo Ren mestere.
Maz Kanata Lupita Nyong’o Varga Gabriella Korábban kalóz, az Ellenállás szövetségese.
Hux tábornok Domhnall Gleeson Fehér Tibor Korábban a Csillagpusztító Bázis parancsnoka.
C-3PO Anthony Daniels Galbenisz Tomasz Protokoll droid Leia szolgálatában.
Phasma százados Gwendoline Christie Ruttkay Laura Az Első Rend rohamosztagosainak parancsnoka.
Rose Tico Kelly Marie Tran Laurinyecz Réka Az Ellenállás műszerésze.
Amilyn Holdo Laura Dern Csere Ágnes Az Ellenállás admirálisa.
Yoda Frank Oz Szacsvay László A Jedi rend halott vezetője, Luke mentora, aki szellemként jelenik meg.
DJ Benicio del Toro Király Attila Egy alvilági kódtörő.

Régi szerepet új színész alakít[szerkesztés]

Ismét feltűnik a filmben[szerkesztés]

Új szerepek[szerkesztés]

Gyártás és forgatás[szerkesztés]

A Skellig Michael sziget a filmben az Ahch-To bolygóként jelenik meg, ahol Luke Skywalker elszigetelten él
A Crait bolygón játszódó csatajeleneteket Salar de Uyuni sósivatagjában vették fel, Bolíviában
A Canto Bightban játszódó jeleneteket Dubrovnikban forgatta a stáb 2016-ban

2012 őszén olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy a VIII. és IX. epizódok forgatókönyveit Lawrence KasdanA Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyvírója és Simon Kinberg írnák, valamint Kathleen Kennedyvel közösen mindhárom új film producerei lennének. 2014. június 20-án derült ki, hogy Rian Johnson lesz a VIII. epizód írója és rendezője, és hogy ő készíti majd el a IX. film vázlatát is.[28][29][30]

A legelső jeleneteket már 2015 szeptemberében forgatták az Írország partjainál fekvő Skellig Michael szigeten, amely először Az ébredő Erő-ben volt látható. Skellig Michaelön az időjárási viszonyok miatt a hajózás április és szeptember között biztonságos, és mivel a szigetet csak helyi hajósok segítségével lehet megközelíteni, ezért döntött a stáb úgy, hogy az itteni jeleneteket még szeptemberben felveszik, 5 hónappal a produkció hivatalos kezdete előtt. Rossz időjárás miatt az első napi forgatásokat így is el is kellett halasztani, mivel a hajósok nem vállalkoztak arra, hogy a filmeseket a szigetre vigyék.[31][32][33][34] A további jelenetek forgatása hivatalosan 2016 februárjától folyt Angliában a Pinewood Studiosban; itt a film az Űrmedve munkacímet kapta.[35][36] Március 9-16 között a forgatás a horvátországi Dubrovnikban folytatódott, ahol a kaszinóvárosban játszódó jeleneteket forgatták.[37][38] Április 20-án a stáb visszatért Írországba, ahol további Ahch-Tón játszódó jeleneteket forgattak, a Dingle-félszigeti Ceann Sibealnál.[39] A film helyszínéül szolgált a bolíviai Salar de Uyuni sósivatag is, ahol a Crait bolygón játszódó csatát vették fel 2016 júliusában.[40] Ugyanezen jelenetsor egyes részeit a Bonneville sós síkságon forgatták.[41]

A film forgatásai hivatalosan 2016. július 22-én fejeződtek be,[42] ám 2016 szeptemberéig a Maz Kanatat alakító Nyong'o jeleneteit még nem vették fel.[43] 2017 februárjában bejelentették, hogy a film egyes részeit IMAX kamerákkal forgatták.[44] Rick Heinrichs díszlettervező elmondta, hogy az eredeti forgatókönyv szerint 160 díszletre lett volna szükség, de végül 125 díszletet és négy műtermet használtak a filmhez a Pinewood Studiosban.[45]

Neal Scanlan elmondta, hogy Az utolsó Jedik forgatása során összesen 180-200 élőlényt keltettek életre számítógépes technika alkalmazása nélkül, ám ezek nem mindegyike került bele a film végleges verziójába.[46] Az eredeti trilógiához hasonlóan Yoda megjelenítéséhez nem használtak számítógépes technikát, az öreg mester szellemét Frank Oz bábos keltette életre.[47]

