Porsche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Porsche SE
Porsche symbol.jpg
Típus részvénytársaság
Alapítva 1931 Ferdinand Porsche és Ferry Porsche által.
Székhely Németország Stuttgart, Németország
Vezetők Oliver Blume
Alapító Ferdinand Porsche
Tulajdonos Volkswagen
Forma Aktiengesellschaft
Termékek autók
Árbevétel 7.273 milliárd (2006), 6.57 milliárd (2005)
Alkalmazottak száma 11,910
Anyavállalata Volkswagen

A Porsche SE weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Porsche SE témájú médiaállományokat.

A Porsche SE, vagy csak Porsche egy német autógyártó cég, amit a Porsche család alapított 1931-ben. Két másik nagy cégben van érdekeltségük. Az egyik a Dr. Ing h.c. F Porsche AG, amit gyakran rövidítenek Porsche AG-nek is, a másik a Volkswagen AG.

A vállalat főhadiszállása Zuffenhausenben, Stuttgart külvárosi részében található. Itt jelenleg 911-et, Boxstert, Caymant és Cayenne terepjárókat[forrás?] gyártanak.

Porsche stuttgarti székhelye

Porsche gyártásának története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Porsche RSK Spyder, 1959

„Egyesült Vas- és Acélművek”, így nevezte Ferry Porsche és mintegy 200 dolgozója a Gmündben (Karintia) található egykori fűrészüzem fabarakkjait, ahova a II. világháború alatt (1944) apa és fia a Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG céget Stuttgart-Zuffenhausenből átköltöztette. Itt készült el 1948-ban az első Porsche, az 1. számú 356-os modell. A Porsche 356-ból 52 darabot állítottak össze Gmündben. 1949 nyarán egy tucat Porsche alkalmazott elkezdte a gyártás visszaköltöztetését Stuttgart-Zuffenhausenbe, a Reutter céghez albérletbe. Zuffenhausenban aztán tovább folytatódott a Porsche sikertörténete. 1950 elején elindult a Porsche 356 sorozatgyártása. Az év végéig 400 autót sikerült elkészíteni. A Porsche gyártása folyamatosan bővült. A Porsche 911 1963-as bevezetése mérföldkövet jelentett a Porsche fejlődésében.

1969 májusában a Schwieberdinger utcában lévő új, többszintes szerelőüzemmel jelentősen megnőtt az üzem területe. Ez 1988-ban tovább bővült a szerelőcsarnokkal szemben található karosszériagyártó üzem épületével.

A gyártástechnológiában is történtek változások az elmúlt 50 év során. A kézzel végzett sorozatgyártás helyét időközben egy korszerű és flexibilis gyár vette át. A német hetilap, a „Produktion” és a vezetési tanácsadó cég, az A. T. Kearney által adományozott „Év gyára, 1996” kitüntetést a zuffenhauseni gyár a kemény munka és az elkötelezettség elismeréseként kapta.

Ferry Porsche a cégénél, amely a II. világháború ideje alatt Stuttgart-Zuffenhausenból az ausztriai Gmündbe (Karintia) költözött át, 1947-ben a megbízható munkatársai segítségével egy olyan sportautó építésébe kezdett, ami - saját szavaival élve - neki magának is tetszene. A kiindulási pontot az apja által kifejlesztett Volkswagen Bogár jelentette. Gmündben összesen 52 darabot készítettek a 356-os modellből (az 1. számút nem számítva), az összes többit 1950 után, Zuffenhausenban gyártották. Kezdetben a Porsche tervező és adminisztrációs részlegeit a Schwieberdinger utca 147. szám alatti két fabarakkban helyezték el. A karosszériák gyártását és az autók összeszerelését a Reutter karosszériaüzem tulajdonát képező épületben végezték, az utca túloldalán. A Porsche eredeti üzemrészeit, a mai I. gyáregységet, a háború után lefoglalták az amerikaiak, és azokat egészen 1956-ig nem lehetett újra használni.

A Porsche számára újabb mérföldkövet jelentett a motorok és autók összeszerelésének céljait szolgáló új épület felépítése 1953-ban. 1964-ben, röviddel a Porsche 911 bemutatása után, a Porsche átvette a Reutter gyárépületeit a karosszériagyártással együtt. A következő fontos lépést a háromszintes szerelőcsarnok (41-es épület) elkészülte jelentette 1969-ben, ami lehetővé tette a gyártókapacitás növelését. 1982-ben megkezdte működését az automatizált, magaspolcos raktár. Az új fényezőműhely 1986. tavaszi és a karosszériaüzem (V. Üzem) 1988-as elkészültével kialakult a jelenlegi épületstruktúra.

Karosszéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Porsche 356 modell karosszériáját kézzel készítették a Reutter karosszériaüzemben. Magát a karosszériaburkolatot a több részből összehegesztett alvázkeretre rögzítették rá. Az illesztéseket lágyforrasszal töltötték ki, ami igen fárasztó és időigényes eljárás volt, majd lecsiszolták. 1965-ben befejeződött a Porsche 356 gyártása. A végén már napi 25 karosszéria elkészítésénél tartottak.

