Ferdinand Piëch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ferdinand Piëch
Ferdinant Piech by Stuart Mentiply.jpg
Született Ferdinand Karl Piëch
1937. április 17. (81 éves)
Bécs, Ausztria
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége osztrák osztrák
Házastársa Ursula Piëch
(1984- )
SzüleiLouise Piëch
Anton Piëch
Foglalkozása üzletember
mérnök
autóipari menedzser
a Volkswagen AG felügyelő bizottságának volt elnöke[1]
Iskolái Eidgenössische Technische Hochschule
Kitüntetései
 • Alsó-szászországi érdemrend
 • Wilhelm Exner Medal (2002)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferdinand Piëch témájú médiaállományokat.

Ferdinand Karl Piëch (Bécs, 1937. április 17. –) osztrák üzletember, mérnök, autóipari menedzser, a Volkswagen AG felügyelő bizottságának volt[1][2] elnöke, Ferdinand Porsche unokája. A Porschénál kezdte pályafutását, majd a 70-es években átkerült az Audi AG-hoz, miután a Porsche-Piëch család megegyezett, hogy a családtagok nem töltenek be vezető beosztást a Porsche AG-nál. A döntés előzménye az volt, hogy Piëch – aki aki akkor mint fejlesztési vezető dolgozott a Porschénál – a tervezett költségvetést messze túllépő összeget fordított a Porsche 917 fejlesztésére, mivel a legjobb technikát akarta kerül amibe kerül – ezzel viszont szembe helyezkedett Hans-Peter Porsche akkori gyártási igazgatóval és a Porsche 911 tervezőjével Ferdinand Alexander Porschéval.[3] Ferdinand Piëch hamarosan az Audi AG elnöke lett és meghatározó szerepe lett abban a fejlődési folyamatban amely az Audit, mint márkát a Mercedes-Benzzel és a BMW-vel egyenrangú versenytársi pozícióba emelte. Ennek a fejlődésnek fontos lépcsői és meghatározó elemei Piëch támogatásával és aktív részvételével a quattro-hajtás kifejlesztése és alkalmazása a versenysportban és az utcai autókban, az innovatív formatervezés és az Audi 100, amely az első jele volt annak, hogy az Audi a prémium szegmens résztvevője kíván lenni. 1993-ban lett a Volkswagen AG elnöke és alapjaiban változtatta meg a cég szerkezetét, hasonló létra-felépítésű konglomerátumot létrehozva, mint Alfred Sloan General Motorsszal. Az elnöksége alatt vásárolta fel a és integrálta az anyavállalatba a Volkswagen a Lamborghinit, a Bentleyt, a Škodát, a SEAT-ot a márkanév megvásárlásával megalapították a Bugatti Automobilest.

Ferdinand Piëch nemcsak mint üzletember töltött be fontos szerepet a Volkswagen konszern történetében, hanem mérnökként is. Az ő befolyására és közreműködésével születtek meg az olyan korszakalkotó autótípusok, mint az Audi Quattro, a Volkswagen Beetle, Audi R8, Lamborghini Gallardo, a Volkswagen Phaeton, a Volkswagen Lupo 3L, ami 1998-as megjelenésekor a világ első olyan szériagyártású autója volt, amelynek átlagfogyasztása csupán 3 l/100 km,[4] vagy a Bugatti Veyron, ami a leggyorsabb,[5] legerősebb, legdrágább[6] kereskedelmi forgalomban kapható közúti autó.

2015. április 25-én Ferdinand Piëch lemondott a Volkswagen-csoport felügyelőbizottságának elnöki tisztségéről.[1][2]

Élete[szerkesztés]

Ferdinand Piëch 1937. április 17-én Bécsben született Louise Porsche és Anton Piëch gyermekeként. Tanulmányait az Alpinum Zuoz líceumban folytatta, majd 1962-ben a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskolán szerzett gépészmérnöki diplomát. 1963 és 1971 között a Porschénál dolgozott a fejlesztési részlegen – többek között a Porsche 906, illetve annak utódmodelljein és a sikeres, Le Mans győztes[7] Porsche 917 tervezésében vett részt.