A Canto Bightban játszódó egyik jelenet utalást tartalmaz az 1985-ben készült Terry Gilliam filmre, a Brazilra, ebben a jelenetben Finnt és Rose-t letartóztatják, amiért 27B/6 számú parkolási szabálysértést követnek el.[48]

Zene[szerkesztés]

Egy 2013-ban adott koncertje során John Williams kifejezte abbéli reményét, hogy ő szerezheti majd mindhárom új Csillagok háborúja film zenéjét. A Star Wars Insider magazin 122. száma 2013. szeptember 3-án azt sugallta, hogy valóban Williams fogja szerezni az új filmet zenéjét, ám a Lucasfilm kijelentette, hogy eddig csak a VII. epizódra szerződött a zeneszerzővel. 2016 augusztusában Williams maga jelentette be, hogy ő fogja szerezni a film zenéjét,[49] melynek felvételei 2016. decembere és 2017. áprilisa között zajlottak.[50]

A film zenéje 2017. december 15-én jelent meg,[51] hazánkban hagyományos CD formátumban a Universal Music Group adta ki.[52]

A film zenéjét a a legjobb eredeti filmzene kategóriában jelölte Oscar-díjra a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, ez volt John Williams ötvenegyedik jelölése a díjra.[53]

Bemutató[szerkesztés]

A film eredetileg 2017. május 26-án került volna a mozikba,[54][55] de a stúdió 2017 januárjában december 15-re halasztotta a premiert.[56] A film címét 2017. január 23-án tették közzé. A film a The Last Jedi címet kapta.[57] Az első plakáton a „Star Wars” feliratot pirossal írták. 

Az utolsó Jedik világpremierje 2017. december 9-én volt Los Angelesben.[58] A film európai premierje Londonban a Royal Albert Hallban volt 2017. december 12-én.[59] A filmet a hazai mozik 2017. december 14-től vetítették, de több mozi is tartott premier előtti vetítéseket december 13-án este.

DVD, Blu-ray és UHD kiadások[szerkesztés]

Az utolsó Jedik 2018. március 27-én jelent meg DVD-n és blu-ray-en az Egyesült Államokban, a digitális változat azonban már március 13-tól elérhetővé vált. Ez volt az első Star Wars epizód, amelynek megjelent 4K UHD kiadása is.[60] Az európai értékesítés 2018 áprilisában kezdődött meg. Hazánkban 2018. április 25-én jelent meg a film DVD és Blu-ray formátumban a ProVideo kiadásában.[61] Az USA-ban a film DVD és Blu-ray kiadásából 17 hét alatt 3 869 705 példány fogyott el.[62] Az Egyesült Államokban Az utolsó Jedik volt a második legsikeresebb BD kiadás a 2018-as évben, maga mögé utasítva a mozikban sikeresebben teljesítő Fekete Párducot is.[63]

Regényváltozatok[szerkesztés]

A film regényváltozatát Jason Fry írta, a kötet 2018 márciusában jelent meg. A filmből gyermekek számára is készült feldolgozás, ennek a szerzője Michael Kogge volt.

Magyar cím[szerkesztés]

A VIII. epizód hivatalos alcímét 2017. január 23-án jelentette be a Lucasfilm, amely a The Last Jedi lett.[57] A Jedi szó az angolban mind az egyes, mind pedig többes számot is jelenthet. A film magyar forgalmazója februárban jelentette be a hivatalos magyar alcímet, amely akkor még Az utolsó Jedi volt.[64] Később azonban megváltoztatták a magyar alcímet a jelenlegi többes számban levő változatra, melynek indoklásaként az egyéb külföldi fordításokat jelölték meg.[65] A vita eldöntése érdekében az epizód írója és rendezője, Rian Johnson számos interjúban nyilatkozta, hogy a film alcímében a Jedi egyes számban van, azaz Az utolsó Jedi volna a helyes fordítás, de a magyar forgalmazó már nem változtatta meg újra az alcímet a nyilatkozatok hatására.[66][67] 2019. április 29-én a Star Wars: Skywalker kora cím magyarázata során a forgalmazó Az utolsó Jedik cím kapcsán a következőt mondta: „Az utolsó Jedik esetében csupán az okozott fennakadást, hogy a jóváhagyáskor a stúdiónak nem volt tudomása róla, hogy nálunk a Jedi szónak jelzett a többes száma.”[68]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

