Rubik Ernő (játéktervező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rubik Ernő
Rubik Ernő cropped.jpg
Életrajzi adatok
Született1944július 13. (76 éves)
Budapest
Ismeretes mint a Rubik-kocka feltalálója
SzüleiRubik Ernő
Gyermekek Rubik Ernő Zoltán
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Iparművészeti Főiskolán szobrászat, belső építészet
Más felsőoktatási
intézmény
BME építészmérnök
Pályafutása
Szakterület építészet, játéktervezés
Szakmai kitüntetések
Kossuth-díj (2007)
Magyar Szent István-rend (2014)
A Nemzet Művésze (2014)
A Wikimédia Commons tartalmaz Rubik Ernő témájú médiaállományokat.

Ifj. Rubik Ernő (Budapest, 1944. július 13.) a A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

A Rubik-kocka előtt[szerkesztés]

Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező volt az esztergomi repülőgépgyárban, édesanyja Szántó Magdolna pedig költő volt.

Rubik szinte minden interjúban kijelentette, hogy inspirációját az édesapjától kapta. Idősebb Rubik Ernőt rendkívül elismert vitorlázórepülő-mérnökként tartják számon. Ezen a területen végzett széles körű szakértelme és munkája révén nemzetközi hírnévre tett szert. Rubik Ernő többször elmondta, hogy mellette sok mindent megtanult, megtanulta például, hogy a munka értéket létrehozó folyamat, amelynek van célja és egyben pozitív eredménye is. Olyan ember volt, aki képes volt akár "egy dombot is elhordani a helyéről". Semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy ha meghozott egy döntést, akkor azt véghez ne vigye, meg ne valósítsa, akár a saját két kezével is. Egyetlen munkát sem tartott méltánytalannak vagy érdemtelennek.[1]

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola jó indulás volt a szülők mérnöki és művészi vénájának folytatására; ötvös-, festő- és szobrásztanulmányokat folytatott. 1967-ben építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult tovább.

Rubik az egyetemet és az általa biztosított oktatást az életét meghatározó eseménynek tekintette. Kijelentette: "Az iskolák lehetőséget kínáltak nekem a tantárgyak ismereteinek megszerzésére, és ezzel egyidőben olyan kézműves ismeretek elsajátítására, amelyek mentori irányítást, sok gyakorlást, kitartást és szorgalomat igényeltek."[2]

A Rubik-kocka születése[szerkesztés]

1971 és 1979 között Rubik építészetet tanított a Budapesti Iparművészeti Főiskolán, ahol tanársegéd, majd adjunktus, végül docens lett. Az akadémia tervező professzoraként geometriás modellek készítésével foglalkozott. Az egyik a kocka prototípusa volt, amely 27 fatömbből készült; Rubiknak egy hónapjába került, amíg rájött a kocka problémájának megoldására. A fadaraboktól és a gumiszalagoktól kiindulva Rubik elhatározta, hogy olyan szerkezetet hoz létre, amely lehetővé teszi az egyes darabok mozgatását anélkül, hogy az egész szerkezet szétesne. Rubik eredetileg fát használt a kockához az egyetemi műhely adottságai miatt, és mivel a fát egyszerű anyagnak tekintette, hogy ezzel dolgozzon, nem igényel kifinomult gépeket. Rubik kézzel készítette a kocka eredeti prototípusait, vágva a fát, fúrva a lyukakat és elasztikus szalagokkal tartva egybe találmányát.[3]

