Tokody Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tokody Ilona
Életrajzi adatok
Született1953. április 27. (71 éves)[1]
Szeged
HázastársaMuskát András
Pályafutás
Műfajokopera
Aktív évek1972
Hangszerénekhang
Hangszoprán
Díjak
Tevékenységoperaénekes

Tokody Ilona weboldala
SablonWikidataSegítség

Tokody Ilona (Szeged, 1953. április 27. –) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei: Tokody András és Nagy Ilona. 1971-ben lett a Zeneakadémia növendéke. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az oostendei, a pozsonyi énekversenyek, majd a budapesti Erkel-énekverseny győztese lett. 1976-tól az Operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. 1977-ben mutatkozott be, az Operaházban Durkó Zsolt Mózes című művének ősbemutatóján az Anya szerepét alakította. Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt.

A New York-i Metropolitan-ben 1988-ban mutatkozott be. Leoncavallo Bajazzók című operájában Nedda szerepét énekelte, ezután ugyanitt Bizet Carmenjének Micaeláját. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét, Plácido Domingo partnereként, Giuseppe Patanè vezényletével. 1992-ben egyik legemlékezetesebb fellépése volt a José Carrerasszal tartott közös áriaest a budapesti Népstadionban. A katalán művészhez szoros barátság köti, először a bécsi Staatsoperben léptek fel együtt, Halévy a Zsidónő című operájának koncertszerű előadásán, majd ugyanitt a Bohéméletben is.

1994-ben a világhírű spanyol bariton, Juan Pons társaságában a Zeneakadémián adott nagy sikerű koncertet, majd a két művész világ körüli koncertkörútra indult Verdid-uett estjükkel. 1996-tól a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Énekesi példaképének Renata Scottót tartja.

Színházi szerepei[szerkesztés]

Tokodi Ilonaként[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 1.[2]

Tokody Ilonaként[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 40.[2]

Könyvei[szerkesztés]

  • A művész Isten szolgája. Tokody Ilonával beszélget Marton Árpád; Kairosz, Bp., 2008 (Miért hiszek?)
  • Lélekhangon Tokody Ilonával; riporter Réfi Zsuzsanna; Magyar Állami Operaház, Bp., 2017 (Az Operaház örökös tagjai)

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
  2. a b 2013. január 15-i lekérdezés
  3. MTI: Tokody Ilona az Operaház mesterművésze lett. Népszabadság Online, 2013. április 25. (Hozzáférés: 2013. szeptember 7.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]