Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medveczky Ilona
Született Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz
1941. március 4. (77 éves)[1]
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása táncosnő, színésznő
Kitüntetései Magyarország Érdemes Művésze díj

Medvecei és kisbesztercei[forrás?] Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncművész, színésznő, érdemes művész.

Életpályája[szerkesztés]

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol roppant nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani, aki hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna.[forrás?] Ilona háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.[2] Hétéves korától a tánc játszotta életében a főszerepet, sokszor éjfélkor ért haza, mert az Erkel Színházban táncolt statisztaként. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. 1959-től a Moulin Rouge[3], 1972-től a Maxim Varieté[4], később a Lido Casino táncosa is volt.[5] Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője. Koreográfusként is dolgozott, emellett több magyar filmben szerepelt táncosként, és elnyerte a Miss Balaton szépségkirálynői címet is.

A saját állítása szerint 1974-ben százezer dollár lefizetése fejében férjhez ment az Ausztriában élő, egyébként homoszexuális Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez[forrás?]. (A rangokat és címeket különben az Osztrák Köztársaság is eltörölte.) A névházasság Medveczkynek az osztrák állampolgárságot és a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el[forrás?], volt férje 2006-ban hunyt el. Édesanyja a halála előtt árulta el lánya élettársának, dr. Nagy Richárdnak az évtizedek óta féltve őrzött titkot: Ilona mind anyai, mind apai ágon nemesi származású, a nagymúltú medvecei és kisbesztercei Medveczky család tagja, amelynek birtokai a Magyar Királyság északi részén, a Felvidéken helyezkedtek el.[forrás?][6]

Az 1989-es rendszerváltozás után hazatért, azóta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-bálnak,[7] amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek, és éves vendége a Story Ötcsillag-díjátadó gálájának. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult.

Magánélete[szerkesztés]

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.[8] Huszonöt évet élt dr. Nagy Richárddal (1928–2009), aki 1974 és 1983 között az MTV elnöke volt. A férfi 2009-ben bekövetkezett halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

A művésznő anyagi körülményeit gyakran firtatja a sajtó, rendkívül alacsony, 67 800 forintos nyugdíjból él.[9] Az érdemes művészi kitüntetése után havi nyugdíj-kiegészítést is kap, amelynek összege az országos havi nettó átlagkereset 1/12-ed részének 60%-a (kb. 18 ezer Ft). 2018 márciusától 500 kisnyugdíjas, 65 éven felüli művésztársával együtt további 121 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésben is részesül.[10]

2009 óta egyedül él budai villájában.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]