Muzsikás együttes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muzsikás együttes
2012-ben
2012-ben
Információk
Alapítva 1973
Műfaj világzene
Kiadó Hungaroton
A Muzsikás együttes weboldala
SablonWikidataSegítség

A Muzsikás együttes 1973 óta működő nemzetközi hírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes, amely 2008. november 2-án a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésének a World Music Expo WOMEX-díjának kitüntetettje volt, Sevillában.[1]

Népzenei és világzenei eseményeken egyaránt fellépnek, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a dzsessz, a kelta vagy a zsidó zene sem. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, mint a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théâtre de la Ville, az Accademia Nazionale di Santa Cecilia vagy a Carnegie Hall.

Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi.

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Rendszeresen fellép velük a moldvai születésű Petrás Mária (ének), a táncelemekben, koreográfiában Farkas Zoltán és Tóth Ildikó dolgozik az együttessel. Korábbi koncertjeiken rendszeres vendég volt Sebestyén Márta énekesnő is, akivel több közös albumot is kiadtak.

Története[szerkesztés]

A több mint négy évtizede aktív Muzsikás együttes kétségkívül a legismertebb magyar népzenei formáció idehaza és külföldön. Az 1973-ban alakult trió (Csoóri Sándor, Hamar Dániel, Sipos Mihály) két tagja azóta is a Muzsikás zenésze. A heti rendszerességgel tartott Muzsikás klub volt az első, ahol nagy hangsúlyt fektettek a táncok és az énekek tanítására. Később ez a forma vált általánossá és ez lett a városi „táncház”, amiből ezidőtájt szinte a hét minden napjára esett egy (FMH, R-Klub, Molnár utca, Kassák klub), ahol a Muzsikás zenélt. Az országban sokfelé hívták őket alkalomszerű táncház tartására, ahol inkább népzenei bemutatót tartottak, mivel a táncok ismerete nélkül nem lehetett táncházat tartani. Ebből alakult ki az a koncertrepertoár, ami azóta is jellemzi hangversenyeiket.

Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, lemezeik világszerte kaphatók az ango–amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok.

Neves komolyzenei szólistákkal, kamaraegyüttesekkel, kórusokkal és szimfonikus zenekarokkal lépnek fel itthon és külföldön. 2016 novemberében Sanghaiban a Oriental Art Center nagytermében hangversenyeztek a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, idehaza a Muzsikusok-Muzsikások koncertsorozatban a Concerto Budapest zenekarral léptek fel. Koncertjeik gyakori vendége Petrás Mária, Prima Primissima díjas, moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes vagy a Fölszállott a páva televíziós népdalvetélkedő győztese, Kacsó Hanga. 2017-ben Allegro Barbaro című koncertsorozatukkal hazai hangversenytermekben Bartók zongoramuzsikája és a népzene szólalt meg Fülei Balázs zongoraművész vendégszereplésével. A nagy hangversenyek mellett a Muzsikás rendkívül fontosnak tartja a legkisebbeknek tartott rendszeres gyerektáncházat és az összevont rendhagyó iskolai ének-zeneórákat.[2]

Díjaik[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. WOMEX-díj 2008 - nemzetközi és magyar sajtóvisszhang
  2. A Muzsikás : (magyar nyelven). Muzsikas Folk Music of Hungary. (Hozzáférés: 2019. december 30.)
  3. Elismeréseket adott át Tarlós István a főváros napján. budapest.hu, 2016. november 17. [2018. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 2.)

További információk[szerkesztés]

  • Hivatalos honlap (magyarul) és (angolul)
  • Muzsikás. 1978; szerk. Sipos Mihály; Fővárosi Művelődési Ház, Bp., 1978
  • Bankó András: Muzsikás évtizedek. Életmorzsalékok és sorstörmelékek; fotó Kása Béla; Kós Károly Alapítvány, Bp., 1994
  • Jávorszky Béla Szilárd: Muzsikás 40; Kossuth, Bp., 2013 + DVD
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap