Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
(Star Wars Episode III: Revenge of the Sith)
2005-ös amerikai film

Revengeofthesith-logo.svg
Anakin és Obi-Wan összecsapása a Mustafaron (az irányítóközpontban)
Anakin és Obi-Wan összecsapása a Mustafaron (az irányítóközpontban)
Rendező George Lucas
Producer George Lucas
Rick McCallum
Vezető producer Rick McCallum
Műfaj
Forgatókönyvíró George Lucas
Főszerepben Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Zene John Williams
Operatőr Calum McFarlane
Simon Harding
Matt Toll
Vágó Roger Barton
Ben Burtt
Jelmeztervező Trisha Biggar
Díszlettervező Richard Roberts
Gyártás
Gyártó Lucasfilm Ltd.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 143 perc
Költségvetés 113 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
USA Lucasfilm
Magyarország InterCom Zrt.
Bemutató Earth flag PD.jpg 2005. május 19.
Magyar adó RTL Klub
AXN
AXN Black
Viasat 3
Korhatár USA PG-13 (USA)
Magyarország 12
Bevétel USA 380 270 577 dollár
Earth flag PD.jpg 849 997 605 dollár
Kronológia
Előző Csillagok háborúja II: A klónok támadása
Következő Csillagok háborúja IV: Egy új remény
További információk

A Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (eredeti angol nevén Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) 2005-ös amerikai sci-fi, amelyet George Lucas írt és rendezett. Ez a hatodik film a Csillagok háborúja sorozatból, amely a cselekmény alapján sorrendben a harmadik.

A film három évvel a Klónháborúk megkezdése után játszódik. A Jedi lovagok galaxis szerte harcolnak a Galaktikus Köztársaság klónhadseregének élén a Független Rendszerek Konföderációjának droidhadserege ellen. Palpatine kancellár elrablása után Obi-Wan Kenobi Jedi mestert a galaktikus fővárosba rendelik vissza, hogy kiszabadítsa a kancellárt, és legyőzze a gonosz Grievous tábornokot. A Jedi rendet nyugtalanítja Anakin Skywalker Jedi lovag egyre szorosabb kapcsolata Palpatine-nal, amely magára a Jedire is kezd veszélyessé válni. Mikor Darth Sidious, a kegyetlen Sith nagyúr felfedi kilétét és terveit a galaxis uralására, Anakin, a Jedi rend és az egész galaxis sorsa kockán forog.

A filmet a mozik 2005. május 19-én mutatták be, és pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól a két előző filmmel szemben. Már az első hét alatt számos rekordot döntött meg. Ez az epizód a Csillagok háborúja sorozat második legnagyobb bevételt elért része; az Egyesült Államokban 2005-ben ez a film állt a bevételi listák élén, a világon csak a Harry Potter és a Tűz Serlege előzte meg.

Kezdő Történet[szerkesztés]

Háború! A könyörtelen Sith nagyúr, Dooku gróf brutális támadásokkal gyengíti a Köztársaságot. Minkét oldalon harcolnak hősök, és mindenütt felüti fejét a Gonosz.

Grievous tábornok, az ádász droidvezér váratlan húzással behatol a Köztársaság fővárosába, és foglyul ejti Palpatine kancellárt, a Galaktikus Szenátus vezetőjét.

Miközben a szeparatista droidhadsereg katonái értékes túszukkal menekülni próbálnak az ostromlott városból, két Jedi-lovag vakmerő akciót indít a kancellár kiszabadítására....

Cselekménye[szerkesztés]

Három évvel Csillagok háborúja II: A klónok támadása után (19 YE) a polgárháború még mindig folyik a Galaktikus Köztársaság és a Dooku gróf vezette szeparatisták között. Miután Dooku és egyik rettegett tábornoka, Grievous váratlanul betörnek Coruscantra és elrabolják Palpatine főkancellárt, menekülésük során hatalmas űrcsata veszi kezdetét.

