Szívelégtelenség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szívelégtelenség
A szívelégtelenség tünetei.
A szívelégtelenség tünetei.

Osztályozás
BNO-10 I50.
BNO-9 428.0
Főbb tünetek
Adatbázisok
DiseasesDB 16209
MedlinePlus 000158
eMedicine

med/3552  emerg/108 radio/189 med/1367150

ped/2636
MeSH ID D006333
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szívelégtelenség témájú médiaállományokat.

A szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szívizom összehúzódó erejének, és ezzel teljesítményének csökkenése folytán a szívbeteg mindennapos tevékenysége kényszerűen korlátozott. (Lásd: NYHA stádiumok.)

Első tünetei a munka közbeni fáradékonyság és légszomj.

Oka sokféle lehet, a leggyakoribb okok a szívkoszorúerek szűkülete és a magas vérnyomás-betegség, de okozhatja a szívbillentyűk hibás működése, egyes anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés) vagy mérgezés (például alkohol) is, sőt egy tisztázatlan eredetű elsődleges szívizom-elfajulás (cardiomyopathia) is állhat a háttérben.

A szívműködés jelentős tartalékokkal rendelkezik, ezért az okok már hosszabb ideje is fennállhatnak, amikor a szervezet keringési igénye egyéb betegség vagy állapot fellépésekor megnő és látszólag hirtelen fellép a szívelégtelenség. Ilyen kiváltó tényezőként szerepelhet a pajzsmirigy-túlműködés, a vérszegénység, egy lázas betegség, de a terhesség is.[1]

Kialakulása, okai[szerkesztés]

Akut formája az AMI (akut myocardialis infarktus)

Krónikus formáiban a szívizom nem tudja kompenzálni a normál/fokozott terhelést, mert

-Maga a szívizom károsodott (cardiomyopathia),[2] gyulladás (myocarditis/streptococcus utóbetegség) vagy egyéb ok (pl. mérgezés, tartósabb oxigénhiány stb) következtében

-A szívbelhártya gyulladása (endocarditis: streptococcus utóbetegség[3] vagy endocarditis lenta) következtében a szívbillentyűk deformálódnak és elégtelenül működnek

-A szívizom túltengésével a vérellátása nem tud lépést tartani (pl. "sportszív" egyes esetei)[4]

-A szívizom egyéb jellegű túlterhelésnek van kitéve (pl. magas vérnyomás, vagy coarctatio aortae)

-A szív működését súlyosan terhelő fejlődési rendellenességek

Tünetei és felismerése[szerkesztés]

-Légszomj, köhögés

-Csökkent fizikai teljesítőképesség, fáradékonyság

-Cianózis (a bőr kékes elszíneződése)

-Kezdetben jellemzően az alsó végtagokon (vagy fekvő betegeken a keresztcsont tájékán) kialakuló vizenyő (Elkülönítendő a vesegyulladáskor kialakuló vizenyőtől, ez általában egyszerű, de szövődményes esetek nehezíthetik.)

-Sok esetben a betegség jellege gyakorlott belgyógyászok számára radiológia vizsgálattal kiegészített egyszerű fizikális vizsgálattal is biztosan felismerhető. A modern vizsgálati eljárások sokcsatornás EKG, CT, MRI, echográfia,[5] ballisztokardiográfia[6] lényegében teljesen biztos kórismét tesznek lehetővé.

NYHA stádiumok[szerkesztés]

New York-i Szívbetegséggel Foglalkozó Társaság (New York Heart Association, NYHA) a következő négy stádiumba osztja a szívbeteg mindennapos tevékenységének kényszerű korlátozását:[1]

 • I. osztály: A fizikai aktivitás nem korlátozott. A szokásos fizikai terhelés nem okoz indokolatlan fáradtságot, nehézlégzést vagy anginás fájdalmat.
 • II. osztály: A fizikai aktivitás enyhén korlátozott. A szokásos fizikai tevékenység tüneteket vált ki.
 • III. osztály: A fizikai aktivitás jelentősen korlátozott. Nyugalomban a beteg panaszmentes, de már a szokásosnál kevesebb mozgás is tüneteket okoz.
 • IV. osztály: Mindennemű fizikai aktivitás rontja a beteg közérzetét. A tünetek nyugalomban is fönnállnak.

Megelőzése[szerkesztés]

A kockázati tényezők ill. kiváltó okok elkerülése. Amihez hozzátartozik a fejlődési rendellenességek megelőzése ill, kiszűrése, később a streptococcus okozta fertőzések (gyermek és fiatal felnőtt korban leginkább a mandulagyulladás) teljes kikezelése. (Ez bár elvileg egyszerű, de a gyakorlatban sok problémát okoz a kezelőorvosnak. A súlyos tünetek (láz, torokfájás, rossz közérzet) ugyanis megfelelő antibiotikus/antimikrobiális kezelésre gyorsan elmúlnak. Ez után nehéz meggyőzni a szülőt, vagy a fiatal pacienst, hogy a kezelést meghatározott ideig folytatni kell az utóbetegségek kivédése érdekében. Az esetek nagy része az ilyen kikezeletlen streptococcus okozta megbetegedés következménye.)