1964-ben, a Porsche 911 modell bevezetésével, a Porsche szakított az addigi gyártási módszerekkel. Ettől kezdve a különböző szerkezeti egységeket előre összeszerelték, majd azok összehegesztésével vagy összecsavarozásával készült el a karosszéria.

1973-ban a Porsche volt az első az autógyártásban, amely galvanizált fémlemez paneleket hegesztett a karosszériára. Ez mérföldkövet jelentett az autó korrózióvédelme szempontjából.

A Porschénál üzembe állított első robot egy hegesztőrobot volt, mely a 911 modell hátsó futóművének kereszttartó csövén dolgozott. 1988 új korszakot nyitott a karosszériagyártás terén. Átadták az újonnan épített karosszériaüzemet, ahol az induláskor 15 robotot használtak. 1989 júliusában hagyta el az utolsó 911-es karosszéria a régi Reutter épületet.

A legújabb autógeneráció elindításával jelentősen megnőtt az automatizálás szintje, miközben a flexibilitás változatlan maradt. A gyártás modell-mix rendszerben történik, így a Boxster és a 911 modellek bármilyen sorrendben legyárthatók.

1976 Porsche 911 Turbo Type 930

Fényezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Porsche Carrera GT

A Porsche autók fényezése a karosszéria íveltsége miatt már a kezdetektől fogva magas szintű szakmai tudást és óriási tapasztalatot igényelt. A gyártás növekedésével párhuzamosan, idővel újabb műhelyek váltak szükségessé, aminek köszönhetően 1969-ben új épületet emeltek, ez lett azután a fényezőműhely, vagyis a 40-es épület. 1975-ben a Porsche első gyártóként az egész karosszériát tűzihorganyzott acélból készítette el, ez jelentős mértékben javította a korrózióval szembeni védelmet. 1980-tól a Porsche 928-nál alkalmazni kezdték az alumínium részek (első csomagtértető, sárvédő és ajtók) fényezését.

1986 februárjában megkezdte működését az új karosszériafényező-műhely (40A épület), ahol bevezették a katódos merítőalapozási eljárást (KTL), és amely 1986 júliusától kezdett teljes kapacitással dolgozni. A régi fényezőműhelyt 1992-ig a műanyag kiegészítő alkatrészek festésére használták.

Az új fényezőműhely több területen is javulást eredményezett:

  • A korrózióvédelem javulása a katódos merítőalapozási eljárásnak köszönhetően.
  • Az oldószer-kibocsátás korlátozása a levegőtisztító-berendezésnek köszönhetően.
  • Robotok alkalmazása az alvázvédelmi feladatoknál.
  • A lehetséges napi darabszám 140 karosszériára való növelése.
  • Hővisszanyerés a keresztáramú hőcserélőnek köszönhetően.

1993 és 1995 között tovább növekedett az automatizálás szintje. A tömítési munkákhoz használt robotok hozzájárultak a hatékonyság növeléséhez, és egyben a munkahelyek humanizálásához. Különösen a környezetvédelemnek nőtt meg a jelentősége. 1992-től a Porsche áttért a vízbázisú festékek alkalmazására. 1997 óta a használt töltőréteg is vízbázisú.

A Porsche 1995-ben bevezette az oldószer kibocsátás folyamatos ellenőrzését, és közjogi szerződést kötött Stuttgart városával a káros anyag- és a zajkibocsátás határértékeinek hosszú távú szabályozásáról.

Motorgyártás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1986-os Porsche 944

A motorgyártás 1948-ban Gmündben (Karintia) a Porsche 356 számára készült négyhengeres boxermotorral kezdődött, ami egy továbbfejlesztett VW motor volt. Nem sokkal azután, hogy a Porsche cég 1950-ben visszatért Stuttgart-Zuffenhausenba, a motorgyártás 1953-ban átköltözött a külön erre a célra épített saját épületbe, a II. gyáregységbe.

1963-ban, a Porsche 911 bevezetésével elkezdődött az új hathengeres, karburátoros boxermotor első változatának gyártása. Ez volt az első motor, amelyet szerelőszalagon állítottak össze. A termékkör bővítésével (1974: Porsche Turbo, 1977: Porsche 928, 1978: Porsche 924 Turbo stb.) szükségessé vált egy párhuzamos szerelősor. A műszaki innovációk, mint például a sűrítettlevegős és elektromos csavarozórendszer, fokozatosan hozzájárultak a gyártási folyamatok tökéletesítéséhez.

1985-ben a Porsche 924 S/944 modellek iránt megnőtt kereslet jelentős növekedést idézett elő a gyártási mennyiségben. Ettől az időponttól kezdve - rövid megszakításoktól eltekintve - két műszakban folyik a motorok összeszerelése.

Az 1993-as év újabb mérföldkövet jelentett. Az alapjaiban átdolgozott 911 modell (fejlesztési szám: 993) gyártásának elindításával a motorgyártás átkerült egy folyamatosan mozgó szerelőszalagra.

A motor próbapadon végzett próbajáratása (melegteszt) a motorgyártás változatlan jellemzője maradt az évek során. Az eddig készült összes Porsche motor átesett ezen a megbízható eljáráson.

Kárpitozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kárpitosműhely eredetileg a Reutter cég karosszériaüzemének közvetlen szomszédságában működött. Itt készültek a Porsche 356 számára az első és hátsó ülések, a lehajtható vászontető, valamint a belső kárpitozás. A Porsche 356 sorozat kifutásával az ülések gyártását átadták a Recaro cégnek. Minthogy ettől kezdve a Porsche 911-et kizárólag kupé formában gyártották, a lehajtható vászontetők gyártását is beszüntették. 1969-ben a kárpitos részleg átkerült az újonnan épített összeszerelő üzembe. Azóta a kárpitozásnál a bőr egyre nagyobb arányú felhasználása figyelhető meg, és ez a tendencia a napjainkban is folytatódik.

Az autógyártási kapacitás bővülése szükségessé tette, hogy a kárpitosműhelyt áttelepítsék a korábban a motorok összeszerelésére használt épületbe. 1982 után a kárpitozással foglalkozó összes területet egy helyre vonták össze, és a magaspolcos raktár épületében helyezték el.

A 911 Cabriolet és a Targa modellek számára újra elkezdték a lehajtható vászontetők gyártását. Ezt azonban a Porsche Boxster 1996-os bevezetésekor részben, majd 1997-ben, az új Porsche 911 megérkezésekor teljes egészében átadták a DaimlerChrysler céggel közösen tulajdonolt leányvállalatnak.

A számtalan műszaki innováció ellenére, mint például az 1980-as évek végétől használt automata varrógép, vagy a ragasztó felvitele permetezéssel, a kárpitos részleget mind a mai napig a kézművesmunka jellemzi. Ezt jól tükrözi az alkalmazottak számának alakulása, amely az 1950-es évek közepétől napjainkig 60 főről 250 főre növekedett.

Összeszerelés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1950-es években a Porsche 356 karosszériáját a Reutter gyárban állították össze és fényezték, majd azt az ablakokkal és a belső berendezésekkel együtt adták át. Ezt követően a Porsche elvégezte a motor és a futómű beépítését. 1964-ben a Porsche megvásárolta a Reutter karosszériaüzemét. Ezzel a Porschénak először került a tulajdonába egy teljes, önálló autógyár.

1969-ben az autó összeszerelés átköltözött a Schwieberdinger utcában található, újonnan épített, többemeletes épületbe. Ekkoriban a belső szerelvények beszerelését a második emeleten, míg a motor beépítését és a futómű rögzítését az első emeleten végezték el.

1979-ben, a Porsche 928 gyártásánál működésbe állt a második gyártószalag.

Ez volt az első alkalom, amikor a futómű beépítésénél függesztőrendszert használtak, amit azután rövid idővel később a Porsche 911 összeszerelésénél is átvettek. Az 1980-as évek elején, a Porsche a második emeleten a görgőlábas targoncák használatára váltott át. Az összeszerelést továbbra is álló autónál végezték, de az egyes ciklusok végén az autók az adott gyártási műveleten belül automatikusan továbbmozogtak. Ezzel párhuzamosan a Porschénál tovább fejlődött a gyártási technológia, ennek megfelelően a Boxster és 911 modelleket napjainkban együtt, egy modell-mix rendszerben, folyamatosan haladó szerelőszalagon szerelik össze.

1987 óta a korábban a főüzemben hegesztett karosszériákat egy hídon keresztül az újonnan épített karosszériaüzemből a fényezőműhelybe, majd onnan a szerelőcsarnokba viszik át.

Porsche Design[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Porsche Design a Porsche által létrehozott tervező csoport, amely nem csak az autók számára, hanem a közélet számára is készít terveket. Terveznek cipőket, konyhákat, fürdőszobát, épületeket.

Kronológiai áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1960-as Porsche 912

1900[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bemutatják a Lohner-Porsche elektromos meghajtású gépkocsit a Párizsban megtartott világkiállításon. A fiatal mérnök és próbapilóta Ferdinand Porsche által tervezett, kerékagymotorokkal ellátott járművek világhírűvé tették a Porsche nevet.

1928[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Technikai igazgatóként és vezetőségi tagként a Daimler-nél, F. Porsche többek között kifejlesztette a legendás Mercedes SS és SSK kompresszoros sportautót.

1931-1933[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ferdinand Porsche létrehozza a Porsche tervezőirodát Stuttgartban. Ezzel letette a mai Dr.Ing.h.c.F.Porsche RT-nek az alapkövét. Később az NSU' megbízásából létrejön a Volkswagen előhírnökének tekintett 32-es típus.

1936-1938[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1936 tavaszán megkezdődnek a próbautak az első VW prototípusokkal. 1938-ban Ferdinand Porsche vezetése alatt felépítik Wolfsburgban az első gyártócsarnokokat a Volkswagen számára. A 60-as típus elérte végső formáját és megérett a sorozatgyártásra. A második világháború azonban megelőzi ennek a megvalósítását. A 60-as típus alapján megtervezik a nyitott terepjárót. Majd csak 1946-ban, a háború vége után kezdik el a Volkswagen sorozatgyártását.

