Kincses Veronika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kincses Veronika
Életrajzi adatok
Születési név Kincses Veronika
Született 1948. szeptember 8. (70 éves)
Budapest
Gyermekei Vajda Gergely
Pályafutás
Aktív évek 1973
Hang szoprán
Díjak Liszt Ferenc-díj (1978)
Kossuth-díj (1980)
Érdemes művész (1988)
Erzsébet-díj (1990)
EMeRTon-díj (1999)
Tevékenység énekes

Kincses Veronika (Budapest, 1948. szeptember 8. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő (lírai szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei: Kincses György és Angyal Etelka. Tanulmányait a Zeneakadémián végezte 1968–1973 között, illetve a római Accademia di Santa Cecilián 1974-ben. 1973-ban a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. 2002 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Munkássága[szerkesztés]

A világ számtalan operaszínpadán énekelt már. Számos komplett operalemezen énekelt főszerepeket, magyar és külföldi hanglemezcégek felkérésére, hét szólólemez, előadások felvételei és önálló film- és televíziós produkciók jelentek meg DVD-n. Lemezei nemzetközi hanglemezdíjak nyertesei (Párizs, New York). A világ számtalan operaszínpadán énekelt már visszatérő vendégként nagy sikerrel. A bécsi Staatsoperben, a berlini Deutsche Operben, a velencei Teatro La Feniceben, a római operaházban, a barcelonai Teatro Liceuban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a bostoni, San Franciscó-i, montréali operákban. Neves fesztiválok vendégeként Salzburgban, Bécsben, Athénban, Thesszalonikiben, Bard-fesztiválon (New York), Firenzében, Drezdában stb. énekelt. Szingapúr, Hongkong, Izrael koncerttermeiben, valamint a Carnegie Hallban is fellépett. Törökországi bemutatóként Bartók: A kékszakállú herceg vára című operájában Judit szerepét énekelte. Puccini Pillangókisasszonyának és Mimijének felülmúlhatatlan megformálója.

Magánélete[szerkesztés]

1970-ben házasságot kötött Vajda József (1947–2016) fagottművésszel. Egy fiuk született: Vajda Gergely (1973), aki karmester és zeneszerző.

Színházi szerepei[szerkesztés]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 27.[1]

Filmjei[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2013. január 16-i lekérdezés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]