Európa kulturális fővárosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európa kulturális fővárosa
Díjazottelsősorban az Európai Unió tagállamainak városai
Szervezet neveEurópai Unió Tanácsa
Alapítás éve1985.
Díjátadás
Első díjátadás1985.
Legutóbbi díjátadás2023.
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Európa kulturális fővárosa témájú médiaállományokat.
Melína Merkúri (1985-ben)
Melína Merkúri (1985-ben)

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ezidő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte.

Története[szerkesztés]

Az Európa kulturális fővárosa programot Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1983-ban. Javaslatára az Európai Unió Tanácsa eredetileg Európa kulturális városa néven 1985-ben indította útjára a programot, és a görög főváros, Athén kezdte a sort. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált.

1990-ben útjára indult az Európai Kulturális Hónap program is, ami hasonló a Kulturális Városhoz, de rövidebb ideig tart és kimondottan közép- és kelet-európai országok részére lett kitalálva.

1999-ben keresztelték át a programot az Európa kulturális fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először. 2000-ben kivételesen kilenc fővárost választottak. A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 2007-től kezdve évente két város osztozik a címen.

2006. március 11-én a törökországi Isztambult, a magyarországi Pécset és a németországi Essent választották Európa kulturális fővárosának 2010-re.

2023-ban Temesvár és Elefszína mellett Veszprém (a Balaton régióval) lett Európa kulturális fővárosa.

Jóllehet csak a tagállamok városai kaphatják meg a címet, a Tanács évente még egy nem EU-tag városnak is odaítélheti, amennyiben ezt a javaslatot a Tanácsban egyhangúlag támogatják.

A kulturális fővárosok Európa térképén[szerkesztés]

Az aktuális kulturális főváros neve vastagon szerepel a térképen.

Európa kulturális fővárosa (Európa)
Európa kulturális fővárosai
Hibásan használt pozíciós térkép

Kulturális főváros 2010[szerkesztés]

A 2010-es kulturális fővárosok egyikét Magyarország városai közül választották ki. A 2004. december 31-ei határidőig tizenegy magyar város adott be pályázatot a címre (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém), melyek közül a zsűri március 7-én kihirdetett döntésében egyhangú döntéssel továbbjuttatta Egert, Miskolcot és Pécset, egyszerű többséggel pedig Budapestet, Debrecent, Győrt és Sopront. Végül a magyar városok közül a címet Pécs nyerte el 2005. október 19-én. A második helyezett Miskolc, a harmadik Debrecen lett.

Pécs mellett még a németországi Essen és Isztambul volt 2010 hivatalos fővárosa.

Pécs négy fejlesztési kulcsprojekttel készült az eseményre:

Kulturális főváros 2023[szerkesztés]

Európa kulturális városai / fővárosai[szerkesztés]

Múlt[szerkesztés]

A hivatalos EU-honlap szerint[1]

Jelen[szerkesztés]

Jövő[szerkesztés]

A hivatalos EU-honlap szerint[2]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. History Archiválva 2007. április 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, Európai Bizottság (letöltve: 2008. február 11.)
  2. [1], Európai Bizottság (letöltve: 2017. december 21.)
  3. Info. kulturhauptstadt2024.at. (Hozzáférés: 2016. december 28.)

További információk[szerkesztés]

Magyar pályázatok 2010-re[szerkesztés]