Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja szócikkből átirányítva)
Star Wars III. rész –
A Sith-ek bosszúja
(Star Wars Episode III: Revenge of the Sith)
2005-ös amerikai film

Anakin és Obi-Wan összecsapása a Mustafaron (az irányítóközpontban)
Anakin és Obi-Wan összecsapása a Mustafaron (az irányítóközpontban)
Rendező George Lucas
Producer
Vezető producer Rick McCallum
Műfaj akció, kaland, fantasy, sci-fi, űropera
Forgatókönyvíró George Lucas
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr
Vágó
Jelmeztervező Trisha Biggar
Díszlettervező Richard Roberts
Gyártás
Gyártó Lucasfilm Ltd.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 143 perc
Költségvetés 113 millió $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató 2005. május 19.
Korhatár
  • USA PG-13
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • USA 380 270 577 $
  • 849 997 605 $
Kronológia
ElőzőStar Wars: A klónok háborúja (sorozat)
KövetkezőStar Wars: A Rossz Osztag
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars III. rész –
A Sith-ek bosszúja
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja[1][2] (eredeti cím: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) [3] 2005-ben bemutatott amerikai sci-fi, amelyet George Lucas írt és rendezett. Ez a hatodik film a Csillagok háborúja sorozatból, amely a cselekmény alapján sorrendben a harmadik.

A mozik 2005. május 19-én mutatták be.

Pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól a két előző filmmel szemben. Már az első hét alatt számos rekordot döntött meg. Ez az epizód a Csillagok háborúja sorozat második legnagyobb bevételt elért része; az Egyesült Államokban 2005-ben ez a film állt a bevételi listák élén, a világon csak a Harry Potter és a Tűz Serlege előzte meg.

Rövid történet[szerkesztés]

A Klónháborúk után a jedi lovagok galaxis-szerte harcolnak a Galaktikus Köztársaság klónhadseregének élén a Független Rendszerek Konföderációjának droidhadserege ellen. Palpatine kancellár elrablása után Obi-Wan Kenobi jedi mestert a galaktikus fővárosba rendelik vissza, hogy kiszabadítsa a kancellárt, és legyőzze a gonosz Grievous tábornokot. A Jedi Rendet nyugtalanítja Anakin Skywalker jedi lovag egyre szorosabb kapcsolata Palpatine-nal, amely magára a jedikre is kezd veszélyessé válni. Mikor Darth Sidious, a kegyetlen sith nagyúr felfedi kilétét és terveit a galaxis uralására, Anakin, a jedi rend és az egész galaxis sorsa kockán forog.

Cselekmény[szerkesztés]

Három évvel A klónok támadása eseményei után ( a Star Wars kronológiája szerint 19 YE-ben) a polgárháború még mindig folyik a Galaktikus Köztársaság és szakadár Független Rendszerek Konföderáció között. Miután a szeparatisták egyik vezéralakja, Dooku gróf és egyik rettegett hadura, Grievous tábornok váratlanul betörnek Coruscantra és elrabolják Palpatine főkancellárt, a bolygó felett hatalmas űrcsata veszi kezdetét.

Az ütközetet a tábornoki rangot viselő Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker vezeti, akiknek feladata, hogy kiszabadítsák a főkancellárt. Vadászgépeikkel sikerül behatolniuk Grievous parancsnoki hajójára, ahol sikeresen eljutnak a fogva tartott főkancellárhoz. Dooku gróf megjelenik a helységben és párbajra hívja a jediket, amelynek során harcképtelenné teszi Kenobit, Anakin azonban felülkerekedik rajta: a gróf mindkét karját lemetszi, majd (noha ez ellenkezik a jedi tanokkal) Palpatine buzdítására lefejezi fegyvertelen ellenfelét. Mikor kifejezi bűntudatát, a kancellár meggyőzi arról, hogy a bosszúja jogos és érthető volt, pont, mint a buckalakók esetében, akik korábban elrabolták és meggyilkolták az édesanyját (az előző film eseményei során).

Nem sokkal ezután Grievous tábornok mindhármukat foglyul ejti, ám R2-D2 közbenjárásának köszönhetően a jedik ismét felülkerekednek. Grievous egy mentőkabinnal hagyja el a a köztársasági flotta által lassan ronccsá lőtt és lassan darabokra hulló cirkálót, amivel azonban Anakin sikeres kényszerleszállást hajt végre a Coruscant felszínén.

