Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medveczky Ilona
Született Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz
1941. március 4. (76 éves)[1]
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása táncosnő, színésznő
Kitüntetései Érdemes művész

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Medveczky Ilona témájú médiaállományokat.

Medveczei és kisbeszterczei Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz (Thurn und Taxis hercegné) (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncművész, színésznő, érdemes művész.

Életpályája[szerkesztés]

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol roppant nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani. Az édesapja hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna. A kislány háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.[2] Hétéves korától a tánc játszotta életében a főszerepet, sokszor éjfélkor ért haza, mert az Erkel Színházban táncolt statisztaként. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. A Moulen Rouge és a Maxim Varieté, illetve a Lido Casino táncosa is volt. Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője. Koreográfusként is dolgozott, de több magyar filmben is szerepelt táncosként, elnyerte a Miss Balaton címet is.

1974-ben férjhez ment az Ausztriában élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez. A névházasság Medveczky Ilonának az osztrák állampolgárságot, a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el,volt férje 2006-ban hunyt el. Édesanyja a halála előtt árulta el dr. Nagy Richárdnak az évtizedek óta féltve őrzött titkot: Ilona mind anyai, mind apai ágon nemes, a nagymúltú medveczei és kisbeszterczei Medveczky-család tagja, akiknek birtokai a Magyar Királyság északi részén, a Felvidéken helyezkedtek el.[3]

Az 1989-es rendszerváltozás után hazatért, azóta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-Bálnak,[4] amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult.

Magánélete[szerkesztés]

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.[5] Huszonöt évet élt dr. Nagy Richárddal (1928-2009), aki 1974 és 1983 között az MTV elnöke volt. A férfi 2009-ben bekövetkezett halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

A művésznő anyagi körülményeit gyakran firtatja a sajtó, rendkívül alacsony, 67 800 forintos nyugdíjból él.[6].Az érdemes művész kitüntetése után havi nyugdíj-kiegészítést is kap, amelynek összege az országos havi nettó átlagkereset 1/12-ed részének 60%-a.

2009 óta egyedül él budai villájában.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]