1947-1948[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifj. Ferdinand (Ferry) Porsche irányítása alatt megszületik Gmündben, Ausztriában egy Grand-Prix versenyautó a Cisitalia számára. 1944-ben kiköltöztették Stuttgartból a tervezőirodát. 1948-ban Ferry Porsche irányításával megvalósítanak egy Volkswagen alkatrészek alapján tervezett sportkocsit: a 356-os modellt.

1950-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1953-as Porsche 356 American Roadster

1950-53[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Új fejezet kezdődik a Porsche történetében. A Reuter autóváz-gyártó műhelye által kiadott helyiségeket berendezik a gyártáshoz szükséges gépekkel. A Porsche önálló gépjárműgyárrá növi ki magát.

1951-ben idősebb Ferdinand Porsche professzor 75. életévében meghal. Ugyanebben az évben szerzi meg első nemzetközi versenygyőzelmét a 356-os Porsche: az 1.100 cm3-ig terjedő kategóriában a Le Mans-i 24 órás versenyen való győzelmével.

1953-56[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A „Fuhrmann-motorok” bemutatása az 550-es Spyder Porsche-hoz: 1,5 liter négyhengeres, négy vezérműtengelyes, 110 LE.

Az 550-es Spyder Porsche bemutatása után két évre, a társaság 25. évfordulóján a 10.000-ik számú 356-os Porsche is elhagyta a gyár kapuját. Eddig a pillanatig már 400 versenyen szerzett győzelmet mondhat magáénak a Porsche.

1958[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tíz évvel a 356-os bemutatója után már több mint 25.000 gépkocsi hagyta el a gyár kapuját. Az 1965-ig előrebecsült adatok szerint, ha a gyártás ilyen ütemben halad, akkor ez a szám akár a 77.361-et is elérheti.

1960-as évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1961-64[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Porsche 356 B Roadster 1959

A hátul zárt, ajtókkal ellátott autóval megkezdődik a kivitelezése egy új, hathengeres motorral felszerelt Porschénak. Az autó karosszériatervezője Ferdinand Alexander Porsche, Ferry Porsche fia.

Két évvel később történik au első bemutatója a 911-es Porschénak az IAA-n (Nemzetközi Autókiállítás)on Frankfurtban. A léghűtéses boxer farmotor alapelképzelést 1997-ig használják.

1964-ben elkezdik gyártani a 911-es Porschet.

1970-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1970-77[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az előző évben, a nyilvánosság előtt először Genfben bemutatott 917-es Porsche (4,5 literes tizenkéthengeres boxermotorral) világszerte teljes győzelmet mondhat a magáénak, nem hagyva ki egyetlen versenyen való részvételt sem. Végül a Márka Világbajnokaként és a Hosszútáv Világbajnokaként zárja az évet az 1970-es évet.

Ferry Porsche felügyelőtanácsi elnöklete alatt a Porschét részvénytársasággá alakítják át.

A turbómotoros autók korszakát a Porsche 911-es indította el, mikor 1974-ben bemutatták az új típust.

A Porsche 924-es az első orrmotoros Porsche(Elöl van a motor, hátul a sebességváltó és a kiegyenlítőmű.). Nem sokkal a 924-es után érkezik a 928-as, amit nagy Porschenak is szokás nevezni, nem véletlenül hiszen egy V8-as, könnyűfémből készült motorral van felszerelve. Napjainkig az első sportautó, amelyet „az év autójá”-nak választottak meg.

1980-as évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1982-89[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben az évtizedben adták ki minden idők legsikeresebb versenyautójának, a 956-os Porschet.

Nem sokkal később megjelent az új 911-es Carrera bemutatója.

2005 Porsche 911 Carrera S

1990-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A '90-es évek elején a Porsche csőd közeli állapotba került. Mivel a gyár híresen jó kárpitokat készített, és szép belsőket tervezett, a Mercedes-Benz megbízta, hogy a G-osztály belsejét ők tervezzék, és készítsék. Ettől a pillanattól kezdve alkalmaznak a G-osztályokban átdolgozott E-osztály belsőteret.

1993-97[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első Boxster-tervrajz bemutatója a detroiti autószalonban. A szintén új 911-es Carrera bemutatója az IAA Nemzetközi Autókiállításon.

Bemutatják az új, biturbó motorral szerelt 911-es turbo modellt, mint első, sorozatban gyártott gépkocsit kínálják OBD II-vel, üreges küllős kerekekkel (Porsche-szabadalom).

Két évvel a biturbós 911-es után piacra dobják a három és fél évig tartó fejlesztés után az új, középmotoros Roadster típusból kidolgozott Porsche Boxstert.

A Porsche AG elnökei 1972 óta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Név Időtartam
Ernst Fuhrmann 1972-1980
Peter W. Schutz 1981-1987
Heinz Branitzki 1988-1990
Arno Bohn 1990-1993
Wendelin Wiedeking 1993-2009
Michael Macht 2009 - 2010
Matthias Müller 2010 - 2015
Oliver Blume 2015 -

Fejlesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Autó versenyzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Porsche 917K

A Porsche az egyik legsikeresebb versenyautó gyártó cég egyike. 2006-ban, a Porsche 195 versenyautót épített.

