Légszomj (betegség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Légszomj

Szinonimák Dyspnoe
Latinul Dyspnea
Angolul Shortness of breath
Osztályozás
BNO-10 R06.0
BNO-9 786.09
Adatbázisok
DiseasesDB15892
MedlinePlus003075
MeSH ID D004417
MeSH Name Dyspnea
A Wikimédia Commons tartalmaz Légszomj témájú médiaállományokat.

Légszomj vagy nehézlégzés (lat: dyspnae), fájdalommal vagy anélkül jelentkező levegőhiány, fulladásérzet ami hyperventilációhoz vezethet.

A légszomj oka lehet a hypercapnia (magas CO2 szint a vérben), ami egy közös tünete több betegségnek, különösen a szív és a tüdő betegségeknek, beleértve a tüdővizenyőt és a szívelégtelenséget. De okozhatja pánikbetegség is (perifériás idegrendszeren keresztül) és akkor somatoform rendellenesség tüneteként szerepelnek (amikor az állapot csak átélt). Gyakori tünete a rákos betegségeknek, különösen a tüdőrák,[1] de a mellrák[2] esetében is. Mivel légzést az autonóm idegrendszer és az endokrin rendszer szabályozza, endokrin rendellenességek és idegbetegségek szintén okozhatnak dyspnoe tüneteket.

A kezelése sok esetben nehéz, mivel figyelembe kell venni úgy a fizikai, mint a pszichológiai szempontokat.

A légszomj okai[szerkesztés]

A légszomj szokatlanabb okai közé tartozik a súlyos allergiás reakció (anafilaxia), az idiopátiás tüdőfibrózis, a pleurális folyadékgyülem és a diabetikus ketoacidózis.

Teljesen normális, hogy a fizikai megerőltetés befolyásolja a lélegzést, de ha a légszomj hirtelen és váratlanul lép fel, az általában egy betegségi állapot tünete.[4] A látszólag egészséges sportolóknál is felléphet a légszomj edzés közben, ami kimerüléssel kapcsolatos. A légzőrendszerrel kapcsolatos problémákon kívül a vashiány, a vérszegénység, a fertőző betegségek és az izom-csontrendszeri betegségek is vezethetnek légszomjhoz.[5][6]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dyspné című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]