Az utolsó Jedik produkciós költsége 200 millió dollár volt, míg a film teljes költségvetése 578,3 millió dollárt számlált. A film 417,5 millió dollár tiszta hasznot hozott a stúdiónak, ezzel a 2017-es év legnyereségesebb produkciója lett, a Disney égisze alatt készülő Star Wars produkciók közül pedig a második legnyereségesebb alkotás a film.[69][70]

A film 2017. december 15-én csak Amerikában 104,8 millió dollárt bevételt termelt.[71] Hazánkban a film minden idők legnagyobb nyitóhétvégéjét produkálta, 421,9 millió forint bevételt hozott a magyarországi vetítések első öt napja alatt.[72] 2017. december 31-én a film átlépte az egymilliárd dolláros bevételt.[73]

2018. január 14-re a film bevételei meghaladták az 1,264 milliárd dollárt, ezzel a film a legsikeresebb 2017-ben bemutatott film lett megelőzve az addigi rekordert, A szépség és a szörnyeteget.[74] Az utolsó Jedikre 909 512 darab jegyet adtak el a magyar mozik, a film 1 381 361 944 Ft bevételt termelt hazánkban.[75]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes oldal mérése alapján a film kritikáinak 91%-a pozitív volt, ennek eredményeként az oldal az éves összesítésében Az utolsó Jediket a 2017-es év legjobb filmjeként nevezte meg a sc-fi/fantasy kategóriában.[76][77][78] A Metacriticen 85 pontot kapott a kritikusoktól, amely „egyetemes elismerésre” utal.[79] A CinemaScore mérése szerint a közönség A osztályzatot adott a filmnek, egy „A+”-tól „F”-ig terjedő skálán, a comScore mérése alapján a nézők 89%-a összességében pozitív véleménnyel voltak a filmről és 79%-uk biztosan ajánlaná azt.[80][81] A SurveyMonkey felmérése szerint azok a felnőttkorú nézők, akik látták Az utolsó Jediket, 89%-ban „imádták” vagy „kedvelték” azt.[81]

A kritikusok pozitív visszajelzései ellenére a Rotten Tomatoes és a Metacritic oldalán a film a nézői voksok alapján mindössze 48%-ot,[82] illetve 4.5/10 pontot ért el.[83] Több cikkben fejtegették, hogy ezen negatív visszajelzések feltehetően a voksok internetes csoportok, vagy botok szervezett manipulációjának eredményei lehetnek.[84][85] A Quartz című folyóirat megjegyezte, hogy sok újonnan regisztrált felhasználó mind Az utolsó Jediknek, mind a Thor: Ragnarök című filmnek negatív értékelést adott, a Bleeding Cool internetes portál arról írt, hogy a Thor eleinte negatív értékeléseket kapott, de később a pozitív visszajelzések száma jócskán meghaladta a kezdeti negatívokét.[86][87] Válaszként a manipulációs találgatásokra a Rotten Tomatoes kiadott egy közleményt, melyben tagadta, hogy ilyen kísérletre sor került volna, de azt megjegyezték, hogy az írott értékelések száma növekedett a szokásoshoz képest.[88] 2019 márciusában a Rotten Tomatoes szóvivője elismerte, hogy a film értékeléseit "erősen manipulálták" erre a célra szerveződött csoportok.[89]

Az újságírók és kritikusok megosztónak nevezték Az utolsó Jediket a nézők körében.[90] Todd VanDerWerff, a Vox újságírója azt írta, hogy az elégedetlen rajongók túl progresszívnak találták a filmet, nem kedvelték annak cselekményét, humorát, karakterábrázolását, vagy csalódottak voltak, hogy a teóriáik nem váltak realitássá.[91] Több újságíró is VanDerWerff véleményével megegyező cikket írt.[92][93][94] Különösen megosztó volt az a döntés, hogy Rey szüleinek kiléte jelentéktelen a történet szempontjából, hiszen több rajongó is Luke Skywalker leányának hitte, vagy azt várta, hogy a korábbi részekből ismert karakterek valamelyikének leszármazottja legyen.[95][96] Többen gondolták, hogy Snoke karakterének nagyobb jelentőséggel kellett volna bírnia a cselekmény szempontjából, valamint hogy Luke ábrázolása szakított a korábbi hősies személyiségével.[94][97][98] Több cikk is kiemelte, hogy egyes teóriák olyan nagy visszhangot kaptak, hogy a nézők egyes csoportja nem tudott elvonatkoztatni tőlük, ezért csalódtak a filmben. Ennek ellenére több rajongó is dicsérte a film cselekményét, hangvételét és eltéréseit a szokásos Star Wars-filmektől.[92][94]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