Modellek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Traktorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sportkocsik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

997-es Porsche 911-es

Prototípusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Műszaki adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1948-tól 1973-ig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Modell (év) Típus Vmax kW (PS) Nyomaték Tömeg Egyéb
356-os modell
356 (1948/1951) 356 / 356 1100 140 km/h 29 kW (40 PS) 70 Nm @ 2.800 1/min 810 kg
356 (1951) 356 1300 145 km/h 32 kW (44 PS) 81 Nm @ 2.500 1/min 810 kg
356 (1954) 356 1300 S 160 km/h 44 kW (60 PS) 810 kg
356 (1952/1953) 356 1500 160 / 155 km/h 44 kW (60 PS) /
40 kW (55 PS)
106 Nm @ 2.800 1/min 810 kg
356 (1952) 356 America Roadster 175 km/h 51 kW (70 PS) 108 Nm @ 3.600 1/min 750 kg
356 (1953) 356 1500 S 170 km/h 51 kW (70 PS) 108 Nm @ 3.600 1/min 810 kg
356-os modell (A-Modell)
356 (1956) 356 1300 145 km/h 32 kW (44 PS) 81 Nm @ 2.500 1/min 885 kg
356 (1956) 356 1300 S 160 km/h 44 kW (60 PS) 885 kg
356 (1956) 356 1500 GS Carrera 200 km/h 74 kW (100 PS) 810 kg
356 (1957) 356 1500 GS Carrera GT 200 km/h 81 kW (110 PS) 124 Nm @ 5.200 1/min 885 kg
356 (1956) 356 1600 160 km/h 44 kW (60 PS) 110 Nm @ 2.800 1/min 885 kg
356 (1956) 356 1600 S 175 km/h 55 kW (75 PS) 117 Nm @ 3.700 1/min 885 kg
356 (1959) 356 1600 GS Carrera de Luxe 200 km/h 77 kW (105 PS) 121 Nm @ 5.000 1/min 885 kg
356 (1959) 356 1600 GS Carrera GT 200 km/h 85 kW (115 PS) 885 kg
356-os modell (B-Modell)
356 (1960) 356 1600 160 km/h 44 kW (60 PS) 110 Nm @ 2.800 1/min 935 kg
356 (1960) 356 Super 75 175 km/h 55 kW (75 PS) 117 Nm @ 3.700 1/min 935 kg
356 (1960) 356 Super 90 185 km/h 66 kW (90 PS) 121 Nm @ 5.000 1/min 935 kg
356 (1960) 356 1600 GS Carrera GT 200 km/h 85 kW (115 PS) 935 kg
356 (1962) 356 Carrera 2 200 km/h 96 kW (130 PS) 162 Nm @ 4.600 1/min 1010 kg 26.700 DM
356-os modell (C-Modell)
356 (1963) 356 1600 C 175 km/h 55 kW (75 PS) 123 Nm @ 3.600 1/min 935 kg
356 (1963) 356 1600 SC 185 km/h 70 kW (95 PS) 124 Nm @ 4.200 1/min 935 kg
356 (1963) 356 Carrera 2 200 km/h 96 kW (130 PS) 162 Nm @ 4.600 1/min 1010 kg 26.700 DM
911
911 (1963/1966) 911 / 911 L 210 km/h 96 kW (130 PS) 174 Nm @ 4.200 1/min 1.080 kg
911 (1967) 911 T 205 km/h 81 kW (110 PS) 157 Nm @ 4.200 1/min 1.080 kg
911 (1968) 911 E 215 km/h 103 kW (140 PS) 175 Nm @ 4.500 1/min 1.080 kg
911 (1966/1968) 911 S 225 km/h 118 kW (160 PS) /
125 kW (170 PS)
182 Nm @ 5.500 1/min 1.030 kg
911 (1969) 911 T 2.2 205 km/h 192 kW (125 PS) 176 Nm @ 4.200 1/min 1.110 kg
911 (1969) 911 E 2.2 215 km/h 114 kW (155 PS) 191 Nm @ 4.500 1/min 1.110 kg
911 (1969) 911 S 2.2 225 km/h 132 kW (180 PS) 199 Nm @ 5.200 1/min 1.110 kg
911 (1971) 911 T 2.4 205 km/h 96 kW (130 PS) 196 Nm @ 4.000 1/min 1.050 kg
911 (1971) 911 E 2.4 220 km/h 121 kW (165 PS) 206 Nm @ 4.500 1/min 1.075 kg
911 (1971) 911 S 2.4 230 km/h 140 kW (190 PS) 216 Nm @ 5.200 1/min 1.075 kg
914
914 (1969) 914/4 177 km/h 59 kW (80 PS) 136 Nm @ 2.700 1/min 940 kg
914 (1969) 914/6 207 km/h 81 kW (110 PS) 160 Nm @ 4.200 1/min 985 kg
914 (1973) 914 1.7 177 km/h 59 kW (80 PS) 136 Nm @ 2.700 1/min 940 kg
914 (1974) 914 1.8 178 km/h 63 kW (85 PS) 950 kg
914 (1973) 914 2.0 190 km/h 74 kW (100 PS) 950 kg

