Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medveczky Ilona
Tóth Sándor koreográfussal a Pécsi Balett Jubileumi Gáláján Eifert János felvétele
Tóth Sándor koreográfussal a Pécsi Balett Jubileumi Gáláján
Eifert János felvétele
SzületettMedveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz
1941március 4. (83 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
ÉlettársaNagy Richárd (1982–)
Foglalkozásatáncművész, színésznő
KitüntetéseiMagyarország Érdemes Művésze díj (2004)

A Wikimédia Commons tartalmaz Medveczky Ilona témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncművész, színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Életműve[szerkesztés]

Származása, gyermekévei[szerkesztés]

1941-ben született Medveczky Dezső lakatossegéd és Jakab Mária egyetlen lányaként Budapesten.[1] Apai részről a nemes medvecei és kisbisztercei Medveczky család egyenesági leszármazottja[forrás?].[2][3]

A kőbányai MÁV-lakótelepen (X. kerület) nőtt fel szegény körülmények között. Hétéves korától az Állami Balettintézetben tanult, ahol Hidas Hedvig volt a tanítója. Az iskola ingyen ellátás mellett statisztaszerepet biztosított számára az Erkel Színházban, ahol többek között Wagner-operákban volt látható. 17 évesen első szerelmétől teherbe esett, azonban a tanulást választva elvetette gyermekét. 18 évesen érettségizett le, és szerezte meg táncművészeti diplomáját: vizsgaelőadása a Két világ és A diótörő Pas de trois jelenete volt.

Karrierje, külföldi útjai[szerkesztés]

1960-ban Eck Imre és Téri Tibor a frissen szerveződő Pécsi Baletthez leszerződtette az Állami Balett Intézetben (ÁBI) akkor végző Medveczky Ilona teljes osztályát.[4][5] Párja ekkor Blumenthal Antal volt (aki később Koós Olga magyar színésznő férje és az MTK technikai vezetője[6][7] lett). Azonban Eck Imrével, a koreográfusával való egyet nem értés miatt otthagyta a társulatot, és felutazott a szintén alakulófélben lévő Tarka Színpadhoz, ami során Klapka Györggyel Balogh Edinával, illetve Bogár Richárddal dolgozott együtt. Ez az időszak komoly állomás volt a művésznő számára, mivel itt ismerkedett meg a könnyű műfajjal, amelyre karrierjét is építette. Blumenthal Antal által ismerkedett meg Somogyi Jenővel, a Pannónia Éttermi és Büfé Vállalat igazgatójával, aki segített neki elhelyezkedni a Kamara Varietébe.[8]

A revüt népszerűsítve Szovjetunión kívül az egész keleti blokkot bejárta: Kelet-Berlinben a Friedrichstadt-Palastban lépett fel. Ez időben magyar karrierjét egyengetve fellépett Budapest legillusztrisabb szórakozóegységeiben, mint a Maxim Varieté, a Béke-kupola, az Éden Bár, a Casanova Bár, a Lido Casino, és nem utolsósorban a Moulin Rouge.[9] Utóbbiban fedezte fel egy NSZK-ból való impresszárió, aki kivitte őt Nyugat-Berlinbe, és akinek a segítségével leforgatta 1971-ben első önálló filmjét Die Träume der Ilona Medveczky címmel. Ez alatt az idő alatt kapta meg az egyik frankfurti harisnyagyáros rajongójától, Ignaz Gotsinkitől a Tállya utcai otthonát, mely korábban a gróf nagykárolyi Károlyi-család vadászkastélya volt, illetve ebben a korszakában lépett fel a bécsi Imperialban is, ahol Rökk Marikával és Josephine Bakerrel lépett fel egy színpadon.[10][11]

Amellett, hogy Magyarország legkeresettebb revütáncosnőjévé vált, megkezdődött idehaza is a filmes pályája és szerepet kapott az Egy magyar nábob (1966), A veréb is madár (1968) és Az oroszlán ugrani készül (1969) című filmekben. A veréb is madár című filmbe a legenda szerint Ford Thunderbirdje miatt szerződtették le, amiért korábban egy évig dolgozott Frankfurt am Mainban: a rendezők a kocsitól a film népszerűségét várták.

