Berkes János (operaénekes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berkes János
A Film Színház Muzsika 1988. júliusi számában Díner Tamás felvétele
A Film Színház Muzsika 1988. júliusi számában
Díner Tamás felvétele
Életrajzi adatok
Született1946. május 24. (78 éves)
Szentes
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1971)
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerének
Hangtenor
Díjak
Tevékenységoperaénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Berkes János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Berkes János (Szentes, 1946. május 24. –) magyar operaénekes (tenor), érdemes művész, a Magyar Állami Operaház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Életútja[szerkesztés]

Zenész családban született, édesapja szintén énekes volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát 1971-ben végezte Réti József és Révhegyi Ferencné tanítványaként. A Magyar Állami Operaház szerződtette énekesként, Lenszkij szerepében debütált Csajkovszkij Anyegin című operájában. 1981-84 között a bécsi Raimund Theaternek is a magánénekese volt. A Nemzetközi Toti dal Monte Énekversenyen, 1976-ban első díjat kapott, a Belga Televízió Opera és Énekversenyén pedig a nemzetközi zsűri különdíját nyerte el, 1979-ben. Sok televíziós műsorban szerepelt operett előadásokban, de magyarnóta műsorokban is. Számos hangfelvételen működött közre (elsősorban népszerű operett-slágerekkel). A klasszikus operairodalom szinte minden tenor főszerepét énekelte, melyhez saját, pozitív személyiségét párosította a színpadon.

Az éneklés szeretete töretlen bennem, mindig is az volt, ez van számomra megírva” – mondta az MTI-nek 70. születésnapja alkalmából a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Berkes János felidézte, hogy gyerekkorától kezdve operaénekes akart lenni, muzsikus családban született, édesapja is énekes volt. Mint mondta, abban a tudatban nőtt fel, hogy operaénekes lesz, és ez olyan biztos érzetet adott neki, hogy emellett nyugodtan élte mindennapjait, tanult, sportolt. A Zeneakadémiára elsőre felvették. (...) Forrás: MTI

Az Opera Café 2017-ben videóinterjút készített a művésszel: https://www.youtube.com/watch?v=sTVZEJSlV0Q

Berkes János hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/berkesjanosoperaenekes

Díjai[szerkesztés]

Főbb szerepei[szerkesztés]

Az operairodalom tenor főszerepei:

Klasszikus operettek tenor főszerepei:

Oratóriumok:

Források[szerkesztés]