Piros Ildikó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piros Ildikó
Ildikó Piros.jpg
Életrajzi adatok
Született 1947. december 23. (69 éves)
Kecskemét
Házastársa 1. Pintér Tamás
2. Huszti Péter
Gyermekei 1. Pintér András
2. Huszti Gergely
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 1966
Híres szerepei Nyina
Sirály
Hédi
Kisváros
Zsuzsanna nővér
Abigél
Díjai
Kossuth-díj 2012
Jászai Mari-díj 1983
Érdemes művész 2003

Piros Ildikó az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Piros Ildikó témájú médiaállományokat.

Piros Ildikó[Mj. 1] (Kecskemét, 1947. december 23. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Első férje Pintér Tamás kaszkadőr, jelenlegi férje Huszti Péter Kossuth-díjas színművész.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei Piros István és Gáspár Pálma. Szülővárosában érettségizett, majd elsőre felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1200 jelentkezőből választották ki a legjobb tizenkettő közé. A Főiskolán egy osztályba járt többek között Kern Andrással Sunyovszky Szilviával és Verebes Istvánnal. Mint harmadéves hallgató 1968-ban a Madách Színház-ban Dürrenmatt Nagy Romulus című darabjában lépett először színpadra. 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta a Madách Színház és a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. 2010-től a Turay Ida Színházban is játszik. A színésznő számtalan színházi darabban játszott már országszerte, szinte nincs olyan karakter, amit nem formált meg. 2000 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára. Filmszerephez 1966-ban jutott, és két évvel később Hintsch György A veréb is madár című vígjátékában az egyik női főszereplő figuráját játszotta. Legismertebb szerepeinek egyike a Szabó Magda regényéből készült, 1978-ban bemutatott Abigél című tévésorozat, melyben Zsuzsanna nővér szerepét formálta meg. 2016-ban szerepelt Kovács Ákos Ugyanúgy című dalának videoklipjében. Még ugyanebben az évben a Pécsi Országos Színházi Találkozó díszvendége volt.[1]

Színházi szerepek[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 82; ugyanitt hatvanhat színházi felvételen is látható. Férjével, Huszti Péterrel 28 közös bemutatójuk volt.[2].

Filmjei[szerkesztés]

Játékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Videoklipek[szerkesztés]

  • Ákos – Ugyanúgy (2016)

Hangoskönyvek[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az Új Szó című lap 53. évfolyamának 211. számának Panoráma rovatának Már nem ér a nevem című cikke azt állítja, hogy a művésznő születési neve Pipa Ildikó.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Hermann Péter: Ki kicsoda 2002 CD-ROM, Biográf Kiadó ISBN 963-8477-64-4
  • Magyar színházművészeti lexikon. Főszerk. Székely György. Budapest: Akadémiai. 1994. ISBN 963-05-6635-4 Online elérés
  • MTI ki kicsoda 2009. Kortársaink életrajzi lexikona. Főszerk. Hermann Péter, összeáll., vál. Ambrus Gábor et al. Bp., MTI, 2008.

További információk[szerkesztés]