Budapestért díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Budapestért díj a Fővárosi Önkormányzat által adományozott díj, amely bármely területen végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére szolgál.[1]

Részletes leírás[szerkesztés]

A Fővárosi Önkormányzat 1992-ben alapította a díjat, amely kizárólag élő természetes személyeknek, valamint létező közösségeknek adományozható, kivéve azon személyeket, akik szolgálati kötelezettségük teljesítése során vagy azzal összefüggésben életüket veszítették. Adományozására egész évben, nemzeti ünnepek, jubileumok alkalmából, fővárosi eseményekhez kapcsolódóan van lehetőség.

A díj adományozásáról szóló javaslatot a főpolgármester terjeszti elő a Fővárosi Közgyűlés számára. Kezdetben a díjból évente legfeljebb 25, majd 2008. október 9. óta 26 adományozható. Ez utóbbi alól kivételek, amikor a Fővárosi Önkormányzat 1996-ban ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 40. évfordulóját, így erre tekintettel 1996-ban a díjból legfeljebb 40 db volt adományozható, majd 1998-ban Pest-Buda és Óbuda egyesítésének 125. évfordulóját ünnepelte, így erre tekintettel 1998-ban a díjból legfeljebb 31 db volt adományozható.

Az elismeréssel képzőművészeti kivitelezésű plakett, ruhán, illetőleg egyenruhán viselhető kis díszítmény, valamint az adományozást igazoló okirat és 200 000 Ft jutalom jár. A díjjal járó jutalom adóköteles; forrása a Fővárosi Önkormányzat költségvetése. Az okirat az adományozás indokait, kiállítás keltét, az irat számát tartalmazza, és a főpolgármester írja alá. A díjat ugyanő adja át ünnepélyes keretek között. A díjazottak névsorát a Fővárosi Közlönyben teszik közzé.

Díjazottak[szerkesztés]

2019[2][szerkesztés]

 1. Auguszt Olga cukrászmester
 2. Babákné Kálmán Mariann, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kölcsönzési és Raktári Osztályának nyugalmazott vezetője
 3. Balázs Péter színművész, színházigazgató
 4. Bálint Imre építész
 5. Baloghné Végvári Ágnes nyugalmazott környezetvédelmi referens
 6. Cserhalmi György színművész
 7. Csurgay Árpád István villamosmérnök
 8. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója
 9. Gémes Lajosné Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy
 10. Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Kirendeltségének nyugalmazott vezetője
 11. Keleti Éva fotóművész
 12. Kemecsei Zoltán János, a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályának vezetője
 13. Martonosi György dobművész
 14. Máté Bence természetfotós
 15. Ónodi Szabó Lajos okleveles építészmérnök
 16. Pongrácz Katalin, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály Városrendezési Osztályának nyugalmazott vezetője
 17. Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes és világbajnok műkorcsolyázó
 18. Sallay András olimpiai ezüstérmes és világbajnok műkorcsolyázó
 19. Szentmiklósi Péter, a Fővárosi Önkormányzat volt főtanácsadója
 20. Szikora Róbert előadóművész, az R-GO együttes vezetője
 21. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője
 22. Tordai Teri színművésznő

2018[3][szerkesztés]