Házassága után (1974) megnyílt számára a nyugati blokk is, fellépett Las Vegas-i Tropicana szálloda bárjában,[12] Los Angelesben, New Yorkban. Példaképe Juliet Prowse Las Vegas-i táncosnő volt.[13] Elsősorban a szüleinek, másodsorban pedig hazájának akart bizonyítani.

Újabb fontos állomás volt életében 1980, amely évben leforgatták főszereplésével Magyarország első one-man showját Én csak táncolok címmel. A revüfilmben Magyar Állami Operaház Balettkara, a Fővárosi Operettszínház Tánckara, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének táncosai és a Pécsi Balett táncművészei működtek közre, illetve zeneileg Máté Péterrel kollaborált. Az 51 perces film rendezője és forgatókönyvírója Bednai Nándor volt.[14] Mialatt a stáb a Montreali Filmfesztivál díjátadón vett részt, addig Medveczky Ilona a Magyar Televízió jóvoltából Nívó-díjban részesült. Ekkor ismerkedett meg későbbi élettársával, dr. Nagy Richárddal, az MTV elnökével.

1983-ban forgatták le második revüfilmjét Medveczky Ilona és vendégei címmel a Budai Parkszínpadon. A 66 perces filmben 9 műfajban táncolt, és olyan prominens művészek szerepeltek a filmben, mint Bessenyei Ferenc, Paudits Béla, Vámosi János, Záray Márta, Kishonti Ildikó, Dobsa Sándor, Gaál Gabriella, Madarász Katalin, vagy Laklóth Aladár. A filmet az előzőhöz hasonlóan Bednai Nándor rendezte.

Kapcsolatai[szerkesztés]

Állítása szerint 1974. február 24-én[forrás?] ment feleségül a Bécsben élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis (1919–2004[15]) osztrák herceghez,[16] a házasságot a XII. kerületben kötötték meg. „1974-ben mentem férjhez, 42 éve vagyok hercegné. A világ ötödik leggazdagabb családjába házasodtam, 36. hercegné lettem a világon",[17] állította ezt egy 2016-ban kelt interjúban – a család anyagi helyzetét érintő megállapítása valószínűleg az 1974-es statisztikákra vonatkozik, továbbá a család csupán apanázst fizetett a bohém hercegnek. A közhiedelemmel ellentétben a művésznő fizetett a házasságért az egyébként homoszexuális vagyontalan hercegnek, hogy ő a házasságuk által megigényelhesse az osztrák állampolgárságot, ami számára a Nyugatra való szabad utazás lehetőségét nyújtotta. A pár az ezredforduló után vált el egymástól a Thurn und Taxis család jóvoltából, ugyanis a herceg romló egészségi állapota miatt családja tartott a lehetőségtől, hogy a művésznő igényt tart férje örökségére.[18] Ezután a kapcsolat megszakadt a két fél között, a herceg 2004-ben hunyt el. Így emlékezett rá: „Egy nagyon érdekes ember volt: 12 nyelven beszélt. A tipikus kékvérű arisztokrata módján egy sétabottal, nyúlt aggyal, borzasztó kenetteljesen ment, és fiúkat tartott el[19]".

1982-től dr. Nagy Richárd (1928–2009) élettársa volt, aki 1974 és 1983 között a Magyar Televízió elnöke volt. A férfi ekkor már nős volt, családi tragédiái miatt hagyta el feleségét és gyermekeit a művésznőért. Bár harmonikus kapcsolatuk volt, huszonöt évig abszolút monogámiában éltek. Szerettek volna gyermeket, de a művésznő nőgyógyászati problémái miatt nem eshetett teherbe. Az előző családjával való konfliktusról a magyar sajtó a férfi temetésekor gyakran cikkezett.

Az 1980-as években már igazi szexszimbólumként tartották számon rengeteg udvarlóval a háta mögött. Közülük a leghíresebb Szenes Iván volt, aki a halála előtt vallott szerelmet neki, illetve Hildebrand István, aki még a kezét is megkérte a művésznőnek.[20]

Napjainkban[szerkesztés]

1989-ben bekövetkezett rendszerváltás óta különféle társadalmi és médiaesemények állandó résztvevője.

