Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Medveczky Ilona
Született Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz
1941március 4. (77 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása táncművész, színésznő
Kitüntetései Magyarország Érdemes Művésze díj

Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncművész, színésznő, érdemes művész.

Életműve[szerkesztés]

Származása, gyermekévei[szerkesztés]

Medveczky Dezső lakatossegéd és Jakab Mária lányaként született Budapesten.[1] Apai részről a nemes medvecei és kisbisztercei Medveczky család egyenesági leszármazottja[forrás?][2][3].

A kőbányai MÁV-lakótelepen (X. kerület) nőtt fel szegény körülmények között. Hétéves korától az Állami Balettintézetben tanult, ahol Hidas Hedvig volt a tanítója. Az iskola ingyen ellátás mellett statisztaszerepet biztosított számára az Erkel Színházban, ahol többek között Wagner-operákban volt látható. 17 évesen első szerelmétől teherbe esett, azonban a tanulást választva elvetette gyermeket. 18 évesen érettségizett le, és szerezte meg táncművészeti diplomáját: vizsgaelőadása a Két világ és A diótörő Pas de trois jelenete volt.

Az oroszlán ugrani készül c. filmben

Karrierje, külföldi útjai[szerkesztés]

1960-ban Eck Imre és Téri Tibor a frissen szerveződő Pécsi Baletthez leszerződtette az Állami Balett Intézetben (ÁBI) akkor végző Medveczky Ilona teljes osztályát.[4][5] Párja ekkor Blumenthal Antal volt (aki később Koós Olga magyar színésznő férje és az FTC technikai vezetője[6][7] lett). Azonban Eck Imrével, a koreográfusával való egyet nem értés miatt otthagyta a társulatot, és felutazott a szintén alakulófélben lévő Tarka Színpadhoz, ami során Klapka Györggyel Balogh Edinával, illetve Bogár Richárddal dolgozott együtt. Ez az időszak komoly állomás volt a művésznő számára, mivel itt ismerkedett meg a könnyű műfajjal, amelyre karrierjét is építette.

A revüt népszerűsítve Szovjetunión kívül az egész keleti blokkot bejárta: Kelet-Berlinben a Friedrichstadt-Palastban lépett fel. Ez időben magyar karrierjét egyengetve fellépett Budapest legillusztrisabb szórakozóegységeiben, mint a Maxim Varieté, a Lido Casino, és nem utolsó sorban a Moulin Rouge[8]. Utóbbiban fedezte fel egy NSZK-ból való impresszárió, aki kivitte őt Nyugat-Berlinbe, és akinek a segítségével leforgatta 1971-ben első önálló filmjét Die Träume der Ilona Medveczky címmel. Ez alatt az idő alatt kapta meg az egyik frankfurti harisnyagyáros rajongójától a Tállya utcai otthonát, mely korábban a gróf nagykárolyi Károlyi-család vadászkastélya volt, illetve ebben a korszakában lépett fel a bécsi Imperialban is, ahol Rökk Marikával és Josephine Bakerrel lépett fel egy színpadon[9][10].

Amellett, hogy Magyarország legkeresettebb revütáncosnőjévé vált, megkezdődött idehaza is a filmes pályája és szerepet kapott az Egy magyar nábob (1966), A veréb is madár (1968) és Az oroszlán ugrani készül (1969) című filmekben. Az utóbbiba a legenda szerint Ford Thunderbirdje miatt szerződtették le, amiért korábban egy évig dolgozott Frankfurt am Mainban: a rendezők a kocsitól a film népszerűségét várták.

Házassága után megnyílt számára a nyugati blokk, fellépett Las Vegas-i Tropicana szálloda bárjában[11], Los Angelesben, New Yorkban. Példaképe Juliet Prowse Las Vegas-i táncosnő volt[12]. Elsősorban a szüleinek, másodsorban pedig hazájának akart bizonyítani.

Kapcsolatai[szerkesztés]

Állítása szerint 1974-ben feleségül ment a Bécsben élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis (1919-2004[13]) osztrák herceghez[forrás?], a házasságot a XII. kerületben kötötték meg. „1974-ben mentem férjhez, 42 éve vagyok hercegné. A világ ötödik leggazdagabb családjába házasodtam, 36. hercegné lettem a világon"[14] állította ezt egy újságnak 2016-ban: a család anyagi helyzetét érintő megállapítása valószínűleg az 1974-es statisztikákra vonatkozik, nem pedig a jelenlegiekhez. A közhiedelemmel ellentétben a művésznő fizetett a házasságért az egyébként homoszexuális hercegnek, hogy ő a házasságuk által megigényelhesse az osztrák állampolgárságot, ami számára a Nyugatra való szabad utazás lehetőségét nyújtotta. A pár az ezredforduló után vált el egymástól a Thurn und Taxis család jóvoltából, ugyanis a herceg romló egészségügyi állapota miatt családja tartott a lehetőségtől, hogy a művésznő igényt tart férje örökségére[15]. Ezután a kapcsolat megszakadt a két fél között, a herceg 2004-ben hunyt el. Így emlékezett rá: „Egy nagyon érdekes ember volt: 12 nyelven beszélt. A tipikus kékvérű arisztokrata módján egy sétabottal, nyúlt aggyal, borzasztó kenetteljesen ment, és fiúkat tartott el[16]".


