Kit Fisto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kit Fisto
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseStar Wars II. rész – A klónok támadása (2002)
Utolsó megjelenéseStar Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (2005)
Star Wars: A klónok háborúja (2014)
Távozásának okaPalpatine a szenátusi termében mellkason szúrja a fénykardjával
MegalkottaGeorge Lucas
MegszemélyesítőjeZachariah Jensen, Daniel Zizmor, Ben Cooke
HangjaPhil LaMarr
Magyar hangMiller Zoltán
magasság196 cm
hajszínnincs
szemszínfekete
AnyabolygóGlee Anselm
Kit Fisto adatai
FajaNautolan
Nemeférfi
Születettismeretlen
ElhunytYE 19 (Coruscant)
Vallásajedi
A Wikimédia Commons tartalmaz Kit Fisto témájú médiaállományokat.

Kit Fisto a nautoli fajba tartozik, kiváló Jedi mester a Csillagok háborújában. Már a Geonosison is megmutatta tehetségét, hősiesen vezette az egyik klón századot. Ezek után a háború idején több fontos küldetésben is részt vett.

Klónháborúk[szerkesztés]

Y. e. 22 Dooku gróf vezetésével rendszerek ezrei szakadtak el a Köztársaságtól. Kit Fisto jelen volt Yoda és Mace Windu mesterek Palpatine kancellárral való tanácskozásán, mikor is Windu mester kijelentette, hogy háború esetén a Jedik önmagukban nem lesznek képesek megvédeni a Köztársaságot, hiszen ők a béke őrei, s nem pedig katonák.

Mikor Obi-Wan Kenobi mester jelentést tett a Geonosisi Szeparatista lépésekről, Kit Fisto is azon Jedik között volt, akiket Mace Windu a Geonosisra vitt. Az arénában Kit jól harcolt, s egyike volt azon 16 Jedinek, akik megélték a klón hadsereg megérkezését. A gyors kimenekítés után, Kit Fisto egy klón hadtestet vezetett a szeparatisták droid serege ellen.

Később, őt választották meg a Geonosis arénai ütközetben meghalt Coleman Trebor helyére a Jedi Tanácsban. Bár vonakodott elfogadni a meghívást, szerényen alkalmatlannak találva önmagát, mégis a Tanács egyik székében kötött ki.

A háború idején Fisto több fontos feladatot is kapott. Segített megállítani Mon Calamarin a mon calamariaknak a quarreneket, élükön Tikkes szeparatista vezetővel. Később a Hypori bolygón Grievous tábornok seregeit többedmagával feltartóztatta. Fisto mester volt az első, aki egy JK-13-as droidot megállított.

A háború utolsó napjaiban Coruscanton volt és a Jedi Tanácsban figyelte, ahogy Palpatine fokozatosan fölszámolja a demokráciát és már a Jedi Rend felett is befolyásra törekszik. Mikor Mace Windu mester Anakin Skywalkertől megtudta, hogy Palpatine főkancellár a Sith Nagyúr akit kerestek, Windu mester úgy döntött, hogy azonnal cselekedni kell s elindult, hogy letartóztassa a főkancellárt, de a biztonság kedvéért magával vitte Kit Fistot, Agen Kolart és Saesee Tiint. Palpatinera az irodájában találtak rá, s mikor Windu mester megadásra szólította fel a főkancellárt, az előrántotta az eleddig elrejtett fénykardját és villámgyorsan lecsapott a Jedikre.

A Sith nagyúr azonnal végzett Agen Kolarral és Saesee Tiinnel, de Kit Fisto a fénykardvívás első formájának nagymestere volt, s így képes volt egy rövid ideig kivédeni a Sith Nagyúr támadását, de Palpatine csakhamar belevágott Fisto mester mellkasába egy precíz ütéssel.

Megjegyzendő, hogy a Dark Horse képregényekben, Aayla Secura Jedi Lovaggal romantikus kapcsolatot létesített, holott a Jedi Rend tiltotta az érzelmi kötődést.

Kinézet[szerkesztés]

Fisto mester kétéltű élőlény, bőrének színe zöld, kiválóan tud úszni, ujjai között hártya feszül. Fejéből hosszú nyúlványok meredeznek ki. Szemei nagyok és feketék, s nem képes a pislogásra.

Érdekesség[szerkesztés]

  • Kit Fistot a Men in Black – Sötét zsaruk című film „Polip” nevű idegen fajáról mintázták.
  • Eredetileg Kit Fisto Sidious új tanítványa lett volna, ám végül úgy döntöttek, hogy ember legyen az, így lett Dooku gróf.
  • A Sith-ek bosszújának regényváltozatában Kit Fisto sokkal tovább bírta a küzdelmet Palpatine ellen. Bár halálát nem írja le pontosan a szerző, hanem metafórákon keresztül. Anakin Skywalker a főkancellári irodába érkezvén megtalálja Kit Fisto fejét Palpatine asztalán.

Források[szerkesztés]