 1. Barts J. Balázs, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésével kapcsolatos feladatainak magas színvonalú ellátásáért, sikeres szakmai és vezetői munkája elismeréseként.
 2. Borbás Mária, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett szerkesztő-műsorvezető Magyarországot és a határon túli magyarlakta területeket közvetlen és természetes módon bemutató, műfajteremtő alkotásaiért.
 3. Buncsák Piroska, az Óbudai Árpád Gimnázium könyvtárostanára, gyermekvédelmi felelőse kreatív, értékteremtő és hagyományokat ápoló, hosszú éveken át emberséggel és magas színvonalon végzett pedagógusi, szakmai munkája elismeréseként.
 4. Dr. Csonkás István, a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal doajenje, a Főpolgármesteri Hivatal Szervezési Főosztályának volt vezetője példaértékű hivatástudattal végzett közigazgatási munkájáért, köztisztviselői életpályája elismeréseként.
 5. Dr. Folyovich András PhD, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Neurológiai Osztály – Stroke Centrumának osztályvezető főorvosa több évtizeden át magas színvonalon végzett gyógyító munkája, valamint kiemelkedő tudományos kutatási eredményei és példaértékű szakmai közéleti szerepvállalása elismeréseként.
 6. Dr. Greschik Gyula PhD okleveles mérnök, a műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi magántanár kiemelkedő tudományos munkásságáért, a magyar mérnökképzésben végzett több évtizedes, magas szintű oktatói tevékenysége elismeréseként.
 7. Hampel Katalin viselettervező a régi magyar viseleti hagyományokat ápoló és újraértelmező kreatív munkája elismeréseként.
 8. Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő páratlanul gazdag színművészi pályafutásáért, színpadi és filmes szerepeiben nyújtott felejthetetlen alakításaiért.
 9. Kenessey László, az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia karnagya, a Szent Péter és Pál Katolikus Általános Iskola alapítója és volt igazgatója, zenepedagógus négy évtizedes közösségteremtő zenepedagógusi munkájáért, az óbudai egyházzenei élet és egyházi oktatás újraindításában végzett fáradhatatlan és áldozatos tevékenysége elismeréseként.
 10. Dr. Komáromi György, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatója, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense a Színházak Éjszakája projektvezetőjeként Budapest színházi életét felpezsdítő és a fővárosi színházakat népszerűsítő szerepe elismeréseként.
 11. Marék Veronika József Attila-díjas író, grafikus a magyar gyermekirodalom kiemelkedő jelentőségű alkotójaként felnőtteket és gyermekeket egyaránt magával ragadó, több mint hat évtizedes írói munkássága elismeréseként.
 12. Németh László, a Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztályának vezetője a főváros érdekében kimagasló színvonalon, nagy szakmai elkötelezettséggel végzett közigazgatási és vezetői tevékenysége elismeréseként.
 13. Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője Budapest közvilágítási hálózatának fejlesztésében és az „okos város" megvalósításához kapcsolódó közvilágítási szolgáltatások kiépítésében nyújtott vezetői munkája elismeréseként.
 14. Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje a nemzeti sírkertek bemutatása, megújítása, továbbá a színvonalasabb kegyeleti kultúra megvalósulása érdekében végzett elkötelezett munkájáért, kiemelkedő jelentőségű társadalmi szerepvállalásáért.
 15. Raduly József, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Kultúra Lovagja, volt fővárosi képviselő a cigányzene presztízsének helyreállításában, a cigány kultúra és oktatás fejlesztésében, valamint a társadalmi felzárkóztatás érdekében kifejtett önzetlen és példaértékű tevékenységéért.
 16. Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, újságíró a családközpontú szemlélet és a tudatos gyermekvállalás hangsúlyossá tételéért végzett elkötelezett tevékenysége, társadalmi szerepvállalása elismeréseként.
 17. Szacsvay László a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész fél évszázados színművészi pályafutása során nyújtott emlékezetes alakításaiért, egyedülállóan sajátos szerepmegformálásaiért.
 18. Szidor László, az Old Boys zenekar vezetője a nemzetközi zenetörténelem több évtizedes gyöngyszemeit megszólaltató, repertoárjában mindig megújuló együttes vezetőjeként a magyar könnyűzene világában betöltött emblematikus szerepéért.
 19. Szőke Gábor Miklós képzőművész, a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi elismerést hozó képviselője Budapest városképét meghatározó és stílusteremtő monumentális köztéri alkotásai elismeréseként.
 20. Szűcs Somlyó Mária, kommunikációs igazgató, önkormányzati főtanácsadó Budapest lakosságának hiteles és magas színvonalú tájékoztatásáért, a fővárosi sajtóesemények megszervezéséért és a Fővárosi Önkormányzatnál folyó munka közvéleménnyel történő folyamatos megismertetéséért.
 21. Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója kiemelkedő szakmai és vezetői munkájáért, a „Tankerhír" elektronikus folyóirat létrehozásában és az egészséges táplálkozást előtérbe helyező, új szemléletű iskolabüfé-program megvalósításában vállalt szerepe elismeréseként.
 22. Dr. Tomkó László, az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia diakónusa áldozatos szociális és közösségépítő tevékenységéért, több mint két évtizedes egyházi szolgálata, valamint hosszú, eredményes orvosi, gyógyító munkája elismeréseként.
 23. Túry Árpád díszítő faszobrász, az eredeti Liversing együttes énekese a 60-as évek egyik legmarkánsabb, a kommunista hatalom által üldözött zenei formációjában nyújtott felejthetetlen előadásaiért, Budapest könnyűzenei életében betöltött korai meghatározó szerepe elismeréseként.
 24. Véghné Reményi Mária Matild, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke, igazságügyi mérnök szakértő az aktív időskor meghosszabbításáért, a nyugdíjas korosztály megfelelő életkörülményeinek biztosításáért és a rászorulók élethelyzetének javításáért végzett áldozatos munkája elismeréseként.
 25. Zoób Kati, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett alkotóművész, Magyarország kulturális nagykövete, a magyar divatszakma ikonikus képviselője hazai és nemzetközi elismerést szerző, egyedi stílusú tervező- és alkotómunkájáért.
 26. Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat a budapesti járóbeteg-ellátás területén kiemelkedő szakmai tudással és technikai felszereltséggel húsz éven át végzett gyógyító és egészségmegőrző tevékenységéért. (A díjat átvette: dr. Birtalan Lajos főigazgató)