1972-től az Audinál dolgozott és 1975-ben a cég technológiai tervezési igazgatója lett. Ez alatt az időszak alatt kerültek kifejlesztésre olyan meghatározó modellek, mint az Audi 80 és az Audi 100. 1977-ben a negyvenedik születésnapján tartott bálon – ahol olyan vendégek voltak jelen, mint az autótervező-legenda Giorgetto Giugiaro – a Porsche Hotel személyzete egy 40 cm-es marcipán Audi 80 tortával köszöntötte fel.[8] Ugyanebben az évben kezdődött meg az Audi Quattro rali versenyautó fejlesztése – ennek az autónak a hajtásrendszerét használták fel a később sorozatgyártásba került quattro modellek alapjául.[9] Az Audi Quattro évekig uralta a ralipályákat.[9]

Piëch egy kis mérnöki tervezőirodát működtetett abban a rövid átmeneti időszakban, amikor a Porschét elhagyta, de még nem szerződött az Audihoz – ekkor fejlesztett ki a Mercedes-Benz megbízásából egy soros, öthengeres dízelmotort. Ennek az öthengeres motornak a koncepcióját vitte magával Audihoz és mivel a Volkswagen konszern modellválasztékába kitűnően illeszkedett a motor, sok típusban felhasználásra került. A Volkswagennél ekkora megfogalmazódott egy igény négyhengeresnél több hengeres motorok iránt, azonban a V6-os vagy sorhatos elrendezés körülményesebben és költségesebben illeszthető elsőkerék-hajtású rendszerekhez illetve a csomagolási költségei is magasabbak, így ideális választás volt a sorötös az Audi modellekbe, illetve az Audi alapú Volkswagen Santana és Passat típusokba.

1993-ban lett – Carl Hahnt váltva – a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke. Abban az időszakban a konszern meglehetősen rossz piaci helyzetben volt, alig kerülte el a csődöt és Piëchnek nagy szerepe volt abban, hogy drámai stratégiaváltással megfordítsák a folyamatot. 2002-ben visszavonult az elnökségből – Bernd Pischetsrieder váltotta –, de továbbra is a felügyelő bizottság elnöke maradt.

Piëch igazgatósága alatt agresszív termék- és marketingpolitikával a Volkswagen új piacokat hódított meg, az Audit – mint márkát – sikerült a prémium szegmensbe helyezni, sikerült a Lamborghinit felvásárolni és megszerezni a Bugatti márkanevet. A Bentley megszerzését és a Rolls-Royce felvásárlására irányuló kísérletet a piac és a szaksajtó ellentmondásosan fogadta, egy nehezen megoldható helyzet alakult ki, mert a Volkswagen megszerezte a Bentleyt, a vetélytárs BMW a Rolls-Royce-t, beleértve a márkanevet, de a Rolls-Royce márkaarculatot jellemző jellegzetes hűtőrács formaterve és a Spirit of Ecstasy logó felhasználási joga a Volkswagenhez került. Ez egy kényes patthelyzetet alakított ki – végül a Volkswagen egy esetleges pert elkerülve lemondott a hűtőrács és a logó használatáról a BMW javára, viszont a Crewe-i Rolls-Royce gyárat megtartotta, hogy a továbbiakban ott Bentley modelleket gyártsanak.[10] Piëch azt nyilatkozta a történtekről, hogy ők eredetileg is csak a Bentleyt szerették volna megszerezni és egy hosszú ideig elhúzódó per óriási károkat okozott volna a Rolls-Royce márkanévnek, hiszen a bizonytalan helyzet visszavetné a vásárlási kedvet.[11] Piëchnek jelentős szerepe volt abban is, hogy a Volkswagen megerősítette piaci pozícióit az észak-amerikai kontinensen.

2011-ben az autóiparra gyakorolt hatása miatt az Automobile Magazin az Év Emberének választotta.[12] A Bécsi Műszaki Egyetem tiszteletbeli professzoraként rendszeresen egyetemi előadásokat tart.[13]

Mérnökként[szerkesztés]

Piëch tevékenysége jelentős változásokat hozott a Porschénál – például javaslatának megfelelően a versenyautókban a pilóták helye a bal oldalról jobb oldalra került, mert ez előnyt jelent az óramutató járásával megegyező irányú – többségben lévő – pályákon. Döntő szerepe volt a Porsche 917 tervezésében és kifejlesztésében, amely a Porsche első nagy hengerűrtatalmú versenyautója volt. Piëch kezdte meg a Can-Am sorozat részére tervezett 16 hengeres versenymotor fejlesztését.[14][15] Feltehető motiváció volt, hogy nagyapja már fejlesztett egy legendás 16 henegeres motort az Auto Unionnak, de a tervet nem sikerült végigvinni, mert a vállalat vezetés megvonta a projekttől a támogatást. Mivel volt egy bevált 12 hengeres motor, olcsóbb és egyszerűbb ezt továbbfejleszteni és turbófeltöltővel növelni a teljesítményét. 2005-ben – több mint harminc év múltán – végül a Bugatti Veyron motorjánál sikerült megvalósítani a 16 hengeres koncepciót.[16]

A Porsche tulajdonosaként[szerkesztés]