A sikeres mentőakció után Anakin találkozik feleségével, Padmé Amidalával, aki tudatja vele, hogy gyermeket vár. Örömük azonban nem tart sokáig: Anakin éjszaka rémálmot lát, amelyben Padmé haldoklik. Mivel az álom kísértetiesen hasonlít a látomásra, amely édesanyja halálát is megjövendölte, Anakint nem hagyja nyugodni a dolog, és meggyőződése, hogy felesége bele fog halni a szülésbe. Tanácsot kér Yoda mestertől, aki rámutat az élet mulandóságára: a halál az élet természetes része, a holtak eggyé válnak a mindent átjáró és éltető Erővel. A halandó valójukhoz való ragaszkodás és gyász nem sokban különbözik a kapzsiságtól. A mester azt tanácsolja Anakinnak, igyekezzen önként megválni azoktól, amiket fájna elveszítenie.

Nem sokkal ezután Obi-Wan elmondja Anakinnak, hogy Palpatine főkancellárnak még több különleges jogosítványt terveznek megszavazni, továbbá, hogy a kancellár személyesen kíván beszélni vele. Palpatine fogadja Anakint, és megosztja vele aggodalmait, miszerint a Jedi Tanács egyre több hatalmat kíván magának. Arra kéri a fiatalembert, hogy jelentsen neki a jedik tevékenységéről, valamint, hogy képviselje őt a Tanácsban.

A tagok elfogadják Anakint mint a Tanács tagját, ám nem adják meg neki a mesteri címet, amit utóbbi felháborodással fogad. A Tanács továbbá megvitatja a háború menetét, és megegyeznek, hogy Yoda mester egy zászlóaljnyi klónkatonát visz a wookie-k lakta Kahsyyyk bolygóra, hogy megállítsák a szakadárok ottani terjeszkedését.

A tanácskozás után Obi-Wan közli Anakinnal a Tanács kérését, miszerint azért hagyták jóva a kinevezését, hogy Skywalker így beszámolhasson nekik a kancellár lépéseiről, mivel érzik, hogy annak egyre erősődő hatalma fenyegeti a Köztársaságot. Anakin vonakodva fogadja el a megbízást, tekintve, hogy közeli barátjának és mentorának tartja Palpatine-t.

Yoda és Mace Windu mester aggodalmukat fejezik ki Anakinnal kapcsolatban, mivel túl sok harag és büszkeség van benne. Anakin ismét a felesége halálát jósló az álmot látja. Megosztja Padméval a Jedi Tanács iránti bizalmatlanságát, és a Köztársaság értékeinek pusztulását. Padmé azonban felveti: talán a rossz oldalon állnak, az ellenség pedig épp a Köztársaság lett.

Később Palpatine a coruscanti operaházba kéreti Anakint, és megosztja vele a hírt, miszerint a klónhadsereg hírszerzői Grievous tábornok nyomára bukkantak a peremvidéki Utapau rendszerben. Ezt követően tovább rombolja Anakin jedikbe vetett bizalmát: arra gyanakszik, hogy a Jedi Tanács összeesküvést sző ellene. Mikor előbbi bevallja, hogy a Tanács megkérte, hogy kémkedjen a kancellár után, Palpatine felveti, hogy a jedik nem sokban különböznek az általuk gonosznak nevezett sithektől, és ugyanolyan hataloméhesek és önzők, mint bárki más.

Ezt követően megosztja vele Darth Plagueis történetét, aki – a legenda szerint – olyan bölcs és erős volt, hogy képes volt rávenni a midikloriánokat, hogy az akarata szerint teremtsenek életet, valamint, hogy képes volt megóvni szeretteit a haláltól. Utóbbi megragadja Padmé elvesztéséstől rettegő Anakin figyelmét, Palpatine azonban közli: a jedik nem taníthatják meg erre a praktikára.

Miközben a droidtámadás megindul a wookie-k ellen, a Jedi Tanács megállapodik abban, hogy a kancellár által javasolt Anakin helyett a tapasztaltabb Obi-Wan vezesse a Grievous tábornok elleni hadjáratot. Kenobi és egykori tanítványa elbúcsúznak, majd előbbi az Utapaura utazik, ahol a lakosok kormányzója, Tion Medonnal megerősíti, hogy Grievous ott van, és fogva tartja őket.

