Christopher Lee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sir Christopher Lee
Christopher Lee 2013-ban
Christopher Lee 2013-ban
Életrajzi adatok
Születési név Christopher Frank Carandini Lee
Született 1922. május 27.
London, Anglia, Egyesült Királyság
Elhunyt 2015. június 7. (93 évesen)
London, Anglia, Egyesült Királyság
Házastársa Birgit Kroencke (1961–2015)
Gyermekei Christina Lee
Pályafutása
Iskolái
 • Wellington College
 • Summer Fields School
Aktív évek 19482015
Híres szerepei Saruman (A Gyűrűk Ura-sorozat, A hobbit-sorozat),
Dooku gróf (Csillagok háborúja II: A klónok támadása, Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja)
Műfajok western
További díjak

Sir Christopher Lee weboldala
Sir Christopher Lee az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Christopher Lee témájú médiaállományokat.

Sir Christopher Lee, teljes nevén: Christopher Frank Carandini Lee (London, Anglia, 1922. május 27.London, Anglia, 2015. június 7.)[5] angol színész. Az 1940-es évek végétől filmezett. A Hammer Film Productions égisze alatt forgatott horrorfilmjeivel vált ismertté. Ő volt Drakula gróf egyik leghíresebb megformálója, de eljátszotta Frankenstein teremtményét is. Filmjeinek műfaji skálája az 1970-es években szélesedett ki igazán. Gyakran bíztak rá negatív szerepeket, rosszfiúkat, a főhős gonosz ellenfelének megformálását. Az élete utolsó éveiben is aktív művész, évente több filmben is szerepelt, továbbá vállalt színpadi, zenei, narrátori és szinkronizálási feladatokat is. 80 éves kora körül a fiatalabb nemzedékek körében is rendkívül népszerűvé vált olyan filmeknek köszönhetően, mint a Gyűrűk Ura-trilógia és a Csillagok háborúja előzménytrilógia, de 90 évesen szerepelt a Gyűrűk Ura előzménytörténetének számító A hobbit-trilógiában is. 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést. 2009 júniusában lovaggá ütötték.[6]

Sir Christopher Lee megkapja a "Spirit of Metal" díjat a 2010-es Metal Hammer Golden Gods Awards ünnepségen
Christopher Lee 2008-ban, a 43. Karlovy Vary-i filmfesztiválon

Pályafutása[szerkesztés]

Családi háttér[szerkesztés]

Lee édesapja Geoffrey Trollope Lee ezredes volt, a 60th King’s Royal Rifle Corps katonája, akit a búr háborúkban és az első világháborúban tanúsított bátorságáért kitüntettek. A férfi mellesleg kora egyik legnevesebb amatőr sportolójának számított. Lee édesanyja Estelle Marie Carandini di Sarzano grófnő volt, akinek szépségét több festményen és szobron is megörökítették. A Carandini család Európa legősibb nemesi családjai közé tartozik, az évszázadok folyamán több államférfi került ki a családtagok közül.

A kezdetek[szerkesztés]

Christopher még iskolás sem volt, amikor szülei elváltak. Édesanyja őt és Xandra nevű nővérét Svájcba vitte, ahol a fiú a wengeni Miss Fisher’s Academyn tanult. Itt volt először alkalma színi előadásban is fellépni: Tűzmanócskát (németül: Rumpelstilzchen-t) játszotta, hosszan tartó színészi pályafutásának első negatív szerepét. A család később visszatért Londonba, ahol Christopher a Wagner magániskolában tanult tovább. Édesanyja időközben újra férjhez ment egy bankárhoz – Harcourt „Ingle” Rose-hoz –, aki mellesleg a James Bond-regényeiről ismert Ian Fleming nagybátyja volt. A Wagner után Christopher az Eton College, majd a Wellington College diákjaként folytatta tanulmányait. Utóbbi intézményben különösen kitűnt észbeli képességeivel: tanulmányi versenyeket nyert görög és latin nyelvből. Nem mellékesen számos sportágban is igen rátermettnek bizonyult. Iskolái befejezése után kifutófiúként és futárként kezdett dolgozni heti egy fontért. A második világháborúban katonai szolgálatot teljesített a Brit Királyi Légierő kötelékében mint pilóta. Ötéves kiváló katonai szolgálatáért kitüntetésben részesült, és repülőszázadossá léptették elő.