Ferdinand Piëchnek jelentős, több, mint 10%-os részesedése volt a Porsche Automobil Holdingban.[17] Annak érdekében, hogy a családtagok közti viszály megszűnjön, a család belső megállapodást kötött 1972-ben, hogy a családtagok nem vesznek részt közvetlenül a vállalat irányításában.[18] Piëch nagybátyja – Ferry Porsche – csak egy helyet tartott meg a cég felügyelő bizottságában.
2017. április 3-án Ferdinand Karl Piëch megvált a Porsche SE holdingtársaságban fennálló 14,7%-os üzletrészétől, a társaság bejelentette, hogy a Piëch befolyása alatt álló magánalapítványok a Porsche Automobil Holding SE társaságban közvetetten tulajdonolt törzsrészvényeik lényeges részét átruházzák a Porsche és Piëch család további tagjaira.[19][20]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ferdinand Piëch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

 1. a b c Lendvai, Zsolt: totalcar.hu – Eldőlt a Volkswagen belháborúja (magyar nyelven). © 2000-2015 TotalCar.hu Kft., 2015. április 25. [2015. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 26.)
 2. a b hvg.hu – Lemondott a Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke (magyar nyelven). © 2009 - 2015 HVG Kiadó Zrt., 2015. április 25. [2016. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 26.)
 3. Tóth, Zoltán: Totalcar – Vége a Porsche család háborújának? Közélet: Piëch végül mindent vitt (magyar nyelven). © 2000-2012 TotalCar.hu Kft., 2009. július 31. [2009. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 11.)
 4. Vondruska, Jamie: vwvortex – Reviews and Road Tests First Drive: Volkswagen Lupo 3L TDI (angol nyelven). © 2003 by VWVortex.com, 2003. április 3. [2012. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 11.)
 5. SuperCars – Fastest Cars In The World: Top 10 List 2012-2013 (angol nyelven). © 2011 · TheSupercars.org. [2012. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 11.)
 6. SuperCar – Most Expensive Cars In The World: Top 10 List 2012-2013 (angol nyelven). © 2011 · TheSupercars.org. [2012. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 11.)
 7. Le Mans register – XXXVIII Grand Prix d´Endurance les 24 Heures du Mans 1970 Circuit de la Sarthe, Le Mans, France (angol nyelven). [2017. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 13.)
 8. (1977. április 7.) „Personalien: Ferdinand Piech” (német nyelven). Auto, Motor und Sport (9), 7. o, Kiadó: © Motor Presse Stuttgart GmbH & Co. KG.  
 9. a b superally – Egy szörny: Audi Quattro S1 (magyar nyelven). © superally.hu. [2016. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 10. Autónavigátor › VOLKSWAGEN – VOLKSWAGEN márka rövid története (magyar nyelven). © Használtautó Kft. 2008-2012.. [2013. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 11. Bloomberg News – VW Will Split Rolls-Royce Motor Cars With BMW (angol nyelven). © 2012 Los Angeles Times, 1998. július 29. [2015. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 12. Kacher, Georg; Illustration by Jeff Kronen: Automobile – 2011 Man of the Year: Ferdinand Piech (angol nyelven). © 2012 Automobile Magazine Source Interlink Media. [2012. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 13. Technische Universität Wien – Visitenkarte (német nyelven). © Technische Universität Wien - Karlsplatz 13. (Hozzáférés: 2013. október 9.)
 14. Porschebahn – A one of a kind 917 with a 16 cylinder engine (angol nyelven). © WordPress.com, 2008. szeptember 21. [2013. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
 15. Melissen, Melissen: Ultimatecarpage – Porsche 917/30 model history (angol nyelven). © 1998 - 2013 Ultimatecarpage.com, 2012. március 20. [2013. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
 16. Sport Auto – Technik Motorenkonzepte: Motoren von Morgen - zwei oder 16 Zylinder? (német nyelven). © Motor Presse Stuttgart GmbH & Co. KG. [2013. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
 17. The Economist – Porsche and Volkswagen Payback for Piëch Only now is the extent of Porsche’s defeat becoming apparent (angol nyelven). © The Economist Newspaper Limited, 2009. május 14. [2012. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
 18. Porsche AG – Ferdinand Alexander Porsche dies, Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG mourns great designer (angol nyelven). © 2013 Porsche Cars North America, Inc. [2012. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
 19. Handelsblatt – Piëch trennt sich von VW-Anteilen (Der Rückzug des Patriarchen) (német nyelven). © 2017 Handelsblatt GmbH, 2017. április 3. [2017. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 5.)
 20. Stuttgarter Zeitung – Milliardenschweres Aktienpaket: Piëch verkauft Anteile an Porsche SE (német nyelven). © STUTTGARTER-ZEITUNG.DE, 2017. április 3. [2017. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 5.)