Obi-Wan megközelíti Grievous-t és testőrségét, majd miután az párbajra hívja, megküzd a tábornokkal. Az inkább gép, mint hús-vér lény Grievous egyszerre négy, meggyilkolt jediktől zsákmányolt fénykarddal támad rá, Obi-Wan azonban legyőzi őt, és a támadást megindító klónkatonák és a rohamdroidok összecsapása közepette üldözőbe veszi.

Cody, a klónkatonák parancsnoka megviszi a hírt a Jedi Tanácsnak, miszerint a hadművelet elkezdődött. Mace Windu megkéri Anakint, hogy közölje ezt a kancellárral is, majd társaival megvitatja, hogy amennyiben Palpatine nem mond le az immár indokolatlanná váló teljhatalmáról, nekik kell lemondatniuk, hogy megvédjék a demokráciát, és amíg találnak egy megfelelő vezetőt a korrupt és kapzsi szenátorok közt, nekik kell a Köztársaság élére állniuk.

Az Utapaun Obi-Wan kemény hajsza után beéri a tábornokot, és végleg leszámol vele: annak saját sugárvetőjét magához szólítva több lövést ad le az előzőleg szétfeszített páncélzat résébe, ezzel elpusztítva Grievous megmaradt lényét.

Eközben Anakin Windu utasítása szerint közli a hírt Palpatine-nal, aki úgy gondolja, a Tanács azért nem engedte Anakint a hadművelet élére állni, és azért tagadták meg tőle a mesteri rangot, mert félik az erejét. Anakin szintén úgy sejti, hogy a jedik nem mondanak el neki mindent az Erőről, amiben Palpatine megerősíti: elmondása szerint az Erőt csak úgy lehet igazán megismerni, ha a Sötét Oldalát is tanulmányozzák, nem csak a jedik "dogmatikus" és "hazug" módszerei szerint (Palpatine mindezzel, valamint az operaházban lefolytatott beszélgetéssel nemcsak a főhőst, hanem Star Wars-rajongók egy részét is sikeresen manipulálta).

Anakin ráeszmél, hogy a jedik által keresett sith nagyúr, Darth Sidious valójában Palpatine főkancellár. Mivel a sith sikeresen összezavarta, és a Padmé megmentéséhez, és a halál legyőzéséhez szükséges hatalommal csábítja, Skywalker nem tudja, mit tegyen. Végül elhatározásra jut, és jelenti a felfedezését a Grievous halálhírén épp, hogy fellélegző Mace Windunak, aki maga mellé veszi a Jedi Rend legjobb kardforgatóit, és elindul, hogy letartóztassa Palpatine-t.

Darth Sidious azonban maga is fénykardot ránt, és rájuk ront: rövidesen csak Windu mester marad talpon ellene. Időközben Anakin képtelen megbirkózni a gondolattal, hogy elveszítheti Padmét, aki a Jedi Templomtól távol eső lakosztályában megérzi a fájdalmát. A férfi a főkancellár hivatalába rohan.

Windu végül sikeresen térdre kényszeríti a sithet, aki villámokkal támad ellenfelére, ám azok visszacsapódnak Windu pengéjéről és összeégetik az arcát. Anakin pont abban a pillanatban érkezik meg, mikor a jedi mester sarokba szorítja Palpatine-t. Megpróbálja meggyőzni Windut, hogy kímélje meg a sithet, aki az áldozat szerepében tünteti fel magát. Mikor a mester úgy dönt, túl veszélyes volna életben hagyni Palpatine-t, annak tervének megfelelően Anakin elhatározásra jut: aktiválja saját fénykardját és lecsapja a jedi kezét, akit így a sith sikeresen eláraszt a villámaival, és kitaszítja a helység ablakán, a mélybe.

Anakin felajánlja hűségét Palpatine-nak, amennyiben az megosztja vele a Padmé megmentéséhez szükséges titkokat. A sith parancsát követve a Jedi Templomba vezeti a klónhadsereg coruscanti katonáit, akik lemészárolják a jedi lovagokat. Anakin – a Sidioustól kapott új nevén immár Darth Vader – az ifjoncokat sem kíméli meg. Ezzel egyidejűleg Palpatine kiadja a 66-os parancsot, amelyet követve a klónhadsereg katonái galaxisszerte a jedi lovagok ellen fordulnak. Ezt követően csapdát állítanak: a Templomba hívják a túlélő jediket. Ezután a Sidious a vulkanikus Mustafar bolygóra küldi Anakint, azzal a paranccsal, hogy végezzen a szeparatisták ott rejtőzködő vezetőivel.

