Csak semmi pánik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csak semmi pánik
1982-es magyar egész estés film

Bodrogi Gyula, Zenthe Ferenc és Bujtor István a filmben
Bodrogi Gyula, Zenthe Ferenc és Bujtor István a filmben
Rendező
Műfaj akció, krimi, vígjáték
Forgatókönyvíró Bujtor István
Dramaturg Fakan Balázs
Főszerepben
Hang Meszléry Judit
Zene Frenreisz Károly
Operatőr Bornyi Gyula
Vágó Nagy Mária
Jelmeztervező Deés Enikő
Díszlettervező
  • Csíkos Attila
  • Molnár Miklós
Gyártásvezető Szekeres Dénes
Gyártás
Gyártó Magyar Filmgyártó Vállalat
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín
Játékidő 84 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Előző A Pogány Madonna
Következő Az elvarázsolt dollár
További információk

A Csak semmi pánik 1982-ben bemutatott magyar akció-vígjáték, melyet 1981 őszén forgattak. Főszereplője Bujtor István (Ötvös Csöpi) és Kern András (Kardos doktor). Az alkotás a Csöpi-filmek második darabja, mely egy évvel A Pogány Madonna után készült.

A forgatókönyvet Bujtor István írta, a filmet Szőnyi G. Sándor rendezte, a zenéjét Frenreisz Károly szerezte. A Magyar Filmgyártó Vállalat készítette, a Mokép forgalmazta. Magyarországon 1982. augusztus 19-én mutatták be a mozikban.

Tartalom[szerkesztés]

Dr. Kardos, a balatonfüredi rendőrség ambiciózus nyomozója (Kern) telefonhívást kap egy német nőtől, aki elmondja, hogy valahol a Balatonban van egy repülőgéproncs, amellyel az ő édesapjának kellett volna értékes magyar királyi ékszereket kivinnie az országból a háború végén, de a parancsot megtagadva elrejtette az ékszereket. Apja már nem él, de a rejtekhely térképe nála van.

A repülőgép roncsát most emelik ki a vízből. Találnak benne egy kazettát – kővel teli. Ezt nem tudhatja az a gengszterbanda, amely a kincsesládára feni a fogát. A kazettát partra szállító motorcsónak vezetőjét (Reviczky) lelövik, a ládát sárkányrepülővel vakmerő módon elrabolják, a Tihanyba érkező német nőt (Hinze) foglyul ejtik. Helyette Ibi, a banda női tagja (Sunyovszky) találkozik a rendőrséggel: magát a német nőnek kiadva, hamis térképpel tévútra vezeti Boros hadnagyot (Bodrogi). A nyomozást Dr. Kardos vezeti, aki segítségül hívja a környék vagány nyomozóját, a hatalmas termetű, kemény öklű, zseniális Ötvös hadnagyot, a közkedvelt Csöpit (Bujtor). A feladat nem könnyű: a jelekből egyértelmű, hogy jól szervezett, mindenre elszánt bandával állnak szemben. Csöpi megbízza az öreg Matuskát (Bánhidi), hogy figyelje az idegeneket – aki erre jól jövedelmező, „magyaros” bemutatókat rendez, kislányunokája (Kossovits Mónika) pedig szinte el nem mozdul Csöpi mellől – és még segíteni is tud neki. (Matuskának a film végén, a vitorlásverseny ügyében is lesz még egy nagy dobása Csöpi számára.)

A banda tagjai megtalálják a térképet a foglyul ejtett német nőnél, akit a pincében lánghegesztővel vallatnak, ám nem tudják szóra bírni. Csöpi nyomoz. Kocsijába időzített bombát helyeznek – de az akkor robban, mikor a jármű már üres. Az autó, amelyet ezután lestoppol, szintén a bandáé. A vezér (Koncz) kábító cigarettával kínálja, amit elfogad, majd nyomban elalszik tőle és ő is a pincébe kerül, a megkötözött frau mellé. Erővel, furfanggal és a kislány segítségével kijutnak a pincéből, a házból. A banda már nem olyan magabiztos: néhány tagját azonnal elküldi az országból, páran pedig a térképészhez sietnek, hogy eltegyék láb alól, mert megfejtette nekik a rajzot. Csakhogy későn érkeznek: Csöpi már ott van és ártalmatlanná teszi őket. Évát, a mesterlövészt (Medveczky) a bandavezér még egy feladatra küldi: le kell lőnie Alex francia feleségét (Temessy). Csöpi ezt is meghiúsítja: utoléri és letartóztatja Évát. A banda másik fele Tapolcára tart, a Tavasbarlanghoz, hogy kiemeljék a kincset. Az események most már gyorsan peregnek: a rendőrségi helikopter – rajta Csöpivel – előbb ér a barlanghoz, mint a banda; a kincs megkerül, a gengsztereket Ibivel együtt letartóztatják, a határon pedig elkapják Alexet, az igazi főnököt, a lezuhant gép életben maradt másodpilótáját, aki a kincsrablással egy füst alatt öregedő feleségétől is meg akart volna szabadulni, fiatal barátnője (Rák Kati) kedvéért.

A babérokat természetesen a nyomozás vezetője, Dr. Kardos aratja le, ám ez Csöpit már nem érdekli, mert várja őt igazi nagy szerelme, a balatoni vitorlásverseny: a start előtti utolsó pillanatban érkezik vissza a rendőrségi helikopterrel, hogy megküzdjön a Kék Szalag-díjért.

Szereplők[szerkesztés]

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

M1, TV2, Duna, Filmmúzeum, M2, RTL Klub, Film+, Cool, Duna World, PRO4 / Mozi+, Super TV2, FEM3

Érdekességek[szerkesztés]

  • A gondnok leírása alapján készített fantomképek egyike feltűnik Dobray György 1979-es Áldozat című filmjében is.
  • A felrobbantott Mercedes-Benz Reviczky Gábor kocsija volt.
  • A későbbi Csöpi-filmekben Matuskát felváltó Purci úr megformálója, Kozák László itt is feltűnik egy remek epizódszerepben, a sárkányrepülős klub gondnokaként.

Digitalizálás[szerkesztés]

Információs oldalak[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Csak semmi pánik témában.

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]