Tokody Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tokody Ilona
Életrajzi adatok
Született 1953. április 27. (67 éves)
Szeged
Házastársa Muskát András
Pályafutás
Műfajok opera
Aktív évek 1972
Hangszer énekhang
Hang szoprán
Díjak
Tevékenység operaénekes

Tokody Ilona weboldala

Tokody Ilona (Szeged, 1953. április 27. –) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei: Tokody András és Nagy Ilona. 1971-ben lett a Zeneakadémia növendéke. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az oostendei, a pozsonyi énekversenyek, majd a budapesti Erkel-énekverseny győztese lett. 1976-tól az Operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. 1977-ben mutatkozott be, az Operaházban Durkó Zsolt Mózes című művének ősbemutatóján az Anya szerepét alakította. Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt. A New York-i Metropolitan-ben 1988-ban mutatkozott be. Leoncavallo Bajazzók című operájában Nedda szerepét énekelte, ezután ugyanitt Bizet Carmenjének Micaeláját. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét, Plácido Domingo partnereként, Giuseppe Patané vezényletével. 1992-ben egyik legemlékezetesebb fellépése volt a José Carrerasszal tartott közös áriaest a budapesti Népstadionban. A katalán művészhez szoros barátság köti, először a bécsi Staatsoperben léptek fel együtt, Halévy a Zsidónő című operájának koncertszerű előadásán, majd ugyanitt a Bohéméletben is. 1994-ben a világhírű spanyol bariton, Juan Pons társaságában a Zeneakadémián adott nagy sikerű koncertet, majd a két művész világkörüli koncertkörútra indult Verdi - duett estjükkel. 1996-tól a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Énekesi példaképének Renata Scottót tartja.

Színházi szerepei[szerkesztés]

Tokodi Ilona-ként[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 1.[1]

  • Mozart: A varázsfuvola....Első gyermek

Tokody Ilona-ként[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 40.[1]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 2013. január 15-i lekérdezés
  2. MTI: Tokody Ilona az Operaház mesterművésze lett. Népszabadság Online, 2013. április 25. (Hozzáférés: 2013. szeptember 7.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]