Utcai terepjáró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Volkswagen Touareg

Az utcai terepjáró (egyes megfogalmazásban „szabadidő-autó”) az 1990-es évek elején Amerikában megjelent gépjármű-kategória, mely a terepjárók (dzsipek) előnyeit ötvözi a személyautók kényelmével.

Meghajtás szempontjából van kétkerék-meghajtású (2WD) és négykerék-meghajtású (4WD vagy 4×4) változatuk, működhetnek benzinnel, gázolajjal, s az utóbbi időben bioüzemanyaggal is.

Az utcai terepjárók angol megnevezése, a „sport utility vehicle” (rövidítve SUV, magyar fordításban: „sportcélú haszonjármű”), arra utal, hogy eredetileg sporttevékenységet űzőknek, túrázásra, horgászóhely, sípálya megközelítésére szánták a katonai terepjárók eme „úriasabb” utódait, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy főleg aszfaltozott utakon használják őket. Utóbb megjelentek az eredetileg hagyományos terepjárók „utcásított” változatai is, ahol az eredetileg puritánabb kinézetű és felszereltségű típust „javították fel” külsőleg és belsőleg.

A benne ülőknek általában nagyobb biztonságérzetet nyújt, mint egy személyautó. Ütközéses karambolnál ez valóban így van, de a megemelt padlólemez miatt a kisodródás, felborulás veszélye nagyobb a magasabb súlypont miatt. Hátrány még a személyautókhoz képest nagyobb üzemanyag-fogyasztás, de mivel az utcai terepjárók ma státuszszimbólumnak számítanak, így főként olyanok vásárolják, akik a többletköltségeket megengedhetik maguknak.

Egyes környezetvédők – a nagyobb fogyasztás és ezzel magasabb károsanyag-kibocsátás miatt – vissza szeretnék szorítani az utcai terepjárók elterjedését, ám ez a kategória népszerűsége miatt nehéz feladat. De arra vannak határozott jelek, hogy a gyártók megpróbálnak a környezetvédelmi igényeknek jobban megfelelő modelleket tervezni s gyártani. További gond, hogy városi közlekedésben a viszonylag magas orr-rész miatt súlyosabb sérüléseket okozhatnak a gyalogosoknak gázolás esetén, mint a megszokott városi autók.

Modellek[szerkesztés]

Néhány tipikus, közismert utcai terepjáró a teljesség igénye nélkül:

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Utcai terepjáró témájú médiaállományokat.