A Nemzet Művésze díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzet Művésze díjat[1] a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében csúcsdíjként alapította a magyar országgyűlés 2013-ban. Azok a 65 év feletti,[2] Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre. A díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adományozza évente november 5., az akadémia alapításának évfordulója alkalmából. A díjat a köztársasági elnök és a köztestület elnöke közösen adja át.

Adományozása[szerkesztés]

A Nemzet Művésze kitüntető címet egyidejűleg legfeljebb hetven művész viselheti, az alábbi bontásban:

A díj kizárólag egyéni teljesítmény elismerésére szolgál, abban minden személy csak egy alkalommal részesülhet. Megosztva, vagy posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható. Ha a Nemzet Művésze címet egyidejűleg viselők száma 70 fő alá csökken, az MMA elnöksége határozza meg, hogy a megüresedett helyen a díj mely fenti művészeti területen adományozható.

Odaítéléséről a tizenegy Kossuth-díjas művészből álló Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, amelynek az elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.[3] A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter közösen kéri fel legfeljebb három évre.[4]

A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, továbbá élete végéig életjáradékot kap, amelynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa. A juttatás adó- és illetékmentes.[5] A Nemzet Színésze, A Nemzet Filmművésze (régebbi nevén: A Magyar Mozgókép Mestere), illetve A Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselése nem zárja ki, hogy tulajdonosa a Nemzet Művésze címet is megkapja és mindkét címet használja, azonban többes díjazottság esetén a művésznek választani kell, melyik díj után kéri az életjáradékot.[6]

A díj nem adományozható a köztársasági elnök, országgyűlési képviselő, európai parlamenti képviselő, az Alkotmánybíróság tagja, a Kúria elnöke és elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettese, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnöke, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, valamint állami vezető részére.

Díjazottak[szerkesztés]

Az első díjak adományozására 2014-ben került sor; a teljes létszámkeretet 2015. december 5-én érték el.

Cirkuszművészet[szerkesztés]

Építőművészet[szerkesztés]

Filmművészet[szerkesztés]

Fotóművészet[szerkesztés]

Iparművészet[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Képzőművészet[szerkesztés]

Népművészet[szerkesztés]

Színházművészet[szerkesztés]

Táncművészet[szerkesztés]

Zeneművészet[szerkesztés]

A cím elhunyt birtokosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Helyesírása: maga a díj nagybetűs (megkapta a Nemzet Művésze díjat), de díjazott személy nevéhez értelmezőként kapcsolva mint cím kisbetűs (Szervátiusz Tibor, a nemzet művésze). Ld. Helyesírás, Osiris, 2006, 227.) A névelő nem része a díj megnevezésének, ezért csak mondat elején, listaelemként vagy címkezdetként nagybetűs.
  2. Tánc- és cirkuszművészek esetében 50 év feletti.
  3. Amennyiben nem rendelkezik a díjjal, a Bizottság elnökét az elnökség kéri fel az MMA Kossuth-díjjal kitüntetett rendes vagy levelező tagjai közül.
  4. A 10 bizottsági tag közül nyolcat az MMA elnöke választ ki, kettőt pedig a kultúráért felelős miniszter jelöl.
  5. Ha a díjazott a Nemzet Színésze, Magyar Mozgókép Mestere vagy Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselésére is jogosult, a Nemzet Művésze életjáradékon felül a központi költségvetés terhére más havi juttatásban, életjáradékban vagy egyéb jutalomban nem részesíthető.
  6. MMA-elnöki tájékoztató
  7. MMA-elnöki tájékoztató „Mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg sincs, e kategóriában kiosztható egy hely továbbra is betöltetlen marad.”
  8. ^ a b c Halálozás miatt megüresedett hely.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]