BAFTA-díj (2018)
 • jelölés: legjobb hang (2018) – Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick, Stuart Wilson, Matthew Wood
 • jelölés: legjobb vizuális effektusok – Stephen Alpin, Chris Courbould, Ben Morris, Neal Scanlan
Oscar-díj (2018)
AARP-díj (2018)
 • díj: felnőtteknek szóló legjobb film
Empire-díj (2018)
 • díj: legjobb film
 • díj: legjobb rendező – Rian Johnson
 • díj: legjobb színésznő – Daisy Ridley
 • díj: legjobb vizuális effektusok>
 • díj: legjobb jelmeztervezés – Micahel Kaplan
 • jelölés: legjobb színész – John Boyega
 • jelölés: legjobb új színész – Kelly Marie Tran
 • jelölés: legjobb sci-fi/fantasy
 • jelölés: legjobb látványtervezés
Szaturnusz-díj (2018)
 • díj: legjobb forgatókönyvRian Johnson
 • díj: legjobb férfi főszereplőMark Hamill
 • díj: legjobb vágásBob Ducsay
 • jelölés: legjobb sci-fi film
 • jelölés: legjobb rendező – Rian Johnson
 • jelölés: legjobb színésznő – Daisy Ridley
 • jelölés: legjobb női mellékszereplő – Carrie Fisher (posztumusz)
 • jelölés: legjobb női mellékszereplő – Kelly Marie Tran
 • jelölés: legjobb látványtervezés – Rick Heinrichs
 • jelölés: legjobb filmzene – John Williams
 • jelölés: legjobb smink – Peter Swords King, Neal Scanlan
 • jelölés: legjobb jelmez – Michael Kaplan
 • jelölés: legjobb különleges effektusok – Ben Morris, Michael Mulholland, Neal Scanlan, Chris Corbould

Érdekességek[szerkesztés]

 • Minden Star Wars-filmben elhangzik egy szereplőtől, hogy „Rossz előérzetem van”, ebben a részben ezt BB-8-től hallhatjuk csipogás formájában.
 • Az Ellenállás vezérhajóját Raddusnak hívják a Zsivány Egyes-ben szereplő Mon Calamari lázadó tábornok után, bár a filmben erre nincs utalás.
 • Szintén a Zsivány Egyes-re utal a „hiperűr-követés”, mert ott szerepelt a Halálcsillag akkori tervrajzai között, mint kísérleti projekt.
 • Luke robotkezén kivehető a sérülés, amit még A jedi visszatér-ben szerzett.
 • Az a három ember, akik egy konténer takarásából figyelik Luke-ot a Crait bolygón, azok Mark Hamill gyermekei, Chelsea, Nathan és Griffin Hamill.
 • Hamill adta a hangját és mozdulatait annak a részeg űrlénynek, aki a kaszinóban nyerőgépnek nézi BB-8-et és érméket dobál bele.
 • Luke halála pillanatában az Ahch-To bolygó naplementéjét kémleli, mely egy időre kettős naplementévé válik, utalva a Tatuinra.
 • Luke iránytűje először a Battlefront II. című Star Wars számítógépes játékban tűnik fel.
 • Luke X-szárnyú vadásza a vízben csak három szárnnyal rendelkezik, a negyedik ugyanis a kunyhója bejárati ajtaja.
 • Az Ahch-To-n élő porgokat a Skellig Michael-ön őshonos lundák ihlették.

Folytatás[szerkesztés]

A Star Wars: Skywalker kora, amely a folytatás trilógia befejező epizódja, 2019. december 19-én került a mozikba hazánkban.[99] Eleinte a rendezői feladatokat Colin Trevorrow-ra bízták, ám 2017. szeptember 5-én a Lucasfilm bejelentette, hogy a rendező mégsem vállalja a munkát.[100] Egy héttel Trevorrow távozása után a Lucasfilm bejelentette, hogy az epizódot J. J. Abrams rendezi, valamint a forgatókönyvet is ő írja Chris Terrioval. Abrams és Terrio elmondta, hogy a kilencedik epizód minden eddigi trilógiát összeköt és minden trilógiából vesz át elemeket.[101][102]

Lásd még[szerkesztés]

