Tűzmanócska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tűzmanócska
A főhös kissé vicces és furcsa figurája
A főhös kissé vicces és furcsa figurája
SzerzőGrimm testvérek
Eredeti címRumpelstilzchen
Országnémet Németország
Nyelvnémet
Témaegy molnárlányból lett királylány története
Műfajnépmese
Kapcsolódó filmRumpelstilzchen, bábfilm, 78 perc, NSZK, 1955
Kiadás
KiadóHueber
Kiadás dátuma1812
Média típusakönyv
ISBN978-319-311-673-4
A Wikimédia Commons tartalmaz Tűzmanócska témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A történet 6 fő része
A dicsekvő
A cím azt a dicsekvő molnárt emeli ki, aki miatt a lánya slamasztikába került, és mindezt csak azért, mert a molnár olyat akart mondani a királynak, hogy az tetsszen neki.
Az első próba
A lányt először zárják be egy kamrába, mondván, hogy szőjön szalmából aranyat, ha nem akar másnap meghalni. Ekkor találkozott Tűzmanócskával, aki a nyaklánca ellenében aranyat szőtt.
A második próba
A lányt másodszor zárják be egy kamrába, mondván, hogy szőjön szalmából aranyat, ha kedves az élete. Ekkor újra találkozott Tűzmanócskával, aki a gyűrűje ellenében újra aranyat szőtt.
A harmadik próba, egyben nagy lehetőség
A lányt harmadszor zárják be egy kamrába, mondván, hogy szőjön szalmából aranyat, ha kedves az élete. Azonban "most sem babra ment a játék", ugyanis most azt ajánlotta fel a király, hogyha újra sikerül a leánynak aranyat fonni, feleségül veszi. Ekkor újra előbukkant Tűzmanócska, aki most nem kapott semmit sem, mert a kislánynak semmije sem maradt. A manó újra aranyat font, de ezért súlyos árat kért; oda kellett adni neki a lány első gyermekét, amennyiben királynő lesz.
A Wikimédia Commons tartalmaz A történet 6 fő része témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tűzmanócska vagy A tűzönifjult apóka (Das junggeglühte Männlein) a Grimm testvérek által gyűjtött tündérmese. A Kinder- und Hausmärchen (Gyermek- és családi mesék) című antológiában jelent meg 1812-ben. Magyar mesefilmekben is feldolgozták. A Simsala Grimm német televíziós rajzfilmsorozat 1. évadában a 11. rész A tűzmanó (Rumpelstilzchen).[1]

Tűzmanócska (népmese)[szerkesztés]

Egy szegény molnárlány csodával határos története azt mutatja be, miképp lett egy dicsekvő molnár lányából egy manócska segítségével királynő, s miként vág vissza az a manó. A történet sok csodás elemet tartalmaz, például szalmából arany szövése.

Keletkezése[szerkesztés]

A mű keletkezését leginkább a korai feljegyzések által magyarázhatjuk. A Grimm testvérek kézzel írt feljegyzései és az eredeti változatai 1810-re datálhatók, amely időponttól még messzemenőbbnek tűnik. A manó Rumpelstilz, egy félelmetes lény megnevezése volt, aki hasonlított egy koboldfélére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Simsala Grimm - A tűzmanó. [2018. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 19.)