San Pietro a Majella Zenekonzervatórium (Nápoly)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nápoly történelmi központja
Világörökség
Bejárat
Bejárat
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
San Pietro a Majella Zenekonzervatórium (Nápoly)
San Pietro a Majella Zenekonzervatórium
San Pietro a Majella Zenekonzervatórium
Pozíció Nápoly térképén
é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′Koordináták: é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz San Pietro a Majella Zenekonzervatórium témájú médiaállományokat.

A San Pietro a Majella di Napoli Olaszország egyik legjelentősebb zeneakadémiája a via San Pietro a Majella 35. szám alatt, Nápolyban.

Története[szerkesztés]

Az akadémiát 1806-ban alapították négy zenei intézmény egyesítésével (S.Maria di Loreto, Pietà dei Turchini, S. Onofrio a Capuana és Poveri di Gesù Cristo), melyek már a 16. század óta főleg egyházi zene oktatásával foglalkoztak.

A legrégibb intézmény a Santa Maria di Loreto 1537 óta létezik, diákjai között találjuk többek között Francesco Durantét, Domenico Cimarosát és Nicola Porporát.

A Pietà dei Turchini és a S. Onofrio a Capuana 17. századi intézményeik. Itt tanultak többek között Francesco Provenzale, Giovanni Paisiello és Gaspare Spontini.

A Poveri di Gesù Cristót 1589-ben alapították a ferencesrendiek. Híres zenészek ebből az intézményből: Alessandro Scarlatti és Giovanni Battista Pergolesi.

A intézmények 1806-os egyesítése után Regio Collegio di Musica néven volt ismert, és a San Sebastiano kolostorban működött. 1826-ban I. (Bourbon) Ferenc nápoly–szicíliai király áthelyezte az intézményt a mai helyére, a San Pietro a Majella egykori kolostor épületébe. Ebben az intézményben tanult Gaetano Donizetti, Saverio Mercadante valamint Francesco Cilea.

Múzeum és könyvtár[szerkesztés]

A zeneakadémia múzeumában az intézmény történelmébe, valamint a híres tanítványok életébe nyerhetünk bepillantást. Ugyanakkor jelentős a hangszer-, valamint a 16. század óta létező kézirat- és librettógyűjteménye, valamint könyvtára.

Képzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]