Rubik megmutatta prototípusát az osztályának, és tanulóinak nagyon tetszett. Rubik rájött, hogy a kocka egyszerű felépítése miatt viszonylag egyszerűen gyártható, és nagyobb közönség számára is vonzó lehet. Rubik apja több szabadalommal rendelkezett, így Rubik ismerte az eljárást és szabadalmat kért a találmányára. Ezután elhatározta, hogy gyártót keres Magyarországon, ám ez nagy nehézségekbe ütközött abban az időben a magyar merev tervgazdaság miatt. Végül Rubiknak sikerült találnia egy kis céget, amely műanyaggal dolgozott és sakkdarabokat készített. A kocka eredetileg Magyarországon „Bűvöskocka” néven került forgalmazásra.[4] Mivel hasznos eszköznek bizonyult az algebrai csoportelmélet oktatásában, 1977 végén a Konsumex, egy magyar állami kereskedelmi vállalat elkezdte forgalmazni. Rubik 1979-ben engedélyezte a Magic Cube-t az Ideal Toys, egy amerikai társaság számára. Az Ideal a Magic Cube-t újratervezte a Rubik-kocka elé, mielőtt 1980-ban bemutatta volna a nemzetközi közönségnek.[5][6] A kocka prototípusától a jelentős tömegtermelésig tartó folyamat hat évig tartott.[7] A Rubik-kocka azonnali siker lett világszerte, több Év Játék-díját nyeri el, és az 1980-as évek népkultúrájának meghatározója lesz. 1980-ra a Rubik kocka az egész világon forgalomba került, több, mint 100 millió eredeti darabot értékesítettek belőle, leginkább a kibocsátást követő, nagy népszerűséget hozó, első három év során. (Becslések szerint 50 millió hamis utánzat készült a Rubik-kockából.) Körülbelül 50 könyvet publikáltak arról, hogyan lehet megoldani a Rubik-kocka rejtélyét.A mai napig több mint 350 millió Rubik-kocka került értékesítésre, így ez minden idők egyik legkelendőbb játékja.[8][9]

Az életút folytatása, új találmányok[szerkesztés]

A nyolcvanas évek elején főszerkesztője volt az …És játék című lapnak, majd 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke.

A Magyar Mérnök Akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára és a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint a játékszoftverek fejlesztése és az építészeti témák kötik le.

A Rubik-kocka 40. évfordulóját 2014-ben világszerte megünnepelték.

Fia Rubik Ernő Zoltán zeneszerző, jazz-zongorista.

Játékai[szerkesztés]

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik. Mindenekelőtt a bűvös kocka (ami külföldön Rubik-kocka néven lett ismert), ami 1975-ös megjelenését követően példátlan nemzetközi népszerűséget ért el. Később a kígyó (1977) és bűvös négyzetek (1985) nevű játékokat is megalkotta, ám ezek népszerűsége már nem érte el a bűvös kockáét. Maga a bűvös kocka tulajdonképpen csak egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. További ismertebb játékai a bűvös dominó, a sudokube és a Rubik-óra is, valamint 2009-ben jelent meg a Rubik’s 360 néven kiadott Rubik-gömb.[10]

Fontosabb díjai[szerkesztés]

A Bűvös kocka

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ernő Rubik - European Year of Creativity and Innovation 2009 - EUROPA. web.archive.org, 2016. március 28. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 2. Ernő Rubik - European Year of Creativity and Innovation 2009 - EUROPA. web.archive.org, 2016. március 28. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 3. CNN, By George Webster: The little cube that changed the world. CNN. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 4. Rubik's Cube. www.firstversions.com. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 5. Rubik's Cube 40th Anniversary: 9 Facts Behind The Famous 3-D Toy Puzzle. International Business Times, 2014. április 25. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 6. About us (brit angol nyelven). www.rubiks.com. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 7. CNN, By George Webster: The little cube that changed the world. CNN. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 8. Rubik's Cube 40th Anniversary: 9 Facts Behind The Famous 3-D Toy Puzzle. International Business Times, 2014. április 25. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 9. Rubik's Cube 25 years on: crazy toys, crazy times (angol nyelven). The Independent, 2007. augusztus 16. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
 10. Bemutatták a Rubik-gömböt. (Index, 2009. február 5.)
 11. https://index.hu/belfold/budapest/2014/04/30/ok_budapest_uj_diszpolgarai/

További információk[szerkesztés]