Christopher Lee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sir Christopher Lee
Christopher Lee 2009-ben
Christopher Lee 2009-ben
Életrajzi adatok
Születési név Christopher Frank Carandini Lee
Született 1922. május 27.
London, Belgravia
Elhunyt 2015. június 7. (93 évesen)
London, Chelsea, Westminster[1]
Házastársa Birgit Kroencke (1961–2015)
Pályafutása
Iskolái
 • Wellington College
 • Summer Fields School
Aktív évek 19482015
Híres szerepei

Szarumán (A Gyűrűk Ura és A hobbit),

Dooku gróf (Star Wars II. és III. rész)
További díjak

Sir Christopher Lee weboldala
Sir Christopher Lee az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Christopher Lee témájú médiaállományokat.

Sir Christopher Lee, teljes nevén Sir Christopher Frank Carandini Lee (London, Belgravia, 1922. május 27.London, Chelsea, Westminster, 2015. június 7.[6]) angol színész. Az 1940-es évek végétől filmezett. A Hammer Film Productions égisze alatt forgatott horrorfilmjeivel vált ismertté. Ő volt Drakula gróf egyik leghíresebb megformálója, de eljátszotta Frankenstein teremtményét is. Filmjeinek műfaji skálája az 1970-es években szélesedett ki igazán. Gyakran bíztak rá negatív szerepeket, rosszfiúkat, a főhős gonosz ellenfelének megformálását. Az élete utolsó éveiben is aktív művész, évente több filmben is szerepelt, továbbá vállalt színpadi, zenei, narrátori és szinkronizálási feladatokat is. Túl a 80. életévén, a moziba járó fiatalabb nemzedék körében is népszerűvé vált olyan sikerfilmeknek köszönhetően, mint A Gyűrűk Ura-trilógia vagy a Star Wars-saga második és harmadik része. 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést. 2009 júniusában lovaggá ütötték.[7]

Sir Christopher Lee megkapja a "Spirit of Metal" díjat a 2010-es Metal Hammer Golden Gods Awards ünnepségen
Christopher Lee 2008-ban, a 43. Karlovy Vary-i filmfesztiválon

Pályafutása[szerkesztés]

Családi háttér[szerkesztés]

Lee édesapja Geoffrey Trollope Lee ezredes volt, a 60th King’s Royal Rifle Corps katonája, akit a búr háborúkban és az első világháborúban tanúsított bátorságáért kitüntettek. A férfi mellesleg kora egyik legnevesebb amatőr sportolójának számított. Lee édesanyja Estelle Marie Carandini di Sarzano grófnő volt, akinek szépségét több festményen és szobron is megörökítették. A Carandini család Európa legősibb nemesi családjai közé tartozik, az évszázadok folyamán több államférfi került ki a családtagok közül.

A kezdetek[szerkesztés]

Christopher még iskolás sem volt, amikor szülei elváltak. Édesanyja őt és Xandra nevű nővérét Svájcba vitte, ahol a fiú a wengeni Miss Fisher’s Academyn tanult. Itt volt először alkalma színi előadásban is fellépni: Tűzmanócskát (németül: Rumpelstilzchen-t) játszotta, hosszan tartó színészi pályafutásának első negatív szerepét. A család később visszatért Londonba, ahol Christopher a Wagner magániskolában tanult tovább. Édesanyja időközben újra férjhez ment egy bankárhoz – Harcourt „Ingle” Rose-hoz –, aki mellesleg a James Bond-regényeiről ismert Ian Fleming nagybátyja volt. A Wagner után Christopher az Eton College, majd a Wellington College diákjaként folytatta tanulmányait. Utóbbi intézményben különösen kitűnt észbeli képességeivel: tanulmányi versenyeket nyert görög és latin nyelvből. Nem mellékesen számos sportágban is igen rátermettnek bizonyult. Iskolái befejezése után kifutófiúként és futárként kezdett dolgozni heti egy fontért. A második világháborúban katonai szolgálatot teljesített a Brit Királyi Légierő kötelékében mint pilóta. Ötéves kiváló katonai szolgálatáért kitüntetésben részesült, és repülőszázadossá léptették elő.

