Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér
(Star Wars Episode VI: Return of the Jedi)
Return of the jedi logo.png
Rendező Richard Marquand
Producer Howard Kazanjian
George Lucas
Rick McCallum
Műfaj sci-fi film
kalandfilm
Forgatókönyvíró George Lucas
Lawrence Kasdan
Főszerepben Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Zene John Williams
Operatőr Alan Hume
Vágó Sean Barton
T.M. Christopher
Duwayne Dunham
Marcia Lucas
Jelmeztervező Aggie Guerard Rodgers
Nilo Rodis-Jamero
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 134 perc
Költségvetés 32 500 000 USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok 20th Century Fox
Magyarország Mokép (mozi, feliratos)
Magyarország Guild Video (VHS, 1993)
Magyarország InterCom (1995 / 1997)
Bemutató Amerikai Egyesült Államok 1983. május 25.[mj 1]
MAGYAR FELIRATOS
Magyarország 1984. szeptember 13. (mozi)
MAGYAR VÁLTOZAT
1. szinkron
Magyarország 1993. (VHS)
2. szinkron
Magyarország 1995. október 3. (VHS)
3. szinkron
Magyarország 1997. április 17. (mozi)
Magyar adó 3. szinkronnal
RTL Klub
Film+
AXN
AXN Black
Kronológia
Előző Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág
Következő Csillagok háborúja VII: Az ébredő erő
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér (eredeti cím: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) 1983-as űropera film, amelyet Richard Marquand rendezett, a forgatókönyvet George Lucas és Lawrence Kasdan írta. A Csillagok háborúja sorozat harmadikként kiadott epizódja, a film története szerint ez a befejező rész. A filmtörténelem első filmje, amelyben THX technológiát használtak.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jedi visszatér cselekménye a A Birodalom visszavág cselekménye után egy évvel (4 YU) kezdődik.

Ebben a részben a Birodalom egy második, de sokkal hatalmasabb Halálcsillagot épít, és a lázadók megpróbálják elpusztítani a pajzsgenerátort, amely az űrbázist védi. Közben kiderül, hogy Leia hercegnő és Luke Skywalker ikertestvérek.

A lázadók gondosan kidolgozott tervvel felkészültek Han Solo kiszabadítására. Elsőként Lando Calrissiannak sikerült beszivárognia Jabba, a hutt tatuini palotájába, majd a jedi követként (és mint utóbb kiderült: ajándékként) küldte C-3PO-t és R2-D2-t. Leia Organa fejvadásznak álcázva jutott be Jabba erődjébe, Csubakka pedig a zsákmányaként. Leiának sikerült az éjszaka leple alatt kiolvasztania Solót a karbonittömbből, de Jabba és bandája észrevette munkálkodását. Solo a palota egyik börtöncellájának a vendége lett, Leia pedig kénytelen volt elfoglalni Jabba néhai táncosnőjének helyét. Skywalker is megérkezett, de Jabba ismételten nem volt hajlandó meghallgatni: a trónterme alatti pincékben tartott hatalmas emberevő szörnyeteg, egy rancor vermébe vetette. Luke Jabba megrökönyödésére elpusztította a kiéheztetett és megvadított szörnyeteget. Jabbának azonban még volt egy hasonló célra szolgáló "háziállata": a Dűne-tengerben tanyázó, a Karkun-veremben élő Sarlakk. A felkelőket szánta a Sarlakk táplálékául. Ez a terve sem sikerült, Luke és társai végül megölik Jabbát és embereit majd szétválnak: Luke Yodához indult a Dagobah bolygóra, Leiáék pedig a Sullustra.

Közben Palpatine császár megérkezett az új Halálcsillagra, hogy terveit valóra váltsa. Solóéknak sikerült lejutniuk az Endorra, azonban Luke és Vader megérezték egymás jelenlétét. Vader elmondta a Császárnak, hogy lázadók szálltak le az Endorra.