Első lépések a filmvilágban[szerkesztés]

1946-ban Lee hétéves szerződést írt alá a Rank Organisation filmgyártó céggel. A művészi pálya iránti érdeklődésében nagy szerepe volt édesanyja másodunokatestvérének, aki olasz nagykövet volt: a férfi – Nicolò Carandini – beszélt Christophernek a nagyanyjáról, Marie Carandiniről, aki sikeres opera-énekesnő lett Ausztráliában. Nicolò Carandini szerint a színjátszás iránti tehetség a család vérében van. Lee 1948-ban Terence Young irányításával forgatta első filmjét, a Tükörfolyosó című gótikus szerelmi történetet, melyben még csak kisebb szerep jutott neki. Ugyanabban az évben rövid jelenése volt Laurence Olivier legendás Shakespeare-adaptációjában, az Oscar-díjjal elismert Hamletben is. A következő majdnem egy évtizedben számos filmben – főleg kalandtörténetekben – játszott kisebb szerepeket.

A horrorfilmek csillaga[szerkesztés]

A szerencsés fordulatot egy újabb szerződés jelentette, melyet a ma már legendásnak számító Hammer Film Productions ajánlott a színésznek. A cég kis költségvetésű horrorok gyártásában jeleskedett, rendezőik a műfaj klasszikusaiból forgattak remake-eket, és gyakran merítettek ihletet Edgar Allan Poe írásaiból. Lee 1957-ben náluk forgatta a Frankenstein átka című filmet, melyben ő játszotta Frankenstein teremtményét. Partnere jó barátja, a stúdió másik sztárja, Peter Cushing volt. Még nagyobb sikere volt a híres vérszívó, Drakula gróf megformálásával Bram Stoker történetének 1958-as filmváltozatában. Ennek ellenére az 1960-as folytatásban (Drakula menyasszonya) nem játszott. Erre többféle magyarázat született: az egyik szerint a Hammer nem akarta kifizetni számára a kért gázsit, a másik szerint Lee nem akarta, hogy Drakula szerepével azonosítsák. Ez utóbbi a kevésbé valószínű, hiszen a színész az 1960-as évek második felétől kezdve többször is eljátszotta a szerepet. Különösen figyelemre méltó az 1966-os Dracula: Prince of Darkness, hiszen Lee puszta megjelenésével teremti meg a figurát, egyáltalán nincs szövege. Erre is eltérő magyarázatok születtek: az egyik szerint a színész csapnivalónak találta a szöveget, és nem volt hajlandó elmondani azt. Jimmy Sangster forgatókönyvíró szerint viszont eleve nem is írtak szöveget a figurának. Lee állítólag a továbbiakban már nem szerette volna többször eljátszani Drakulát, de később azt állította, hogy a Hammer illetékesei valósággal megzsarolták, mikor arra emlékeztették őt, hogy ellenkezése miatt hány ember maradna munka nélkül. A színész szakmai fenntartásai ellenére egyébként a későbbi folytatások anyagilag sikeresek voltak.

A Hammernél készült Lee-filmek közül említésre érdemes A múmia (1959) és a Rasputin: The Mad Monk (1966): mindkét filmben a címszerepet játszotta. Utóbbi művel kapcsolatos érdekesség, hogy Lee gyermekkorában találkozott az igazi Raszputyin merénylőjével, Feliksz Juszupov herceggel. Játszott Sir Arthur Conan Doyle népszerű Sherlock Holmes-története, A sátán kutyája egyik filmváltozatában is (1959): Sir Henry Baskerville szerepét alakította. Évekkel később Holmes fivérét, Mycroftot, sőt magát a mesterdetektívet is eljátszhatta. Lee javaslatára a Hammer szerződtette Denis Wheatley okkultista írót. A cég két filmet készített Wheatley írásaiból, mindkettőben Lee volt a főszereplő: a The Devil Rides Out (1968) általános vélekedés szerint a Hammer egyik legjobb produkciója lett, ám a második, az 1976-os To the Devil a Daughter című zavaros alkotás a cég talán legnagyobb bukásának bizonyult. 1957 és 1977 között Lee más filmgyártó cégek horrorfilmjeiben is játszott. Ezek közül az I, Monster (1971) – ebben lényegében Dr. Jekyll és Mr. Hyde kettős szerepét alakította: Dr. Charles Marlowe / Edward Blake figuráját –, a The Creeping Flesh (1973) és a The Wicker Man (1973) a legjelentősebbek. Ez utóbbi alkotás egyébként Lee egyik kedvence: annyira vonzotta Lord Summerisle szerepe, hogy az alacsony költségvetés miatt ingyen vállalta a közreműködést az Anthony Shaffer forgatókönyve alapján készült filmben.