Első lépések a filmvilágban[szerkesztés]

1946-ban Lee hétéves szerződést írt alá a Rank Organisation filmgyártó céggel. A művészi pálya iránti érdeklődésében nagy szerepe volt édesanyja másodunokatestvérének, aki olasz nagykövet volt: a férfi – Nicolò Carandini – beszélt Christophernek a nagyanyjáról, Marie Carandiniről, aki sikeres opera-énekesnő lett Ausztráliában. Nicolò Carandini szerint a színjátszás iránti tehetség a család vérében van. Lee 1948-ban Terence Young irányításával forgatta első filmjét, a Tükörfolyosó című gótikus szerelmi történetet, melyben még csak kisebb szerep jutott neki. Ugyanabban az évben rövid jelenése volt Laurence Olivier legendás Shakespeare-adaptációjában, az Oscar-díjjal elismert Hamletben is. A következő majdnem egy évtizedben számos filmben – főleg kalandtörténetekben – játszott kisebb szerepeket.

A horrorfilmek csillaga[szerkesztés]

A szerencsés fordulatot egy újabb szerződés jelentette, melyet a ma már legendásnak számító Hammer Film Productions ajánlott a színésznek. A cég kis költségvetésű horrorok gyártásában jeleskedett, rendezőik a műfaj klasszikusaiból forgattak remake-eket, és gyakran merítettek ihletet Edgar Allan Poe írásaiból. Lee 1957-ben náluk forgatta a Frankenstein átka című filmet, melyben ő játszotta Frankenstein teremtményét. Partnere jó barátja, a stúdió másik sztárja, Peter Cushing volt. Még nagyobb sikere volt a híres vérszívó, Drakula gróf megformálásával Bram Stoker történetének 1958-as filmváltozatában. Ennek ellenére az 1960-as folytatásban (Drakula menyasszonya) nem játszott. Erre többféle magyarázat született: az egyik szerint a Hammer nem akarta kifizetni számára a kért gázsit, a másik szerint Lee nem akarta, hogy Drakula szerepével azonosítsák. Ez utóbbi a kevésbé valószínű, hiszen a színész az 1960-as évek második felétől kezdve többször is eljátszotta a szerepet. Különösen figyelemre méltó az 1966-os Dracula: Prince of Darkness, hiszen Lee puszta megjelenésével teremti meg a figurát, egyáltalán nincs szövege. Erre is eltérő magyarázatok születtek: az egyik szerint a színész csapnivalónak találta a szöveget, és nem volt hajlandó elmondani azt. Jimmy Sangster forgatókönyvíró szerint viszont eleve nem is írtak szöveget a figurának. Lee állítólag a továbbiakban már nem szerette volna többször eljátszani Drakulát, de később azt állította, hogy a Hammer illetékesei valósággal megzsarolták, mikor arra emlékeztették őt, hogy ellenkezése miatt hány ember maradna munka nélkül. A színész szakmai fenntartásai ellenére egyébként a későbbi folytatások anyagilag sikeresek voltak.