1974-től 1996-ig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Modell (év) Típus Vmax kW (PS) Nyomaték Tömeg Egyéb
911
911 (1974) 911 Coupé/Targa 210 km/h 110 kW (150 PS) 235 Nm @ 3.800 1/min 1.075 kg 26.980 / 28.980 DM
911 (1973) 911 S Coupé/Targa 225 km/h 129 kW (175 PS) 235 Nm @ 4.000 1/min 1.075 kg
911 (1975) 911 Coupé/Targa 215 km/h 121 kW (165 PS) 235 Nm @ 4.000 1/min 1.120 kg
911 (1977/1979) 911 SC Coupé/Targa 225 km/h 132 kW (180 PS) /
138 kW (188 PS)
265 Nm @ 4.200 1/min 1.160 / 1.190 kg
911 (1980) 911 SC Coupé/Targa/Cabriolet 235 km/h 150 kW (204 PS) 267 Nm @ 4.300 1/min 1.180 / 1.210 / 1.210 kg
911 (Carrera)
911 (1973) 911 Carrera 2.7 Coupé/Targa 240 km/h 154 kW (210 PS) 255 Nm @ 5.100 1/min 1.085 kg
911 (1973) 911 Carrera RS 3.0 240 km/h 169 kW (230 PS) 274 Nm @ 5.000 1/min 1.060 kg
911 (1975) 911 Carrera 3.0 Coupé/Targa 235 km/h 147 kW (200 PS) 255 Nm @ 4.200 1/min 1.120 kg
911 (1983) 911 Carrera 3.2 Coupé/Targa/Cabriolet 245 km/h 170 kW (231 PS) 284 Nm @ 4.800 1/min 1.210 kg 80.500 / 84.600 / 90.800 DM
911 mit KAT (1986) 911 Carrera 3.2 Coupé/Targa/Cabriolet 240 km/h 160 kW (217 PS) 265 Nm @ 4.800 1/min 1.210 kg
964 (1989) 911 Carrera 2 Coupé/Targa/Cabriolet 260 km/h 184 kW (250 PS) 310 Nm @ 4.800 1/min 1.350 kg
964 (1988) 911 Carrera 4 Coupé/Targa/Cabriolet 260 km/h 184 kW (250 PS) 310 Nm @ 4.800 1/min 1.450 kg
964 (1992) 911 Carrera RS 260 km/h 191 kW (260 PS) 325 Nm @ 4.800 1/min 1.220 kg
964 (1993) 911 Carrera RS 3.8 271 km/h 221 kW (300 PS) 360 Nm @ 5.250 1/min 1.249 kg
993 (1993/1995) 911 Carrera Coupé/Targa/Cabriolet 270 / 275 km/h 200 kW (272 PS) /
210 kW (285 PS)
330 Nm @ 5.000 1/min /
340 Nm @ 5.250 1/min
1.400 kg
993 (1994/1995) 911 Carrera 4 Coupé/Cabriolet 270 / 275 km/h 200 kW (272 PS) /
210 kW (285 PS)
330 Nm @ 5.000 1/min /
340 Nm @ 5.250 1/min
1.420 kg
993 (1995) 911 Carrera S 270 km/h 210 kW (285 PS) 340 Nm @ 5.250 1/min 1.470 kg
993 (1995) 911 Carrera 4S 270 km/h 210 kW (285 PS) 340 Nm @ 5.250 1/min 1.470 kg
993 (1994) 911 Carrera RS 277 km/h 221 kW (300 PS) 355 Nm @ 5.400 1/min 1.270 kg
911 (Turbo)
930 (1974/1978) 911 Turbo Coupé/Targa/Cabriolet 250 / 260 km/h 191 kW (260 PS) /
221 kW (300 PS)
343 Nm @ 4.000 1/min /
430 Nm @ 4.000 1/min
1.195 / 1.300 kg,
ab 1986 1.335 kg
965 (1990) 911 Turbo 270 km/h 235 kW (320 PS) 450 Nm @ 4.500 1/min 1.470 kg
