Alan Dean Foster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alan Dean Foster
AlanDeanFoster2007-05-26.jpg
Élete
Született 1946. november 18. (71 éves)
New York
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) író, forgatókönyvíró
Alan Dean Foster weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alan Dean Foster témájú médiaállományokat.

Alan Dean Foster (New York, 1946. november 18. –) amerikai író, forgatókönyvíró.

Élete[szerkesztés]

Alan Dean Foster ugyan New Yorkban született, de Los Angelesben nőtt fel. 1969-ben fejezte be tanulmányait, politikatudományból, és filmes képzőművészetből szerzett diplomát. Majd egy kisebb reklámügynökségnél szövegíróként helyezkedett el. 1968-tól kezdett novellákat írni különböző magazinoknak. Első megjelent írása egy H. P. Lovecraft stílusában írt levélnovella, amelyet August Derleth vásárolt meg, és publikálta saját fél évente megjelenő magazinjában, a The Arkham Kollektor-ban. Közben otthagyta állását. Első regényét (The Tar-Aiym Krang) 1972-ben adta ki, amelyet sok humoros, néha pedig megrendítő és szívbemarkoló novella, regény, és publicisztika követett. Állandó rendszerességgel jelentek meg írásai minden fontosabb SF magazinban, melyekben több ízben nyerte el az év legjobbja címet.Az 1970-es évek végére már elismert író volt.

Filmes korszaka[szerkesztés]

George Lucas is felkérte a Csillagok háborúja regényváltozatának megírására (Egyesek szerint Fosternek a történet kialakításában is szerepe volt). Bár ez nem Foster nevén jelent meg, később azért írt még a Star Wars univerzumban játszódó regényt saját néven is. Forgatókönyvíróként köze volt még az első Star Trek-film, a Csillagösvény történetének kialakításához, és ő írta A nyolcadik utas: a Halál, illetve az Alien trilógia további két részéből készült filmregényt. Ő a szerzője a John Carpenter által rendezett A dolog című filmklasszikus regényváltozatának is. Foster a számítógépes játékok világából is merített ihletet, a Telarium Corporation (akkori nevén Thrilium) játékfejlesztő cég Shadowkeep című játékából írta meg azonos című regényét. A játék születését mindvégig figyelemmel kísérte. Erről így nyilatkozott:

„Mindenki úgy tekint a számítógépre, mint egy eszközre, holott az nem egy eszköz, hanem egy kapu. Kapu egy másik világra, egy olyan világra, melynek peremvidékeit csak most kezdjük felfedezni”.

Újabb művei közt szerepel a Transformers című film regényváltozata.

Magyar nyelven megjelent regényei[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]