A 78-as körzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 78-as körzet
Műfajfilmvígjáték

ÍróDávid Ilona
RendezőPalásthy György
FőszereplőSchütz Ila
Sztankay István
FőcímzeneJánisz Markópulosz
ZeneszerzőHolecska Katalin (szerkesztő)

Formátum4:3
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok1
Epizódok6
Gyártás
VágóSomogyi Zsuzsanna
Forgatási helyszínRákospalota, Budapest, Székesfehérvár
OperatőrDarvas Máté
Részenkénti játékidőkb. 35-45 perc
GyártóMagyar Televízió
Sugárzás
Eredeti adóMTV-1
Eredeti sugárzás1982. február 20.1982. április 30.
Státuszbefejezett
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető Korhatár nélkül megtekinthető
További információk
SablonWikidataSegítség

A 78-as körzet 1980-ban forgatott, 1982-ben bemutatott színes, 6 részes magyar vígjátéksorozat, Palásthy György rendezésében, Schütz Ila és Sztankay István főszereplésével. A sorozat jeleneteinek jelentős részét Rákospalotán vették fel. A főcímzenét a Ki fizeti a révészt? című brit tévéfilmsorozat Jánisz Markópulosz által írt főcímzenéjéből adaptálták.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Alaptörténet[szerkesztés]

A 78-as körzet lakóbizottsági elnöke elköltözik, így a megüresedett posztra Molnár Dezsőnét, Ilonkát (Schütz Ila) javasolják. Ilonka nagy lelkesedéssel lát neki a munkának. Családja nem nagyon örül ennek, mert így kevesebbet foglalkozik velük, vacsora sincs mindig, de ami a férj (Sztankay István) számára a legnagyobb probléma, hogy emiatt rendszerint nincs szóda otthon.

Epizódok[szerkesztés]

  • 1. rész: A választás

Molnár Dezsőnét lakóbizottsági elnöknek jelölik. A lakók viszont csak akkor hajlandóak szavazni, ha a tanács az utca mindkét oldalán megépíti az ígért járdát. Nincs más megoldás: meg kell építeni a járdát.

  • 2. rész: Gyermekáldás

A körzetében laknak Robozék, akiknek nincs gyerekük. Molnárné segíteni akar nekik, de ez csak sok bonyodalom árán sikerül.

  • 3. rész: Festés-mázolás

Molnárné elintézi, hogy az iskolát kifessék. A bonyodalmak ott kezdődnek, mikor kiderül, a vállalatnak csak télen van kapacitása.

  • 4. rész: Aktatáska

Molnárék találnak egy aktatáskát, és ezzel elkezdődik kálváriájuk. Elindulnak a táskával a tulajdonoshoz. A táska a buszon marad, majd előkerül. A táska tulajdonosa és felesége megvádolják Molnárékat, hogy kivették a táskából a férj teljes havi fizetését. A házaspár összevész az eltűnt fizetésen, elrohannak a lakásból és Molnárék egyedül maradnak bezárva. Lepedőket kötnek össze, azon másznak le az utcára épp egy rendőr karjai közé.

  • 5. rész: Az öregekért

Annuska néni (Turay Ida) eltörte a lábát. Molnárné, a lakóbizottság elnöke elintézi, hogy mire az idős asszony hazaérkezik a kórházból, egy teljesen felújított lakás várja.

  • 6. rész: Győzelem!

A körzet fáit az illetékesek ki akarják vágni, vajon sikerül-e? A tanácselnök-helyettes mintakörzetet akar csinálni a még nem létező M3-as autópálya mellé. A 40 éves fák helyére díszcserjéket akar ültetni. Molnárné, a lakóbizottság elnöke, összefog a lakókkal, és végül sikerül megmenteni a fákat.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A sorozat jeleneteinek jelentős részét Rákospalotának az Újfalu nevű negyedében vették fel. Molnárék házát a Dobó utca 18., Annuska néni házát a Kinizsi utca 24., Nagyék házát a Beller Imre utca 152., Robozék házát a Dugonics utca 47. szám alatt lévő épületek alakították. A közért a Bocskai utca 189. szám alatt található. Az iskolai jeleneteket a Kozák téri Általános Iskolában vették fel. A Győzelem című részben az autópálya Kozák téri felüljáróját avatják fel. A Gyermekáldás című részben Robozné munkahelye a Wysocki (ex-Dembiszky) utca 1. szám alatt lévő egykori bőrgyár, de ebben az epizódban forgatási helyszínként feltűnik a Déli pályaudvar, valamint Székesfehérvár is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]