A Hammernél készült Lee-filmek közül említésre érdemes A múmia (1959) és a Rasputin: The Mad Monk (1966): mindkét filmben a címszerepet játszotta. Utóbbi művel kapcsolatos érdekesség, hogy Lee gyermekkorában találkozott az igazi Raszputyin merénylőjével, Feliksz Juszupov herceggel. Játszott Sir Arthur Conan Doyle népszerű Sherlock Holmes-története, A sátán kutyája egyik filmváltozatában is (1959): Sir Henry Baskerville szerepét alakította. Évekkel később Holmes fivérét, Mycroftot, sőt magát a mesterdetektívet is eljátszhatta. Lee javaslatára a Hammer szerződtette Denis Wheatley okkultista írót. A cég két filmet készített Wheatley írásaiból, mindkettőben Lee volt a főszereplő: a The Devil Rides Out (1968) általános vélekedés szerint a Hammer egyik legjobb produkciója lett, ám a második, az 1976-os To the Devil a Daughter című zavaros alkotás a cég talán legnagyobb bukásának bizonyult. 1957 és 1977 között Lee más filmgyártó cégek horrorfilmjeiben is játszott. Ezek közül az I, Monster (1971) – ebben lényegében Dr. Jekyll és Mr. Hyde kettős szerepét alakította: Dr. Charles Marlowe / Edward Blake figuráját –, a The Creeping Flesh (1973) és a The Wicker Man (1973) a legjelentősebbek. Ez utóbbi alkotás egyébként Lee egyik kedvence: annyira vonzotta Lord Summerisle szerepe, hogy az alacsony költségvetés miatt ingyen vállalta a közreműködést az Anthony Shaffer forgatókönyve alapján készült filmben.

További filmek és szerepek[szerkesztés]

A színészt állítólag csőbe húzták a Eugenie (1970) című filmmel, melyet a félpornó alkotásairól ismert Jesus (Jess) Franco rendezett. Lee – későbbi elmondása szerint – nem tudott a pornográf epizódokról, mivel azokat külön vették fel, és utólag vágták össze azokkal a jelenetekkel, melyekben ő is szerepelt. 1973-ban készült Richard Lester látványos, kosztümös, kétrészes kalandfilmje Id. Alexandre Dumas A három testőr című regénye alapján: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai; A négy testőr, avagy a Milady bosszúja. A sztárparádéban Christopher Lee Rochefort gróf szerepét kapta. Az akkor már 50 esztendős színész ragaszkodott ahhoz, hogy minden jelenetet maga csináljon, nem tartott igényt kaszkadőrre. Az 1989-es kései folytatás, A testőrök visszatérnek nagy meglepetése volt Lee szereplése, hiszen 15 évig az egész világ abban a hitben volt, hogy Rochefort meghalt, miután d’Artagnan keresztüldöfte őt egy zárdában. 1974-ben Lee Francisco Scaramanga figuráját keltette életre Az aranypisztolyos férfi című filmben: nem rajta múlt, hogy a produkció általános vélekedés szerint a leggyengébb James Bond-kalandok egyike. Mellesleg Lee már a legelső Bond-filmben is kamerák elé állhatott volna, hiszen a Dr. No (1962) címszerepére a szerző, Ian Fleming őt javasolta, de akkor végül nem került sor a közreműködésére. A színész egyébként két másik, ígéretes szerepről is lemaradt: Ken Russell Tommy (1975) című rockoperájában és John Carpenter Halloween (1978) című horrorjában Jack Nicholson, illetve Donald Pleasence játszotta el az eredetileg Lee-nek szánt szerepeket. Utólag Lee nagyon megbánta, hogy a Halloweenben felkínált szerepet visszautasította.

A ’80-as’90-es évek a korábbi munkatempó mellett teltek, ám a színész pályafutása szempontjából nem különösebben jelentősek. Karrierjének újabb fordulatát A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001) című szuperprodukció jelentette, melyet Peter Jackson rendezett J. R. R. Tolkien regénye alapján. Lee Szarumán szerepét játszotta, bár eredetileg Gandalf szerepére pályázott. Alakítását nagy tetszéssel fogadta a közönség, és természetesen a folytatásokban is szerepelt. Szarumán-alakításának köszönhetően kapott felkérést Dooku gróf szerepére (a név utalás Drakula grófra) a legendás űrsaga, a Star Wars két epizódjában: Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002), Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005). Az éltes színész még ebben a két filmben is zömmel maga vívott a csatajelenetekben, és csak néhány különösen nagy erőpróbát jelentő résznél helyettesítette őt kaszkadőr. Szerepelt napjaink egyik legeredetibb hollywoodi filmese, Tim Burton munkáiban – Az Álmosvölgy legendája (1999), Charlie és a csokigyár (2005) –, valamint a hangját kölcsönözte A halott menyasszony (2005) egyik szereplőjének is.

