CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
A CineFest teltházas megnyitó ünnepsége
A CineFest teltházas megnyitó ünnepsége
FődíjPressburger Imre-díj
Alapítás éve2004
Ország Magyarország
SzékhelyMiskolc
Fesztiválok
Első1. Cinefest Miskolc
Legutóbbi18. CineFest Miskolc
Fesztiválok
Következő2024. szeptember 6-14.
Hivatalos weboldal
www.cinefest.hu

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (röviden: CineFest Miskolc) Magyarország vezető filmfesztiválja. A kezdetektől fogva nonprofit jellegű kulturális rendezvény. Mára a hazai filmszakma legjelentősebb eseményévé vált: jelentős nemzetközi szakmai érdeklődés kíséri, hatása hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő és mértékadó. 2022. szeptember 9–17. között 18. alkalommal rendezték meg.[1]

Miskolc filmfesztiválváros[szerkesztés]

Nem túl ismert, hogy Miskolcon rendezték a legelső magyarországi filmfesztivált: 1938-ban a – velencei Mostra mintájára létrehozott – lillafüredi nemzeti filmnapokon magyar sztárok és rendezők vettek részt a rendezvényen a Palotaszállóban, az 1960-as évektől pedig évtizedekig a dokumentumfilmes és televíziós szakma legfontosabb hazai fesztiválja zajlott a városban. Volt tehát mire építeni, amikor 2004-ben először rendezték meg a CineFestet. Ráadásul Miskolc és környéke nemcsak a magyar, hanem az amerikai film számára is meghatározó jelentőségű – a 20th Century Foxot alapító William Fox a közeli Tolcsván, a Paramountot létrehozó Adolf Zukor pedig Ricsén született –, ez is indokolja, miért ebben az észak-magyarországi városban született meg Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválja.

Fesztiváltörténet[szerkesztés]

A történet 2004-ben a fiatal filmesekkel indult: a fesztivál alapítói nekik kívántak bemutatkozási lehetőséget teremteni. Az évek során egyre több film érkezett (és ez egyre több munkát adott az előzsűriknek), egyre több díjat adtak ki, egyre több kísérőprogram, szakmai konferencia, koncert és buli színesítette a programot.

2010-ben elindult a CineClassics, amely olyan, Foxhoz és Zukorhoz hasonló magyarországi származású filmesekre irányítja évről évre a figyelmet, akik világhírűek, de szülőhazájukban alig ismertek. Az Oscar-díjas író-rendező, Pressburger Imrével (Kevin Macdonald nagyapja) kezdtek, aki Miskolcon született, és Nagy-Britanniában, Michael Powell alkotótársaként lett világhírű, Scorsese, Coppola és Spielberg vallja mesterének. 2010-től az Emeric Pressburger-dij a fesztivál legrangosabb, pénzjutalommal járó elismerése.

A fesztiválon minden program, az összes filmvetítés, konferencia, kiállítás ingyenes. A versenyprogramban nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket vetítenek. Évente átlagosan 5–600 nevezés érkezik a CineFestre a világ minden tájáról, az előzsűrik ebből mintegy 50–60 filmet válogatnak be a versenyprogramba. A nagyjátékfilmek szekciójában vetített filmek nagy részét meghívja a fesztivál, így biztosítva az egyenletesen magas színvonalat. A versenyprogramban csak magyarországi premierek szerepelhetnek.

A CineFest nemcsak Magyarország legnagyobb filmfesztiválja, 15 év alatt a legnagyobb, és sokak szerint a legjobb magyarországi nemzetközi filmfesztivállá vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, amelyek hazai premierek. A nagy- és kisjátékfilmes versenyprogram folyamatosan magas színvonalával sikerült Elérni, hogy nemzetközi filmfesztivállá váljon. A szervezők számára a legnagyobb öröm, amikor egy-egy éves munka után látják, hogy különleges műveket sikerül megmutatnunk, különösen, ha egy-egy alkotót is el tudnak hozni Miskolcra: például Benh Zeitlin, Colin Trevorrow, Shirin Neshat, Kevin Macdonald, Natalia Leite és Francesca Eastwood ma már CineFest-rajongó, és élményekkel tértek haza.