Az ütközetbe Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker is bekapcsolódik, akik feladata, hogy kiszabadítsák a főkancellárt. Siklóikkal sikerül behatolniuk Grievous parancsnoki hajójára, és kiszabadítaniuk Palpatine-t, közben pedig Anakin végez Dookuval. Grievous egy mentőkabinnal elhagyja a hajót, és a Konföderáció ideiglenes főhadiszállására, az Utapau bolygóra repül, míg Obi-Wanék visszaszállítják Coruscantra Palpatine-t, ahol vészleszállással érnek földet.

Padmé Amidala elmondja Anakinnak, hogy gyermekük lesz. Később Anakinnak rendszeresen lidérces álma van, melyben Padmé halálos veszélyben van, és a segítségét kéri. Anakin tanácsot kér Yodától, aki azt mondja neki, hogy távolítsa el magától a személyes kötődéseket, akkor elmúlnak a rémálmok.

Palpatine Anakint nevezi ki, hogy helyettesítse őt a Jedi Tanácsban. A Tanács elfogadja Anakint, de nem nevezik ki Jedi Mesterré. A Jedi Tanács és Palpatine is azt kéri Anakintól, hogy kémkedjen a másik ellen. Palpatine azt meséli Anakinnak, hogy egy Sith nagyúr képes volt visszahozni az életbe azt, aki meghalt, továbbá megemlíti, hogy ez a képesség megtanulható, de nem a Jediktől. Később már nyíltan felajánlja Anakinnak, hogy segít neki megmenteni Padmét a biztos haláltól.

A tanács Kenobit küldi a kegyetlen Grievous tábornok után. Obi-Wan Kenobi titokban landol az Utapaun (az akciót a köztársasági hírszerzés előkészítette), és a bolygó segítőkész kormányzójával, Tion Medonnal találkozik, aki megerősíti, hogy Grievous ott van, és fogva tartja őket. A Jedi-tábornok elrendeli a támadást, majd végigüldözi Grievous tábornokot Utapau barlangjain. A végső párbajban Grievous négy fénykarddal harcol. Végül Obi-Wan Kenobinak sikerül Grievoust lelőnie egy energiafegyverrel, a kiborg-tábornok szerves részei szénné égnek.

A Jedi-rend épphogy fellélegezhet a hír hallatán: az annyi lovagot meggyilkoló szörnyeteg halott - azonban Anakin Skywalker rájön a szörnyű valóságra: a klónháború értelmi szerzője, Darth Sidious nem más, mint maga Palpatine, aki feltárja neki kilétét, és azt kéri, hogy csatlakozzon hozzá. Anakin először visszautasítja, és megosztja az igazságot Mace Winduval is. Windu, néhány másik jedi-lovaggal együtt (Kit Fisto, Saesee Tiin és Agen Kolar) megpróbálják letartóztatni a főkancellárt, aki ekkor előttük is felfedi igazi énjét: valóban ő a Sithek sötét ura. Azonban esze ágában sincs megadni magát, sőt arra hivatkozik, hogy a Jedik támadása a Köztársaság elleni árulás. Megöli Windu kísérőit és Mace Windu egyedül marad a harcban. A harc közben Palpatine energiavillámokkal támad ellenfelére, hasztalanul, miközben hirtelen és látványosan megöregszik (ennek pontos oka, ill. értelme a film egyik meglehetősen vitatott részlete). Anakin a Windu és Palpatine közti párbaj közben érkezik meg. Olyan választásra kényszerül, ami a galaxis sorsát örökre megváltoztathatja: teljesítse-e a Köztársaság őreinek kötelességét, régi barátja és mentora, az életéért könyörgő kancellár életét védve, vagy Jedi-lovag mivoltában Mace Windu oldalára álljon? Windu arra hivatkozik, hogy nem szabad életben hagyni Palpatinet, mivel a markában tartja a Szenátust.

