Ugrás a tartalomhoz

Pogány Judit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pogány Judit
2016-ban
2016-ban
Született1944. szeptember 10. (79 éves)[1]
Kaposvár[2]
Állampolgárságamagyar
HázastársaKoltai Róbert (1971–2006)
GyermekeiP. Koltai Gábor
Foglalkozása
IskoláiAndrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1965
Híres szerepei
 • Rozi
  A legényanya
 • Bajuszné
  Megy a gőzös
 • Erna
  Elnöknők
 • Orbánné
  Macskajáték

A Wikimédia Commons tartalmaz Pogány Judit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pogány Judit (Kaposvár, 1944. szeptember 10. –) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Életútja

[szerkesztés]

Fiatalkora

[szerkesztés]

Kora gyermekéveit – bátyjával együtt – Kaposváron töltötte. 8 és fél éves korában elveszítette építészmérnök édesapját, Pogány Gyulát (1892–1953), a Kaposvári Kamarazenekar alapító tagját, ekkor édesanyja (Beyer Anna, 1905–1979)[3] már súlyos beteg volt.[4] Testvérével együtt gyámszülőkhöz került Budapestre, akik két édesgyermekük mellett kitaníttatták, és felnevelték őket. Gyermek- és felnőttkorának fontos alakja volt nevelőanyja, a család háztartási alkalmazottja Gábor Etelka (1919–2005), Eta, aki Erdélyből származott. Pici gyerekkora óta vonzódott a színház, a versek világához, a Békéscsabán eltöltött középiskolás évei alatt számtalan helyi és országos szavalóversenyen sikerrel indult.[5]

Nevelőanyám vasúttervező irodán dolgozott, így sikerült elhelyeznie a bátyámmal minket és egyik saját gyerekét egy-egy MÁV-kollégiumba. A középiskolás intézeti évek alatt szavalóversenyek, iskolai irodalmi színpadi szereplések, ének- és szolfézstanulás, versenyek, néptánc, torna, Hanzelka és Zikmund – két neves cseh utazó – könyveinek színrevitele kötötte le minden időmet. Rájöttem a játék ízére.

Pogány Judit[6]

Kaposvári évek: 1965-től 1978-ig

[szerkesztés]

A közgazdasági technikum elvégzése után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol az első rostán eltanácsolták. Nyilatkozataiban említette, hogy igazat ad a felvételiztető vizsgabizottságnak, jelentéktelen kislányként közhelyes versekkel próbálkozott.

Érettségi után visszaköltözött Kaposvárra, és másfél évig a Kaposvári Megyei Bíróságon adminisztrátorként dolgozott. Munka mellett Takács László segédrendező amatőr színjátszókörében játszott el néhány szerepet. 1965-ben a csoport fellépett az országos Ki mit tud?-on, és bekerült a döntőbe. Produkciójukat a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetése is látta, készülő új előadásukba fiatal lányokat kerestek, melybe Pogány Juditot is meghívták. Meghallgatás után segédszínészi állást ajánlottak számára, melyet rögtön elfogadott.

Először a kórus és tánckar tagja volt, később kisebb prózai szerepeket játszott. Ebben az időszakban ismerkedett meg későbbi férjével, Koltai Róbert színművésszel, aki ekkor már a színház tagja volt. Az igazi áttörést színészi pályájában az 19681969-es évad hozta el, amikor Zsámbéki Gábor friss diplomás rendezőként Kaposvárra szerződött, és szerepet adott Pogány Juditnak a Várj míg sötét lesz című színdarabban.

A János vitéz ment, Zsámbéki a nézőtéren ült. Észrevette, hogy a hamisan sírdogáló lányok között az egyiknek valódiak a könnyei. Én voltam az. Ezután többször akart szerepet adni nekem, de állandóan kihúztak: mutatta, ceruzával írták a nevem fölé az igazgató kedvesének nevét. Az áttörést a Várj, míg sötét lesz című krimi hozta. Senki sem vágyott a tizennégy éves csúnyácska, tüskés lelkű kislány szerepére. Zsámbéki rám osztotta, és el is játszhattam. Neki köszönhetem, hogy színész lettem.

Pogány Judit[7]

A következő, 1969–1970-es évadtól elindult színházi karrierje: Csorba István rendezésében a Hamupipőke címszerepét alakította, és még ebben az évadban megkapta a színész minősítést.

