Ugrás a tartalomhoz

Jakku

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakku
Fő adatok
Fiktív univerzumCsillagok háborúja
RendszerJakku
SzektorI-13
Jellemzők
Átmérő6400 km
Jellegsivatagos (jelenleg), erdőkkel borított (a múltban)
Légkörlélegezhető
Éghajlathideg éghajlat
Forgási idő26,8 óra
Keringési idő352 standard nap
Napok száma1
Holdak száma2
Vízfelület arányaelhanyagolható
Élővilág, lakosság
Lélekszámkevesebb mint 25.000
Beszélt nyelvekgalaktikus közös nyelv

A Jakku egy sivatagi bolygó a Csillagok háborúja kitalált univerzumban.

A Jakku egy kemény, sivatagi világ, egy törvénytelen hely, ahol tolvajok, törvényen kívüliek és menekültek laknak. A galaktikus polgárháború utolsó éveiben Jakku egy titkos birodalmi kutatási bázis helyszíne volt, és az ismeretlen régiókba vezető hadihajók kiugrási pontja. A Birodalom utolsó állomása volt a határbolygó felett, ami a lázadó és a birodalmi flották közötti lázas csatát eredményezett. Jakku homokos hulladékai régi roncsokkal vannak elszórva, amelyeket kétségbeesett guberálók szednek fel, akik azt remélik, hogy eladhatják az alkatrészeket.

Helyzete[szerkesztés]

Jakku egy távoli sivatagi bolygó a Jakku rendszerben, a galaxis belső peremének nyugati sarkában.

Leírása[szerkesztés]

A történet idején sivatagos bolygó, amit valamikor a múltban erdők és óceánok borítottak, de egy múltbeli katasztrófa következtében sivatagossá vált.

Története[szerkesztés]

A galaxisban sokan távolinak és viszonylag értéktelennek tekintették, de a bolygó fontos események helyszíne volt, amelyek a galaxis történelmét alakították. 5 ABY-ben Jakku volt a jakkui csata helyszíne, ami kulcsfontosságú volt, mivel véget vetett a galaktikus polgárháborúnak az Új Köztársaság javára. Egy generációval később a bolygó volt az otthona Rey-nek, aki belebonyolódott az Első Rend-Ellenállás konfliktusba, miután segített a volt rendfenntartó Finn és BB-8 asztromechanikus droid szökésében a bolygóról. A hiányos térképük Luke Skywalker jedihez vezetett.

Megjelenése a Csillagok háborúja filmekben[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]