Végül a választás elkerülhetetlen és mikor Windu épp megölné Sidioust, Anakin levágja a Jedi kezét, a sötét nagyúr pedig az Erő-villámokkal kirepíti Windut az ablakon a mélybe. Anakin elhatározza, hogy a sötét oldalra áll, csak azt szabja feltételül, hogy mentsék meg Padmé életét. Palpatine ezt elfogadja, és a Darth Vader nevet adja újdonsült tanítványának. Első feladataként a Jedi Templomban tartózkodó ifjú padavanokat kell megölnie (ennek kivitelezését a filmben nem mutatják). Anakin a feladatot nagyrészt teljesíti, és egy megtévesztő szignál sugárzását állítja be a templom technikai berendezésein, amik a Templomba hívják a Galaxis-szerte szolgáló Jediket, akiket a klónoknak nem sikerül megölniük. A templomban véres harc bontakozik ki a Jedi-rend maradéka és a klónkatonák között. Közben Palpatine kiadja a Köztársaság és a kancellárja életét fenyegető árulók elleni 66-os parancsot: a klón beosztottaknak mindegyik Jedi-tábornokukat meg kell ölniük. A klónok végrehajtják az utasításokat, sok Jedi meghal szerte a Galaxis csatamezőin. Yoda mester, a vuki anyabolygó, a Kasshyyk felszínén vezetve egy hadműveletet, elszörnyedve érzi, hogy valami szörnyű dolog történik. Ekkor két klón őt is megpróbálja megölni, de lefejezi őket, majd a Coruscantra szökik, hogy megállítsa a sitheket.

Közben a Coruscant bolygón Anakin azt a feladatot kapja, hogy a Szövetség utolsó vezéreit is eltávolítsa, akik a Mustafar bolygóra menekültek. Anakin teljesíti a feladatot, újabb tömegmészárlást hajtva végre mestere parancsára.

Palpatine új világrendje sikeres, mert a Galaktikus Köztársaság átalakul a Galaktikus Birodalommá. Palpatine a szenátusban kikiáltja az Első Galaktikus Birodalmat, és magát a birodalom uralkodójának. A Szenátus többsége ujjongva fogadja a bejelentést, Padmé Amidalát és Bail Organát kivéve, akik megértik, hogy egy zsarnok felemelkedésének voltak tanúi.

Obi-Wan, egy Padméval való rövid párbeszéd után, ahol elárulja, Anakin gyerekeket gyilkolt, és átállt Palpatine oldalára, követi volt tanítványát, Anakint a Mustafar bolygóra. Azonban, mielőtt szembesíthetné tetteivel, Padmé rohan elő az űrhajóból, és kérdőre vonja, igazak-e azok a szörnyű hírek, amiket hallott róla. Anakin elárulja neki, hogy Sith lett, és Palpatine oldalán a Galaxis urai lehetnek. Padménak azonban ez egyáltalán nem tetszik, és nem hajlandó követni ezen az úton. Mikor a nő megfordul, hogy elhagyja, Anakin az Erő segítségével meg akarja állítani, és addig fojtogatja, amíg eszméletlenül el nem terül.

Ekkor előjön Kenobi is, és szembesíti tetteivel, de a sötét oldal már teljesen magához ragadta a fiatal lovagot. Anakin, azzal vádolva, hogy ellene fordította Padmét, megtámadja a Jedi-mestert, és kemény csata kezdődik a lávamezők fölött. Kenobinak egy alkalmas pillanatban sikerül szilárd talajra ugrania, és Anakin, képességeiben elbizakodva, követni akarja, de ugrása közben Kenobi levágja a végtagjait. Skywalker a fortyogó lávapartra zuhan megcsonkítva, teste lángra kap. Bal karja és lábai térdtől lefelé hiányoznak. Ám ekkor sem hajlandó elismerni, hogy vesztett. Visszaszerezve Anakin fénykardját az elkeseredett Obi-Wan elhagyja a bolygót, de nem öli meg Anakint.

Ezalatt Padmé Amidala ikreket szül, Luke és Leia Skywalkert, de a szülés közben fokozatosan elveszti az erejét, és (valószínűleg az Anakin okozta sérülés szándéktalanul túl súlyos volta miatt, bár az orvosdroidok a jelenséget érthetetlennek minősítik) meghal. Obi-Wan Kenobi és Bail Organa terveket szőnek, hogy elrejtsék az ikreket. A fiatalabb lány, Leia, az Organa-családhoz kerül, és alderaani hercegnőként nő fel, az idősebb fiú, Luke, jóval nehezebb körülmények közé, Anakin családjához, a sivatagos és buckalakók járta, vad Tatuin egyik párafarmjára, Anakin mostohaapjához, Clieg Larshoz. Luke-ot Lars fia, Anakin mostohatestvére, Owen és felesége, Beru neveli fel párafarmerként.