A Csillagok háborúja dátumai

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ‘The Last Jedi’ Box Office. Box Office Mojo. [2018. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 25.)
 2. Magyarul is "Az utolsó Jedik" lesz a cím. StarWarsMedia.hu. [2017. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
 3. McMillan, Graeme: 'Star Wars: The Last Jedi' Wraps Postproduction, Says Rian Johnson. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 22. (Hozzáférés: 2017. szeptember 22.)
 4. Bejelentették a nyolcadik Star Wars-film címét. origo.hu, 2017. január 23. (Hozzáférés: 2017. február 7.)
 5. Star Wars: The Last Jedi Reviews: Critics Say Episode VIII Is Hugely Satisfying” (Hozzáférés: 2017. december 13.) (amerikai angol nyelvű) 
 6. Star Wars: The Last Jedi Review”, Slashfilm, 2017. december 12. (Hozzáférés: 2017. december 13.) (amerikai angol nyelvű) 
 7. Seitz, Matt Zoller: Star Wars: The Last Jedi Movie Review (2017) | Roger Ebert (angol nyelven). www.rogerebert.com . (Hozzáférés: 2017. december 13.)
 8. Star Wars: The Last Jedi, the best by a distance”, Mail Online (Hozzáférés: 2017. december 13.) 
 9. Adams, Sam. „The Last Jedi Brings Fresh Ideas Not Just to Star Wars but to the Whole Universe of Movies”, Slate Magazine (Hozzáférés: 2017. december 13.) (angol nyelvű) 
 10. New Chewbacca is unmasked at Last Jedi premiere”, Daily Mail, 2017. december 12. (Hozzáférés: 2017. december 16.) 
 11. New Chewbacca actor delivers touching letter as Peter Mayhew retires”, Syfy, 2017. február 22.. [2017. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. december 16.) (angol nyelvű) 
 12. McNary, Dave: Star Wars': R2-D2 Role to Be Filled by Jimmy Vee in 'The Last Jedi. [[Variety (magazin)|]], 2017. február 14. (Hozzáférés: 2017. február 15.)
 13. Valverde, Michael: Nien Nunb Will Return For Star Wars: Episode VIII. Dork Side of the Force, 2016. február 6. (Hozzáférés: 2016. február 6.)
 14. Topel, Fred: Billie Lourd Will Return with a Larger Role In 'Star Wars Episode 8'. SlashFilm.com, 2016. március 13. (Hozzáférés: 2016. március 14.)
 15. Collura, Scott: How Star Wars: The Last Jedi made Carrie Fisher immortal. IGN, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2017. december 19.)
 16. Brooks, Dan (August 26, 2015), Droid Dreams: How Neal Scanlan and the Star Wars: the Force Awakens Team Brought BB-8 to Life, <http://www.starwars.com/news/droid-dreams-how-neal-scanlan-and-the-star-wars-the-force-awakens-team-brought-bb-8-to-life>
 17. Chitwood, Adam (November 17, 2016), Watch Ben Schwartz Provide the Voice of BB-8 in New 'Star Wars: The Force Awakens' Featurette, <http://collider.com/star-wars-bb-8-voice-ben-schwartz-bill-hader-video/>
 18. Nobile, Phil: Who Is Noah Segan Playing in STAR WARS?. Birth.Movies.Death, 2016. április 19. [2016. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 15.)
 19. Clark, Jansen: 'Star Wars: Episode 8' Trailer Rumor: Another Mystery Character to Appear and More. Inquisitr.com, 2017. június 8. (Hozzáférés: 2017. június 9.)
 20. Pearson, Ben: Joseph Gordon-Levitt Has a Cameo in 'Star Wars: The Last Jedi'. slashfilm.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 27.)
 21. Chung, Frank: Warwick Davis on Star Wars: Episode VIII 'cliffhanger', possible Willow sequel. News.com.au, 2016. szeptember 30. (Hozzáférés: 2016. október 1.)
 22. Breznican, Anthony: Star Wars Celebration: Updates on Episode VIII and young Han Solo movie. Entertainment Weekly, 2016. július 17. (Hozzáférés: 2016. július 18.)
 23. Fullerton, Huw: Gary Barlow confirms secret Star Wars cameo. RadioTimes, 2017. március 27. (Hozzáférés: 2017. április 17.)
 24. John Boyega confirms royal cameos in 'Star Wars'. ScreenDaily.com , 2017. augusztus 21. [2020. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
 25. Tom Hardy's deleted Last Jedi cameo will be included on the Blu-Ray release. The Telegraph, 2017. december 22. (Hozzáférés: 2017. december 25.)
