Fénykard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fénykard a Star Wars című űrodüsszeia filmből

A fénykard vagy lézerkard egy kitalált eszköz, a Csillagok háborúja univerzumban, a Jedi lovagok és Sith-ek legfőbb fegyvere, elegánsabb és erősebb, mint a lézerpisztoly.

Felépítése[szerkesztés]

Markolat: Ez az a része a fénykardnak, amit a Jedi harc közben megfog. A markolatból gombnyomással ugrasztható ki a penge, illetve oda zárható vissza. A markolat hossza 24-30 cm.

Erőörvénygyűrű: A markolat fölött helyezkedik el.

Kristály: A kristály gyakorlatilag bármilyen kristály lehet. A kristály határozza meg a penge színét. Obi-Wan könyve szerint a legjobb fénykardok természetes kristályt használnak, lehetőleg három darabot, amik különböző sűrűségűek és felületük is különbözik.

Pengehossz-szabályzó: Meghatározza a penge hosszát. A szabályzó egy csavar, és minél többet tekerünk rajta, annál hosszabb lesz a penge. A penge nagyjából 1 m-1,3 m hosszú.

Pengeerő-szabályzó: A penge erejét határozza meg. Hasonló csavar, mint a pengehossz szabályzó. A korai fénykardokon még nem létezett.

Színek[szerkesztés]

A Jedik többsége kék illetve zöld színű fénykardokat használ, Mace Windu ametiszt színű fénykardját Samuel L. Jackson kérte a szerephez, hogy megkülönböztesse a karakterét a többi jeditől. Jackson kedvenc színe a lila, és többször is kérte, hogy karaktere ilyen színű fénykardot forgathasson. Pár jedi pedig sárga fénykarddal harcol, például: Yocasta Nu és Teel Krex. De létezik rózsaszín fénykardú Jedi is.

A Sithek általában pirossal harcolnak, de a Régi Köztársaságban bronz és narancs színű fegyver is előfordult.

A Birodalmi Lovagok ezüst színű kardot használnak, ezenkívül arany és cián színű lézerkard is előfordul.

Készítése[szerkesztés]

Ahhoz, hogy egy Jedi készíteni tudjon fénykardot, kristályra van szüksége. Egy Jedi mester néhány nap alatt képes elkészíteni egy fénykardot, másoknak ez hónapokig is eltarthat.

Hagyományosan a Jedi saját maga készíti a fénykardját, de ez alól sok kivétel van. Léteznek előre elkészített fénykardok, illetve egyik Jedi a másiktól örökölheti annak fénykardját.

Csak az Erő felhasználói képesek fénykardot készíteni, ezért fénykard nem készíthető gépi úton. A nem megfelelően összeállított fénykard az első bekapcsolásakor felrobban.

Jellemzői[szerkesztés]

A penge ívhullám-energiából áll. A pengének nincs tömege, de az elektromágnesesen előállított ívhullám giroszkopikus hatást fejt ki, ez megnehezíti a kezelését. A fénykard pengéje a legtöbb anyagot képes keresztülvágni (ez alól az egyik kivétel egy másik fénykard pengéje, és egyes egzotikus ötvözetek, mint például a cortosit). A penge nem ad ki hőt. Egyes fénykardok víz alatt is működőképesek, mások nem. Kellően képzett kardforgató esetén képes visszaverni kézi lézerfegyver lövését.

Fontosabb, érdekesebb fénykardok[szerkesztés]

Luke Skywalker és Darth Tyrannus fénykardjai
  • Darth Maul duplapengéjű fénykardja, ami lényegében két fénykard ellentétes irányban egymáshoz erősítve. Emellett kardján mindenből kettő van, így ha egyik elromlik, a másikat használhatja helyette.
  • Mace Windu fénykardja egyedüliként ametiszt színű, az őt alakító Samuel L. Jackson kívánságára
  • Darth Vader fénykardja lényegében egy tökéletlen változata az Anakin Skywalker-kori fénykardjának. Kinézete hasonló, pengéje vörös. Markolata kisebb, mint az eredetié.
  • Darth Sidious, az Uralkodó fénykardja: Ezt a fénykardot csak a Star Wars 3. részében, a Sithek Bosszújában láthatjuk. Itt arany színű, de több, George Lucas által is aláírt forrásból kiderül, hogy a kard fekete színű. Szóval van két kardunk, mely formáját tekintve megegyezik, csak az egyik arany, a másik fekete színű.
  • Darth Tyrannus fénykardja: Fényes, ezüst színű, markolatának vége hajlított, akárcsak Darth Bane kardjáé, melyet Kas'im Nagyúrtól kapott.[1]
  • Pre Vizsla, majd később Darth Maul által használt „sötétkard”, amely egy ősi, fekete pengéjű fénykard.[2]
  • Kylo Ren fénykardja, melynek markolatából két rövidebb, keresztvasszerű lézerpenge áll ki a főpenge mellett.

Források[szerkesztés]

  • Ryder Windham. Jedi vs. Sith: The Essential Guide to the Force. New York: LucasBooks (2007). ISBN 978-0345493347 
  1. Drew Karpyshyn. A pusztítás útja, Darth Bane 1.. Szeged: Szukits Könyvkiadó (2010). ISBN 9789634972006 
  2. Darksaber. Star Wars Databank. (Hozzáférés: 2015. december 22.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fénykard témájú médiaállományokat.