1995-ben a Portik-Prisztás ingatlanvita egyik áldozatává vált.[21] Nyugdíjazása után kezdett el foglalkozni televíziós produkciókkal.

2004-ben megkapta az Érdemes Művész díjat. Az új generáció a Szombat esti láz című műsorból ismeri, aminek két évadában is zsűrizett (2006, 2008). Szereplése, nem sokat takaró fellépőruhái megosztották a közönséget. A csatorna ezt követően elbocsátotta. Azóta csak ritkán, beszélgetős műsorokban szokott szerepelni, illetve különféle bulvárrovatokban. Éves vendége a Story Ötcsillag-díjátadónak, ahol extravagáns ruhái miatt gyakran okoz feltűnést. Rendkívül alacsony nyugdíját gyakran firtatja a média.

2009 óta egyedül él budai villájában. Gyakran titulálják kortalan nőnek, a revü koronázatlan királynőjének, valamint az ország első számú dívájának. Személyét számtalan legenda fonja át. Szenvedélye a kül- és beltéri építészet. Szabadidejében kertjét műveli, természetközeli életmódot folytat. Híresen komoly állatvédő: négy kutyája van. Kedvenc kutyafajtája a magyar kuvasz. Szeret egzotikus helyekre utazni, eljutott már többek között Acapulcóba, Floridába, Dubajba, Jamaicába, és számos más tengerentúli országba. Jól beszél németül és angolul, de megérti a spanyol, az olasz és az orosz nyelvet is.[22]

2019-ben, a 20. Story-gálán kísérője és közeli barátja, Kóczián Tamás Csonka András élőbejelentkezésében kijelentette, hogy készülőfélben van a művésznő életrajzi könyve.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Medveczky Ilona Archiválva 2013. november 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Napút, 2010/10., 24–26. oldal
 2. Nagy Iván: Medveczky család. (Medveczei és kis-biszterczei.). Magyarország családai (Kézikönyvtár). (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 3. Medveczky Ilonát beperli a rokona. borsonline.hu . (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 4. Fülöp, Zoltán: bama.hu – Tánc és színház, a két nagy szerelem (interjú Domján Máriával, Cica Nénivel). bama.hu, 2013. október 30. [2019. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 6.)
 5. olvassbele.hu – Emlékek a kezdetekről (A Pécsi Balett 55 éves), 2016. március 1.
 6. A férj, Blumenthal Antal (angol nyelven). www.centropa.org. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 7. Ma lenne 100 éves Blumi bácsi. MTKBudapest.hu . [2018. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 8. http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/medveczky-ilona-darvas-ivan-bujtor-istvan-szinest-psota-iren-feltekeny/s5qcndj
 9. Ezek a legpikánsabb fotók Medveczky Ilona fénykorából”, www.startlap.hu (Hozzáférés: 2018. október 31.) 
 10. A nő helye (Albert Györgyi beszélgetős műsora)
 11. 2017. május 4., Fem3 Cafe, Sikeres nők rovata
 12. Archivált másolat. [2019. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 5.)
 13. Medveczky Ilona, a báli szezon legfényesebb csillaga”, GaborSzakacs (Hozzáférés: 2018. október 31.) 
 14. https://port.hu/adatlap/film/tv/en-csak-tancolok-en-csak-tancolok/movie-105485
 15. Theroff, Paul: Thurn und Taxis. www.angelfire.com. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 16. https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/medveczky-ilona-vallomas-hercegne/trr1ys5
 17. Így lett hivatalosan hercegné Medveczky Ilona”, 24.hu, 2016. október 23. (Hozzáférés: 2018. november 3.) 
 18. A frei dosszié 35. rész
 19. Esti Frizbi (2017. február 20.)
 20. http://www.borsonline.hu/celeb/medveczky-ilona-feltekeny-volt-ram-psota-iren/170850
 21. Portik korábbi ügyvédje: Medveczky Ilona nem tárgyalt cigányokkal. valasz.hu. [2018. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 22. Mentőből a pulpitusra: Egy volt mentős emlékei

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]