Palazzo Donn’Anna (Nápoly)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nápoly történelmi központja
Világörökség
Palazzo Donna Anna
Palazzo Donna Anna
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
Palazzo Donn’Anna (Nápoly)
Palazzo Donn’Anna
Palazzo Donn’Anna
Pozíció Nápoly térképén
é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′Koordináták: é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Donn’Anna témájú médiaállományokat.

A Palazzo Donn’Anna egy palota Nápolyban, a posillipói part mentén, a mergellinai kikötőtől nyugatra.

Története[szerkesztés]

A mai épület helyén már a középkorban is palota állt, amely feltehetően a 15. században épült Dragonetto Bonifacio megbízásából. Mivel a „Szirének szikláján” épült, Villa Sirena néven volt ismert. Úgy tartják, hogy az épület számos gyilkosságnak, orgiának és más alattomos tettnek volt színhelye. Ezekhez köze volt I. Johanna (1326-1382) királynőnek, valamint II. Johannának (1373-1435) is.

A palota többször is gazdát cserélt, míg 1630-ban Anna Carafa stiglianói hercegkisasszony örökölte, aki 1636-ban Ramiro Guzman nápolyi alkirály felesége lett. Őróla kapta a Palazzo Donn’Anna nevet az új palota, amelyet 1642-ben Cosimo Fanzago épített Anna számára a korábbi épület átalakításával. Fanzago nem fejezhette be az építkezést Anna hirtelen bekövetkezett halála miatt, így a befejezetlen palota romlásnak indult és elmerült a környék római romjai között.

Leírása[szerkesztés]

Barokk mestermű, a posillipói partszakasz (Nápoly I. kerülete) egyik legszembetűnőbb épülete. A tengerpartra néz, a Villa Hamilton romjaira. (Ez utóbbit Sir William Hamilton, a brit korona nápolyi nagykövete építette, akinek felesége, Lady Emma, a nápolyi udvari élet egyik legbefolyásosabb tagja volt.)

Források[szerkesztés]