További filmek és szerepek[szerkesztés]

A színészt állítólag csőbe húzták a Eugenie (1970) című filmmel, melyet a félpornó alkotásairól ismert Jesus (Jess) Franco rendezett. Lee – későbbi elmondása szerint – nem tudott a pornográf epizódokról, mivel azokat külön vették fel, és utólag vágták össze azokkal a jelenetekkel, melyekben ő is szerepelt. 1973-ban készült Richard Lester látványos, kosztümös, kétrészes kalandfilmje Id. Alexandre Dumas A három testőr című regénye alapján: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai; A négy testőr, avagy a Milady bosszúja. A sztárparádéban Christopher Lee Rochefort gróf szerepét kapta. Az akkor már 50 esztendős színész ragaszkodott ahhoz, hogy minden jelenetet maga csináljon, nem tartott igényt kaszkadőrre. Az 1989-es kései folytatás, A testőrök visszatérnek nagy meglepetése volt Lee szereplése, hiszen 15 évig az egész világ abban a hitben volt, hogy Rochefort meghalt, miután d’Artagnan keresztüldöfte őt egy zárdában. 1974-ben Lee Francisco Scaramanga figuráját keltette életre Az aranypisztolyos férfi című filmben: nem rajta múlt, hogy a produkció általános vélekedés szerint a leggyengébb James Bond-kalandok egyike. Mellesleg Lee már a legelső Bond-filmben is kamerák elé állhatott volna, hiszen a Dr. No (1962) címszerepére a szerző, Ian Fleming őt javasolta, de akkor végül nem került sor a közreműködésére. A színész egyébként két másik, ígéretes szerepről is lemaradt: Ken Russell Tommy (1975) című rockoperájában és John Carpenter Halloween (1978) című horrorjában Jack Nicholson, illetve Donald Pleasence játszotta el az eredetileg Lee-nek szánt szerepeket. Utólag Lee nagyon megbánta, hogy a Halloweenben felkínált szerepet visszautasította.

A ’80-as’90-es évek a korábbi munkatempó mellett teltek, ám a színész pályafutása szempontjából nem különösebben jelentősek. Karrierjének újabb fordulatát A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001) című szuperprodukció jelentette, melyet Peter Jackson rendezett J. R. R. Tolkien regénye alapján. Lee Szarumán szerepét játszotta, bár eredetileg Gandalf szerepére pályázott. Alakítását nagy tetszéssel fogadta a közönség, és természetesen a folytatásokban is szerepelt. Szarumán-alakításának köszönhetően kapott felkérést Dooku gróf szerepére (a név utalás Drakula grófra) a legendás űrsaga, a Star Wars két epizódjában: Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002), Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005). Az éltes színész még ebben a két filmben is zömmel maga vívott a csatajelenetekben, és csak néhány különösen nagy erőpróbát jelentő résznél helyettesítette őt kaszkadőr. Szerepelt napjaink egyik legeredetibb hollywoodi filmese, Tim Burton munkáiban – Az Álmosvölgy legendája (1999), Charlie és a csokigyár (2005) –, valamint a hangját kölcsönözte A halott menyasszony (2005) egyik szereplőjének is.

Egyéb munkák[szerkesztés]

Az intenzív filmezés mellett Lee színpadi fellépéseket is vállalt, dolgozott a rádió és a televízió számára, animációs filmekhez és videojátékokhoz kölcsönözte a hangját, sőt lemezeket is készített, illetve közreműködött más előadók felvételein. Egyik kedvenc filmjében, a The Wicker Man-ben Paul Giovanni The Tinker of Rye című szerzeményét énekelte. A Vicces fickó (1994) című horrorban ugyancsak dalra fakadt, de talán leghíresebb énekesi produkciója a The Return of Captain Invincible (1983) című filmben hallható. Az Inner Terrestrials nevű zenekarral a Carmen heavy metal változatának egyik dalában (Toreador Song) is közreműködött. Narrátori és énekesi feladatokat vállalt a The Tolkien Ensemble produkciójában. Közreműködött a Rhapsody of Fire nevű szimfonikus power metal együttes két nagylemezén (Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret; Triumph or Agony). A könnyedebb műfajoktól sem zárkózott el: Kathy Joe Daylor énekesnő mellett az ő hangja is hallható a Little Witch című 1988-as diszkóslágerben.

Magánélet[szerkesztés]

Christopher Lee magánélete mentes volt minden botránytól. 1961-ben feleségül vette Birgit Kroencke dán modellt. A házaspár boldogan élt együtt, 1963. november 23-án született meg a lányuk, Christina Erika Lee. Tall, Dark and Gruesome címmel 1977-ben jelent meg először Christopher Lee önéletrajzi könyve, melyet azóta többször kiadtak. Utolsó éveit Angliában élte a családjával együtt.