Luke az Endor-holdon, mivel az Erő által érzik egymás jelenlétét az apjával, feladta magát Vadernek. Titkos terve, amit csak Leiának árult el, az volt, hogy meggyőzze apját, még nem késő visszatérnie a jó oldalra. Vader azonban hajthatatlan maradt, és fogolyként Palpatine elé vitte. A császári trónteremben Palpatine -többek között - felfedte előttük ravasz tervét: ő maga szivárogtatta ki a Halálcsillag koordinátáit a lázadóknak, és csapdát állított mind az Endoron, mind a Halálcsillag körül. Luke ekkor elkeseredésében magához ragadta elvett fénykardját, és a Császárra támadt, Vader azonban megakadályozta, hogy el is találja, és vívni kezdtek. A Vader fölényével induló párbaj közepén Luke elbújt az apja elől, az azonban felfedte, hogy tud Luke nővérének létezéséről, és megfenyegette, ha nem áll át, akkor a nővérét próbálják majd az Uralkodó tanítványává tenni. Ez erőt adott a fiatal Jedinek, előrohant a rejtekhelyéről, legyőzte Vadert, és levágta apja kezét, amely ugyanúgy műkéz volt, mint az övé. A Császár biztatta, hogy ölje meg Vadert, de Luke ezt visszautasította, és eldobta a kardját. A Császár belátta, hogy Skywalker fia nem lesz a Sötét Oldal szolgája, ezért elhatározta, hogy megöli. Az Erő gerjesztette energiavillámokkal bombázta, ezeknek Luke nem tudott ellenállni, haldoklott. Az apja végül a fia mellett döntött. Felkapta a Császárt, és lehajította egy aknába. A Császár meghalt. Anakin Skywalkert is eltalálta egy villám, ami halálos sebesüléseket okozott. Luke kivonszolta még életben lévő apját egy birodalmi hajóhoz, ahol levette róla a maszkot. Darth Vader megszűnt létezni, Anakin Skywalkerként halt meg.

Filmforgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film eredeti címét Lawrence Kasdan szerint eleinte a A jedi bosszúja-ra változtatták volna, mivel a Jedi visszatér címet Kasdan semmitmondónak találta,[1] mígnem valaki kihangsúlyozta, hogy a bosszú ellentétben áll a jedi lovagok törvényeivel.[2] Maga a történet is változott a készítés ideje alatt, például csak ekkor dőlt el véglegesen, hogy Vader Luke apja lesz. Lucas e döntésében szerepet játszott egy gyermekpszichológussal való konzultáció is, melynek során arra jutottak, hogy Vader előző filmbeli állításának hazugságként való kezelése károsan befolyásolhatja a közönség ifjabb tagjainak fejlődését.[1] Így került be a filmbe az eredeti tervekben nem szereplő dagobah-i jelenet Yodával, amelyben a vén Jedi-mester beismeri, hogy Vader Luke apja. Költségvetési okok miatt kikerültek viszont a filmből az eredetileg tervezett jelenetek a Kashyyyk-on, melyekben a vukik harcoltak volna a birodalmi gárdával. Ez a helyszín az Endor-holdnak nevezett helyre került (a vuki-otthonhoz hasonlóan egy erdőbolygó), és megjelentek a (Lucas szavaival) „kettébevágott vukik”, a mackószerű evokok.

A filmezés alatt, hogy eltereljék róla a figyelmet, a rendezők azt mondták, hogy egy horrorfilmet készítenek.

A közönség reakciója[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film pénzügyileg nagy siker volt, de sok kritikus szerint a leggyengébb volt az eredeti trilógiában. A kőkorszaki evok bennszülöttek idegesítőek voltak egyes felnőtt nézők számára (ez folytatódni látszott a Jar Jar Binks karakterrel a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak részben is) főleg az, hogy le tudják győzni a náluk sokkal jobban felszerelt és tapasztalt birodalmi seregeket.

