Független Rendszerek Konföderációja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Független Rendszerek Konföderációja
Confederacy of Independent Systems.svg
Kormányzás típusa Konföderáció
Alapító irat Elszakadási Nyilatkozat
Alkotmány Elszakadási Nyilatkozat
Hivatalos Nyelv Galaktikus alapnyelv
Főváros A Raxus Prime (eredetileg), később a Geonosis, az Utapau és a Mustafar
Vezető(k) Darth Sidious (titkos fővezér), Dooku gróf, Grievous tábornok, később Nute Gunray
Főparancsnoka Grievous tábornok (a Droidhadsereg vezetője)
Törvényhozói testület Szeperatista Tanács
Alapítás Y. e. 24
Felbomlás Y. e. 19
Pénznem Köztársasági váltó

A kitalált Csillagok háborúja univerzumban, a Független Rendszerek Konföderációja (angolul Confederacy of Independent Systems, röviden: CIS) egy szervezet, amely a régi Galaktikus Köztársaság utolsó éveiben állt fenn. A szervezetet a köztársaságból kilépni akaró óriási vállalatszövetségek és csillagrendszerek hozták létre a sithek ösztönzésére és részvételével. Hivatalosan egy sith lovag, Dooku gróf (avagy Darth Tyranus) vezette, a valódi vezér Darth Sidious sith nagyúr volt.

Bár ideológiája szerint a szervezet fő célja a köztársasági korrupciótól való függetlenedés volt, gerincét gátlástalan és kapzsi, nem egy esetben alvilági kapcsolatokkal is rendelkező pénzemberek vezette óriásvállalatok alkották, mint a Kereskedelmi Szövetség, a Techno Unió, a Kereskedőtestület, a Vállalatszövetség és az Intergalaktikus Bankár Klán. A szervezethez egyéni érdekek mentén aztán különféle bolygórendszerek és népek is csatlakoztak, például akiknek konfliktusuk volt a Köztársasággal vagy köztársasági világokkal (mint pl. a quarrenek), vagy akik szerették volna saját birodalmukat vagy szervezetüket a köztársasági törvények ellenében fejleszteni (Zygerria és más rabszolgatartó államok). A szeparatista mozgalom „frontembere” Dooku gróf volt, aki a nagyközönség előtt mindig a jóságos, igazságra törő bölcs vezetőt játszotta, azonban, ha érdekei úgy kívánták, a szeparatista vezetőket ugyanúgy meggyilkoltatta, mint az ellenséges köztársaságiakat. Dooku mindvégig az elvetemült Sith nagyúr, Darth Sidious parancsaitt követte, aki a konfliktust megtervezte és arra használta, hogy saját egyszemélyi hatalmát kiépítse a Galaxis felett.

A konföderáció fő célja az elszakadás a Galaktikus Köztársaságtól és egy új állam létrehozása, mivel állításuk szerint a köztársaság korrupttá vált. A szervezet tagjait szeperatistáknak is hívták (a köztársasági katonai zsargon „szepiknek” is csúfolta a tagjait).

A szeparatista krízis (Y. e. 24 - Y. e. 22)[szerkesztés]

Sok rendszer figyelt fel Dooku gróf felhívására, miszerint a Köztársaság korrupt, már nem kínálja a demokráciát, hiszen a Köztársaságot bürokraták irányítják. Két év alatt sok ezer naprendszer vált ki a Köztársaságból, és megannyi kereskedelmi szervezet mondta ki függetlenségét, köztük a Kereskedelmi Szövetség is. Mások egyszerűen csak több hasznot láttak a kiválásban.

A krízis idején kisebb háborúk és merényletek történtek. Több híres szenátort és politikust megöltek, természetesen azokat, akik a Köztársaság melletti elkötelezettségüket vallották nyíltan, vagy abban a hitben voltak, hogy a Köztársaságot csak a felállított hadsereg mentheti meg. Ilyen merénylet áldozata lett Y. e. 22-ben Aks Moe, Malastare szenátora, akit halálos baleset ért szeparatista közreműködéssel.

A geonosisi konferencia[szerkesztés]

Az első jelentős találkozó a szeparatisták között, melyen a nagy szerveztek vezetői kimondták hivatalosan is a kiválást, valamint aláírták a Dooku gróf által kínált szerződést.

Jelen voltak:

Ezek a személyek lettek később a Szeparatista Tanács tagjai, mely Dooku vezetésével alakult meg. A konferenciának azonban tanúja volt a Jedi Obi-Wan Kenobi is, aki értesítette a Jedi Tanácsot, azok pedig a Köztársaságot.

Fontosabb szeparatista katonai vezetők[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]