Star Wars: Legendák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Star Wars: Legendák (angolul: Star Wars: Legends) korábbi nevén Kibővített Univerzum azoknak a Csillagok Háborúja univerzumában játszódó könyveknek, képregényeknek, számítógépes játékoknak és egyéb történetek összefoglaló neve, amelyek 2014 előtt voltak Lucasfilm által jóváhagyott történetek. Ezek is hivatalos Star Wars történetek, de nem illeszkednek a Disney által felállított kánon idővonalába.

A Legendákról[szerkesztés]

Ahogyan George Lucas 2008-ban nyilatkozta, az első Csillagok Háborúja trilógia elsöprő sikere után Howard Roffman, a Lucasfilm alelnökének győzködésére beleegyezett, hogy a rajongók saját történeteket mesélhessenek a világáról. "Egyszer azt mondta nekem, hogy két Star Trek univerzum létezik: a TV sorozat és az összes többi spin-off. Azt mondta, ezek teljesen különbözőek, és nem kell, hogy közük legyen egymáshoz. Szóval azt mondtam, "OK, rajta."[1] Lucas korábban is egyértelművé tette, hogy nem olvassa a művén alapuló regényeket, és semmit sem tud "arról a világról" amely egy, az övével nem azonos, "másik világ" és egy "párhuzamos univerzum." Úgy írta le a Csillagok Háborúja jelenségét, mint három, egymástól elkülönült, nem egybevágó és konzisztens világot.[2] Azt is kijelentette, hogy a történet, amelyet ő a Csillagok Háborújának tekint, teljesen más, mint a regények, számítógépes játékok, képregények és más licenselt termékek világa, amelyek nem képezik az ő történetének részét.[2][3][4] Mielőtt a Walt Disney cég 2012-ben felvásárolta volna a Lucasfilmet, ezzel megszerezve a Csillagok Háborúja jogait, a Star Wars világában játszódó történetek különböző "kánonokra" oszlottak. Ennek élén az ún. G-kánon, azaz a George Lucas által, illetve személyes felügyelete alatt készített történetek álltak. Bár Leland Chee, a Lucasfilm, a Kiterjesztett Univerzumot felügyelő munkatársa egyszer azt állította, hogy a Kibővített Univerzum és a Csillagok Háborúja egyetlen történetet alkotnak, a későbbiekben George Lucas kijelentésével összhangban nem a filmekre rétegesen épülő kánonként írta le az általa felügyelt cselekményvonalat, hanem három pillér egyikének, amely különáll és nem azonos George Lucas munkásságával.[5]

Mikor a Disney 2012-ben felvásárolta a Lucasfilmet, az összes olyan történetet, amely kívül esett a fenti kategórián (számos regény, kézikönyv, képregény, játék stb.) egységesen "Legendákká" kereszteltek és hivatalosan is kívül helyeztek a Csillagok Háborúja cselekményéből.

A Kiterjesztett Univerzum továbbá számos olyan elemet is tartalmaz, amely szembemegy George Lucas elképzeléseivel, úgymint az Erő oldalainak természete, a Jedi lovagok filozófiája, és fontosabb események (pl. a Mandalori kultúra ábrázolása és a Jedi-Sith háború, amely Lucas elmondása alapján sosem történt meg), Luke Skywalker és társai további sorsa, egyes szereplők háttértörténete stb. tekintetében.[6]

Szereplők[szerkesztés]

A Legendák kategória szereplői a teljesség igénye nélkül: Jacen Solo, Jaina Solo, Anakin Solo, Ben Skywalker,Mara Jade Skywalker, Cade Skywalker,Kyle Katarn, Darth Malgus, Darth Revan,Darth Malak, Darth Nihilus,Darth Sion, Darth Traya (Kreia),Darth Vitiate, Darth Plagueis,Darth Tenebrous,Darth Bane,Darth Zanah,Exar Kun, Jorus C'baoth,Quinlan Vos,Galen Marek(Starkiller),Delta osztag, Darth Krayt, a yuuzhan vongok és Thrawn admirális. Utóbbi szereplőt beemelték a kánonba a Star Wars: Lázadók című sorozatban.

Könyvek[szerkesztés]

Star Wars: Legendák
Szerző Könyv címe Kiadó
Tim Lebbon Távoli csillagok Szukits
John Jackson Miller Az elveszett Sith-törzs Szukits
Joe Schreiber Halálvilág Szukits
Drew Karpyshyn Revan Szukits
Paul S. Kemp Árulás Szukits
Sean Williams Végzetes Szövetség Szukits
Drew Karpyshyn Megsemmisítés Szukits
John Jackson Miller Kóbor lovag Szukits
Darth Bane trilógia:

Drew Karpyshyn

Pusztítás útja

A Kettő Szabálya

A gonosz dinasztia

Szukits
James Luceno Darth Plagueis Szukits
James Luceno A megtévesztés leple Szukits
Joe Schreiber Vesztegzár Szukits
Timothy Zahn Kirajzás Szukits
Alan Dean Foster A közelgő vihar Szukits
Steven Barnes A Cestus csapda Szukits
David Sherman – Dan Cragg Jedi próba Szukits
Matthew Stover Töréspont Szukits
Karen Traviss Életre-halálra Szukits
Republis Commando:

Karen Traviss

Tűzharc

Coruscant

Színvallás

A 66-os parancs

501

Szukits
Klónháborús játszmák:

Karen Miller

Árnyak közt

Ostrom

Szukits
MedStar duológia:

Michael Reeves és Steve Perry

Harctéri sebészek

Jedi gyógyító

Szukits
Sean Stewart Yoda: Sötét találkozó Szukits
James Luceno A gonosz útvesztője Szukits
John Jackson Miller Kenobi Szukits
James Luceno Sötét nagyúr Szukits
Karen Traviss 501. Szukits
Coruscanti éjszakák:

Michael Reeves

A jedik alkonya

Az árnyak utcája

Szukits
Sean Williams Tomboló erő I.

Tomboló erő II.

Szukits
Joe Schreiber Halálosztag Szukits
Michael Reaves – Steve Perry Halálcsillag Szukits
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff Árnyjáték Szukits
Timothy Zahn Gazfickók

Hűség

Válaszutak

Szukits
Martha Wells Pengeéllen Szukits
Matthew Stover Luke Skywalker és a

Mindor árnyai

Szukits
Thrawn trilógia:

Timothy Zahn

A birodalom örökösei

Sötét erők ébredése

Az utolsó parancs

Szukits
Jedi Akadémia trilógia:

Kevin J. Anderson

Új rend

Sötét oldal

Az Erő bajnokai

Szukits
Új Jedi Rend könyvek Vector Prime stb. ?

Filmek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2007. december 1.) „Lindsell, David Clive, (born 9 May 1947), Partner, Ernst & Young, 1978–2007; Independent non-executive Director: Drax Group plc, since 2008; Premier Oil plc, since 2008”. Who's Who, Kiadó: Oxford University Press.  
  2. a b Star Wars: The Clone Wars | George Lucas Talks Star Wars: The Clone Wars. web.archive.org, 2008. március 21. [2008. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  3. „Total Film. Issue 140, Future plc, May 2008.”.  
  4. The Starlog Group: Starlog Magazine 337. 2005–08. Hozzáférés: 2021. május 25.  
  5. Star Wars: Message Boards: Holocron continuity database questions. web.archive.org, 2008. szeptember 18. [2008. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 25.)
  6. P. Duncan: The Star Wars Archives 1999-2005