Juan Pons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juan Pons
Született1946. augusztus 8. (77 éves)[1]
Ciutadella de Menorca
Állampolgárságaspanyol
Foglalkozásaoperaénekes
IskoláiBarcelonai Konzervatórium
Kitüntetései
  • honorary doctorate of the University of the Balearic Islands
  • Ramon Llull Award (1997)

SablonWikidataSegítség

Joan Pons Álvarez (Ciutadella de Menorca, Spanyolország, 1946. augusztus 8. –) spanyol operaénekes (bariton), nemzetközileg Juan Pons néven ismert.

Karrier[szerkesztés]

1980-ban debütált a milánói Teatro alla Scala Falstaff előadásában, amelyet Giorgio Strehler rendezett és Lorin Maazel vezényelt. Azóta a világ legfontosabb színházainak vendége, többek között a New York-i Metropolitan, a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, a párizsi Opéra Garnier, a Zürichi Operaház, a barcelonai Gran Teatre del Liceu és a Veronai Aréna.

Repertoárjában megtalálható valamennyi jelentős bariton szerep. Falstaff mellett, amelyet 1993-ban a Scalában Riccardo Muti vezényletével énekelt, az első fellépésének századik évfordulója alkalmából, Verdi számos bariton szerepét tolmácsolta; A trubadúr, Aida, Ernani, Az álarcosbál, Rigoletto, A végzet hatalma, Traviata, Simon Boccanegra és Macbeth. Fellépett Leoncavallo Bajazzók, Mascagni Parasztbecsület és Puccini Tosca, Gianni Schicchi, A köpeny, A Nyugat lánya és a Pillangókisasszony című operáiban.

A mainstream repertoár mellett énekelt kevésbé ismert alkotásokban, mint például az Aroldo, Hérodiade, Devereux Róbert és Ottorino Respighi La Fiamma című operája.

2011-től 337 előadásban énekelt a New York-i Metropolitan Operaházban.

Az 1997–98-as évadban Wolf-Ferrari Sly című operájában José Carreras partnere volt, akárcsak Giordano La Cena delle Beffe című művében, mindkét produkció a Zürichi Operaházban volt látható. Továbbá Amonastrót énekelte Verdi Aidájában a madridi Teatro Realban. 1998 nyarán a Bajazzókban Plácido Domingo mellett énekelt a Ravenna Fesztiválon. Az előadást Liliana Cavani rendezte, a karmester Riccardo Muti volt. 2001-ben Falstaff szerepében tért vissza a fesztiválra, ismét Muti vezényletével.

2002-ben énekelt a Metropolitan Sly és Rigoletto előadásaiban, Tokióban a Pillangókisasszonyban Csong Mjonghun vezényletével és a párizsi Opéra Bastille Simon Boccanegrájában. 2003-as feladatai között szerepelt: Pillangókisasszony a firenzei Teatro Comunale-ban, Andrea Chénier és Simon Boccanegra a torinói Teatro Regióban, Gioconda és Don Carlos a Zürichi Operában, Otello a tokiói Új Nemzeti Színházban, Aida a barcelonai Liceuban.

2004 folyamán fellépett az Aidában, Rigolettóban, a Parasztbecsületben és a Bajazzókban a Metropolitanben, a Macbethben a barcelonai Liceuban, a Pillangókisasszonyban a Veronai Arénában, a Torre del Lago-nál megrendezett Puccini Fesztiválon és ugyanezzel a fesztivállal Japánban. Ezenkívül színpadra lépett A Nyugat lányában és a Traviatában a Zürichi Operában, valamint az Aida, a Nabucco és a Tosca című előadásokban a bécsi Staatsopernél.

2005-ben a Plácido Domingóval, a Deutsche Grammophonnál rögzítette Puccini Edgar című operáját.

Szerepei[szerkesztés]

Videográfia[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Juan Pons című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]