Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Medveczky Ilona
Született Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz
1941március 4. (77 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása táncművész, színésznő
Kitüntetései Magyarország Érdemes Művésze díj

Medveczky Ilona Mária Erzsébet Teréz (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncművész, színésznő, érdemes művész. Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, a mai napig kortalan nőként emlegetik.

Életpályája[szerkesztés]

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani, aki hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna.[forrás?] Ilona háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.[1] Hétéves korától táncolt. Első szerepe az Erkel Színházban volt, ahol statisztaként táncolt. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe.

1959-től a budapesti Moulin Rouge[2], 1972-től a Maxim Varieté[3], később a Lido Casino táncosa volt.[4] Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője.

Koreográfusként is dolgozott, emellett több magyar filmben szerepelt táncosként, és elnyerte a Miss Balaton szépségkirálynői címet is.

Medveczky Ilona mind anyai, mind apai ágon nemesi származású, a nagymúltú medveczei és kisbeszterczei Med­veczky család tagja, amelynek birtokai a Magyar Királyság északi részén, a Felvidéken helyezkedtek el.[forrás?]

Az 1989-es rendszerváltozás óta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-bálnak,[5] amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek, és éves vendége a Story Ötcsillag-díjátadó gálájának. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett.

Magánélete[szerkesztés]

A saját állítása szerint 1974-ben százezer dollár lefizetése fejében férjhez ment az Ausztriában élő, egyébként homoszexuális Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez. (A rangokat és címeket különben az Osztrák Köztársaság is eltörölte.) A névházasság Medveczkynek az osztrák állampolgárságot és a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el, volt férje 2006-ban hunyt el.

Huszonnégy évet élt dr. Nagy Richárddal (1928–2009), aki 1974 és 1983 között a Magyar Televízió elnöke volt.

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.[6] Dr. Nagy Richárd halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

A művésznő anyagi körülményeit gyakran firtatja a sajtó, rendkívül alacsony, 67 800 forintos nyugdíjból él.[7] Az érdemes művészi kitüntetése után havi nyugdíj-kiegészítést is kap, amelynek összege az országos havi nettó átlagkereset 1/12-ed részének 60%-a (kb. 18 ezer Ft). 2018 márciusától 500 kisnyugdíjas, 65 éven felüli művésztársával együtt további 121 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésben is részesül.[8]

2009 óta egyedül él budai villájában.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]