Kincses Veronika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kincses Veronika
Életrajzi adatok
Születési név Kincses Veronika
Született 1948. szeptember 8. (70 éves)
Budapest
Gyermekei Vajda Gergely
Pályafutás
Aktív évek 1973
Hang szoprán
Díjak Liszt Ferenc-díj (1978)
Kossuth-díj (1980)
Érdemes művész (1988)
Erzsébet-díj (1990)
EMeRTon-díj (1999)
Tevékenység énekes

Kincses Veronika (Budapest, 1948. szeptember 8. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő (lírai szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei: Kincses György és Angyal Etelka. Tanulmányait a Zeneakadémián végezte 1968–1973 között, illetve a római Accademia di Santa Cecilián 1974-ben. 1973-ban a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. 2002 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Munkássága[szerkesztés]

A világ számtalan operaszínpadán énekelt már. Számos komplett operalemezen énekelt főszerepeket, magyar és külföldi hanglemezcégek felkérésére, hét szólólemez, előadások felvételei és önálló film- és televíziós produkciók jelentek meg DVD-n. Lemezei nemzetközi hanglemezdíjak nyertesei (Párizs, New York). A világ számtalan operaszínpadán énekelt már visszatérő vendégként nagy sikerrel. A bécsi Staatsoperben, a berlini Deutsche Operben, a velencei Teatro La Feniceben, a római operaházban, a barcelonai Teatro Liceuban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a bostoni, San Franciscó-i, montréali operákban. Neves fesztiválok vendégeként Salzburgban, Bécsben, Athénban, Thesszalonikiben, Bard-fesztiválon (New York), Firenzében, Drezdában stb. énekelt. Szingapúr, Hongkong, Izrael koncerttermeiben, valamint a Carnegie Hallban is fellépett. Törökországi bemutatóként Bartók: A kékszakállú herceg vára című operájában Judit szerepét énekelte. Puccini Pillangókisasszonyának és Mimijének felülmúlhatatlan megformálója.

Magánélete[szerkesztés]

1970-ben házasságot kötött Vajda József (1947–2016) fagottművésszel. Egy fiuk született: Vajda Gergely (1973), aki karmester és zeneszerző.

Színházi szerepei[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 27.[1]

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2013. január 16-i lekérdezés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]