Yoda és Obi-Wan azonban életben maradnak: előbbi megérzi a veszélyt, utóbbi sikeresen túléli a rásütött ágyútüzet. Bail Organa, az Alderaan szenátora mindkettejüket a hajójára fogadja, majd a két jedi a Templomba megy, hogy felszámolja a társaiknak állított csapdát. Eközben Palpatine kinyilatkoztatja az első Galaktikus Birodalom megszületését, amit a szenátorok üdvrivalgása kísér: csak Padmé ismeri fel a demokrácia és szabadság pusztulását és a zsarnok felemelkedését.

Miután Obi-Wan és Yoda tanúi lesznek Anakin, a Templom biztonsági felvételei által rögzített mészárlásának, rájönnek, hogy Skywalker átállt a az Erő Sötét oldalára. Kenobi felkeresi Padmét, és tudatja vele a történteket, valamint igazolást nyer a gyanúja, miszerint a nő Anakin gyermekét várja. A feldúlt Padmé követi Anakint a Mustafarra, ahol a férfi lemészárolta a szakadárokat. Obi-Wan a csillaghajóján elrejtőzve vele tart.

A bolygóra érkezve Padmé kérdőre vonja Anakint, aki igazolja a félelmét: Anakinnak meggyőződése, hogy csak a Palpatine jóvoltából megszerzett ereje képes megmenteni feleségét a biztosnak vélt haláltól, valamint kifejti szándékát, miszerint a kancellár legyőzése után ők ketten állnak a galaxis élére, mint uralkodók, jobbat építve a régi helyén. Padmé megpróbálja megállítani és megmenteni Anakint, ám a megjelenő Obi-Wan látványára a férfi benne is ellenséget lát: az Erővel torkon ragadja a szerelmét bizonygató Padmét, aki hamarosan eszméletlenül roskad össze.

Obi-Wan szembesíti Anakint tetteivel, aki továbbra is biztos abban, hogy békét és biztonságot hozott a birodalmába. Kenobinak nem marad más választása, mint megküzdeni vele: hosszas küzdelem kezdődik a lávamezők felett. Ennek végkimeneteleként Obi-Wan előnyt szerez egy magaslati ponton, az elvakult Anakin pedig utóbbi figyelmeztetése ellenére ráront. Obi-Wan lemetszi egykori tanítványának ép karját és lábait, Skywalker így megcsonkítva zuhan a lávatenger partjára, borzalmas égési sérüléseket szenvedve. Obi-Wan magához veszi Anakin fénykardját, és a férfi felől kérdező, legyengült Padméval, C3PO-val és R2-D2-val a fedélzeten elhagyja a bolygót.

Ezzel párhuzamosan Yoda mester megvív Darth Sidioussal, akit azonban nem tud legyőzni, Organa szenátor segítségével menekülni kényszerül az utána kutató klónok elől.

Obi-Wan egy Polis Massán álló ispotályba siet az ellátásra szoruló Padméval, az orvosdroidok azonban tudatják vele, hogy – számukra megfejthetetlen okokból – a nő haldoklik. A magzatokat azonban képesek megmenteni: miközben az emberi ronccsá vált Anakint sötét páncélba zárják, és Darth Vaderként emelkedik fel ismét, Padmé ikergyermekeknek ad életet, majd meghal: utolsó szavaival elmondja Obi-Wannak, hogy Anakinban még van jóság.

Darth Vader első szavaival Padmé felől kérdez: Palpatine azonban közli vele, hogy haragjában elpusztította a nőt, ami keserű gyászba taszítja Vadert.

A Naboo bolygón a nép eltemeti egykori királynőjét és szenátorát, Coruscant felett pedig kezdetét veszik a galaxist rettegésben tartó űrállomás, a Halálcsillag építési munkálatai, amit Sidious és Vader egymás mellett állva felügyel. Míg Leia az alderaani uralkodói családban, a Luke a Tatuinon gyámjai karjaiban és Obi-Wan vigyázó tekintete alatt lel otthonra, miközben a Tatuin ikernapjai lassan lenyugszanak a dombok mögé...