Egyéb munkák[szerkesztés]

Az intenzív filmezés mellett Lee színpadi fellépéseket is vállalt, dolgozott a rádió és a televízió számára, animációs filmekhez és videojátékokhoz kölcsönözte a hangját, sőt lemezeket is készített, illetve közreműködött más előadók felvételein. Egyik kedvenc filmjében, a The Wicker Man-ben Paul Giovanni The Tinker of Rye című szerzeményét énekelte. A Vicces fickó (1994) című horrorban ugyancsak dalra fakadt, de talán leghíresebb énekesi produkciója a The Return of Captain Invincible (1983) című filmben hallható. Az Inner Terrestrials nevű zenekarral a Carmen heavy metal változatának egyik dalában (Toreador Song) is közreműködött. Narrátori és énekesi feladatokat vállalt a The Tolkien Ensemble produkciójában. Közreműködött a Rhapsody of Fire nevű szimfonikus power metal együttes két nagylemezén (Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret; Triumph or Agony). A könnyedebb műfajoktól sem zárkózott el: Kathy Joe Daylor énekesnő mellett az ő hangja is hallható a Little Witch című 1988-as diszkóslágerben.

Magánélet[szerkesztés]

Christopher Lee magánélete mentes volt minden botránytól. 1961-ben feleségül vette Birgit Kroencke dán modellt. A házaspár boldogan élt együtt, 1963. november 23-án született meg a lányuk, Christina Erika Lee. Tall, Dark and Gruesome címmel 1977-ben jelent meg először Christopher Lee önéletrajzi könyve, melyet azóta többször kiadtak. Utolsó éveit Angliában élte a családjával együtt.

2015. június 7.-én halt meg délelőtt 8:30-kor, 93 évesen, miután három héttel azelőtt, légzési nehézségekkel és szívleállással, a Chelseai Westminster kórházba vitték.[8][9][10]

Nyelvismeret[szerkesztés]

Folyékonyan beszélt angolul, olaszul, franciául, spanyolul és németül, és elboldogult svédül, oroszul és görögül is.[11]

Ismertebb filmjei[szerkesztés]