1982-től dr. Nagy Richárd (1928-2009) élettársa volt, aki 1974-1983 között a Magyar Televízió elnöke volt. A férfi ekkor már nős volt, családi tragédiái miatt hagyta el családját a művésznőért. Bár harmonikus kapcsolatuk volt, huszonöt évig abszolút monogámiában éltek. Szerettek volna gyermeket, de a művésznő nőgyógyászati problémái miatt nem eshetett teherbe. Az előző családjával való konfliktusról a magyar sajtó a férfi temetésekor gyakran cikkezett.

Az 1980-as években már igazi szexszimbólumként tartották számon rengeteg udvarlóval a háta mögött. Közülük a leghíresebb Szenes Iván volt, aki a halála előtt vallott szerelmet neki.

Napjainkban[szerkesztés]

1989-ben bekövetkezett rendszerváltás óta különféle társadalmi és médiaesemények állandó résztvevője.

1995-ben a Portik-Prisztás ingatlanvita egyik áldozatává vált[17]. Nyugdíjazása után kezdett el foglalkozni televíziós produkciókkal.

2004-ben megkapta az Érdemes Művész díjat. Az új generáció a Szombat esti láz című műsorból ismeri, aminek két évadában is zsűrizett (2006, 2008). Szereplése, nem sokat takaró fellépőruhái megosztotta a közönséget. A csatorna ezt követően elbocsátotta. Azóta csak ritkán, beszélgetős műsorokban szokott szerepelni, illetve különféle bulvárrovatokban. Éves vendége a Story Ötcsillag-díjátadónak, ahol extravagáns ruhái miatt gyakran okoz feltűnést. Rendkívül alacsony nyugdíját gyakran firtatja a média.


2009 óta egyedül él budai villájában. Gyakran titulálják kortalan nőnek, a revü koronázatlan királynőjének, valamint az ország első számú dívájának. Személyét számtalan legenda fonja át. Szenvedélye a kül- és beltéri építészet. Szabadidejében kertjét műveli, természetközeli életmódot folytat. Híresen komoly állatvédő: négy kutyája van. Kedvenc kutyafajtája a magyar kuvasz. Szeret egzotikus helyekre utazni, eljutott már többek között Acapulcoba, Floridába, Dubajba, Jamaicába, és számos más tengerentúli országba. Jól beszél németül és angolul, de megérti a spanyol, az olasz és az orosz nyelvet is[18].

Idézetei[szerkesztés]

„Kommunizmusban lettem hercegné, és demokráciában kommunista."

„Fizetségem a taps, szerelmem a tánc volt."

„Minden gyerek álmodozik. A kisfiúk többet között katonák, vagy tűzoltók szeretnének lenni, a kislányok pedig hercegkisasszonyok, vagy balerinák. Nekem mindkettő sikerült. Bár ezt nem adták ingyen."

„Sosem érdekelt más véleménye. Ha valaki tisztában van a képességeivel, az alkatával, a nevével, akkor azok kötelezik őt."

„Ha nem szeretettel tanítok, akkor inkább ne tanítsak."

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Medveczky Ilona NAPÚT 2010/10., 24–26. oldal
 2. Medveczky család. (Medveczei és kis-biszterczei.) | Nagy Iván: Magyarország családai | Kézikönyvtár (hu nyelven). www.arcanum.hu. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 3. BorsOnline. „Medveczky Ilonát beperli a rokona” (Hozzáférés ideje: 2018. október 31.) 
 4. Fülöp, Zoltán: bama.hu – Tánc és színház, a két nagy szerelem (interjú Domján Máriával, Cica Nénivel) (magyar nyelven). © Mediaworks Hungary Zrt, 2013. október 30.
 5. olvassbele.hu – Emlékek a kezdetekről (A Pécsi Balett 55 éves) (magyar nyelven), 2016. március 1.
 6. A férj, Blumenthal Antal | centropa.org (en nyelven). www.centropa.org. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 7. Budapest, MTK: Ma lenne 100 éves Blumi bácsi. MTKBudapest.hu. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 8. Ezek a legpikánsabb fotók Medveczky Ilona fénykorából”, www.startlap.hu (Hozzáférés ideje: 2018. október 31.) (hu-HU nyelvű) 
 9. A nő helye (Albert Györgyi beszélgetős műsora)
 10. 2017. május 4., Fem3 Cafe, Sikeres nők rovata
 11. https://ripost.hu/cikk-medveczky-ilona-baratn-je-megserult-a-las-vegasi-verengzesben
 12. Medveczky Ilona, a báli szezon legfényesebb csillaga”, GaborSzakacs (Hozzáférés ideje: 2018. október 31.) (hu-HU nyelvű) 
 13. Theroff, Paul: Thurn und Taxis. www.angelfire.com. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 14. Így lett hivatalosan hercegné Medveczky Ilona | 24.hu”, 24.hu, 2016. október 23. (Hozzáférés ideje: 2018. november 3.) (hu-HU nyelvű) 
 15. A frei dosszié 35. rész
 16. Esti Frizbi (2017. február 20.)
 17. Portik korábbi ügyvédje: Medveczky Ilona nem tárgyalt cigányokkal | Válasz.hu (hu nyelven). valasz.hu. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
 18. Mentőből a pulpitusra: Egy volt mentős emlékei

Források[szerkesztés]