Kezelése[szerkesztés]

A szívelégtelenség kezelésére az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2012-ben adott ki javaslatot.[7] Mind a diagnózis, mind a kezelés terén elkülönítik a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenséget (korábban szisztolés szívélegtelenség, újabban HF-REF angolul: heart failure with reduced ejection fraction) a diasztolés szívelégtelenségtől (HF-PEF, heart failure with preserved ejection fraction).

Szisztolés szívelégtelenség kezelése[szerkesztés]

A krónikus szisztolés szívelégtelenség kezelésének célja a várható túlélés meghosszabbítása mellett a szükséges kórházi felvételek számának csökkentése és a beteg életminőségének javítása. Amennyiben a szívelégtelenséget valamilyen más, kezelhető ok okozza, úgy előbb azt rendezik. Az életmódbeli változtatásokon túlmenően (pl. testsúlycsökkentés, só és folyadékbevitel ellenőrzése, dohányzás abbahagyása, stb.) a szívelégtelenség kezelése döntően gyógyszeres. Az ESC ajánlásában három gyógyszercsoport kap központi szerepet, melyeket ellenjavallatok hiányában gyakorlatilag minden beteg esetén előírnak. Ezek az ACE-gátlók, a Béta-receptor blokkolók és a mineralokortikoid receptor antagonisták. Vízhajtókat csak tüneti szerekként, a bokán és a lábszáron jelentkező súlyosabb vizenyő, illetve a tüdőben kialakuló pangás esetén javasolnak. Ezen gyógyszerek mellett szerepe lehet még az ivabradinnak, a beültethető kardioverter defibrillátornak (ICD) és a digoxinnak is, bár utóbbinak a korábbi gyakorlattal ellentétben meglehetősen behatárolt az indikációja.

Az ESC által 2012-ben javasolt terápiás algoritmus szisztolés szívelégtelenség kezelésére:[7]
NYHA II-IV HF-REF
ACE-gátló (alternatívaként ARB, angiotenzin receptor blokkoló) + B-blokkoló + pangás/ödéma esetén vízhajtó
Még mindig NYHA II-IV
+ MRB (mineralokortikoid receptor blokkoló)
Még mindig NYHA II-IV + bal kamrai ejekciós frakció (LVEF) ≤35% + szinusz ritmus mellett ≥70 szívfrekvencia
+ ivabradin
Még mindig NYHA II-IV, LVEF ≤35%, kérdés: QRS ≥120 másodperc?
Igen Nem
CRT (kardiális reszinkronizációs terápia) ICD (beültethető kardioverter defibrillátor)
Még mindig NYHA II-IV
digoxin és/vagy hidralazin és izoszorbid-dinitrát, végállapot esetén szívátültetés

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b http://www.medimix.hu/printer.php?cid=207 MedimiX.hu - Szívelégtelenség - keringési elégtelenség
 2. Szívizom elfajulás (magyar nyelven). Morbus
 3. Streptococcus utóbetegség (magyar nyelven)
 4. Sportszív (magyar nyelven)
 5. Echográfia (angol nyelven)
 6. D C Deuchar: Ballistocardiography - Ballisztokardiográfia (angol nyelven)
 7. ^ a b McMurray JJ, Adamopoulos S, Anker SD, Auricchio A, Böhm M, Dickstein K, Falk V, Filippatos G, Fonseca C, Gomez-Sanchez MA, Jaarsma T, Køber L, Lip GY, Maggioni AP, Parkhomenko A, Pieske BM, Popescu BA, Rønnevik PK, Rutten FH, Schwitter J, Seferovic P, Stepinska J, Trindade PT, Voors AA, Zannad F, Zeiher A; ESC Committee for Practice Guidelines. (2012. July). „ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012: The Task Force for the Diagnosis and Treatment of Acute and Chronic Heart Failure 2012 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association (HFA) of the ESC.” (angol nyelven). Eur Heart J. 33 (14), 1787-847. o. DOI:10.1093/eurheartj/ehs104. PMID 22611136.  

Kiegészítő információk (világháló)[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Dr. Dékány Miklós. Fulladok, dagad a bokám - A szívelégtelenség megelőzése és kezelése. SpringMed Kiadó (2008). ISBN 9789639695696 
A könyvből készült betegtájékoztató: [1]
 • Czuriga István. Szívelégtelenség. ISBN 963 226 044 9 
 • A Debreceni Kardiológiai Napok szintentartó továbbképző konferenciáinak anyagai