Skrabski Fruzsina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skrabski Fruzsina
Született1975. november 22. (48 éves)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaMészáros Dávid
SzüleiKopp Mária
Skrabski Árpád
Foglalkozásafilmrendező, producer, forgatókönyvíró, újságíró, civil szervezeti vezető
IskoláiJózsef Attila Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem
KitüntetéseiMagyar Érdemrend lovagkeresztje, Budapestért díj

SablonWikidataSegítség

Skrabski Fruzsina Annamária (Budapest, 1975. november 22. –) magyar filmrendező, producer, forgatókönyvíró és újságíró.

Filmesként főleg a dokumentumfilm műfajában tevékenykedik. Eddig tizenhét film fűződik a nevéhez, ebből tizenkettő dokumentumfilm. Filmjei főleg magyar történelmi, politikai és társadalmi témákat boncolgatnak. Első és egyben egyik legismertebb filmje a Novák Tamással 2010-ben készített és Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség.[2] Másik ismert filmje a 2013-as Elhallgatott gyalázat, amely a második világháborúban a szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről szóló dokumentumfilm.[3] Ő vezeti jelenleg a szülei alapította a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, és ők adják át a Kopp–Skrabski-díjat is.[4] Névadóként szintén ő viszi férjével és Sümegi Gáborral együtt a Skrabski Pince borászatot is.[5]

Élete[szerkesztés]

Az orvos és pszichológus Kopp Mária és a mérnök-szociológus Skrabski Árpád gyermekeként látta meg Budapesten a napvilágot. Van egy nővére, Luca. Az általános iskolába nem tudott beilleszkedni, később pedig nehéz, lázadó kamasz volt, aki harmadik végén megbukott, és kirúgták a gimnáziumból, ezért stoppal elment Gibraltárba, majd motorral Luxemburgba. Miután kirúgták, szülei nem kerestek neki új iskolát; magántanárhoz járt, végül saját magának intézte el, hogy felvegyék Budakeszire.[6]

Felsőoktatási tanulmányait 1996-ban kezdte meg a József Attila Tudományegyetem Budapest Média Intézetében, ahol kommunikáció diplomát szerzett 2000-ben. 2003-tól 2006-ig a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Kommunikációs Programjában vett részt.

2004-ben feleségül ment az online hirdetési piacon tevékenykedő üzletemberhez, Mészáros Dávidhoz. Férjével sokáig sikertelenül próbálkoztak a gyerekvállalással. Végül 2014-ben, tízévi próbálkozás után született meg kislánya, aki lombikbébi program keretében fogant. Gyakorló katolikusként az „etikus lombik” elfogadásáért harcol.

Szülei a 70-es években felújítottak Balatonudvari dombján egy régi pincét. 2007-ben Skrabski Fruzsina és férje ezt folytatták, és elkezdtek szőlőt termelni, majd megnyitották a család névével fémjelzett Skrabski Pince borászatot.[7]

Édesapja 2009-ben meghalt, édesanyja pedig 2012-ben hunyt el; ezután átvette az általuk alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom irányítását.

Munkahelyei[szerkesztés]

Első munkahelye 2000 és 2002 között a Magyar Nemzet volt, ahol újságíróként a külpolitikai, majd a magazinrovatban dolgozott. Ezzel párhuzamosan 2000-tól főszerkesztőként is dolgozott a Fészekrakó Magazinnál. A Magyar Nemzet után 2003-ban a belpolitikai rovatnál dolgozott az Esti Hírlapnál, majd 2004-ben egy sajtóosztály sajtómunkatársa lett, s ebben a szerepkörben egészen 2006-ig megmaradt.

2005-től volt egy női rovata az Utolsó Figyelmeztetés (Ufi) című havilapban, ami aztán átalakult Reakcióvá. Ebből lett a Reakció blog. Az elsők között volt Magyarországon, aki blogot kezdett el írni. Blogját LelkyLola álnéven írta. Ehhez kapcsolódóan vlogokat, videókat is elkezdtek készíteni a YouTube-ra Reakció TV címen. Később a blog nevet váltott, így lett belőle Mandiner, aminek Fruzsina sokáig a tulajdonosa volt, mind az oldalnak, mind a blognak, és jelenleg is ír benne. Életének ez a szakasza egészen 2012-ig tartott. Itt kezdték el keresni a szintén reakciós Novák Tamással a „ma élő legnagyobb kommunistát”, és így találták meg Biszku Bélát, amiből az első filmjük, a Bűn és büntetlenség született. Novák Tamással azóta közös alkotóműhelyük van, és közös filmeket is készítenek.

2008-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakán oktatott kommunikációs gyakorlatokat.

2011 és 2012 között a Heti Válasz Becsengetünk és elfutunk internetes magazinjánál volt szerkesztő-rendező. Ezt követően 2012-től az MTVA Becsengetünk és elfutunk havi, tényfeltáró dokumentumsorozatának volt rendezője, műsorvezetője és producere egészen 2013-ig.

2012-től átvette a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom irányítását.

2018 óta elnöke a rendező szekciónak a Magyar Filmakadémia televíziós forgalmazású filmek alkotóinak szekciójában.

Munkássága[szerkesztés]

Dokumentumfilmek[szerkesztés]

Ismeretterjesztő filmek[szerkesztés]

Kisjátékfilm[szerkesztés]

Animációs[szerkesztés]

Magazinműsorok[szerkesztés]

Könyv[10][szerkesztés]

Csókay András Skrabski Fruzsina: Párbeszéd a megpróbáltatásról - a létről és jelenlétről (Éghajlat Könyvkiadó, 2019)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Filmes díjak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. PORT.hu (magyar nyelven)
  2. Bűn és bűntelenség filmes adatlapja. (Hozzáférés: 2021. augusztus 18.)
  3. Az elhallgatott gyalázat filmes adatlapja. (Hozzáférés: 2021. augusztus 18.)
  4. Három Királyfi, Három Királylány bemutatkozás. (Hozzáférés: 2021. augusztus 18.)
  5. A borászat honlapja. (Hozzáférés: 2021. szeptember 2.)
  6. Skrabski Fruzsina édesanyjáról. (Hozzáférés: 2021. augusztus 18.)
  7. Ismertető a borászatról és a vendégházról.. (Hozzáférés: 2021. szeptember 2.)
  8. Skrabski Fruzsina: még mindig sok a tévhit a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, Infostart.hu, 2021. október 25.
  9. Port.hu filmográfia. (Hozzáférés: 2021. augusztus 23.)
  10. Moly.hu-s adatlap. (Hozzáférés: 2021. augusztus 18.)