Christopher Lee 2007-ben a The Heavy című film westminsteri forgatásán
 • 1948 Tükörfolyosó (Corridor of Mirrors)
 • 1948 One Night with You
 • 1948 Hamlet (nem szerepel a stáblistán)
 • 1948 Penny and the Pownall Case
 • 1948 A Song for Tomorrow
 • 1948 My Brother’s Keeper (jeleneteit kivágták)
 • 1948 Saraband (Saraband for Dead Lovers) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1948 Scott kapitány az Antarktiszon (Scott of the Antarctic)
 • 1949 Trottie True
 • 1950 They Were Not Divided
 • 1950 Prelude to Fame
 • 1951 Valley of Eagles
 • 1951 Őfelsége kapitánya (Captain Horatio Hornblower R.N.)
 • 1952 A vörös kalóz (The Crimson Pirate)
 • 1952 Top Secret (nem szerepel a stáblistán)
 • 1952 Paul Temple Returns
 • 1952 Babes in Bagdad
 • 1952 Moulin Rouge (nem szerepel a stáblistán)
 • 1953 Hulot úr nyaral (Les Vacances de Monsieur Hulot) (csak hang az angol változatban) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1953 Ártatlanok Párizsban (Innocents in Paris) (nem szerepel a stáblistán)
 • 19531956 Douglas Fairbanks, Jr., Presents (tévésorozat, 6 epizódban)
 • 1954 Destination Milan
 • 1955 Crossroads
 • 1955 Final Column
 • 1955 Man in Demand
 • 1955 Moby Dick Rehearsed (tévéfilm)
 • 1955 That Lady
 • 1955 The Vise (tévésorozat, a Price of Vanity és a The Final Column című epizódokban)
 • 1955 Police Dog
 • 1955 The Dark Avenger
 • 1955 Tales of Hans Anderson (tévésorozat, a The Cripple Boy és a Wee Willie Winkie című epizódokban)
 • 1955 The Cockleshell Heroes
 • 1955 Storm Over the Nile
 • 1956 The Adventures of Aggie (tévésorozat, a Cut Glass című epizódban)
 • 1956 Private’s Progress
 • 1956 A vörös Pimpernel (The Scarlet Pimpernel) (tévésorozat, a The Elusive Chauvelin című epizódban) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1956 Colonel March of Scotland Yard (tévésorozat, az At Night All Cats Are Grey című epizódban)
 • 1956 Port Afrique
 • 1956 Alias John Preston
 • 1956 Beyond Mombasa
 • 1956 Sailor of Fortune (tévésorozat, a Stranger in Danger és a The Desert Hostages című epizódokban)
 • 1956 A River Plate-i csata (The Battle of the River Plate)
 • 1957 Errol Flynn Theatre (tévésorozat, 4 epizódban)
 • 1957 I’ll Met by Moonlight
 • 1957 Fortune Is a Woman
 • 1957 The Traitor
 • 1957 Frankenstein átka (The Curse of Frankenstein)
 • 1957 Manuela (csak hang) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1957 The Gay Cavalier (tévésorozat, a The Lady’s Dilemma című epizódban)
 • 1957 Bitter Victory
 • 1957 The Truth About Women
 • 1957 Assignment Foreign Legion (tévésorozat, a The Anaya és az As We Forgive című epizódokban)
 • 1958 O.S.S. (tévésorozat, az Operation Firefly című epizódban)
 • 1958 Ivanhoe (tévésorozat, a The German Knight című epizódban)
 • 1958 Két város története (A Tale of Two Cities)
 • 1958 White Hunter (tévésorozat, a This Hungry Hell című epizódban)
 • 1958 Drakula (Dracula)
 • 1958 The Battle of the V.1
 • 1958 Corridors of Blood
 • 1959 Tell Vilmos (William Tell) (tévésorozat, a Manhunt című epizódban)
 • 1959 A sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles)
 • 1959 The Man Who Could Cheat Death
 • 1959 The Treasure of San Teresa
 • 1959 A múmia (The Mummy)
 • 1960 Tales of the Vikings (tévésorozat, a The Bull című epizódban)
 • 1960 Lázas éjszakák (Too Hot to Handle)
Gillian Hills és Christopher Lee a Beat Girl-ben (1960)
Gillian Hills és Christopher Lee a Beat Girl-ben (1960)

Jegyzet[szerkesztés]

 1. http://www.theguardian.com/film/2015/jun/11/christopher-lee-dies-at-the-age-of-93-dracula
 2. The London Gazette, 2001. június 16. (Hozzáférés: 2015. június 11.)
 3. Hammer Horror star Lee knighted. BBC News. (Hozzáférés: 2015. június 11.)
 4. http://awards.bafta.org/award/2011/film/fellowship, 2015. június 11.
 5. Sir Christopher Lee - 2011 BAFTA Fellowship. (Hozzáférés: 2015. június 11.)
 6. Christopher Lee dead: Legendary actor passes away at the age of 93”, The Independent, 2015. június 11. (Hozzáférés ideje: 2015. június 11.) 
 7. https://index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2009/06/15/drakula_grofot_lovagga_utottek/
 8. Meghalt Christopher Lee
 9. Elhunyt Sir Christopher Lee brit színész, Drakula híres megszemélyesítője
 10. Meghalt Christopher Lee, A Gyűrűk Ura-trilógia színésze
 11. Életrajz

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Christopher Lee témájú médiaállományokat.