Rofusz Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rofusz Ferenc
Született 1946augusztus 19. (71 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása rendező
Fontosabb munkái A Légy
Díjak Oscar-díj (1981), Kossuth-díj (2011)

Rofusz Ferenc az IMDb-n
Rofusz Ferenc PORT.hu-adatlapja

Rofusz Ferenc (Budapest, 1946. augusztus 19.) Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező. A nevéhez fűződik az első magyarországi Oscar-díj, melyet az általa rendezett háromperces A légy című film 1981-ben kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született 1946-ban. Bár eredetileg Rófusz Ferenc néven anyakönyvezték, mindig is a Rofusz nevet használta.[1] Már általános iskolás korában érdeklődött a filmkészítés iránt, ezért a Dési Huber Istvánról elnevezett rajzkörbe és a Ferenczy szakkörbe járt. Később a Mafilmnél kezdett el dolgozni, mint díszletfestő és trükkfilmrajzoló. 1968-ban felvételizett a Pannónia Filmstúdióba. Ő is – akár csak Jankovics Marcellfázisrajzolóként, majd kulcsrajzolóként, később animátorként dolgozott. Közreműködött az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében. Majd Jankovics Marcell mellett, társrendezőként a Gusztáv sorozatot készítette.

Első önálló animációs filmjét, melynek címe a volt, Nepp József ötlete alapján készítette 1974-ben. Következő alkotása a háromperces A légy 1981-ben Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Egy évvel később elkészítette a Holtpont című önálló animációs filmjét. A Gravitáció című művének forgatókönyvét majd tíz évvel korábban beadta, de a film csak 1984-ben készült el.

1988-ban beadta a papírjait Kanada bonni nagykövetségére. Két héten belül megkapta az állandó letelepedési engedélyt és a repülőjegyeket. Kanadában a Nelvana rajzfilmstúdióban kezdett dolgozni, később saját stúdiót is alapított Super Fly Films néven.[2] 2002 óta ismét Magyarországon él, és saját stúdiójában tevékenykedik.

Az Oscar-díj átadás botránya[szerkesztés]

Alan Arkin és a Légy Oscar-díjának átvevője a film producerének a Pannónia Filmstúdiónak a nevében: Dósai István a Hungarofilm vezérigazgatója;
Helyszín: Dorothy Chandler Pavilion, Hollywood, Los Angeles, USA
Időpont: 1981. március 31.[3][4]

A neki ítélt díjat helyette – ám ezt el nem árulva az átadóknak – Dósai István, a Hungarofilm akkori igazgatója vette át. A szobrot azonban még aznap elkobozták tőle. A film alkotója a Szabad Európa Rádió adásából értesült csak a díjátadón történt győzelméről. Rófusz később személyesen vehette át az Oscar szobrocskát.[5]

2017-ben az Amerikai Filmakadémia beválasztotta a tagjai közé, így ő is szavazhat az Oscar-jelöltekről és díjakról.[6]

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]