965 (1992) 911 Turbo S 290 km/h 280 kW (381 PS) 490 Nm @ 4.800 1/min 1.290 kg
965 (1993) 911 Turbo 3.6 280 km/h 265 kW (360 PS) 520 Nm @ 4.200 1/min 1.470 kg
993 (1995) 911 Turbo 290 km/h 300 kW (408 PS) 540 Nm @ 4.500 1/min 1.500 kg
993 (1995) 911 GT2 295 km/h 316 kW (430 PS) 540 Nm @ 4.500 1/min 1.295 kg
924
924 (1975/1980) 924 200 / 204 km/h 92 kW (125 PS) 165 Nm @ 3.500 1/min 1.080 kg
931 (1979/1981) 924 Turbo 225 / 230 km/h 125 kW (170 PS) /
130 kW (177 PS)
245 Nm @ 3.500 1/min /
251 Nm @ 3.500 1/min
1.180 kg
937 (1981) 924 Carrera GT 240 km/h 154 kW (210 PS) 280 Nm @ 3.500 1/min 1.180 kg
924 (1986/1988) 924 S 215 / 220 km/h 110 kW (150 PS) /
118 kW (160 PS)
195 Nm @ 3.000 1/min /
214 Nm @ 3.000 1/min
1.190 kg
944
944 (1982) 944 220 km/h 120 kW (163 PS) 205 Nm @ 3.000 1/min 1.180 kg
944 mit KAT (1985) 944 220 km/h 110 kW (150 PS) 205 Nm @ 3.000 1/min 1.210 kg 61.365 DM
944 (1985) 944 Turbo 245 km/h 162 kW (220 PS) 330 Nm @ 3.500 1/min 1.280 kg
944 (1987) 944 S 228 km/h 140 kW (190 PS) 230 Nm @ 4.300 1/min 1.280 kg
944 (1988/1989) 944 218 / 220 km/h 118 kW (160 PS) /
121 kW (165 PS)
210 Nm @ 4.500 1/min /
225 Nm @ 4.200 1/min
1.260 / 1.290 kg 63.300 DM
944 (1988) 944 Turbo S 260 km/h 184 kW (250 PS) 350 Nm @ 4.000 1/min 1.400 kg
944 (1989) 944 S2 Coupé/Cabriolet 240 km/h 155 kW (211 PS) 280 Nm @ 4.000 1/min 1.340 / 1.390 kg 84.555 / 96.760 DM
944 (1989) 944 Turbo Coupé/Cabriolet 260 km/h 184 kW (250 PS) 350 Nm @ 4.000 1/min 1.400 / 1.450 kg 97.175 DM /
968
968 (1992) 968 Coupé/Cabriolet 252 km/h 176 kW (240 PS) 305 Nm @ 4.100 1/min 1.370 kg 97.440 / 110.640 DM
968 (1993) 968 CS 252 km/h 176 kW (240 PS) 305 Nm @ 4.100 1/min 1.320 kg 79.300 DM
968 (1993) 968 Turbo S Coupé/Cabriolet 280 km/h 224 kW (305 PS) 500 Nm @ 3.000 1/min 1.370 kg
928
928 (1977) 928 230 km/h 176 kW (240 PS) 350 Nm @ 3.600 1/min 1.450 kg
928 (1980/1984) 928 S 250 / 255 km/h 221 kW (300 PS) /
228 kW (310 PS)
385 Nm @ 4.500 1/min /
400 Nm @ 4.100 1/min
1.450 kg,
ab 1986 1.530 kg
928 mit KAT (1986) 928 S 250 km/h 212 kW (288 PS) 400 Nm @ 4.100 1/min 1.530 kg
928 (1987/1990) 928 S4 / 928 S4 Automatik 270 / 265 km/h 235 kW (320 PS) 430 Nm @ 3.000 1/min 1.580 / 1.600 kg 134.865 / 151.880 DM
928 (1989) 928 GT 275 km/h 243 kW (330 PS) 430 Nm @ 4.100 1/min 1.580 kg 151.880 DM
928 (1992) 928 GTS 275 km/h 257 kW (350 PS) 500 Nm @ 4.250 1/min 1.620 kg 164.600 DM