 26. Breznican, Anthony: The Last Jedi spoiler talk: Mark Hamill plays a secret second role — and other Easter eggs. Entertainment Weekly, 2017. december 17. [2017. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 30.)
 27. MUCH TO LEARN YOU STILL HAVE: 10 ALIENS YOU SHOULD KNOW FROM STAR WARS: THE LAST JEDI’S CANTO BIGHT. starwars.com , 2018. január 11.
 28. Fleming, Jr., Mike. „'Star Wars' Bombshell! Rian Johnson To Write, Direct Next Two Films”, Deadline.com, 2014. június 20. (Hozzáférés: 2014. június 20.) 
 29. Shaw, Lucas. „Rian Johnson to Write and Direct 'Star Wars' 8 – But Not 9”, TheWrap, 2014. június 20. (Hozzáférés: 2014. június 20.) 
 30. McMillan, Graeme: Rian Johnson Says Next 'Star Wars' Will Have Less CGI, More Practical Effects. The Hollywood Reporter, 2014. augusztus 18. (Hozzáférés: 2014. augusztus 18.)
 31. Breznican, Anthony: Updated: Star Wars: Episode VIII will shoot in Ireland this month. Entertainment Weekly, 2015. szeptember 9. (Hozzáférés: 2015. szeptember 9.)
 32. Clifford, Graham: Skellig Michael: Is 6th-century rock star selling out to a galaxy far, far away?. Irish Independent, 2015. szeptember 6. (Hozzáférés: 2015. szeptember 9.)
 33. Marine Notice No. 44 of 2015 – Filming Activity at Sceilig Mhichíl, Co. Kerry. Department of Transport, Tourism and Sport, 2015. szeptember 11. [2016. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 12.)
 34. Lucey, Anne: Skellig Michael 'Star Wars' filming cancelled amid high winds. Irish Times, 2015. szeptember 14. (Hozzáférés: 2015. szeptember 15.)
 35. Alirjaafar: Star Wars' Returning To Pinewood For 'Episode VIII. Deadline Hollywood, 2014. november 10. (Hozzáférés: 2014. november 17.)
 36. Gallagher, Brian: 'Star Wars 8' Rewrites to Include More 'Force Awakens' Characters?. MovieWeb, 2016. január 18. (Hozzáférés: 2016. január 19.)
 37. Star Wars Episode VIII Starts Shooting in Dubrovnik This Week. Croatia Week, 2016. március 8. (Hozzáférés: 2016. március 8.)
 38. Harris, David: Star Wars: Episode VIII Filming Update: Luke in a Casino, Poe takes Charge. Dork Side of the Force, 2016. március 26. [2016. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 26.)
 39. Star Wars: Malin Head locals feel the force of legendary film. BBC News, 2016. május 13. (Hozzáférés: 2016. december 28.)
 40. The Breathtaking Bolivian Salt Flats Play an Important Role in 'Star Wars: The Last Jedi'. Remezcla , 2017. december 15. [2017. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 18.)
 41. Star Wars: The Last Jedi Filming Locations You Need To Visit (angol nyelven). trip101.com, 2017. október 11. (Hozzáférés: 2018. január 23.)
 42. Romano, Nick: 'Star Wars: Episode VIII director Rian Johnson announces end of production. Entertainment Weekly, 2016. július 22. (Hozzáférés: 2016. július 22.)
 43. Trumbore, Dave. „Lupita Nyong'o Hasn't Shot Her 'Star Wars: Episode 8' Role Despite Rian Johnson Wrapping Production”, Collider, 2016. szeptember 11.. [2016. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. szeptember 12.) 
 44. Evry, Mark: Star Wars: The Last Jedi Scene Shot in IMAX, Plus MORE Disney IMAX Releases. ComingSoon.net, 2017. február 22. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
 45. Riefe, Jordan: Original 'Star Wars: The Last Jedi' Script Called for a 'Ridiculous Amount of Sets'. The Hollywood Reporter , 2017. december 13.
 46. Sciretta, Peter: 'Star Wars: The Last Jedi' Has More Practical Creatures Than Any 'Star Wars' Film. /Film, 2017. december 15. (Hozzáférés: 2017. december 16.)
 47. Megan McCluskey: An All-Time Favorite Star Wars Character Makes an Epic Cameo in The Last Jedi. TIME Magazine, 2017. december 15. (Hozzáférés: 2017. december 16.)
 48. Riesman, Abraham. „Did You Catch the Brazil Reference in The Last Jedi?”, Vulture (Hozzáférés: 2017. december 30.) (angol nyelvű) 
