Bátor, a gyáva kutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bátor, a gyáva kutya
(Courage the Cowardly Dog)
A sorozat logója
A sorozat logója
Műfaj szitkom, szürreális humor

Alkotó John R. Dilworth
Főszereplő Marty Grabstein
Thea White
Lionel G. Wilson
Arthur Anderson

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Stretch Films
Sugárzás
Eredeti adó USA Cartoon Network
Eredeti sugárzás 1999. november 12. – 2002. november 22.
Magyar adó Cartoon Network
Magyar sugárzás 2000 – 2007
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Bátor, a gyáva kutya (néhány alkalommal Bátor, a félénk kutya; eredeti címén Courage the Cowardly Dog) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet John R. Dilworth rendezett. A sorozatot Magyarországon és Amerikában egyaránt a rajzfilmekre szakosodott Cartoon Network televíziós csatorna sugározza. Először 1999 és 2002 között vetítették. 104 darab 11 perces rész készült belőle, melyek párosával kerültek adásba.

Bevezető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat Bátor, a kutya mindennapjairól szól, akit kölyök korában az idős és nagylelkű, skót származású Muriel vett magához. A hölgy földműves férje, Eustace egy igazi mogorva alak, mindenkit gyűlöl és igyekszik elijeszteni a kutyát a háztól.

Murielék háza a kansasi Kiesföldön (the middle of Nowhere – szó szerint „a semmi közepén”) található. A ház táján a legkülönfélébb gonosz teremtmények bukkannak fel, de Bátor hűségesen megvédi gazdáját és esze lévén legyőzi a furcsa ellenségeket.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bátor

Rózsaszín, félénk kutya, aki folyton bajba keveredik. Gazdája Muriel, aki miatt többször is kockáztatja az életét, hogy aztán az ölében pihenhessen. Amikor megijesztik, magas hangon sikít vagy némán lemerevedik. Bátor a szüleivel élt, ám egyik nap, amikor labdáztak, Bátor feje beszorult a kerítésbe. A szülei elvitték az állatorvoshoz, de a gonosz állatorvos kilőtte Bátor szüleit a Holdra. Bátornak sikerült megszöknie, ezután épp arra jött Muriel és magával vitte a kiskutyát. Bátor eredeti hangja Marty Grabstein.

Muriel Bagge

Az idős skót hölgy. Hobbija a főzés, szereti a természetet, az idegenekkel is közvetlen. Férje zsarnokoskodik felette, de ő ezt általában eltűri. Csak ritkán válik haragossá, de ha Eustace bántja Bátort, Muriel fejbe kólintja férjét egy sodrófával.

Eustace Bagge

Mogorva, kopasz földműves, aki a gazdálkodás terén nem jár sok sikerrel, de szeretne rengeteg pénzre szert tenni. Általában a foteljében ül és tévézik, vagy újságot olvas. Bátor hiába mentette meg többször az életét, sose hívja a nevén, csak buta kutyának szólítja. Eustace anyjával nőtt föl egy lakókocsiban, apja kiköpött hasonmása. Miután apja meghalt, anyja azt hajtogatta, hogy Eustace sosem ér az apja nyomdokaiba. Mindent elkövet, hogy megrémítse Bátort. Van egy bohócmaszkja, amivel állandóan ijesztgeti Bátort, de Muriel mindig ott terem és megvédi kutyáját. Eustace eredeti hangja Lionel G. Wilson volt, majd Arthur Anderson vette át a szerepét.

Mellékszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar változat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szinkronrendező
Magyar hangok

és mások

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díj Kategória Jelölt Eredmény
Annie-díj (2000) Látványtervezés[1][2] John R. Dilworth
Az "Egy éjszaka a Katz Motelban" c. részért
Megnyerte
Golden Reel-díj (2000) Legjobb hangvágás – televíziós rajzfilmsorozatok[2] „A Kacsafivérek” c. rész Jelölve
Golden Reel-díj (2001) Legjobb hangvágás – televíziós rajzfilmsorozatok[2] A „Bátor a nagy büdös városban” c. rész Megnyerte
Golden Reel-díj (2003) Legjobb hangvágás – televíziós rajzfilmsorozatok[2] A „Zalost Doktor Tornya” c. rész Jelölve

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. 28th Annual Annie Awards - Category # 15 - Outstanding Individual Achievement for Design In an Animated Television Production (angol nyelven). Annie Awards. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  2. ^ a b c d Awards for "Courage the Cowardly Dog" (1999) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. július 5.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]