1997-től[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Modell (év) Típus Vmax kW (PS) Nyomaték Tömeg Egyéb
911 Carrera
996 (1997) 911 Carrera Coupé/Cabriolet 275 km/h 221 kW (300 PS) 350 Nm @ 4.600 1/min 1.320 / 1.365 kg 74.504 / 84.480 euró
996 (1998) 911 Carrera 4 Coupé/Cabriolet 280 km/h 221 kW (300 PS) 350 Nm @ 4.600 1/min 1.375 / 1.420 kg 80.304 / 90.280 euró
996 (2001/2003) 911 Carrera 4S Coupé/Cabriolet 280 km/h 235 kW (320 PS) 370 Nm @ 4.250 1/min 1.495 / 1.565 kg 89.816 / 99.792 euró
996 (2001) 911 Targa 285 km/h 235 kW (320 PS) 370 Nm @ 4.250 1/min 1.440 kg 82.276 euró
997 (2004/2005) 911 Carrera Coupé/Cabriolet 285 km/h 239 kW (325 PS) 370 Nm @ 4.250 1/min 1.395 kg 76.741 / 86.949 euró
997 (2004/2005) 911 Carrera S Coupé/Cabriolet 293 km/h 261 kW (355 PS) 400 Nm @ 4.600 1/min 1.420 kg 86.949 / 97.157 euró
997 (2006) 911 Carrera 4 Coupé/Cabriolet 280 km/h 239 kW (325 PS) 370 Nm @ 4.250 1/min 1.450 kg 76.741 / 82.657 euró
997 (2006) 911 Carrera 4S Coupé/Cabriolet 288 km/h 261 kW (355 PS) 400 Nm @ 4.600 1/min 1.475 kg 86.949 / 92.865 euró
911 Turbo
996 (2000/2003) 911 Turbo Coupé/Cabriolet 305 km/h 309 kW (420 PS) 560 Nm @ 2.700–4.600 1/min 1.590 / 1.660 kg 128.676 / 138.652 euró
996 (2004) 911 Turbo S Coupé/Cabriolet 307 km/h 331 kW (450 PS) 620 Nm @ 2.700–4.600 1/min 1.590 / 1.660 kg 142.248 / 152.224 euró
997 (2006) 911 Turbo 310 km/h 353 kW (480 PS) 620 (680) Nm @ 1.950–5000 1/min 1.585 kg 133.603 euró
911 GT
996 (1999/2003) 911 GT3 306 km/h 280 kW (381 PS) 385 Nm @ 5.000 1/min 1.380 kg 102.112 euró
996 (2003) 911 GT3 Cup 287 kW (390 PS) 390 Nm @ 6.300 1/min 1.160 kg
996 (2003) 911 GT2 319 km/h 355 kW (483 PS) 640 Nm @ 3.500–4.500 1/min 1.420 kg 184.674 euró
997 (2006) 911 GT3 310 km/h 305 kW (415 PS) 405 Nm @ 5.500 1/min 1.395 kg 108.083 euró
997 (2005) 911 GT3 Cup 294 kW (400 PS) 400 Nm @ 6.500 1/min 1.150 kg
997 (2006) 911 GT3 RS 310 km/h 305 kW (415 PS) 405 Nm @ 5.500 1/min 1.375 kg 133.012 euró
997 (2007) 911 GT2 329 km/h 390 kW (530 PS) 680 Nm @ 4500 1/min 1.440 kg 189.496 euró
Boxster
986 (1996) Boxster 240 km/h 150 kW (204 PS) 245 Nm @ 4.600 1/min 1.250 kg
986 (1999) Boxster 250 km/h 162 kW (220 PS) 260 Nm @ 4.750 1/min 1.275 kg
986 (2002) Boxster 253 km/h 168 kW (228 PS) 260 Nm @ 4.700 1/min 1.275 kg 42.256 euró
987 (2005) Boxster 256 km/h 176 kW (240 PS) 270 Nm @ 4.700 1/min 1.370 kg 43.333 euró
987 (2007) Boxster 258 km/h 180 kW (245 PS) 273 Nm @ 4.600-6000 1/min 1.380 kg 45.071 euró
986 (1999) Boxster S 260 km/h 185 kW (252 PS) 310 Nm @ 4.600 1/min 1.320 kg
986 (2002) Boxster S 264 km/h 191 kW (260 PS) 310 Nm @ 4.600 1/min 1.320 kg 49.912 euró
986 (2004) Boxster S "50 Jahre 550 Spyder" 266 km/h 195 kW (266 PS) 310 Nm @ 4.600 1/min 1.320 kg 59.192 euró
987 (2005) Boxster S 268 km/h 206 kW (280 PS) 320 Nm @ 4.700 1/min 1.420 kg 52.265 euró
987 (2007) Boxster S 272 km/h 217 kW (295 PS) 340 Nm @ 4.600-6000 1/min 1.430 kg 54.472 euró
987 (2007) Boxster RS 60 Spyder 274 km/h 223 kW (303 PS) 340 Nm @ 4.400-6000 1/min 1.430 kg 63.873 euró
Cayman
Cayman (2006) Cayman 258 km/h 180 kW (245 PS) 273 Nm @ 4.700 1/min 1.300 kg 47.647 euró
Cayman (2005) Cayman S 275 km/h 217 kW (295 PS) 340 Nm @ 4.400 1/min 1.340 kg 58.529 euró
Cayenne
Cayenne (2003) Cayenne 214 km/h 184 kW (250 PS) 310 Nm @ 2.500–5.500 1/min 2.160 kg 49.017 euró
Cayenne (2002) Cayenne S 242 km/h 250 kW (340 PS) 420 Nm @ 2.500–5.500 1/min 2.225 kg 63.285 euró
Cayenne (2002) Cayenne Turbo 266 km/h 331 kW (450 PS) 620 Nm @ 2.250–4.750 1/min 2.355 kg 101.913 euró
Cayenne (2004) Cayenne Turbo Kit 270 km/h 368 kW (500 PS) 700 Nm 116.877 euró
Cayenne (2006) Cayenne Turbo S 270 km/h 383 kW (521 PS) 720 Nm @ 2.750–3.750 1/min 2.355 kg 117.573 euró
Cayenne (2007) Cayenne 227 km/h 213 kW (290 PS) 385 Nm @ 3.000 1/min 2.160 kg 51.735 euró
Cayenne (2007) Cayenne S 252 km/h 283 kW (385 PS) 500 Nm @ 3.500 1/min 2.225 kg 66.610 euró
Cayenne (2007) Cayenne GTS 253 km/h 298 kW (405 PS) 500 Nm @ 3.500 1/min 2.225 kg 76.725 euró
Cayenne (2007) Cayenne Turbo 272 km/h 368 kW (500 PS) 700 Nm @ 2.250–4.500 1/min 2.355 kg 108.617 euró
Carrera GT
Carrera GT (2003) Carrera GT 334 km/h 450 kW (612 PS) 590 Nm @ 5.750 1/min 1.380 kg 2006 márciusától nem kapható

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-os Porsche Boxter

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Porsche témájú médiaállományokat.