 49. McCormick, Rich: John Williams confirms he's working on the score for Star Wars: Episode VIII. The Verge, 2016. augusztus 16. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 50. Burlingame, Jon: 'Fantastic Beasts' and 'The BFG' Tap into Magical Musical Worlds. [[Variety (magazin)|]], 2016. december 1. (Hozzáférés: 2016. december 1.)
 51. Records, Walt Disney: Star Wars: The Last Jedi Original Motion Picture Soundtrack From Oscar®-Winning Composer John Williams Available Today, December 15 (angol nyelven). www.prnewswire.com . (Hozzáférés: 2017. december 30.)
 52. A mozikban már tarol a Star Wars: Az utolsó Jedik, és ezennel megérkezett a film zenéje is! (hun nyelven). (Hozzáférés: 2018. január 2.)
 53. John Williams breaks his own Oscars record, picks up 51st nomination (angol nyelven). (Hozzáférés: 2018. január 28.)
 54. Truitt, Brian: 'Star Wars: Episode VIII coming in May 2017. USA Today, 2015. március 12. (Hozzáférés: 2015. március 14.) „Also, writer/director Rian Johnson's Star Wars: Episode VIII — to follow J.J. Abrams' Star Wars: The Force Awakens, out December 18 — is now scheduled to arrive on the big screen May 26, 2017.”
 55. Mendelson, Scott: First Star Wars Stand-Alone, Rogue One, Will Have Female Lead in Felicity Jones. Forbes, 2015. március 12. (Hozzáférés: 2015. március 14.) „Star Wars: Episode VIII will indeed be directed by Rian Johnson (Looper) and will be released on May 26, 2017, or around the 40th anniversary of the original Star Wars.”
 56. McClintock, Pamela: 'Star Wars: Episode VIII Gets New Release Date. The Hollywood Reporter, 2016. január 20. (Hozzáférés: 2016. január 20.)
 57. a b The Official Title for Star Wars: Episode VIII Revealed. StarWars.com, 2017. január 23. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
 58. Mendelson, Scott. „How 'Star Wars: The Last Jedi' Is Preventing An 'Age Of Ultron'-Style Box Office Backlash”, Forbes (Hozzáférés: 2017. december 6.) 
 59. Royal Albert Hall to roll out the red carpet for the European premiere of Star Wars: The Last Jedi. royalalberthall.com, 2017. november 21. (Hozzáférés: 2017. december 8.)
 60. STAR WARS: THE LAST JEDI COMES HOME. starwars.com. (Hozzáférés: 2018. február 20.)
 61. MINDEN, AMIT AZ UTOLSÓ JEDIK HAZAI DVD/BD MEGJELENÉSÉRŐL TUDNI ÉRDEMES!. ign.hu. (Hozzáférés: 2018. március 19.)
 62. https://www.the-numbers.com/home-market/packaged-media-sales/2018
 63. https://www.the-numbers.com/home-market/bluray-sales/2018
 64. December 14-től a mozikban#starwars#thelastjedi. FilmKockák Facebook, 2017. február 17. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
 65. Akkor most Az utolsó Jedik vagy Az utolsó Jedi?. mno.hu, 2017. október 12. [2018. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
 66. NO, ÁLLJUNK MEG EGY SZÓRA! MÉGIS EGYES SZÁM A VIII. EPIZÓD EREDETI CÍME?. ign.hu, 2017. április 15. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
 67. The Last Jedi - a rendező szerint egyes szám. gamekapocs.hu, 2017. április 17. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
 68. Így lett Skywalker kora a IX. Star Wars film magyar címe. ziro.hu, 2019. április 29. (Hozzáférés: 2019. április 29.)[halott link]
 69. Anthony D'Alessandro: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Lowest Profit Of Disney Trilogy Titles: No. 9 On Deadline’s 2019 Most Valuable Blockbuster Tournament. Deadline, 2020. április 22. (Hozzáférés: 2020. április 23.)
 70. D'Alessandro, Anthony: No. 1 ‘Star Wars: The Last Jedi’ Box Office Profits – 2017 Most Valuable Blockbuster Tournament. Deadline Hollywood, 2018. március 28. (Hozzáférés: 2018. március 28.)
 71. Star Wars: The Last Jedi Daily Box Office. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. január 2.)
 72. Az utolsó Jedik az év legjobb nyitóhétvégéjét produkálta Magyarországon. mno.hu. [2017. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 2.)