2017[4][szerkesztés]

2016[5][szerkesztés]

 1. Hámori Mária, Teleki Blanka- és Bárczy István-díjas nyugalmazott óvodavezető
 2. Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója
 3. Megyesné dr. Hermann Judit, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának aljegyzője
 4. Nagyné Varga Melinda a Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztályának vezetője
 5. Népessy Noémi, az Óbuda Múzeum igazgatója
 6. Tóth Balázsné Brunszvik Teréz-, Teleki Blanka- és Németh László-díjas nyugalmazott óvodavezető
 7. Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója
 8. Balázs János, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas zongoraművész, tanár, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, az MMA köztestületi tagja
 9. Bohus Zoltán, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész, üvegtervező
 10. Erdélyi Tibor, Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, fafaragó művész, a népművészet mestere, érdemes művész
 11. Flesch Tamás, a Continental Group Kft. ügyvezető igazgatója
 12. Dr. Gömör Béla, Szent-Györgyi Albert-díjas reumatológus, egyetemi tanár
 13. Harsányi Gábor, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész
 14. Hollerung Gábor, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Liszt Ferenc-díjas karmester
 15. Jánosa Domokos, pápai káplán, címzetes prépost, a látássérültek referense, plébános
 16. Dr. Járdányi Gergely, Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész
 17. Kis Tamás, nyugalmazott divízióvezető
 18. Sármay András, a Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági elnöke
 19. Somogyvári Géza, üzem- és rendszerszervező mérnök, az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevője
 20. Szabó József, a Főkert Zrt. vezérigazgatója
 21. Dr. Varjú Imre, belgyógyász, kardiológus, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa
 22. Végh Tamás, nyugalmazott református lelkipásztor
 23. Ars Sacra Alapítvány
 24. Belvárosi Fesztivál Közössége
 25. A Magyar Állami Operaház énekkara
 26. a Kossuth-, Liszt Ferenc-, Prima Primissima és Womex-díjas Muzsikás együttes

2015[6][szerkesztés]

 1. Bálint Beáta
 2. Dr. Feledy Balázs
 3. Filip Tamás
 4. Dr. Futó Péter
 5. Galgóczy Árpád
 6. Gergely Gábor
 7. Dr. Gönczi Ambrus
 8. Dr. Hollósi Antal Gábor
 9. Horváth Zoltán
 10. Incze Ildikó
 11. Klampár Tibor
 12. Kobzos Kiss Tamás[7]
 13. Menyhárt Sándor
 14. Orbán Kálmán
 15. Pósch Mária
 16. Dr. Prehlik Lajos
 17. R. Törley Mária
 18. Rédei Éva
 19. Török Ferenc
 20. Dr. Tőrös Edit
 21. Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

2014[8][szerkesztés]

