Erőpróba (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erőpróba
SzerzőAlan Dean Foster
Nyelvangol
Műfajsci-fi
Kiadás
KiadóDel Rey Books
Kiadás dátuma
SablonWikidataSegítség

Az Erőpróba[1][2] egy 1978-as tudományos-fantasztikus regény, amelyet Alan Dean Foster írt a Csillagok háborúja (1977) című film folytatásaként.

Eredetileg 1978-ban adta ki a Del Rey, a Ballantine Books részlege, a könyvet azzal a szándékkal írták, hogy a Star Wars kis költségvetésű folytatásaként adaptálják arra az esetre, ha az eredeti film nem lenne elég sikeres ahhoz, hogy finanszírozza a nagy költségvetésű folytatást.

Az Erőpróba volt az első Csillagok háborúja regény eredeti történettel, amely az eredeti film megjelenése után jelent meg, és ezért a Star Wars újság képregénye és a Marvel 1977-es képregénysorozata mellett a Star Wars kezdetét jelenti.

A történet középpontjában Luke Skywalker és Leia hercegnő áll, akik együtt járnak Mimban világába, ahol találkoznak a helyiekkel, és megküzdenek a gonosz Galaktikus Birodalom erőivel, köztük Darth Vaderrel.

Magyarul[szerkesztés]

  • Alan Dean Foster: Erőpróba. Star wars. A Csillagok háborúja elveszett fejezete; ford. Gálvölgyi Judit; Valhalla Páholy, Bp., 1992

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szupernap: Erőpróba · Alan Dean Foster · Könyv (magyar nyelven). Moly, 2016. március 27. (Hozzáférés: 2024. január 3.)
  2. Eyn: Alan Dean Foster Erőpróba, A Jedi-kristály kritika. Régi Új Könyvek Blogja. (Hozzáférés: 2024. január 3.)