 73. 'Star Wars: The Last Jedi' hits $1 billion worldwide. money.cnn.com. (Hozzáférés: 2018. január 2.)
 74. Yearly Box Office. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. január 14.)
 75. Box Office. Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2018. április 26.)
 76. 'Star Wars: The Last Jedi. (Hozzáférés: 2018. január 29.)
 77. AZ UTOLSÓ JEDIK 2017 LEGJOBB SCI-FIJE A ROTTEN TOMATOES SZERINT. ign.hu (Becságh Dániel). (Hozzáférés: 2018. január 29.)
 78. BEST-REVIEWED SCI-FI/FANTASY MOVIES 2017. rottentomatoes.com. (Hozzáférés: 2018. január 29.)
 79. http://www.metacritic.com/movie/star-wars-episode-viii---the-last-jedi?ref=hp
 80. D'Alessandro, Anthony: 'Star Wars: The Last Jedi' Hits Tracking & A $200M Opening Would Come As No Surprise. Deadline.com, 2017. november 22. (Hozzáférés: 2017. november 22.)
 81. a b Taylor, Chris: 'Last Jedi' gets thumbs up from 89% of viewers, says new poll. Mashable, 2017. december 20. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
 82. Star Wars: The Last Jedi (2017). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. január 12.)
 83. Read User Reviews and Submit your own for Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. január 7.)
 84. The Alt-Right Claims Credit for ‘Star Wars: The Last Jedi’ Backlash. IndieWire, 2017. december 21. (Hozzáférés: 2018. január 7.)
 85. Surprise, Surprise: The 'Alt-Right' Claims Credit For ‘Last Jedi’ Backlash. Huffingtonpost.ca. (Hozzáférés: 2018. január 7.)
 86. Rodriguez, Ashley: A rabid Star Wars fan may have rigged the Rotten Tomatoes score for “The Last Jedi”. Quartz, 2017. december 19. (Hozzáférés: 2018. január 9.)
 87. Booth, Kaitlyn: Facebook User Claims to Have Manipulated the Rotten Tomatoes Audience Score for Star Wars: The Last Jedi. BleedingCool.com, 2017. december 17. (Hozzáférés: 2018. január 9.)
 88. Rotten Tomatoes Says Last Jedi User Score is Accurate. Screenrant.com, 2017. december 20. (Hozzáférés: 2018. január 7.)
 89. How movie sites are dealing with review-bombing trolls. The Verge, 2019. március 7. (Hozzáférés: 2019. március 11.)
 90. Star Wars fan behind anti-Last Jedi petition denies he was 'bought off' by Disney to back down. The Daily Telegraph. (Hozzáférés: 2018. január 15.)
 91. VanDerWerff, Todd: The “backlash” against Star Wars: The Last Jedi, explained. Vox , 2017. december 19.
 92. a b Youngs, Ian: Star Wars: The Last Jedi - the most divisive film ever?. BBC News, 2017. december 20. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
 93. Cavna, Michael: How ‘The Last Jedi’ became the most divisive Star Wars movie yet. The Washington Post, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2018. január 15.)
 94. a b c Goodmand, Stephanie: ‘The Last Jedi’ and You: What Fans Think of the Newest Chapter. The New York Times, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
 95. Dyce, Andrew: Star Wars: The Last Jedi’s Biggest Disappointments. Screen Rant, 2017. december 16. (Hozzáférés: 2018. január 17.)
 96. Agar, Chris: What Does The Last Jedi Reveal About Rey’s Parents?. Screen Rant, 2017. december 15. (Hozzáférés: 2018. január 9.)
 97. Yee, Yip Wai Yee: The Last Jedi divides. The Straits Times, 2017. december 31. (Hozzáférés: 2018. január 17.)
 98. Collura, Scott: Why Do Some Star Wars Fans Hate The Last Jedi?. IGN, 2017. december 15. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
 99. Parker, Ryan: J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 100. A Statement Regarding Star Wars: Episode IX. Starwars.com, 2017. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. szeptember 5.)
 101. Star Wars: Episode IX May Tie Into The Prequel Trilogy. Cinemablend, 2017. október 19.
 102. Kroll, Justin: J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as Director of 'Star Wars: Episode IX'. [[Variety (magazin)|]], 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]