Hosszú évekig a nagyjátékfilmes versenyben csak első és második filmeket mutattak be, de ma már egyszerűen a szerintük legjobb egész estés filmeket hozzák versenybe, amelyeknek még segíthet egy-egy miskolci elismerés. A világ rövidfilmjeinek kiemelkedő válogatását is megtekintheti az évente több mint 30 000 néző, aki ellátogat a fesztiválra.

A világ filmművészetének legújabb és legkiemelkedőbb alkotásai minden évben versenyeznek Miskolcon, bemutatva ezzel a hazai közönségnek a berlini, a cannes-i vagy a velencei fesztivál legjobb és legfrissebb filmjeit.

2017 óta – köszönhetően partnerfesztiváli együttműködésnek az A-kategóriás Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivállal – a CineFest a kínai filmművészet egyik legújabb reprezentáns alkotását is évről évre bemutatja.

2018-ban is kizárólag magyarországi premierek szerepeltek a versenyprogramban, valamint a 2018-as év két kiemelkedő hazai filmalkotása, az Egy nap és a Napszállta premierjének is otthont adhatott a fesztivál, a filmek csaknem teljes stábjainak részvételével.

Az évek alatt a CineFest a hazai és nemzetközi művészek és alkotók fontos találkozópontjává vált. A fesztivál alatt a vetítéseket mindig számos filmes szakmai program kíséri, melyek közül 2019-ben a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) a fesztiválon tartotta éves közgyűlését. Emellett a CineFest az egyetlen olyan magyarországi filmfesztivál, amelyen a FIPRESCI, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE), valamint egy, a nemzetközi szervezetek által delegált ökumenikus zsűri is elbírálja az alkotásokat.

Díjak[szerkesztés]

Szabó István interjút ad a CineFesten
  • Pressburger Imre-díj – a fesztivál fődíja a legjobb filmnek
  • Zukor Adolf-díj – a fesztivál nagydíja
  • A zsűri különdíja
  • Legjobb kisjátékfilm
  • Dargay Attila-díj – a magyar animáció ifjú tehetségének
  • CineNewWave kategória díja
  • CineDocs kategória díja
  • CICAE zsűri díja
  • FIPRESCI zsűri díja
  • Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja
  • Közönségdíj
  • Életműdíj
  • Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj
  • Filmművészeti Munkásságáért díj

Pressburger Imre-díj[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Rendező Ország
2003 Az utolsó nap Der Letzte Tag Trimpop, ThorstenThorsten Trimpop  Németország
2004 Határozatlanság Indecision Barker, CharlesCharles Barker  Egyesült Királyság
2005 A híd The Bridge Stanculescu, IleanaIleana Stanculescu  Románia
2006 Oskar Ekornholmen, GuroGuro Ekornholmen  Norvégia
2007 Szemet fogért Diente por ojo Holmboe-Salmón, ElvindElvind Holmboe-Salmón  Spanyolország
2008 (In Transit) En Transito Muñoz, IsabelIsabel Muñoz  Mexikó
2009 Thomas Soini, MiikaMiika Soini  Finnország
2010 Nők férfiak nélkül Zanan-e bedun-e mardan Neshat, ShirinShirin Neshat, Shoja Azari  Németország/ Ausztria/ Franciaország/ Irán
2011 Lélegzés Atmen Markovics, KarlKarl Markovics  Ausztria
2012 Eltűnő hullámok Aurora Buožytė, KristinaKristina Buožytė  Litvánia/ Franciaország/ Belgium
2013 Tore tánca Tore tanzt Gebbe, KatrinKatrin Gebbe  Németország
2014 Osztályellenség Class Enemy Biček, RokRok Biček  Szlovénia
2015 Mustang Ergüven, Deniz GamzeDeniz Gamze Ergüven  Franciaország/ Németország/ Törökország
2016 A semmiből From Nowhere Newton, MatthewMatthew Newton  Egyesült Államok
2017 Western Grisebach, ValeskaValeska Grisebach  Németország/ Ausztria/ Bulgária
2018 A bűnös Den Skyldige Möller, GustavGustav Möller  Dánia
2019 Monos Landes, AlejandroAlejandro Landes  Kolumbia /  Argentína /  Hollandia /  Németország /  Svédország /  Uruguay
2021 Szerencse és képzelet kereke Wheel of Fortune and Fantasy Hamagucsi Rjúszuke  Japán
2022 Porrá leszünk Yǐn rù chényān, Return to Dust Lǐ Ruìjùn  Kína
2023 Rigó, rigó, szederinda შაშვი შაშვი მაყვალი (Shashvi shashvi maq’vali) Elene Naveriani  Grúzia/ Svájc