2015. június 7.-én halt meg délelőtt 8:30-kor, 93 évesen, miután három héttel azelőtt, légzési nehézségekkel és szívleállással, a Chelseai Westminster kórházba vitték.[7][8][9]

Nyelvismeret[szerkesztés]

Folyékonyan beszélt angolul, olaszul, franciául, spanyolul és németül, és elboldogult svédül, oroszul és görögül is.[10]

Ismertebb filmjei[szerkesztés]

Christopher Lee 2007-ben a The Heavy című film westminsteri forgatásán
 • 1948 Tükörfolyosó (Corridor of Mirrors)
 • 1948 One Night with You
 • 1948 Hamlet (nem szerepel a stáblistán)
 • 1948 Penny and the Pownall Case
 • 1948 A Song for Tomorrow
 • 1948 My Brother’s Keeper (jeleneteit kivágták)
 • 1948 Saraband (Saraband for Dead Lovers) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1948 Scott kapitány az Antarktiszon (Scott of the Antarctic)
 • 1949 Trottie True
 • 1950 They Were Not Divided
 • 1950 Prelude to Fame
 • 1951 Valley of Eagles
 • 1951 Őfelsége kapitánya (Captain Horatio Hornblower R.N.)
 • 1952 A vörös kalóz (The Crimson Pirate)
 • 1952 Top Secret (nem szerepel a stáblistán)
 • 1952 Paul Temple Returns
 • 1952 Babes in Bagdad
 • 1952 Moulin Rouge (nem szerepel a stáblistán)
 • 1953 Hulot úr nyaral (Les Vacances de Monsieur Hulot) (csak hang az angol változatban) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1953 Ártatlanok Párizsban (Innocents in Paris) (nem szerepel a stáblistán)
 • 19531956 Douglas Fairbanks, Jr., Presents (tévésorozat, 6 epizódban)
 • 1954 Destination Milan
 • 1955 Crossroads
 • 1955 Final Column
 • 1955 Man in Demand
 • 1955 Moby Dick Rehearsed (tévéfilm)
 • 1955 That Lady
 • 1955 The Vise (tévésorozat, a Price of Vanity és a The Final Column című epizódokban)
 • 1955 Police Dog
 • 1955 The Dark Avenger
 • 1955 Tales of Hans Anderson (tévésorozat, a The Cripple Boy és a Wee Willie Winkie című epizódokban)
 • 1955 The Cockleshell Heroes
 • 1955 Storm Over the Nile
 • 1956 The Adventures of Aggie (tévésorozat, a Cut Glass című epizódban)
 • 1956 Private’s Progress
 • 1956 A vörös Pimpernel (The Scarlet Pimpernel) (tévésorozat, a The Elusive Chauvelin című epizódban) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1956 Colonel March of Scotland Yard (tévésorozat, az At Night All Cats Are Grey című epizódban)
 • 1956 Port Afrique
 • 1956 Alias John Preston
 • 1956 Beyond Mombasa
 • 1956 Sailor of Fortune (tévésorozat, a Stranger in Danger és a The Desert Hostages című epizódokban)
 • 1956 A River Plate-i csata (The Battle of the River Plate)
 • 1957 Errol Flynn Theatre (tévésorozat, 4 epizódban)
 • 1957 I’ll Met by Moonlight
 • 1957 Fortune Is a Woman
 • 1957 The Traitor
 • 1957 Frankenstein átka (The Curse of Frankenstein)
 • 1957 Manuela (csak hang) (nem szerepel a stáblistán)
 • 1957 The Gay Cavalier (tévésorozat, a The Lady’s Dilemma című epizódban)
 • 1957 Bitter Victory
 • 1957 The Truth About Women
 • 1957 Assignment Foreign Legion (tévésorozat, a The Anaya és az As We Forgive című epizódokban)
 • 1958 O.S.S. (tévésorozat, az Operation Firefly című epizódban)
 • 1958 Ivanhoe (tévésorozat, a The German Knight című epizódban)
 • 1958 Két város története (A Tale of Two Cities)
 • 1958 White Hunter (tévésorozat, a This Hungry Hell című epizódban)
 • 1958 Drakula (Dracula)
 • 1958 The Battle of the V.1
 • 1958 Corridors of Blood
 • 1959 Tell Vilmos (William Tell) (tévésorozat, a Manhunt című epizódban)
 • 1959 A sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles)
 • 1959 The Man Who Could Cheat Death
 • 1959 The Treasure of San Teresa
 • 1959 A múmia (The Mummy)
 • 1960 Tales of the Vikings (tévésorozat, a The Bull című epizódban)
 • 1960 Lázas éjszakák (Too Hot to Handle)
Gillian Hills és Christopher Lee a Beat Girl-ben (1960)
Gillian Hills és Christopher Lee a Beat Girl-ben (1960)

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Christopher Lee
A Wikimédia Commons tartalmaz Christopher Lee témájú médiaállományokat.