Kurt Weill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurt Weill
Kurt-Weill.jpg
Életrajzi adatok
Született 1900. március 2.
 Német Birodalom
Dessau
Származás német
Elhunyt 1950. április 3.
(50 évesen)
 Egyesült Államok New York
Házastársa Lotte Lenya
Lotte Lenya
Pályafutás
Műfajok opera, klasszikus zene
Aktív évek 1918-1950
Hangszer zongora
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kurt Weill témájú médiaállományokat.

Kurt Weill (Dessau, 1900. március 2.New York, 1950. április 3.) német zeneszerző.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kurt Weill zsidó családban született. Édesapja (Albert Weil) Kippenheimből (Baden) származott és Kurt születésekor a dessaui zsidó közösség kántora volt. Ő volt a harmadik fiú a családban (bátyjai Nathan és Hans) majd 1901-ben megszületett húga Ruth.

Kurt Weill öt éves korában kezdett zongorázni, első műveit serdülő korában írta. Dessauban járt iskolába, ahol hamar kitűnt kiváló zenei tehetségével. Még nem volt 18 éves amikor egy operaénekesnőt kísért esténként zongorán.

1918-ban a berlini Zeneakadémián folytatta tanulmányait Humperdinck növendékeként, de fejlődésére első mesterénél jobban hatott Ferruccio Bussoni.1920-ban a Lüdenscheidi városi színház karmestere. Néhány kamarazenei mű után érdeklődése egyre inkább a színpad felé vonzotta. 1926-tól 1932-ig sorra írta operáit.

1926-ban megházasodott, egyik műve főszereplőjét a színésznő és sanzonénekes Lotte Lenya-t vette feleségül. 1934-ben különváltak, majd 1937-ben ismét összeházasodtak.

Amikor 1933-ban a nemzeti szocialisták átvették a hatalmat Németországban, Weill Párizsba menekült Számos műve az 1933 májusi könyvégetéseknek esett áldozatául. Mintegy két éves franciaországi tartózkodás után, 1935-ben az Egyesült Államokba utazott és New York-ban telepedett le.

Az 1940-es években nagy sikereket ért el különböző musicalekkel, 1943-ban pedig megkapta az amerikai állampolgárságot is.

Művészete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Művészetére operái a legjellemzőbbek. Egyéni hangvételű, a jazz és a song stílusából kialakított zenei nyelvezete hol a csípős tréfálkozás talaján áll, hol szimbolikus jelentést hordoz. Legtöbb művében a társadalmi visszásságokat bírálja a szatíra fegyverével. Amerikában revü- és filmzenét is írt.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1950. április 3-án a Mark Twain: Huckleberry Finn c. művének megzenésítése közben szívrohamot kapott és meghalt.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Weill szobra Dessauban

Minden év március 2-án Dessauban megrendezik a születésnapi Kurt Weill Fesztivált ahol kiállításokkal zenei előadásokkal emlékeznek a művészre. Az esemény általában tíz napig tart.

A 11899 Weill nevű kisbolygó viseli a nevét.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Operák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zenés játékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]