 1. Albrecht Ute
 2. Dr. Fallerné Hajdu Katalin Anna
 3. Müller Istvánné
 4. Rúzsa Magdolna
 5. Dr. Vasváry Artúrné
 6. Bokor János
 7. Farkas Bálint
 8. Frenák Pál
 9. Győrffy László
 10. Dr. Kállay Emil
 11. Dr. Kamuti Jenő
 12. Kányádi Sándor
 13. Dr. Kovács Attila Ferenc
 14. Kovács Sándor
 15. Rimanóczy Jenő
 16. Prof. Dr. Simon Tamás
 17. Sóron László
 18. Takaró Mihály
 19. Tátrai Tibor
 20. A Magyar Állami Népi Együttes tagjai
 21. Magyar Zsidó Kulturális Egyesület
 22. Római Sport Egyesület

2013[szerkesztés]

 1. Palkó György
 2. Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért
 3. Prof. dr. Nagy Zoltán
 4. Gőz László
 5. Dr. Kovács Ivánné
 6. Dr. Szepesi János
 7. Cseri Kálmán
 8. A Színházak Éjszakája stábja
 9. Prof. dr. Ádány Róza
 10. Morva Emília
 11. Attraction Látványszínház
 12. Börcsök Enikő
 13. Benedek György
 14. Geiger György
 15. Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna
 16. Molnár György
 17. Margittai Katalin
 18. Gyimesi Róbert
 19. Dragan Veliki
 20. Cziffra Mihály
 21. Dr. Gabai János
 22. Gábriel Tibor
 23. Dr. Szabados Pál
 24. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Kar, Tésztahídépítő Szakmai kör
 25. Bogsch Erik
 26. Hosszú Katinka

2012[szerkesztés]

 1. BRFK Életvédelmi Osztály West Balkán Csoportja
 2. Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Erzsébeti Tűzőrsége
 3. Balogh Dezső
 4. Bencsikné Kucska Zsuzsanna
 5. Burger Barna
 6. Fekete János
 7. Dr. Forrai Mária
 8. Garbóci László
 9. Gáspár Sándor
 10. Gerendai Károly
 11. Prof. dr. Hangody László
 12. Dr. Hermann Róbert
 13. Kerekes Éva
 14. Kovács Ákos
 15. Kovátsné dr. Honthy Kinga
 16. Meczner János
 17. Mihály Gábor
 18. Németh Istvánné
 19. Pánti Imre
 20. Porogi András
 21. Dr. Sági Lajosné
 22. Sándor György
 23. Schulek Mátyás
 24. Sebestyén Lajosné
 25. Semmelweis Tibor[9]
 26. Szvorák Katalin
 27. Zászkaliczky Péter

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 28/1992. (X. 1.) Főv. Kgy. rendelet a fővárosi kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról (Jogtár)
 2. Budapest portál | Elismeréseket adott át Karácsony Gergely a főváros napja alkalmából. budapest.hu. (Hozzáférés: 2019. november 15.)
 3. Budapest portál | Elismeréseket adott át a főpolgármester a Főváros napján (hu-HU nyelven). budapest.hu. (Hozzáférés: 2018. november 17.)
 4. Budapest portál | Elismeréseket adott át a Főváros napja alkalmából a főpolgármester (hu-HU nyelven). budapest.hu. (Hozzáférés: 2018. november 17.)
 5. Elismeréseket adott át Tarlós István a főváros napján. budapest.hu, 2016. november 17. [2018. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 2.)
 6. Budapest portál | Kitüntetéseket adott át a főváros napja alkalmából Tarlós István. budapest.hu. (Hozzáférés: 2016. október 15.)
 7. Budapestért díjjal tüntették ki Kobzos Kiss Tamást | Obuda.hu. obuda.hu. (Hozzáférés: 2016. október 15.)
 8. Budapest portál | Főváros napja: átadták a kitüntető díjakat. budapest.hu. (Hozzáférés: 2016. október 15.)
 9. Hangszer: "Budapestért" díj Semmelweis Tibor részére - Magyar Hangszerész Szövetség. www.hangszereszszovetseg.hu. (Hozzáférés: 2016. október 15.)

Források[szerkesztés]