1971-ben összeházasodott Koltai Róberttel, a következő évben, 1972-ben megszületett a fiuk, Koltai Gábor. Koltai Róberttel való kapcsolata 2006-ban véget ért, el azonban nem váltak.[8]

1973-tól Ascher Tamás rendezésében a Pinokkió főszerepét játszotta, melyre szülés után napi több órás intenzív edzéssel készült a színésznő, hogy hitelesen keltse életre a szikár fabábu lényét és mozgását. Számtalan szereppel bízták meg a kaposvári évek alatt, többek között Shakespeare Ahogy tetszik című drámájában Rosalindát, Csehov Ivanovjában Anna Petrovnát alakította, mindkettőt Zsámbéki Gábor rendezésében. Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjában Zsuzsit, a megalázott, gyilkos nőt keltette életre, a darabot Gazdag Gyula rendezte. Érett, kiforrott művésszé fejlődött, az új rendező generáció legnagyobbjaival dolgozott együtt a kaposvári évek alatt, mint például: Babarczy László, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor.

Elismert filmrendezőkkel forgatott, mint Gazdag Gyula, akinek filmjeiből több tudható meg a Kádár-rendszer valóságáról, mint néhány átfogó szociológiai munkából. A Bástyasétány 74'[9] című filmet 1974-ben mutatják be, melyben Pogány Judit Bözsi szerepét alakítja. Lugossy Lászlóval[10] 1975-ben forgatta az Azonosítás[11] című filmet, mely a következő évben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve díjat nyert.

1978-ban – 34 évesen – színészi munkáját Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Nemzeti Színház, Budapest: 1978-tól 1980-ig

[szerkesztés]

1978-ban Pozsgay Imre kultuszminiszter Zsámbéki Gábort és Ascher Tamást Budapestre, a Nemzeti Színházhoz szerződtette. A Pogány-Koltai házaspár ekkor szintén a Nemzeti Színházhoz szerződött.

Természetes volt, hogy Zsámbékival tartok. Persze borzasztóan fájt az elszakadás Kaposvártól, hiszen minden odakötött: a szüleim, ott lettem színész, ott ismertem meg a férjemet, ott született a fiam. A Nemzetit bonyolult, szélsőséges viszonyok jellemezték. Előfordult, hogy két jelenet között a folyosón kiabált utánam egy kolléga: "Aztán tudjad ám, hogy a pontnál le kell vinni a mondatot". Nem simultunk kellőképp a Nemzeti hagyományához, stílusához.

Pogány Judit[7]

A színházban töltött két évad alatt továbbra is Ascherrel, Zsámbékival, valamint Székely Gáborral dolgozott együtt, eljátszotta az Éjjeli menedékhely Natasáját, a Szent György és a sárkány Isbel hercegnőjét, Troilus és Cressida Cassandráját és a Jövedelmező állás Polináját.

Esztergályos Cecília (balra) és Pogány Judit az Ajándék ez a nap című filmben

1978-1979-ben színházi szerepei mellett több TV- és játékfilmben is szerepelt, többek között Gothár Péter rendezésében az Imrében és az Ajándék ez a napban. Ez utóbbi filmben nyújtott szerepformálásáért 1980-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Nagydíját, a legjobb női alakításért,[12] valamint a film az 1980-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elsőfilmes kategóriában Arany Oroszlán díjat kapott.

Kaposvári évek másodszor: 1980-tól 1994-ig

[szerkesztés]

1980-tól 14 évadra (1994) ismét visszatért Kaposvárra a Csiky Gergely Színházhoz. A rendszerváltás utáni első önkormányzati ciklusban helyi képviselőként is dolgozott négy évig Kaposváron, Babarczy László akkori kaposvári színi igazgató kérésére.[13]

Budapesti évek: 1994-től

[szerkesztés]

1994 óta szabadfoglalkozású, elsősorban az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban lép fel. Vendégként többször fellépett a budapesti Katona József Színházban is. Itt játssza az 1996. május 18-i bemutató óta Werner Schwab Elnöknők című darabjának egyik főszerepét. 2004-től az Örkény Színház tagja.[14] 2023. december 15-én választották a nemzet színészévé az egy hónappal korábban elhunyt Csomós Mari helyére.

Hobbi, kikapcsolódás

[szerkesztés]

Hatalmas – közel 500 darabos – bohócgyűjteménye van. Hitvallása szerint azért vonzódik a bohócokhoz, mert a játék, az öröm és egyben a szomorúság megtestesítői, akár a színészek. Híres állatbarát, apró gyermekként is nagyon sok jószággal - a madárkáktól kezdve a kutyákon át - vette körül magát.

Mind tragikus, mind komikus szerepeket játszik. Számos filmben is szerepelt mint színész, és szinkronhangként is emlékezetes perceket szerzett a nagyközönségnek (például mint a kis Vuk (1981) vagy Szaffi). A Pom Pom meséi című filmben több mint száz; a 2010-ben bemutatott Bogyó és Babóca című mesesorozatban több mint hetven hangon szólal meg.[15]

Évek óta Szigetszentmiklós lakója.[16]

Színházi szerepei

[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 149. Ugyanitt hatvanhat színházi fotón is látható.[17]

Színházi szerepeinek többségét a groteszk és esendő hősnők jellemrajza teszi ki, alakításain keresztül olyan személyiségek elfogadtatására törekszik, akik messze állnak az idealizált, hibátlan karakterektől. Rendkívül kíméletlen önmagával, kifejezetten objektíven látja szerepformálását: egészen addig csiszolja karakterét, míg úgy nem érzi, hogy igazán életre kelt az általa alakított figura. Híres szinte önmarcangoló, lelkiismeretes felkészüléséről, mindig a teljes és hiteles alakításra törekszik.