Palpatine megtalálja a megégett és megcsonkított Anakint, akiben még pislákol az élet, és, hogy életben maradhasson, orvosdroidjaival egy fájdalmas műtéttel átalakíttatja. Ezután Darth Vader egészen a haláláig már csak a sisakjában látható, ami teljesen elfedi és innentől kezdve jellemző rá a légzésekor hallható jellegzetes hang. Amikor Anakin (illetve most már: Darth Vader) magához tér és Padmé felől kérdezi, Palpatine elárulja neki, hogy Padmé halott, és azt mondja neki, hogy maga Vader ölte meg.

A jedik most már a Birodalom ellenségei és Obi-Wannak fel kell vennie a Ben Kenobi álnevet. Hasonlóan Bail Organa szenátor is menekülésre kényszerül és Kenobival találkozik.

Ezalatt egy szupertitkos helyen Darth Sidious egy különleges tervet felügyel. Egy új harcos születik, egy hatalmas sötét Úr, aki képes az utolsó jedilovagokat is kiirtani. Az új veszély neve Darth Vader. Valamikor Anakin Skywalker volt a neve, de a hajdani jó embert már teljesen elemésztette a sötét oldal.

A Skywalkereket közben elrejtik. Leiát az Organa-család fogadja örökbe az Alderaan bolygón, míg Luke-ot Owen és Beru Lars neveli a Tatuinon. Ben megfogadja, hogy vigyázni fog a fiúra és visszavonul a Jundland sivatagba. Yoda eltűnik a Dagobah bolygón, hogy megvárja az időt, amikor az utolsó jedit felkészítheti, Kenobi mester pedig a Tatuin sivatagjában rejtőzik el, hogy vigyázzon Luke-ra, és tanítványává fogadja, ha majd eljön az ideje.

Közben a Coruscant bolygótól nem messze egy Venator osztályú, de már Birodalmi felségjelű csillagromboló parancsnoki hídjáról az épülő Halálcsillagot szemléli Palpatine császár és Darth Vader egymás mellett állva. A galaxis egy új, sötét időszakába érkezett.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
Hayden Christensen
James Earl Jones (hangja)
Anakin Skywalker
Darth Vader
Moser Károly
Kránitz Lajos
Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi Anger Zsolt
Natalie Portman Padmé Amidala Zsigmond Tamara
Frank Oz Yoda Versényi László
Samuel L. Jackson Mace Windu Kőszegi Ákos
Ian McDiarmad Sheev Palpatine / Darth Sidious Gruber Hugó
Temuera Morrison Cody parancsnok Berzsenyi Zoltán
Bodie Taylor Klónkatonák
Christopher Lee Dooku gróf / Darth Tyranus Szilágyi Tibor
Jimmy Smits Bail Organa Sörös Sándor
Matthew Wood Grievous tábornok Holl Nándor
Peter Mayhew Csubakka Eredeti hang
Michael Kingma Tarfful Eredeti hang
Kenny Baker R2-D2 Eredeti hang
Anthony Daniels C-3PO Józsa Imre
Ahmed Best Jar Jar Binks Bicskey Lukács
Jay Laga'aia Typho kapitány Szabó Sipos Barnabás
Bruce Spence Tion Medon Kristóf Tibor
Joel Edgerton Owen Lars Nem beszél
Bonnie Piesse Beru Whitesun-Lars Nem beszél
Siles Carson Ki-Adi-Mundi Dobránszky Zoltán
Nute Gunray Horányi László
Oliver Ford Davies Sio Bibble Szélyes Imre
David Bowers Mas Amedda Konrád Antal
Wayne Pygram Wilhuff Tarkin n. a.
Genevieve O'Reilly Mon Monthma n. a.
Rohan Nichol Antilles kapitány Seder Gábor
Jeremy Bulloch Colton kapitány n. a.
Keisha Castle-Hughes Apailana királynő Nem beszél
Rebecca Jackson Mendoza Breha Organa királynő Nem beszél
Droidok Katona Zoltán

Díjak és jelölések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]