Életműdíj[szerkesztés]

Év Díjazott Ország
2008 Gyarmathy Lívia  Magyarország
2009 Idziak, SławomirSławomir Idziak  Lengyelország
2010 Jancsó Miklós  Magyarország
2012 Holland, AgnieszkaAgnieszka Holland  Lengyelország
2013 Szabó István  Magyarország
2014 Zsigmond Vilmos  Magyarország
2015 Cardinale, ClaudiaClaudia Cardinale  Olaszország
2016 Makk Károly  Magyarország
2017 Menzel, JiříJiří Menzel  Csehország
2018 Hildebrand István  Magyarország
2019 August, BilleBille August  Dánia
Lazenby, GeorgeGeorge Lazenby  Ausztrália
2021 Gatlif, TonyTony Gatlif  Franciaország
Jankovics Marcell  Magyarország
2022 Molnár Piroska  Magyarország
2023 Almási Tamás  Magyarország

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj[szerkesztés]

Év Díjazott Ország
2016 Binoche, JulietteJuliette Binoche  Franciaország
2017 Vášáryová, MagdaMagda Vášáryová  Szlovákia
2018 Zanussi, KrzysztofKrzysztof Zanussi  Lengyelország
2019 Nero, FrancoFranco Nero  Olaszország
Redgrave, VanessaVanessa Redgrave  Egyesült Királyság
2021 Olbrychski, DanielDaniel Olbrychski  Lengyelország
2021 Olbrychski, DanielDaniel Olbrychski  Lengyelország
2022 A díjat nem osztották ki.
2023 Barr, Jean-MarcJean-Marc Barr  Franciaország
 Amerikai Egyesült Államok

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Jameson terasz a fesztiválon, 2013-ban

A fesztivált kezdettől jól fogadta a hazai sajtó és szakkritika. Több újság, így a Magyar Nemzet, az index.hu, a Népszabadság, és a revizoronline.hu szerint a CineFest Magyarország legszínvonalasabb nemzetközi filmfesztiválja. „A Jameson CineFest olyasmit vitt véghez – európai mércével abszurdnak tűnő költségvetéssel – az acélvárosban, ami nívóban messze lekörözi Magyarország összes filmes eseményét” – írta Muray Gábor 2010-ben a Magyar Nemzetben. Báron György ÉS-beli cikke szerint „az idei CineFest parádés válogatása a legjobb-legértőbb minden eddigi magyar fesztiválprogram közül”, továbbá, hogy a miskolci mustrának a hazai filmfesztiválok közül először sikerült betörnie a nemzetközi fesztiválmezőnybe. „Tíz év sem kellett ahhoz, hogy a CineFest a legfontosabb és legjobb filmeket ideszállító magyar filmfesztivállá nője ki magát” – írta ugyanekkor Kolozsi László a Revizorban, az NKA kritikai portálján. „Mintha Cannes-ban lennénk, olyan jó… 2011-re a fordulat éveként emlékeznek majd a fesztivál történetében: az európai filmfesztiválok térképén láthatóvá váltak” – írta az index.hu 2011 szeptemberében. „Nagy fesztivál, kis pénz és a többi közhely… A CineFest nem erről szól, hanem lelkes emberekről, akik profik abban (is), hogy a minimálisból maximálisat hozzanak ki” – írta Az emberi fesztivál című cikkében a filmtett.ro recenzense: „Az éppen 70 éve született Emberek a havasont vetíteni egy fesztiválon arculatmeghatározó program. Szőts István jövőre lenne 100 éves, beszélni róla maga a magyar film ünneplése… A CineFest pedig büszkén megteszi, legyen szó a szakmáról és a közönségről egyaránt… Kemény filmek, nagy verseny, hazavihető tanulságok, megfontolandó leckék emberi hangnemben: filmes élményfürdő volt ez az őszi napsütéses miskolci vakáció, kívánni sem lehetne jobbat. Csak azt még, hogy jövőre, ugyanitt.”

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. filmhu: Kihirdették a 2021-es CineFest dátumát. magyar.film.hu. Film.hu Kft., 2021. március 11. [2021. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 21.)

További információk[szerkesztés]