Ruggero Leoncavallo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ruggero Leoncavallo
Ruggiero leoncavallo.jpg
Életrajzi adatok
Született 1857. április 23.
Nápoly
Származás  Olaszország
Elhunyt 1919. augusztus 9. (62 évesen)
Montecatini Terme
Pályafutás
Műfajok opera
Híres dal Pagliacci (Bajazzók)
Hangszer zongora
Tevékenység
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ruggero Leoncavallo témájú médiaállományokat.

Ruggero (Ruggiero) Leoncavallo (Nápoly, 1857. április 23.Montecatini Terme, 1919. augusztus 9.) olasz zeneszerző és zongorista, a Pagliacci komponistája.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Zenei tanulmányait a nápolyi San Pietro a Majella konzervatóriumban végezte. Mikor 1875-ben befejezte a tanulmányait megkezdte első operát, a Chatterton komponálását, amely Thomas Chatterton angol költő életét dolgozza fel. Az elkészült művet egy impresszárió gondjaira bízta, aki végül becsapta őt, így Leoncavallo kávéházi zongoristaként illetve zenetanárként volt kénytelen fenntartani magát. Zongoristaként fellépett Angliában, Franciaországban és Egyiptomban is. Itt az alkirály testvérének volt a házi muzsikusa, majd az egyiptomi hadsereg zenekarainak inspektora lett. Az 1882-es egyiptomi-angol háború idején csak Lesseps Ferdinánd segítségével tudta elhagyni az országot. Később egy kávéházban ismerkedett meg Victor Maurel világhírű baritonistával, aki felismerve az ifjú tehetségét Milánóba hívta. Milánóban a Ricordi zeneműkiadó megígérte, hogy Leoncavallo tervezett operatrilógiájának első részét, az I Medicit megjelenteti, később azonban nem tartotta be az ígéretet. Az opera a bemutatón megbukott.

A zenei világban a Pagliacci (Bajazzók) opera írása után lett ismert. A művet fél év leforgása alatt írta, majd a Sonzogno Kiadóhoz fordult, aki megvette a partitúrát. Az operát 1892. május 17-én, Toscanini vezényletével mutatták be Milánóban a Teatro del Verme színházban. Ezt a sikert későbbi operáival megközelíteni sem tudta.

1897-ben megzenésítette Puccini Bohéméletének librettóját, azonban vetélytársával szemben alulmaradt. 1900-ban elkészült a Zaza operájával és a pagliacci sikerének köszönhetően sikerült színrevinnie a korábbi műveit Chattertont és a Medicieket. Mindkét opera megbukott, azonban II. Vilmos német császár, a Medici darab folytán felfigyelt a tehetséges szerzőre, és anyagilag támogatta A berlini Roland megírásában. Az opera mérsékelt sikert ért el Németországban. Az elkövetkező években írt még vagy tíz művet, azonban egyik sem bizonyult sikeresnek.

Leoncavallo zenéjét Mascagni Parasztbecsülete mellett az úgynevezett verista irányzat, a „verisimo” alapművének tekinti a zenetörténet.

Operák[szerkesztés]

Operettek[szerkesztés]

 • La jeunesse de Figaro (1906, USA)
 • Malbrouck (1910. január 19. Teatro Nazionale, Róma)
 • La reginetta delle rose (1912. június 24. Teatro Costanzi, Róma)
 • Are You There? (1913. november 1. Theatre Prince of Wales, London)
 • La candidata (1915. február 6. Teatro Nazionale, Róma)
 • Prestami tua moglie (1916. szeptember 2. Casino delle Terme, Montecatini) NB: A cím magyar fordítása = „Add nekem kölcsön a feleséged
 • Goffredo Mameli (1916. április 27. Teatro Carlo Felice, Genova) Mj. A Fondazione Leoncavallo inkább operának minősíti a művet, mint operettnek.
 • A chi la giarrettiera? (1919. október 16. Teatro Adriano, Róma) Magyar fordítás = „Kié ez a harisnyakötő?
 • Il primo bacio (1923. április 29. Salone di cura, Montecatini) a szerző halála után lett csak bemutatva
 • La maschera nuda (1925. június 26. Teatro Politeama, Nápoly)a szerző halála után lett bemutatva

Hanganyag[szerkesztés]

Vesti La Giubba – Részlet a Pagliacci-ból, Enrico Caruso előadásában, a felvétel 1907. március 17-én készült.

No Pagliaccio non son – Részlet a Pagliacciból, előadó: Enrico Caruso.

Forrás[szerkesztés]

 • Till Géza: Opera. Zeneműkiadó Budapest 1973.

További információk[szerkesztés]