Ugrás a tartalomhoz

Nyugat-Berlin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugat-Berlin
Nyugat-Berlin címere
Nyugat-Berlin címere
Nyugat-Berlin zászlaja
Nyugat-Berlin zászlaja
Alapítás1949
Megszűnés1990. október 3.
Terület479,9 km²
Elhelyezkedése
Nyugat-Berlin (Németország)
Nyugat-Berlin
Nyugat-Berlin
Pozíció Németország térképén
é. sz. 52° 30′ 00″, k. h. 13° 16′ 48″Koordináták: é. sz. 52° 30′ 00″, k. h. 13° 16′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugat-Berlin témájú médiaállományokat.
Nyugat-Berlin

Nyugat-Berlin részleges államisággal rendelkező terület volt 1949 és 1990 között, amely a nyugati hatalmak megszállási övezeteiből alakult ki.

Kialakulása[szerkesztés]

Berlin amerikai, brit és francia megszállási övezeteit, a három nyugati szektort 1948. június 24-étől szárazföldi blokád alá vonták a szovjet haderők. A nyugati hatalmak úgy döntöttek, hogy nem adják fel a területet, viszont békés megoldáshoz folyamodnak. Az ellátást légihíddal biztosították, amely a nagy anyagi teher mellett emberáldozattal is járt (39 brit, 3 amerikai és 6 német pilóta vesztette életét). Miután a blokád nem érte el célját, azt 1949. május 12-én éjfélkor feloldották.[1]

A berlini fal[szerkesztés]

Térkép Nyugat-és Kelet-Berlin, határátkelők, metró hálózatok (interaktív térkép)

Az NDK 1952-ben lezárta a határt az NSZK irányában. Berlinben azonban szabad átjárás volt a szektorok között és a keletnémetek ezen keresztül kezdtek kiutazni a nyugati oldalra. Az NDK 1961. augusztus 13-án kezdte meg a berlini fal építését, amely egy idő után hermetikusan elzárta Nyugat-Berlint az NDK-tól. Nyugat-Berlin város központja a Kurfürstendamm környéke, Kelet-Berliné az Alexanderplatz lett.

Nyugat-Berlin jogi helyzete[szerkesztés]

Nyugat-Berlin nemzetközi jogállással rendelkezett, mint a történelmi Berlin és elővárosainak nyugati fele. Míg Kelet-Berlin egyértelműen a vele területileg összefüggő NDK-hoz tartozott, addig Nyugat-Berlin egyszerre volt független, valamint Nyugat-Németország része. A részleges államiságot az NSZK és Nyugat-Berlin közötti távolság miatt kapta a városrész, amely az NDK-ban enklávé volt, vagyis teljes egészében Kelet-Németország vette körül (Nyugat-Németország exklávéja volt).

Nyugat-Berlin fejlődése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Előző:
Amszterdam
Európa kulturális városa
1988
Következő:
Párizs