Melis György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melis György
Életrajzi adatok
Született 1923. július 2.
Szarvas
Elhunyt 2009. november 27. (86 évesen)
Budapest
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer ének
Hang bariton
Díjak
Tevékenység operaénekes
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Melis György témájú médiaállományokat.
Melis György emlékműve Szarvason

Melis György (Szarvas, 1923. július 2.Budapest, 2009. november 27.) Kossuth- és háromszoros Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (bariton), érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Pályája[szerkesztés]

Békés megyei szlovák paraszti családból származott (szülei: Melis Mihály és Szrnka Judit), hetedik gyermekként, csak ötéves korában tanult meg magyarul. A lelkésze fedezte fel és az evangélikus gyülekezet patronálta. A szarvasi evangélikus gimnázium után, 1943-ban került Budapestre. Először a Műegyetemre járt, majd 1945 és 1951 között a Zeneakadémián tanult. A Magyar Állami Operaházba Tóth Aladár hívta próbaéneklésre, amelynek sikere után ösztöndíjas lett. 1949-ben mutatkozott be, Bizet Carmen című operájában (Morales szerepében), majd a Don Pasqualéban Malatesta doktort énekelte. Még abban az évben magánénekes lett. Wagner műveinek kivételével az operairodalom szinte minden jelentős baritonszerepét (közel 70-et) elénekelte. Énektudása mellett színészi tevékenysége is elismert. Szlovák anyanyelve ellenére, egyetlen énekesként a Kazinczy-díjat is átvehette. 1988-ban alapította saját díját: a Melis György-emlékplakettet évente adják a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek. Két évtized alatt csaknem húsz művész vette át az elismerést. 1989 óta az Operaház örökös tagja. 1991 decemberében ünnepelték kétezredik operai fellépését, a Così fan tuttéban.

Szerte Európában és a tengerentúlon is (Egyesült Államok, Mexikó) nagy sikerrel vendégszerepelt, legnagyobb külföldi sikereit Mozart Don Giovannijával aratta.

A Milánói ScalábanMarton Évával – énekelte a Kékszakállú herceg várát.

Emlékezete[szerkesztés]

Főbb szerepei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Kép és hang[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]