Játék közben figyelni szoktam magam. Zavar, ha bizonyos mondatokat hamisnak hallok.

Pogány Judit[18]

Filmjei

[szerkesztés]

Játékfilmek

[szerkesztés]

Tévéfilmek

[szerkesztés]

Szinkronszerepei

[szerkesztés]

Rádiószínházi szerepeiből

[szerkesztés]

CD-k, hangoskönyvek

[szerkesztés]
 • Állati dolgok! - Versek 1-99 éves gyerekeknek
 • Csukás István: Pom Pom újabb meséi
 • Fésűs Éva: A Kerekerdő titkai
 • Fésűs Éva: Az ötpettyes katica
 • Fésűs Éva: Meseerdőn, meseréten
 • Fésűs Éva: Szélfiúcska meséi
 • Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér
 • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - A barátság
 • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Téli mesék
 • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Tündérkártyák
 • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Tündérkártyák 2.
 • Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Nyári mesék
 • Örkény István: Macskajáték
 • Lackfi János: Szemhunyásnyi mesék
 • Lackfi János: Domboninneni mesék
 • Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök
 • Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske
 • Tündéres mesék
 • A kis karácsonyfa + Mese, mese, mátka
 • Mese - ház 2.
 • Mese, mese, mátka
 • Csukás István: Pom Pom újabb meséi
 • Nógrádi Gábor: Segítség, ember! Állatok otthon
 • Karácsonyi ajándék

Díjai, elismerései

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Česko-Slovenská filmová databáze (cseh nyelven), 2001
 2. Catalog of the German National Library (német nyelven). (Hozzáférés: 2020. június 10.)
 3. Nemzeti Cégtár » Nemzeti Cégtár - Csicsörke Kft. (magyar nyelven). www.nemzeticegtar.hu. (Hozzáférés: 2018. február 2.)
 4. Szülei házasságkötési bejegyzése a Budapest VI. kerületi polgári házassági akv. 811/1935.folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2020. január 1.)
 5. A Záróra vendége Pogány Judit (Hozzáférés: 2010. február 21.)
 6. Pogány Judit, aki ritkán, de akkor emlékezeteset főz Archiválva 2009. február 14-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2010. február 21.)
 7. a b Ma ünnepli születésnapját Pogány Judit - Friss Hírek.hu
 8. Még Pogány Judit férje, de Koltai Róbertnek már egy másik kolléganő a párja!”, Blikk.hu, 2016. június 3. (Hozzáférés: 2018. július 1.) (hu-HU nyelvű) 
 9. magyar.film.hu Bástyasétány 74'
 10. port.hu Lugossy Lászlóval
 11. dunatv.hu Azonosítás
 12. Gothár Péter rendezései Archiválva 2009. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2010. február 27.)
 13. Origo: Nem biztos, hogy most megéri az embernek beledögleni. http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2016. december 31.)
 14. Pogány Judit. Örkény Színház. (Hozzáférés: 2016. december 31.)
 15. Bogyó és Babóca sajtótájékoztató
 16. Végszó Csáki Judittal, vendég: Pogány Judit
 17. 2011. április 23-i lekérdezés
 18. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) eorsi nevű lábjegyzeteknek
 19. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Archiválva 2016. december 3-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2010. január 29.)
 20. Archivált másolat. [2014. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 8.)
 21. [1], magyaridok.hu - 2018. május 23.
 22. Hatalmas elismerés: díszpolgárrá avatták Presser Gábort (magyar nyelven). Blikk.hu, 2019. március 14. (Hozzáférés: 2019. március 16.)
 23. A PRIMA PRIMISSIMA DÍJ 2022-ES JELÖLTJEI (amerikai angol nyelven). Prima Primissima, 2022. október 3. (Hozzáférés: 2022. december 3.)
 24. admin: Pogány Judit, Mucsi Zoltán, Pálmai Anna és Staub Viktória is Arany Medál-díjas! (magyar nyelven). Színház.online, 2022. december 13. (Hozzáférés: 2022. december 14.)
 25. https://telex.hu/kult/2023/12/15/pogany-judit-lett-a-nemzet-szinesze
 26. SONLINE - Mészáros Sárának szavazta meg a társulat a Komor-gyűrűt (magyar nyelven). SONLINE - Mészáros Sárának szavazta meg a társulat a Komor-gyűrűt, 2024. június 22. (Hozzáférés: 2024. június 22.)

További információk

[szerkesztés]