Egy fontos öltöztetési hiba látszik a filmben: minden birodalmi karakter, rangtól függetlenül ugyanazt a rangjelzést viseli (birodalmi flottaparancsnok). Erre csak a filmezés közepén jöttek rá, így kijavítatlanul maradt a film végleges változatában.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep Magyar hang
1. szereposztás (1993) 2. szereposztás (1995) 3. szereposztás (1997)
Mark Hamill Luke Skywalker Rékasi Károly Stohl András
Harrison Ford Han Solo Csernák János
Carrie Fisher Leia hercegnő Tóth Auguszta Kovács Nóra
David Prowse, James Earl Jones (hang) Darth Vader Kránitz Lajos Hollósi Frigyes Kránitz Lajos
Sebastian Shaw, Hayden Christensen (szelleme a 2004-es különleges kiadásban) Anakin Skywalker
Billy Dee Williams Lando Calrissian Sörös Sándor Gesztesi Károly
Anthony Daniels C-3PO Faragó József Maros Gábor
Kenny Baker R2-D2 eredeti hang
Peter Mayhew Csubakka eredeti hang
Frank Oz Yoda mozgatója és hangja Pataky Imre Szuhay Balázs
Ian McDiarmid Palpatine császár Gruber Hugó Reviczky Gábor
Jeremy Bulloch Boba Fett néma szereplő
Kenneth Colley Piett admirális Varga Tamás Lux Ádám
Timothy M. Rose Ackbar admirális Melis Gábor Gruber Hugó
Alec Guinness Obi-Wan "Ben" Kenobi Fülöp Zsigmond Szabó Ottó
Denis Lawson Wedge Antilles Zágoni Zsolt Áron László Galbenisz Tomasz
Larry Ward Jabba, a hutt (hangja) eredeti hang
Michael Carter
Erik Bauersfeld (hang)
Bib Fortuna eredeti hang
Warwick Davis Wicket W. Warrick eredeti hang
Kenny Baker, Jack Purvis, Mike Edmonds, Jane Busby, Margo Apostolos, Debbie Lee Carrington, Tony Cox, Katie Purvis, Nicki Reade Ewokok eredeti hang

A film megjelenése Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A régi Star Wars Trilógia befejező része A Jedi visszatér 1984. szeptember 13.-án került először a magyar mozikba. Ismét a Mokép hozta forgalomba a filmet, azonban a Csillagok háborújához hasonlóan A Jedi visszatér is feliratos volt a mozipremierjekor. A Jedi visszatér-t a mozivetítések után és az első VHS kiadásig (közel 10 évig) szinte semmilyen formában nem lehetett elérni. Egyedül az 1980-as évek közepén "divatnak" számító hangalámondásos változatok terjedtek el az országban, nem hivatalos VHS kazettákon. 1993-ban jelent meg először hivatalos kiadványon a Jedi visszatér, a Guild Home Video jóvoltából. Erre a VHS kazettára készítettek először magyar szinkront A Jedi visszatér-hez, az 1990-es évek elején, habár fordítás tekintetében nem volt a lehető legjobb szinkron, mégis ez tekinthető az első magyar szinkronnak, mely a filmhez készült. A kazettán megtalálható kópia egy a teljes képernyős mozikópia volt. Ez a kiadvány kifejezetten a videó tékákban lehetett megtalálni. 1995 októberében az InterCom Zrt. kiadta a trilógia "lakossági verzióját" a THX-es digitálisan felújított változatot, azonban erre a kazetta kiadványra már egy új "egységes" szinkront készítettek. 1997-ben pedig jött a díszdobozos, speciális VHS változat (kiadó: InterCom), mely már bővített jeleneteket tartalmazott, ez volt a Special Edition. Ebből kétféle változat is került a boltok polcaira. Az egyik (az arany dobozos) volt a szinkronos változat, melyen immáron egy harmadik magyar szinkron volt fellelhető, a másik (az ezüst) volt a feliratos, szélesvásznú verzió. 2000-ben még egy fehér díszdobozos VHS kiadvány is napvilágot látott, azonban ez a kiadás megegyezett a '97-es ezüst dobozos változattal. A Csillagok háborúját a 2000-es évek elején sugározta először az RTL Klub kereskedelmi TV csatorna, ezt a részt 2002-ben adta le. Itt már a speciális változatot vetítették a harmadik magyar szinkronnal. 2004-ben jelent meg először Magyarországon a Star Wars Trilógia DVD-n az InterCom jóvoltából, amelyre már tökéletes kép és hangminőség került. Azonban egyik magyar szinkron sem kapott helyet a DVD lemezeken, feliratot illesztettek a szélesvásznú kópiákra.

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy Star Wars Trilogy Box Set DVD documentary, [2004]
  2. Starwars.hu: A Jedi törvény

Megjegyzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. 1984 szept. 13., Mo. (IMDB)