Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medveczky Ilona
Született Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz
1941. március 4. (76 éves)[1]
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása táncosnő, színésznő
Kitüntetései Magyarország Érdemes Művésze díj

Medvecei és kisbesztercei Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz (Thurn und Taxis hercegné) (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncművész, színésznő, érdemes művész.

Életpályája[szerkesztés]

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol roppant nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani. Az édesapja hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna. A kislány háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.[2] Hétéves korától a tánc játszotta életében a főszerepet, sokszor éjfélkor ért haza, mert az Erkel Színházban táncolt statisztaként. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. A Moulen Rouge és a Maxim Varieté, illetve a Lido Casino táncosa is volt. Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője. Koreográfusként is dolgozott, de több magyar filmben is szerepelt táncosként, elnyerte a Miss Balaton címet is.

1974-ben férjhez ment az Ausztriában élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez. A névházasság Medveczky Ilonának az osztrák állampolgárságot, a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el,volt férje 2006-ban hunyt el. Édesanyja a halála előtt árulta el dr. Nagy Richárdnak az évtizedek óta féltve őrzött titkot: Ilona mind anyai, mind apai ágon nemes, a nagymúltú medveczei és kisbeszterczei Medveczky-család tagja, akiknek birtokai a Magyar Királyság északi részén, a Felvidéken helyezkedtek el.[3]

Az 1989-es rendszerváltozás után hazatért, azóta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-bálnak,[4] amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult.

Magánélete[szerkesztés]

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.[5] Huszonöt évet élt dr. Nagy Richárddal (1928-2009), aki 1974 és 1983 között az MTV elnöke volt. A férfi 2009-ben bekövetkezett halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

A művésznő anyagi körülményeit gyakran firtatja a sajtó, rendkívül alacsony, 67 800 forintos nyugdíjból él.[6].Az érdemes művész kitüntetése után havi nyugdíj-kiegészítést is kap, amelynek összege az országos havi nettó átlagkereset 1/12-ed részének 60%-a.

2009 óta egyedül él budai villájában.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]