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[4] Leirás
Obi-Wan Kenobi Ewan McGregor Anger Zsolt Jedi mester, a Galaktikus Köztársaság tábornoka, valamint Anakin legjobb barátja és mentora.
Padmé Amidala Natalie Portman Zsigmond Tamara A Naboo bolygó szenátora, aki titokban Anakin felesége, és terhes gyermekeikkel.
Anakin Skywalker / Darth Vader Hayden Christensen Moser Károly Jedi lovag, a klónok háborújának hőse és Obi-Wan egykori padawanja, valamint titokban Padmé férje, aki az Erő sötét oldalára fordul és sith nagyúrá válik.
James Earl Jones (hangja) Kránitz Lajos
Sheev Palpatine / Darth Sidious Ian McDiarmid Gruber Hugó A Galaktikus Köztársaság Főkancellárja, és titokban egy sith nagyúr, majd később a Galaktikus Birodalom császára lesz. Kihasználja Anakin jedik iránti bizalmatlanságát és Padmé halálától való félelmét, hogy a sötét oldal felé fordítsa őt, és Vader mesterévé váljon.
Mace Windu Samuel L. Jackson Kőszegi Ákos A Jedi nagytanács erősebb tagja.
Bail Organa Jimmy Smits Sörös Sándor Az Alderaan bolygó szenátora.
Dooku gróf / Darth Tyranus Christopher Lee Szilágyi Tibor Sidious sith tanítványa és a Szeparatisták vezetője.
C-3PO Anthony Daniels Józsa Imre Anakin és Padmé személyes protokolldroidjuk, amit Anakin gyerekkorában alkotott meg.
R2-D2 Kenny Baker Eredeti hang Anakin asztromech droidja.
Yoda Frank Oz (hangja) Versényi László Egy ismeretlen fájba tartozó Jedi mester és a Jedi nagytanács vezetője.
Csubakka Peter Mayhew Eredeti hang Egy Vuki harcos, aki segített Yodának megmenteni a Kashyyk-ot a droidoktól. A Későbbiekbe Han Solo legjobb barátja lesz.
Tarfful Michael Kingma Eredeti hang Egy Vuki harcos, a Kashyyk bolygón.
Sio Bibble Oliver Ford Davies Szélyes Imre A Naboo bolgyó kormányzója.
Jar Jar Binks Ahmed Best Bicskey Lukács Egy ügyetlen gungan és a Galaktikus Köztarsaság szenátora.
Nute Gunray Silas Carson Horányi László A Kereskedelmi szövetség helytartója.
Ki-Adi-Mundi Dobránszky Zoltán Egy Cerean fajú Jedi mester, a Jedi Nagytanácsba.
Grievous tábornok Matthew Wood (hangja) Holl Nándor Egy Kaleeshi fájba tartozó kiborg, a Szeparatisták droidhadseregének félelmetes parancsnoka, akit Dooku gróf tanította meg őt fénykardot forgatni.
Cody parancsnok Temuera Morrison Berzsenyi Zoltán Obi-Wan klón osztagának a parancsnoka.
Klónkatonák Bodie Taylor Jango Fett DNS-e alapján készült klón katonái a Köztársaságnak, később pedig a Birodalomnak.
Gregar Typho Jay Laga'aia Szabó Sipos Barnabás Padmé biztonsági kapitánya és Panaka unokaöccse.
Tion Medon Bruce Spence Kristóf Tibor Az Utapau bolygó helyi adminisztrátora.
Mas Amedda David Bowers Konrád Antal Palpatine jobb keze.
Mon Mothma Genevieve O'Reilly Nem beszél A Galaktikus Köztarsaság szenátora.
Wilhuff Tarkin Wayne Pygram Nem beszél Korábban kapitány a Galaktikus Köztársaságban, most pedig a Galaktikus Birodalom admirálisa, később pedig nagy moffja.
Breha Organa Rebecca Jackson Mendoza Nem beszél Bail felesége és az Aldreraan bolygó királynője.
Owen Lars Joel Edgerton Nem beszél Anakin mostohatestvére, a Tatuin bolygón.
Beru Whitesun-Lars Bonnie Piesse Nem beszél Owen felesége.
Luke Skywalker Aidan Barton Nem beszél Anakin és Padmé ikergyermekei.
Leia Organa Nem beszél

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

A Csillagok háborúja dátumai

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt mint címet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: A sithek bosszúja. Indoklás: AkH.12 145. és AkH.12 265.
  2. Star Wars: A Sith-ek bosszúja”, Disney+, 2022. június 14. (Hozzáférés ideje: 2023. augusztus 6.) 
  3. Ezt hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: A sithek bosszúja.
  4. A Sith-ek bosszúja magyar hangjai. ISzDb

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja témában.